Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, obsahuje železo, hořčík, vitamín A a vlákninu, díky které také dobře zasytí. Chutí se vzdáleně podobá rýži, vzhledem připomíná spíše kuskus, ale je tvrdší...Kdyby spolu kuskus a kroupy měly miminko, byl by to právě bulgur! :D(achjo, to je zase přirovnání..:D )
Jeho příprava je jednoduchá - opláchne se pod tekoucí vodou a dá vařit na 2 minuty do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté se nechá 20 minut dojít pod pokličkou. Hodí se jako příloha, na přípravu různých "rizot", do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek.
A jak ho mám nejradši já? Neděste se, že ve všech třech receptech jsou houby, pokud je nemáte rádi, obejde se to klidně bez nich, nebo místo nich přidejte třeba kuřecí maso, šunku nebo tofu.
Bulgur sám o sobě je dost suchý, takže ho mám radši, když je takový mazlavější, a právě proto přidávám protlak, lučinu nebo lžičku zakysané smetany, nebo sojovou omáčku.
1) Bulgur ( cca 80g ) s rajčatovým protlakem, houbama (co jsme měli v mrazáku od léta - hlavně ryzce a hříbky), a na to nastrouhaný parmezán.
2) Opět cca 80g bulguru, lžíce lučiny na zjemnění, houby, listový špenát a navrch nastrouhaný parmezán.
3) Bulgur,uzené tofu, žampiony a velká lžíce sojové omáčky z M&S.
bulgur jsem ještě nechutnala, všechny recepty vypadají super :)
OdpovědětVymazatale nové přílohy, a celkově nové potraviny, mám moc ráda :) ozkouším vše! :D
VymazatS bulgurem jsem ještě neměla tu čest se seznámit, ale recepty vypadají moc dobře, takže o něm začnu uvažovat.. :))
OdpovědětVymazatJeště jsem nikdy nic takového nejedla ale jako tip supr!:)
OdpovědětVymazatBulgur znám moc dobře a opravdu mi chutná. A kdyby kuskus a kroupy měly miminko...to jsi mě pobavila :D
OdpovědětVymazatMáš to moc pěkně nafocené a všechny kombinace se mi dost líbí. Houby jsou dobré ve všem, co je podobné bulguru - rýže, kuskus, pohanka... Tuhle kombinaci mám dost ráda.
Jinak nejoblíbenější přílohu nevím, jestli mám. Kuskus, bulgur, rýže, polenta a dobré nové brambory vařené ve slupce a na ně pěkně tvaroh a pažitka. Jinak těstoviny občas si také dám. Nikdy jsem moc nemusela knedlíky a teď už teda vůbec ne :D
trochu blonďatý dotaz, ale: jak se bulgur dá proprat tekoucí vodou? :-D
OdpovědětVymazatpro blonďaté dotazy mám pochopení :D
Vymazatjá to dělám tak, že ho dám do cedníku, který má jen malé dírky a propláchnu :) ale šlo by to i nasypat ho třeba do skleničky, nalít vodu, promíchat a tu vodu vylít:)
V jakém fitku ta akce je?! :) Jsi z Brna myslím že? :)
OdpovědětVymazatBulgur chci díky tobě vyzkoušet, včera jsem pročetla skoro celý tvůj blog a už tu mám napsaný seznam nákupu, co všechno nakoupit. Máš tu super tipy. :*
jee děkuju, to mám radost:)
VymazatJsem z Brna, je to ve fitku Body Revolution na Cejlu :)
Tak jsem koukala na ty jejich stránky a nepřijdou mi moc přehledné.. jsem si říkala, že bych tam třeba taky jela - zkusit to :). Ale radši zůstanu u své posilky http://www.bfit.cz/ :)
VymazatTo fitko neznám, taky jsem z Brna a je to pěkná náhoda, že se jmenuje Body revolution, podobně jako můj blog o hubnutí a stravě. :)
Vymazatbulgur jsem ještě nezkoušela, ale protože miluju kuskus i kroupy tak asi brzo zajdu do alberta ! :D
OdpovědětVymazatBulgur mám ráda, zrovna nedávno jsem si ho taky dělala :) Ještě si plánuju koupit špaldové kroupy, mám ráda Zeleninové špaldeto, ale je drahé, tak jsem si říkala, že bych si ho udělala sama :) A taky jsem tu doma našla ještě sáček pohanky, tak se na ni taky někdy vrhnu :)
OdpovědětVymazatfitpastelka.blogspot.cz
Všechno to vypadá báječně, nalákala jsi mě, po výplatě budu experimentovat. :-D
OdpovědětVymazatMám ráda "nové" i "staré" přílohy. Ještě jsem teda nezkoušela hummus, ale ten mě moc neláká teda. :-)
Začala jsem v Olomouci chodit do Green baru, a tam posledně měli kroupový salát, to mě ještě nenapadlo, takže taky doporučuji. :-)
mňami!! :))
OdpovědětVymazatBulgur mám moc ráda, a na receptech s houbami taky ujíždím - veliká dobrota :) !!!
OdpovědětVymazatVyzkoušela jsem i kuskus, jáhly a pohanku,ale bulgur stále vede :)
http://fit-life-for-mankind.blogspot.cz/
Navštiv i ty mě, teprve začínám, děkuji. :)
bulgur jsem nikdy neměla, asi bych to měla změnit :) určitě to stojí za to vyzkoušet, zvláště, když je jeho příprava tak jednoduchá a já jsem na vaření antitalent :)
OdpovědětVymazatp.s. taky při vaření zasviním celou kuchyň a pak půl dne myju nádobí, nejsi v tom sama :D
to vypadá naprosto skvěle..ještě jsem neobědvala, ale už asi vím co si dám :D :)
OdpovědětVymazatBulgur miluju! Když jsem ho u nás doma dělala, tak si všichni mysleli, že jí nějakej divnej druh rýže... :D
OdpovědětVymazatjá bulgur miluju :)
OdpovědětVymazatnejradši ho mám s brokolicí, kuřecím masem a sýrovou omáčkou:)
já ten bulgur pořád nevyzkoušela, nekupuji si věci ze zdravé výživy, mé tělo mi naštěstí díky své hubenosti schvaluje jíst cokoli. ale jak vidím, jak dobře to vypadá, a s čím vším se to dá udělat... no kažopádně šílený fanoušek rýže ani kuskusu nejsem, já raději brambory, tak se obávám, že by mi to snad ani nechutnalo.
OdpovědětVymazatBulgur mám moc ráda, taky ho často dělám. A rozhodně dávám přednost právě těm netradičním přílohám, co jsi vypsala :) Třeba takové klasické brambory mám opravdu vyjímečně :D
OdpovědětVymazatmyslím, že ti to odpustím :D však to byl taky jen takový můj pokus /z nudy/ splácat něco v mezinárodním jazyce :)
OdpovědětVymazatMňam! Bulgur miluju na sto způsobů:D
OdpovědětVymazatVčera jsem zrovna měla ten nemazlavý, jenom petržel, olivy,kapary, rajčata a balkánský sýr:)
Jinak s pestem je asi moje nejoblíbenější kombinace:)
Jsem pro netradiční přílohy, akorát ta quinoa mi vůbec nechutná¨:(
mmm to vypadá skvěle! Bulgur jsem měla jen jednou v životě a až kolem něj v obchodě půjdu, určitě ho přihodím do košíku :)
OdpovědětVymazatJsme to ale holky bulgurový :-D Já si ho hrozně oblíbila a Tvoje kombinace se mi vždycky moc zamlouvají :-)
OdpovědětVymazatjá zkouším ráda všechno nový.. až na mořský potvory, brouky a tyhle.. to bych fakt nesnědla, jinak všechno :D a to první vypadá fakt dobře, mňam!
OdpovědětVymazatbulgur jsem ještě neměla, úplně jsi mě na něj nadchla, takže při příští návštěvě zdravé výživy ho určitě beru! :-)
OdpovědětVymazatjinak mám ráda pestrost v jídle, takže i v přílohách, brzy jsem přišla na to, že s bramborama, těstovinama a rýží se nedá dlouho vydržet, takže zkouším i ty nové přílohy :-)
díky za recepty, ukládám si :)
OdpovědětVymazatBulgur mám moc ráda, z těhle různých příloh jsem neochutnala akorát quinou a na tu už se dlouho chystám :-)
OdpovědětVymazatDíky za típky :)))) Bulgur už mám koupený, tak jen teď směle do toho !
OdpovědětVymazatKombinace vypadaj skvěle, tak zkusím všechny :)
Pa Petruše
Netradičné prílohy ako kuskus, qinou, pšeno a podobne mám rada, bulgur je tiež veľmi dobrý, ale mala som ho zatiaľ len 2 krát :D Ale podľa tvojich receptov ho určite vyskúšam, až na tie huby :D Mne bulgur dosť pripomína práve kuskus, akurát je väčší :)
OdpovědětVymazatjá jsem bulgur ochutnala teprve nedávno, ale jsem z něj naprosto nadšená. Ještě jsem se neseznámila s quinoiou, ale hodlám to brzy napravit;)
OdpovědětVymazatAhojky slečno, díky za tip na bulgur, musím mu dát druhou šanci, stejně jako avokádu :D Bulgur jsem koupila jednou a byl jaksi předpřipraven, teda hnus to byl. Takže někdy vyzkouším a recept s houbami a rajčatovým protlakem schovávám :)
OdpovědětVymazatTo neznám a vypadá to skvěle!
OdpovědětVymazatSakra, hned mě honí mlsná :D
Musím to brzy vyzkoušet, díky za tip, kočko :)
littleann5.blogspot.cz :)
Paráda, já okolo bulguru kroužím v obchodech jako straka a pořád jsem váhala, protože jsem netušila jak je upravit. Děkuji ti, teď už vím.
OdpovědětVymazatJust be yourself by Petra
Vypada to strasne chutne :)
OdpovědětVymazatJa uz te sleduji, budu rada za totez :)
Kkiss inhotblog.blogspot.cz
Super typ, i hned uchovávám, abych na to nezapomněla :).
OdpovědětVymazatBulgur mám moc ráda a zaujala mě tvá druhá kombinace :)
OdpovědětVymazatAhojky, vypadá to úžasně, ale proč mi kalorické tabulky ukazují, že 100g má 82kcal? :)
OdpovědětVymazatBULGUR, RÝŽE, TĚSTOVINY,QINOA,KUSKUS,POHANKA mají ve 100 g stejnou výživovou i kalorickou hodnotu.Jsem výživová poradkyně a takto s těmito přílohami pracuji, jakožto nás to tak učili i ve škole :o)
OdpovědětVymazat