Jediné co potřebujete jsou nesolené arašídy (použila jsem cca 250g) - lepší jsou ty pražené, máslo má potom výraznější chuť, lžičku soli a cukru a 1-2 lžičky oleje.
A postup je extrémně jednoduchý, po troškách přisypávejte arašídy do mixéru, přidejte sůl, cukr a olej a mixujte. Důležité je ale mixovat vždy jen pár vteřin a potom na chvíli přestat, jinak se vám mixér zavaří. (mně se z mixéru začalo kouřit, tak jsem musela přestat a počkat až vychladne - ale pšššt, neříkejte to mamce! :D)
Potom už jen stačí máslo přendat do skleničky....a ochutnávat!
Arašídy jsem koupila v Bille, 500g za 55 korun, ale použila jsem jen půlku balení.
hmmm..mňam...šikula...taky na něj mám úchylku :)
OdpovědětVymazatsuper! vypadá perfektně, já se ale bojim abych si nezničila mixér :D (už jsem totiž jeden odrovnala)
OdpovědětVymazatje to potřeba dělat opravdu s přestávkama, jinak by to dopadlo špatně :D
VymazatSuper nápad! :))
OdpovědětVymazatZ toho důvodu doma oříšky raději nemixuji, mamka by mě zabila, protože ví, že ho používám téměř jen já :D
OdpovědětVymazatAle nápad se mi moc líbí. A souhlasím, na máslo z dm se mi na polici jenom práší.
já patřím rozhodně mezi milovníky arašídového másla :-) a mívám takové období, kdy musím mít arašídové máslo denně a pak mě to zase na nějakou dobu přejde a pak to na mě zas za nějakou dobu dojde :-D
OdpovědětVymazatUdělat si domácí arašídové máslo mám ale strach. Vůbec jakékoliv máslo. Já zkoušela dělat kokosové a přesně jak píšeš, zavařil se mi mixér, kokos se mi v něm spálil, takže to akorát smrdělo a nic z toho - nebo spíš vyhozený kokos a nepořádek v kuchyni, tak jsem si říkala, že už nikdy.
Píšeš, že po pár vteřinách mixér zastavit... a jak dlouho jsi to máslo dělala? Nebylo to na celý den? :-D
bylo to tak na 10-15 minut s těma přestávkama, jde to rychle :))
VymazatTýýýjo! Vyšla ti krásná konzistence (aspoň to tak na té fotce vypadá), to se jen tak někomu nepovede. :)
OdpovědětVymazatPáni ty seš šikulka, skvělé :)
OdpovědětVymazattak to asi taky vyzkouším:) jinak bych ti chtěla říct, že máš fakt příjemnej blog, moc ráda sem chodim. sice jsem to tu objevila docela nedávno, ale díky tvým příspěvkům a stylu psaní nějak došlo k tomu, že sem chodim vůbec nejradši ze všech blogů, co sleduju:) diky, pepi
OdpovědětVymazatMoc děkuju! :))
Vymazattaky jsem si dělala domácí arašídové máslo ale nepovedlo se mi :D drolí se, asi jsem tam měla dát více oleje ne nevím...chutná lépe než kupované?:)
OdpovědětVymazatje potřeba dát toho oleje víc, když nemá tu správnou konzistenci :)
Vymazatchutná hodně podobně jako to z MS, je moc dobrý :) a takhle i kvalitní, žádný éčka a chemie :)
Rozhodně patřím mezi milovníky PB. Bohužel se to doma neuchytilo a jediný kdo ho jí jsem já- ale tím líp, víc zbyde na mě :D
OdpovědětVymazatTaky si dělám domácí. Vždy si koupím bio nepražené arašídy, které dám opéct do trouby a ještě teplé je hodím do mixéru s trochou javorového sirupu a mixuju a mixuju dokud skoro nezavařím mixér :D
A myslis, ze by to zvladl i tycovy mixer? Masla mam hroznou spotrebu, takze uspora penez by se hodila, ale bojim se to vyzkouset, ta nase susinka moc dobre nemixuje:-)
OdpovědětVymazatkupovat kalhoty je pro mě mor! vždycky si vezu do kabinky patery, sundám boty, slíknu svoje kalhoty, postupně oblíknu a svlíknu další patery abych zjistila, že je vlastně neobleču, tak zase obleču ty svoje, obuju se a jdu pro další patery ve větší velikosti abych absolvovala to samé a zjistila že taky nic .. no a tohle když uděláš ve třech obchodech, tak to už je fakt o nervy .. :D navíc když vidim ty svoje stehna v kabince, jak se do ničeho nevejdou, bych brečela a mám chuť odejít a nosit věčně ty svoje jedny příšerný kalhoty ... ale dobře to naopak nakopává k tomu, abych nežrala a cvičila :)
OdpovědětVymazats tím burákovým máslem jsi šikovná :) to bych bya líná ho dělat, raději zajdu do M&S :)
já se hlásím mezi milovníky :-) také jsem dělala párkrát doma, ale tomu už asi odzvonilo, dokud si nepořídím pořádný mixér. Povedlo se mi nový tyčák zrušit, takže doporučuji nejdřív buráky pomlít na prášek a pak až mixér, pak už by to mělo být v pohodě.
OdpovědětVymazatjá v Berschce nebyla celé roky, tak už si to nepamatuju. ale v H&M to bohatě stačí taky .. já si teda většinou kalhoty moc ani nezkouším, ale když už, tak to teda stojí za to ... díky bohu, že v létě nesvítí místo sluníčka zářivky, to jediné nás zachraňuje :D
OdpovědětVymazatJá si taky jednu dobu másla dělala sama - arašídový, mandlový, kokosový... ale pak jsem jaksi nedopatřením zavařila 2 mixéry, tak jsem to vzdala :D a objednávám si kvalitní z netu. Ale na vánoce jsem překvapivě dostala nový mixér, a o jeho osudu se teprve rozhodne :D Rozhodně se vyplatí dělat ty přestávky mezi mixováním a taky nemixovat moc ořechů najednou :D Já si to chytře přečetla v návodu až potom, co se jeden z těch zničených mixérů už nechtěl spustit a kouřilo se z něho :DD
OdpovědětVymazatZ finančních důvodů si kvůli vysoké spotřebě i já vyrábím burákové máslo doma :) Nepřidávám do něj žádný cukr, tak mi chutná nejvíc, a jsem absolutně spokojená~ Dělala jsem i mandlové - je na výrobu sice mnohem složitější (trvá to strašně dlouho), ale naprosto geniální!
OdpovědětVymazatjé, díky za inspiraci! :) ráda si dávám na burákové máslo med, aby bylo sladší, tak přemýšlím, jestli cukr nenahradit spíš medem... a doufám, že tohle náš mixér zvládne :)
OdpovědětVymazatTy jsi kutilka! :-D Arašídy mám ráda a postup vypadá fakt jednoduše, jen sebrat odvahu do toho jít, nikdy jsem arašídové máslo neochutnala. :-D
OdpovědětVymazatto je super !!! arašidové máslo mám sice ráda, ale takovou spotřebu jako ty nemám ... moje jedno balení z lidlu už mám asi 2 měsíce :D
OdpovědětVymazatVypadá to bezvadně, máš krásné písmo :)Já teď mám zásoby z Marks&Spencer, ale až dojde, tak to třeba taky zkusím :) Teď zrovna mají v Lídlu i arašídový olej, tak uvažuju, že si pro něj dojdu a můžu ho pak dávat do toho másla :)
OdpovědětVymazatTak olej v Lídlu už nebyl :((
VymazatNeuvěřitelné! Asi před 14-ti dny mi došlo máslo a výčet tvých obchodů a důvodů je u mě naprosto stejný:D každopádně i já (:D) se chystám udělat domácí arašídové máslo, je super, že teď aspoň vím jak na to!
OdpovědětVymazattak ať chutná!: ) a pozor na mixér !:D
VymazatZajímalo by mě, co máš za mixér? Taky bych si chtěla másla dělat doma a zrovna zvažujeme koupi mixéru (nového, máme doma jeden takovej z roku 1991 :D Ale je to německá výroba = nesmrtelný, ale slouží spíš jako robot. A zvládl tvou čočkovou polévku-jakože rozmixovat :D)
OdpovědětVymazatmáme od značky Braun, tenhle :
Vymazathttp://www.onlineshop.cz/male-elektrospotrebice/kuchynske-spotrebice/kuchynske-roboty-slehace-a-mixery/ponorny-mixer-braun-mr-4000-hc-2563P.html , a dělám to v té menší nádobě :) je super, dělám s ním všechno - od polívek až po pesto a banánový koktejly:)
s olejem jo? :-O já bych tam dala normální máslo :DD
OdpovědětVymazatJdu se kouknout, jestli mám arašídy :D
OdpovědětVymazatTak tvé máslo vypadá krásné, líp, jak z obchodu! :))
OdpovědětVymazatJá mám jeden problém, když jsem to zkoušela, arašídy se mi nalepili na kraje mixéru a už se nemixovali!:D:D kde je cyba?
taky se mi tam lepily :D musela jsem je vždycky lžičkou odlepit a dát doprostřed, pak to šlo:)
Vymazatja som ho vyskušala ale musim povedať že mi nebolo s neho dobre odvtedy som ho nejedla ..
OdpovědětVymazatPOZYVAM VAS NA GIVEAWAY POSLEDNY DEN http://aj-ro-na.blogspot.cz/search/label/Giveaway
já takhle dělala mandlový a teda dokonalost, doporučuju, stejný postup :)
OdpovědětVymazatA zrovna včera jsem hledala podle jakého receptu bych mohla udělat burákové máslo! Zkusím ho nejspíše podle tebe :).
OdpovědětVymazatyummy..burákový máslo mám strašně ráda♥
OdpovědětVymazatGIVEAWAY o Sleek paletku
Jéé, n ona to už se taky chystám dlouho, ale zatím jsem pořád neměla odvahu. Ale asi to už konečně risku! :D
OdpovědětVymazatprostě mnaaaaaaaaaaaaaaaam!
OdpovědětVymazatMě burákové máslo chutná, ale jen v malém množství a samotné:D:)) Dobrý článek:)
OdpovědětVymazatrozhodne skvelý nápad, aspoň si presvedčená že je to pravé arašidové maslo a sú tam všetky potrebné veci bez všelijakých E-čiek a pod :) rozhodne vyskúšam! :)
OdpovědětVymazathttp://slyfestyle.blogspot.sk/
Já jsem burákové máslo ještě nikdy nejedla a nevím, které koupit, aby bylo nejlepší a nezůstalo někde ležet, co jsem pochopila, tak v Marks and Spencer mají dobré, že? A za kolik asi? Děkuji :)
OdpovědětVymazatv Marks and Spencer je nejlepší, stojí 50-60 korun, a ještě bývá dobré v Lidlu, když je tam americký týden:))
VymazatHmm, zajímavé. Ale já dnes jeden mixér oddělala. Takže ho budu reklamovat a až se mi vratí tak jdu na to. Přinejhorším budu reklamovat znovu :)
OdpovědětVymazatLidl to jistí
Světla
Si ho dělám doma už dlouhodobě, šetří to peníze a nervy. :) dávám si ho do svých ovocných smoothies a do palačinek s banánem :))
OdpovědětVymazatBurákové máslo zbožňuju, takže to musím zkusit. :)
OdpovědětVymazatto bud muset vyzkoušet!
OdpovědětVymazattaky bych to chtěla vyskoušet, bohužel nemáme mixér takže tak:DD
OdpovědětVymazat"Ale pšššt, neříkejte to mamce" - fakt mne dokážeš rozesmát i u receptu :-D
OdpovědětVymazatMohu použít do toho másla olivový olej?? nebo to se moc nehodí???
OdpovědětVymazatta chuť olivového oleje mi k tomu moc nesedí, dala bych spíš obyčejný slunečnicový :)
Vymazattak to určitě brzo vyzkouším :)
OdpovědětVymazatPřiznám se, že burákové máslo jsem nikdy neměla :D ale určitě vyzkouším:)
OdpovědětVymazatChudák mixér:D:D:D. Návod vypadá lákavě, ale nevíš, jestli to vydrží bez těch konzervantů? Aby se to třeba nedejbože nezkazilo...ale když nad tím přemýšlím jsou tam jen buráky, sůl+cukr a olej, tak to by mohlo vydržet:D
OdpovědětVymazatno ráda bych dala vědět, jak dlouho vydrží, ale nejsem schopná to otestovat, protože ho hned sním, u nás se burákové máslo nikdy dlouho neohřeje :D:D
Vymazatale jestli nejseš takovej žrout jako já, tak radši menší množství :))
Dobrý:). Tak ti moc děkuju. Už sem to mamce zapsala za uši, ať řekne svý kolegyni, protože má Billu u domu:D. Tak moc moc děkuju za návod:).
Vymazatsuper nápad, díky! :)
OdpovědětVymazatParádní nápad, parádní tip! Burákové máslo jsem si asi tak rok nekoupila, protože M&S tu ve Zlíně nemáme a většinou v Bille, Albertu apod. supermarketech se mi zdá na pidi pixlu moc peněz najednou... Takže tohle je skvělé, že si konečně můžu udělat vlastní poctivé arašídové máslo za pár korun. :)
OdpovědětVymazatTo bych mohla zkusit. :)))
OdpovědětVymazatChtěla bych se ještě zeptat - dáváš tam normálně 1 lžičku soli a 1 lžičku cukru, nebo tam ještě podle sebe přidáváš? Děkuji za odpověď ;D. Chtěla bych se na to dnes vrhnout a jsem zvědavá - burákové máslo jsem nikdy neměla :).
OdpovědětVymazatDala jsem jednu lžičku soli a jednu curku, aby to bylo takové vyrovnané:) ale víc cukru by určitě taky neuškodilo, jen jsem nechtěla aby bylo moc slané, protože ho jím s teplým toustem a banánem:)
VymazatHmmm, to vypadá super, mohla bych zkusit! Díky za tip :-)
OdpovědětVymazatWorldByBella
Wow, tak to si ho vyrobím. Děkuju za návod. :D :)
OdpovědětVymazatTyjo, tak to mě překvapilo, asi vyzkouším! :) Díky za tip!
OdpovědětVymazatKlaním se ti, protože všechny recepty co jsem četla zněli extrémně těžce (alespoň pro mě jo :D) a kupovat si něco, o čem si nejsem jistá že je zdravý a stojí 70,- jsem nechtěla, takže jen co si koupím arašídy, hned se do toho pustím! :)
OdpovědětVymazatdnes jse si právě koupila dvě burákové másla z lidlu ,pže ho mám z ruky.....a jak dojde tak hned udělám domácí.....vždycky jsem se toho bála....ale půjdu do toho :-) díky z návod :-)
OdpovědětVymazatZbožňuju arašídový máslo, u nás se nedá moc sehnat kvalitní, takže jsem si nakoupila fakt velkou zásobu při návštěvě v Holandsku, ale to už mizí :( takže díky za inspiraci, určitě zkusim!!! :D :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatjsem odpůrce PB, ale podle tvýho receptu si ho udělám a udělám si ho sladký, bez soli a bude to legendární kokino XD
OdpovědětVymazatZrovna se na něj zítra chystám, tak jsem zvědavá, co mi z toho vyleze. Nikdy jsem ho neměla, takže ani nevím, jak to chutná. Snad mi bude chutnat. :) - Jen doufám, že můj mixer tak nedopadne, raději použiju ten silnější. Ten z tesca by to asi nevydržel. :D
OdpovědětVymazatPřed chvílí jsem arašídové máslo dodělala. Aby mělo tu máslovou konzistenci tak jsem tam přidala navíc vodu (na chuti to nic nemění - je pořádně mňamózní) a už se oblizuji až za ušima. Díky za supr tip :).
OdpovědětVymazatSuper Super Super! :D Hned zejtra běžím pro buráky. :)
OdpovědětVymazatJsem hrdá na náš mixér B)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMnam, mnam a jeste jednou mnam! Porad jsem premyslela co s temi buraky jeste od Mikulase provedu a vyreseno :) Je to opravdu vyborne, burakove maslo jsem nikdy predtim neochutnala a s vlastni vyrobou jsem nadmiru spokojena :)
OdpovědětVymazatArašídové máslo jsem teď koupil v Lídlu v americké akci. Je pravda, že už jsem měl i výraznější chuti, ale za tu cenu je to IMHO fajn kompromis cena/kvalita. Mám rád tedy spíše tu variantu crunchy - nedělní snídaně toust s arašídovým máslem a medem, kde křoupou kousky oříšků je super - i když pravda kaloričtější :-)
OdpovědětVymazatAhoj, tak jsem vyzkoušela a super. teď to chladne. Nečekala jsem že buráky pustí tolik oleje, myslela jsem, že z toho bude jen prášek. Snad to bude dobré a mazlavé i po vychladnutí :))
OdpovědětVymazatNikdy jsem burákové máslo nejedla, natolik jsi mě však tímto receptem navnadila, že jsem ho dnes udělala a je to tedy Láska na první ochutnání, ani netoužím ochutnat to kupované, tohle je skvělé, myslela jsem, že ho snad hned sním, tak jsem ho raději zavřela pěkně do lednice :)
OdpovědětVymazatNad domácí burákové máslo není. Sám si je taky dělám, jenom je, jak píšeš, potřeba dát si bacha na mixér. Kamarád ten svůj odvařil. Jinak já dávám namísto cukru a oleje lžíci medu, a je to super.
OdpovědětVymazatDřív jsem kupoval burákové máslo vždycky někde v akci. Naposledy v Kauflandu, nějaké neznámé, ale s 90% arašídů asi za 45 Kč. Tak jsem si vzal dvacet kousků :D
Smím se zeptat, co máš za mixér? Kdyžtak mi to napiš ke mně na blog? My máme doma nějaký Sencor, ale vůbec nevím, jestli je to vhodné.. (přecejem bych to mamce nerada odrovnala)
OdpovědětVymazatMám ten dojem, že zavaření mixéru je jedna z těch lepších variant ... já tu teď sedím se zavázaným prstem a jsem ráda, že na té ruce ještě vůbec zůstal .. asi to vzdám s arašídovýma máslama dřív, než jsem s nima vůbec stihla začít .. Někdo je hold talent od přírody! :)
OdpovědětVymazatTak už tu nesedím se zavázaným prstem, ale se zašitým prstem .. :D
OdpovědětVymazatProboha, za to snad ani to máslíčko nestálo!! :D
VymazatAle stálo! :D Od té doby si ho dělám pravidelně a fakt jsem mu propadla ! Jizvu na prstu mám jako důkaz .. :D
VymazatJá myslím, že možná i jo, teď ho chodím (potají) :D ujídat do ledničky (ale ne, já už jsem na ten mixér ani nešáhla, musel mi to domixovat táta. :D
OdpovědětVymazatTaké se ty oříšky dají umlít na mlýnku na mák a nemusíte se bát o mixér.....
OdpovědětVymazatBurákové máslo jsem odzkoušela - sice ve smoothie makeru, protože jiný mixér podobného druhu nemám, ale dalo se to a jsem happy, že mám homemade peanut butter ;) Díky za recept :)
OdpovědětVymazat