sobota 27. dubna 2013

Polentové nočky

Krásný den!
Dneska to bude jen jeden rychlo-článek, na víc momentálně nemám sílu :D (už mnohokrát jsem i přemýšlela, že bych si dala menší blogovou pauzu, protože někdy mám pocit, že mě to tolik nebaví, ale za chvíli zase názor změním a nadšení je zpět, a mnohdy mám tolik námětů, že bych nejradši přidala deset článků denně :D Takže možná pauza někdy bude, ale teď ještě ne, každopádně psát budu vždycky jen když je na to nálada....a na žádné velké psaní momentálně náladu nemám a ani mi to nemyslí, tak proto jen rychlo-recept :)
Dnešní recept může posloužit třeba jako inspirace pro nedělní oběd, je to hotové za pár minut a opravdu velice nenáročné. Jsou to polentové nočky (mohla bych říct noky, ale nočky jsou roztomilejší :D) s parmazánem a sušenými rajčaty. O polentě jsem psala už dříve, a pokud jste si ještě neměli, rozhodně doporučuju. Je zdravá, hodně zasytí, příprava je rychlá a hlavně existuje plno možností, jak ji využít.

středa 24. dubna 2013

Květákové placičky pečené v troubě

Dnešní recept je na pečené květákové placičky...nebo spíše jednu velkou placku. Inspirovala jsem se u Lucie a její květákové "pizzy", akorát jsem si to udělala bez oblohy a přidala parmezán.
Na 1 větší porci : 
Půlku nastrouhaného květáku
1 mozarellu light, najemno nakrájenou
kousek nastrouhaného parmezánu (čím víc, tím líp!:D)
1 vejce
sůl, pepř a koření podle chuti
Květák nastrouhejte a dejte na 8 minut do mikrovlnky, tak se z něj vypaří přebytečná voda. Poté smíchejte všechny ingredience a na plechu z pečícím papírem vytvořte tenčí placku. Pečte na 200 stupňů přibližně 30 minut. A výborná večeře je na světě!

úterý 23. dubna 2013

Celozrnné snídaňové bochánky

Přiznám se, že jsem vůbec nevěděla, jak tyhle fešáky nazvat.
Když jsem je vytáhla z trouby, ptala jsem se sestry, jak jim budeme říkat, a taky neměla žádný nápad. A mít jídlo bez názvu je prostě tragédie, to je jasná věc!
Mohla bych tomu říkat třeba mini mazance, ale to zní moc velikonočně, a tyhle svátky už jsou dávno pryč. Nebo bulky z vánočkového těsta? To zní taky dost blbě. Houstičky to nejsou, buchtičky taky moc ne....a tak zbývají bochánky, ačkoliv je to slovo ponědkud....divné.
A tak vám tedy představím tyhle bochánky.
Věřte mi, chutnají mnohem lépe, než slovo "bochánek" zní. A snídaňové jsou jednoduše proto, že takové sladké dobroty mám zafixované jako snídaňové jídlo, díky kterému je každé ráno hned hezčí. Těsto je podobné jako na vánočku, akorát tady odpadá ta nemilá povinnost pletení, u kterého se dost často navztekám a můj slovník v tomhle případě není takový, jaký by měla mladá dáma mít.
A uvnitř jsou bochánky krásně měkké a vláčné, žádná nudná suchá bábovka!

pondělí 22. dubna 2013

Domácí lučina

Lučinu mám totiž moc ráda, a doma jí máme opravdu velikou spotřebu, a tak když jsem na internetu narazila na recept na její domácí variantu, byla jsem zvědavá. I když jsem na to později samozřejmě zapomněla, a až včera na recept někde narazila sestra, a tak jsme to konečně vyzkoušely. A můžu vám říct, že je to opravdu dobrota, srovnatelná s tou kupovanou.
Budete potřebovat :
- 500g tučnějšího jogurtu (ideálně 10% - třeba Choceňský nebo řecký)
-lžičku soli
-cedník
-kus látky, který nebude naškrobený ani navoněný aviváží
Na velkou mísu dejte cedník, do něj látku, a do té přendejte budoucí Lučinu.Teď už stačí jen látku navrchu zavázat, a případně i něčím zatížit, dát do ledničky a počkat 24 hodin, než z jogurtu odkape veškerá syrovátka. (tu nevylévejte, dá se ještě použít, třeba do pečení nebo jako pleťová maska)
Lučinu samozřejmě můžete ochutit, třeba přidat bylinky, česnek, nebo nějaké koření...my jsme ji ale nechaly jen tak, je dobrá i sama o sobě.
A tady můžete vidět, jak elegantně to vypadá :D

neděle 21. dubna 2013

Střípky z kuchyně

Hezký den!
Opět je tu čas na nějaké ty střípky (obrazně řečeno - naštěstí!) z kuchyně!

sobota 20. dubna 2013

Rychlorecept : Domácí müsli s bílou čokoládou

Krásný den!
Páte i sobota se u mě nesly ve znamení vydělávání nějakých těch penízků, tak jsem docela utahaná (ale budu bohatá! :D I když...to je asi dost silné slovo :D ), a tak doufám, že vy jste se měli lépe! :)
Recept...nebo spíše "recept" na domácí müsli (mysli, muesli, musli, granolu...jak chcete) už jsem sem párkrát dávala, ale pokaždé to bylo trošku jiné, základ je vždycky víceméně stejný, ale i tak....bílá šokolátka si prostě zaslouží být tady! :D
Od té doby, co si dělám müsli doma si ho už v supermarketu skoro nikdy nekupuju, a to jsem ho dřív měla obrovskou spotřebu, hlavně zapékaného oříškového (kde těch oříšků ale moc nebylo..). Myslím, že už je celkem známé, že müsli ze supermarketu není zas tak zdravé, jak se tváří (ale zase bych to nehrotila tak jako web proženy.cz, kde si můžete přečíst hysterický článek o tom, že když to sníte tak hned přiberete :D) - hodně tuku, cukru, nějaká ta chemie, mouka, a samozřejmě umělé aroma. Sypané müsli je samozřejmě zdravější, než to zapékané, ale to mi prostě nechutná, připadá mi takové nudné (teda jedinou výjimkou je Mixit, toho bych se užrala! :D ), a zdá se mi úplně zbytečné ho kupovat, stačí sesypat obyčejné vločky za 15 korun s oříškama a případně čokoládou nebo sušeným ovocem a máte to.

středa 10. dubna 2013

Co si koupit ve zdravé výživě?

Krásný den!
Dnešní článek bude o tom, co nejčastěji nakupuji v prodejnách zdravé výživy, protože poslední dobou jsem tam neustále. Vesměs to ale nebude nic nového, většina věcí už se na blogu objevila (některé až moc často..:D), ale třeba to pro někoho i tak bude menší inspirace.
Prodejnu zdravé výživy máme kousíček od domu už opravdu dlouho, ale ještě před pár lety by mě nikdy nenapadlo, že tam někdy dobrovolně půjdu. Představovala jsem si, že tam nakupují jen "přírodní typy" s batikovanýma tričkama, lněnýma kalhotama, pohorkama a nemytýma vlasama....ale to byl omyl, chodí tam i blondýny s podpatkama a růžovou rtěnkou! :D (a velice rády!)

pátek 5. dubna 2013

Vařila Markétka kašičku...aneb kašičkový speciál

Uznávám, nadpis je lehce debilní, hlavní je ale to, že dneska bude řeč o něčem tak obyčejném a přitom tak dobrém, jako je ovesná kaše.
Ještě musím dodat, že moje kaše nikdy nijak inspirativní ani barevné a krásně vypadající nebudou, a to z jednoho prostého důvodu...jahody, maliny, borůvky a další barevné ovoce vůbec nejím, jen banány, a proto je tam cpu pořád dokola.
Jak už jsem psala stokrát, snídat je důležité, a já bych bez snídaně neměla energii ani na to převléknout se z pyžama. A na snídani si udělám čas vždycky....každý má ráno čas, záleží jen na tom, kdy vstanete, takže bez výmluv! :D ( a ano, jsem tak bláznivá, že dobrovolně vstávám třeba v 5:30, abych se mohla nasnídat :D ). Co se týče snídaní, mám vždycky období, kdy si zamiluju jednu věc, a tu jím pořád dokola Dlouhou dobu to teď byly celozrnné loupáčky ( aaa dala bych si je zase! ), předtím zase opečené tousty s burákovým máslem a banánem, mrkvové muffiny....a už to chtělo změnu, ne že by se mi to přejedlo, ale kaším by to taky mohlo být líto :D A tak jsem se zase na chvíli vrátila k ranním kašičkám, jsou to takové snídaňové stálice, zdravé a výborně zasytí.

středa 3. dubna 2013

Francouzský koláč Quiche se špenátem

Teď tu bylo pár povídacích článků, a tak je čas zase na jeden recept, abych vás netrápila svýma blonďatýma myšlenkama (teda jestli se u mě vůbec dá mluvit o myšlení..:D).
A dnes to bude obědový recept na slaný francouzský koláč Quiche ( doufám, že to žádný Francouz nevidí, asi by ho kleplo :D ), který jsem si -jako vždy - trochu upravila.
Quiche ( čte se KIŠ - je to srandovní slovo :D ) jsem poprvé ochutnala v jeho rodné zemi, ve Francii, a je to opravdu dobrota. V původním receptu je více másla a navíc ještě šlehačka, tak jsem to trošku odlehčila (ale i tak to asi nebude nic pro dietářky, které dostávají infarkt při pohledu na lžičku zakysané smetany :D)
Na 1 koláč - 4-5 porcí 
těsto: 
200g celozrnné mouky
50g bílé hladké mouky
80g másla
trochu soli
cca deci vody
náplň :
300g špenátu
kelímek zakysané smetany ( měla jsem 8% )
3 vejce
100g eidamu
sůl a pepř
dva stroužky česneku
a sýr na posypání - dala jsem trošku nivy a trošku parmezánu ( prostě co lednička dala..:D)
Nejdříve vypracujte těsto a dejte ho na hodinu do ledničky. Špenát je potřeba trochu podusit. Vyválejte těsto, dejte do formy, propíchejte vidličkou a dejte péct na 200 stupňů. Zatím co je korps v troubě, připravte si náplň a poté dejte do formy. Navrch posypte strouhaným sýrem a pečte na 200 stupňů 30-40 minut.
ask.fm / facebook