Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, obsahuje železo, hořčík, vitamín A a vlákninu, díky které také dobře zasytí. Chutí se vzdáleně podobá rýži, ale má takovou oříškovou chuť, a jeho příprava je jednoduchá - opláchne se pod tekoucí vodou a dá vařit na 2 minuty do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté se nechá 20 minut dojít. Hodí se jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek.
Na 100g má cca 340 kalorií, 12 gramů bílkovin a 75 gramů sacharidů. Půl kila stojí kolem 30 korun a seženete ho ve zdravých výživách, ale i v obchodech jako je Albert nebo Tesco.
Já jsem si bulgur připravila k obědu na způsob houbového rizota( jak vidíte nahoře na obrázku )
100g bulguru jsem uvařila podle návodu, v pánvi jsem podusila houby ( klouzky, hříbky, bedly...co mamka donesla z lesa :D ), na kostičky nakrájela uzené tofu, přidala lžíci sójové omáčky z M&S a všechno smíchala dohromady :)
A příště vám blíž představím slečnu Polentu, krásné pondělí! :))
Mám ráda dobroty jako je kus kus, rýže a tohle vypadá taky skvěle :)
OdpovědětVymazatBulgur sem ještě neměla. Říkala sem si na co mi bude, když doma mám pohanku, jáhly, kuskus, polentu apod... :D Uvařené mi to připomíná kuskus :D
OdpovědětVymazatPřiznám se, že jsem ho ještě nevyzkoušela takže moc děkuji za tip :).
OdpovědětVymazatBulgur zbožnuju. Navíc má úplně supr nutriční hodnoty, spoustu vlákniny a tak výborně zasytí.
OdpovědětVymazatNeměla jsem to, ale chci to zkusit. Když já ale na to objevování nových potravin nejsem :/
OdpovědětVymazata já mám zrovna jako přílohu nejraději rýži :D anebo zeleninovou bramborovou kaši :) experimenty jako bulgurt se u nás nekonají. možná, že bohužel.
OdpovědětVymazatrýži mám taky ráda:)
Vymazatu nás doma na tyhle experimenty taky nikdo není, to si vařím vždycky jen pro sebe:D
vyzkouším :)
OdpovědětVymazatno nic proti ale já si dám raději bramborovu kaši z pažitkou a osmaženou cibulkou namaximum :D tohle mi vzhledem připomíná kuskus nebo jáhly,ze kterých se prostě nenajím a chutná to divně :D v tomhle ohledu jsem prostě jako chlap, těmhle zdravým věcem neholduji. než bulgur si dám raději burger.
OdpovědětVymazat(ale ne aby sis o mě myslela že jsem nenažrané prase které jí jen nezdravé věci! :D no dobře, možná je to tak, ale nedosahuji váhy ani 50 kg, tak si to ve svých 19 letech snad mohu dovolit)
Tak bulgur vůbec neznám, ikdyž různou pšenici jsem jídávala:-). Jinak mám tyhle celozrnné věci moc ráda, stejně jako pohanku. Ta se u nás taky k jídlu moc nepodává...
OdpovědětVymazatJakou tomá vůbec chut? Já vím, že záleží na způsobu přípravy ale jako takový samotný? Já právě se bojím experimentovat s kus kusem, polentou...a bulguru je pro mě nový pojem... :)
OdpovědětVymazatchuť je něco mezi rýží a kroupama...taková jakoby křupavá rýže:D
Vymazatbulgur dělají u nás v jídelně! :)) Ne denně, ale občas se v jídelníčku objeví.
OdpovědětVymazatTo vypadá krásně, zrovna s houbama bych si ho fakt dala. Zrovna schromažďuju nápady na krabičkové obědy do školy, takže tohle by mohla být jedna z variant :-)
OdpovědětVymazatmoje maminka je zabývá zdravou výživou, takže tohle není pro mě žádná novinka, sama jsem nikdy neměla náladu si to udělat, ale zkusím :D jinak pohanku nemám ráda vůbec :-/
OdpovědětVymazatBulgur mám moc ráda :) A na článek o polentě se těším. Už ji plánuji koupit tak rok a furt nic :D Tak třeba se k tomu po přečtení tvého článku potom dokopu :D
OdpovědětVymazatVypadá to skvěle :) Bulgur jsem jedla jednou ve školní jídelně a naprosto mi ho zhnusili, ale asi bych mu měla dát ještě šanci :)
OdpovědětVymazatpřesně tenhle jsem vyzkoušela v neděli! :)) byla to mňamka, takže ho řadím mezi mé oblíbené přílohy :)
OdpovědětVymazatbulgur jsem ještě nikdy neměla, díky za tip, musím to taky někdy zkusit. Trochu v těch netradičních přílohách tápu. Sice pravidelně dělám třeba kuskus nebo jáhly, ale musela bych se teď rychle podívat do googlu, co je vlastně z které obiloviny :-)
OdpovědětVymazatKde to prodávájí za 30? Já to vidím všude za 50 :-( Taky bydlím v Brně, kupuju si ho v tescu.
OdpovědětVymazat