Dneska pro vás mám recept (až je mi trapné tak říkat něčemu tak jednoduchému..) na domácí zmrzlinu, která se velmi nápadně podobá Míšovi, mé lásce již od dětství (a ano, pořád mluvíme o zmrzlině, co si tak pamatuju, tak do žádného Michala jsem za celý svůj dlouhý život zamilovaná nebyla:D). Článek jsem chtěla přidat už mnohem dříve, ale bylo mi to trapné sem dávat zmrzlinu, když se venkovní teploty ani zdaleka nepodobaly těm, jaké bychom od červnových dnů očekávali. Ale dneska už konečně svítí sluníčko, tak může být i zmrzlina.
Jako malá jsem byla největší zmrzlino-žrout, v létě, když jsme jezdili s rodiči na chatu a večer jsme šli pokaždé posedět na zahrádku do jedné místní hospody, kde si rodiče chtěli v klidu odpočinout a užít si klid u jednoho...dvou...(no znáte to..) půllitrů toho zlatavého nápoje, a neměli jinou možnost jak uklidnit jinak moc živé a neposedné děti, než jim nacpat zmrzlinu do pusy :D A tak jsem mívala dvě, někdy i tři zmrzliny denně, to v případě, že jsem si pro jednu zašla, s 8 korunama pyšně v peněžence (cítila jsem se hrozně dospěle!), dopoledne sama. Nejvíc jsem milovala Noggera, s čokoládou na povrchu a karamelem uvnitř, ale neurazilo mě ani Calippo, Kaktus s práskací špičkou, ta zmrzlina od Algidy co měla tvar ruky a prst byl kyselý....ale hlavně Míša,
Na zmrzliny už teď moc nejsem, ty vodové a ovocné, a nedej bože s příchutí coly mě nelákají ani trošku, stejně tak kopečkové (minulé léto jsem si dokonce za celých 10 dnů dala zmrzlinu jen jednou, a to protože mě nalákala příchuť piňa colady :D) nebo točené mít nemusím...ale takového Míšu bych mohla jíst pořád! Originál je originál, ale udělat si něco podobného doma taky není na škodu, je to ještě zdravější.
Na 6 zmrzlin budete potřebovat :
- 250g nízkotučného tvarohu ve vaničce (nebo polotučného, tučného)
-půl kelímku zakysané smetany
-50g hořké čokolády
-3 lžíce sirupu z agáve nebo tekutého medu
Všechny suroviny smíchejte dohromady, čokoládu pokrájejte na kousky, a naplňte do formiček....a šup s tím na několik hodin, nejlépe přes noc do ledničky.
Jak vidíte, jsou tam samé zdravé věci, a každá zmrzlina je udělaná jen z malého množství, takže se nemusíte bát, že by to byla nějaká kalorická bomba (mimochodem tohle je nejdebilnější slovo všech dob:D), ale zkrátka jen taková zdravá malá svačinka.
A ta smetana je tam obzvlášť důležitá. Jasně, klidně si můžete zmrazit jen nízkotučný jogurt, ale to bude pořád jen zmražený nízkotučný jogurt (navíc se na tom vytvoří takové divné krystalky), žádná dobrota na které byste si pochutnali, a o to myslím u zmrzliny jde :)
Já vím, pravý Míša má mít polevu z čokolády, ale tu já bohužel vytvořit neumím, takže jsem to musela udělat takhle - ale na chuti to rozhodně neubírá, a chuť tvarohovo-smetanové zmrzliny se kupovanému Míšovi vyrovná :) A ta roztomilá tvořítka jsou, jak jinak než z IKEI, za 59 korun - to prostě na léto musíte mít! :D
Po receptoch na domáce zmrliny po internete už pokukujem, takže tvoj článok mi prišiel vhod ;) Je to uplne jednoduché a zdravé :) Samozrejme keď mamina kúpi nanuky z obchodov tak nimi nepohrdnem, no keby mám doma takuto zdravu variantu, tak si určite vyberiem tuto :)
OdpovědětVymazatKrásného Míšu máš! Já si dělám skoro stejného, i když už jsem si pomalu říkala, že bych se mohla dopracovat k polevě, ale stejně jsem vždycky líná rozhřívat čokoládu, čekat na ztuhnutí tvarohu - no prostě takhle je to mnohem praktičtější a stejně to chutná dobře :-D A zrovna jsem přijela z města, kde jsem si v Lidlu koupila na horší časy do mrazáku svého oblíbeného Smíška :-D Tak dobrou chuť (už mám taky hlad jak vlk, jdu kuchtit) a něco hezkého si kup! :-)
OdpovědětVymazatJoo, tak já musím teda hooodně rychle navštívit Ikeu, abych si tuhle dobrotu mohla udělat! Jako dá se to dát třeba do prázdnýho kelímku od jogurtu, ale to by nebylo tak hezký!:D
OdpovědětVymazatGr, už jsem myslela, že jsem první! :/:D
OdpovědětVymazatJá tu polevu zkoušela a fakt to nevyšlo ani trochu xD my jsme doma šílený zmrzlino-žrouti, všechny příchtě carte d'or máme ozkoušené :D a ani nevím, který z nanuků si vybrat, mám ráda všechny, i koečkovou - ale pravou domácií, ne tuvaničkovou, hezky nandanou špachlí !!! :D
OdpovědětVymazatHmmm, to musí být delikátní, Míšu taky miluju!
OdpovědětVymazatto vypadá skvěle! :) já mám ráda hlavně ty nanuky jako je calippo :D
OdpovědětVymazatTy jo Markét...musím sehnat dózičky na nanuky :D...
OdpovědětVymazatJinak já miluji Míšu (nanuka) také :)
Vypadá moc dobře :) Zrovna včera jsem měla jahodového Míšu (jsem ho viděla poprvé v obchodě) tak jsem musela ochutnat a nebyl špatný. Jinak já dříve a vlastně i teď ho mám v létě moc ráda je jak už si sama zmínila Calippo :) Jsem právě spíš na ty vodové nanuky, zmrzliny :)
OdpovědětVymazathttp://angellovely-things.blogspot.cz
Super recept, také miluju smetanovo čokoládové nanuky.. ty vodové to je jen samé barvivo, ani chuť to nemá :-(
OdpovědětVymazatJá jen trochu tento recept poupravím a to tak že malinko uberu toho tvarohu a místo toho přidám trošičku více té smetany.. ať to je pořádně smetanové :-P
ty seš šikula! vypadá to krásně! mě zrovna honí mlsná (zrovna.. haha, pořád :D) a mít tyhle ikeácký potvůrky, hned to dělám!
OdpovědětVymazatmiluju tyhle smetanové zmrzky, teď jsme s J. měli výbornou tiramisovou "no name" z Kauflandu, ale ta byla!! ♥ určitě tuhle vyzkouším, protože dneska jsem našla hezké recepty na nutellovou a tak ,jenže vždycky byl potřeba zmrzlinovač.. :/
OdpovědětVymazatJak já jsem milovala v dětství kokosové Eskimo! :)) To mě přivádí na myšlenku, že se strouhaným kokosem by se dalo takového zázraku dosáhnout, nasadila jsem si brouka do hlavy :D Naopak Míša mi moc nejel, ale jsem si jistá, že s tím tvým by se to okamžitě změnilo, vypadá výborně :)
OdpovědětVymazatZmrzlinu bych mohla od rána do večera, a domácí je nej:-)))
OdpovědětVymazatAjka
Míša je můj nejoblíbenější nanuk! <3
OdpovědětVymazatten nanuk vypadá moooc chutně :-) ..já si plánuju někdy pořídit zmrzlinovače, protože všechny zmrzliny,co jsem doteď kdy dělala, byly moc tvrdý a spíš takový vodový...tak doufám, že by se mi to se zmrzlinovačem zlepšilo :-)
OdpovědětVymazatbezva tip na domácí zmrzlinu, určitě tisíckrát lepší jak kupované :-) jí mívala ráda hlavně ty krémový, ségra naopak vodovky, ale nepohrdla jsem ani twistrem, kyselou rukou.
OdpovědětVymazatJé super recept, musí to být dobrůtka!
OdpovědětVymazatJá Míšu taky milovala, měla jsem vždycky v mrazáku tu krabici, kde jich bylo víc, ale s čokoládou už je dávno konec:D
Jinak za mlada jsem milovala buď toho Míšu,Chuť léta, Twister nebo Chaos a samozřejmě Kaktus, ale ten pak přestali dělat praskací:( Občas nějaké to Cornetto nebo Nogger, ale spíš jsem měla ráda ty "lehčí" tvarohové s ovocem a tak...Zmrzliny jako Magnum mě v životě nelákaly a nikdy jsem si je ani sama nekoupila, jednou jsem nějaké dostala a bylo mi pak hrozně špatně:D
Teď si na zmrzlinu ani nevzpomenu, kromě těch mých doma dělaných:D Ale občas si dám obyčejný Big Milk, ten mám ráda a klasickou zmrzku jím jen když jsem v Itálii a to stejně furt jen jogurtovou:D
Zrovna dnes jsem si ty formičky v Ikei koupila :-D Takže 'recept' přišel přesně vhod, už jdu zamražovat na zítřek :-))
OdpovědětVymazatAle ráda bych se zeptala, jak jsi to do těch formiček nacpala? :-DDD
VymazatNormálně lžičkou, ale pomaličku :D
VymazatMoje No.1 zmrzlina v mládí byl "Dynamit" - sladká "praskací" krusta, pod ním jahodový (borůvkový) zmrzlý krém a pod ním jahodový vodový vnitřek za 5 Kč :D a pak samozřejmě Magnum almond, ze kteréhoo jsem zvalila hlavně tu čokoládu s mandlemi a zbytek už mě tak nebral :D a vůbec jsem jedla úplně všechny zmrzliny v množství větším než malém :D
OdpovědětVymazatTeď už vůbec takové a jen sem tam ty domácí tvarohovo-ovocné nebo jen zmražené rozmixované ovoce :) Nejlepší!
Jé, to se zase něco vyvedlo :), nanůček je roztomilý. U nás to dřív bylo stejně, jak píšeš ty. Nejradši jsem měla takové ty ostružinové s čokoládovou polevou, Twistera a taky Torpédo/Tornádo (už nevím, jak se to jmenovalo :D), ale byl to takový vodový dlouuhatananánský nanuk :D, takže ten vedl :)
OdpovědětVymazatTaky jsem doma dělali zmrzlinu a tý bych už kalorická bomba :D řekla. Celé mascarpone, salko, jahody. Ale ta chuť byla!
má agávový sirup nějakou specifickou chuť? nevím jestli si ho koupit :) vypadá to lákavě :) já jako malá měla ráda ty vodové zmrzliny, nebo twistera a bílýho mrože :)
OdpovědětVymazatJá mám doma dokonce dvoje formičky na zmrzlinu, ale taky nejsem jejich obdivovatel - jako malá jsem měla ráda různé nanuky s karamelem/nugátem uvnitř, čokoládou polevou a oříšky na povrchu...teď si sem tam dám přes léto jahodovou dřeň, jinak nic moc jiného :) Slíbila jsem si, že si budu dělat domácí zmrzky, ale zatím se k tomu moc nemám :D
OdpovědětVymazatMňam Markétko, Míšu jsem milovala a taky klasického Ledňáčka :-)...toho hranatého. Ten Tvůj Míša vypadá krásně...a tvořítka jsou super praktické- koupila jsem je v Bystrci v domácích potřebách... Už jsou celé "jeté"..jak jsou pořád v oběhu... Ale u nás se zmrzka dlabe i z vaniček. Krystalkům bráním promícháváním (není to můj nápad, ale radil to můj oblíbenec Jamie Oliver v některém svém vaření). A funguje to. Míchám každé cca 3/4hodiny.
OdpovědětVymazatUž pár let tvořím zmrzky domací ... a je to osvěžující ... s tím bonusem, že vím, co si do nich dám. A dávám jen samé dobrůtky - teda pro mě a rodinku.
Míchám tvaroh (tučný - dietářky omdlely), zakysanku nebo bílý (Řecký když je) jogurt, med, oříšky... někdy kokos, kakao, čoko uvnitř je fakt pecka :-), taky skořicová je zajímavá, s instant. kávou stojí za vyzkoušení, nebo s vanilkovým extraktem (v něm jsou drobná semínka vanilky).
Takové chutě navečer...to je teda něco, hihi :-)
mňam!! to jsem vždycky chtěla vyzkoušet. Vyrobit si vlastní zmrzku! tak už vím co a jak budu dělat až bude hic na zdechnutí! :D
OdpovědětVymazatMarkét, jestli prahneš po čokoládové polevě, v hrnci klasicky rozpusť čokoládu, nalij jí do nějaké vyšší úzké skleničky a zmraženou zmrzku tam prostě namoč podle potřeby jak hluboko chceš :) Čokoládu pak můžeš použít na koktejl nebo tak :) Jinak super nápad, taky to někdy vyzkouším - ale bez čokolády, tu já nerada :D zkusím to něčím nahradit, nemáš nějaký nápad? :)
OdpovědětVymazatZrovna nedávno jsem na Míšu dostala chuť! :D V tvém podání vypadá skvěle, asi to taky někdy konečně zkusím. U nás zatím dělává zmrzky mamka, já až tak moc většinou neexperimentuji. Ale tvořítka máme, tak to nebude problém :)
OdpovědětVymazatJinak si pamatuji, že všechny mé kamarádky vždycky Míšu milovaly - já ale měla nejraději zeleného Twistra! Nebo pak Noggera či předražený Magnum :D
mňam, ta ty si udělam :) Já mám sice radši ovocný nanuky, ale Míša je vyjímka, toho můžu jíst pořád :D Nedávno jsem taky na blog přidávala "recept" na nanuky :)
OdpovědětVymazatMíša je nejlepší <3
OdpovědětVymazatešte tie formičky by som potrebovala :D
OdpovědětVymazatinak mám najradšej tieto tvarohovo-smotanové zmrzliny :)
tak to já jsem Míšu nikdy ráda neměla :D ale ty formičky bych chtěla!
OdpovědětVymazatco si pamatuju, tak jsem se ládovala těmi samými zmrzlinami co ty :D určitě ještě nějakými, nejraději jsem měla ty vodový a různě barvící, kyselý nebo já nevím jaký :D
tak toto určite vyskúšam. Teda až keď si kúpim formičky na zmrzku :P
OdpovědětVymazatS Míšou je to fakt dobrý nápad :) Co udělat polevu normálně tak, že ten nanuk - už zmražený - celý namočíš do rozpuštěné čokolády a ještě chvíli ho šoupneš (už ne zastrčený v tom nanukovači) do mrazáku? :) Já to určitě zkusím. Jako malá jsem milovala taky Noggera a kornouty s tou čokoládovou špičkou :D Teď mám ráda spíš osvěžující zmrzliny, teď jsem si udělala jahodovo-limetovo-zázvorovou :)
OdpovědětVymazathttp://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/07/jahodovo-limetovy-sorbet-se-zazvorem.html
joo, Noggera jsem taky milovala (někdy na něm ujedu aji teďka), i kyselej xicht mi moc jel.. :D to byly časy, když jsem chodila k nám do večerky pro zmrzku, no. Tyhle tvořítka už vlastním nějakej pátek a zatím jsem dělala jen ovocný zmrzky, spíš dřeně, rozmixovaný ovoce s citronovou šťávou a malinko cukrem, někdy ani to ne. Ale tvarohou jsem zatím nedělala, určitě vyzkouším. Momentálně zkouším hodně tvých receptů a jsou supr :)
OdpovědětVymazatTvaroh je super výzva :-) nedávno jsme dělala vychytanou zmrzku z 1 a 1/2 kelímku smetany ke šlehání (copak bych se tuku bála :-D )a dovnitř jsem dala kompot, vyrobený ze švestek+rybízu+černých jeřabin, a k tomu kompotu jsem dala další kompot z borůvek... nakonec z toho byly dvě vaničky nádherně zbarvené zmrzliny, která chutnala božsky. Takovou skoro stejnou si dávám vždycky v Praze u Hájků v cukrárně na Smíchově. Tak se ke zmrzce staví taky poctivě, takže je to bez keců vynikající zrmzka :-) http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/zmrzlina/ mimochodem, blíží se pomalu ale jistě dozrávání švestek... a taková švestková zmrka se skořicí :-)
OdpovědětVymazatÓóó, mňam! Tak to musím mít. :D Ty věcičky na zmrzku mám, ale nikdy jsem je nepoužila. Já právě naopak miluju točenou.. třeba jogurtovou, kokosovou, vanilkovou. Už abych na ni zašla!
OdpovědětVymazatJinak jak říkáš, dřív jsem milovala Noggera, pak taky Mrože v bílé čokoládě, všechny možný Magnum nanuky a Míšu samozřejmě taktéž. :) Akorát mi připadalo, že měl chudák takovej levnej obal, tak jsem ho brala jen v nouzi... :D Přitom by mi teď chutnal nejvíce.
Jj taky jsem mela dřív rada všechny různé druhy zmrzlin, teď se spíš snažím vyrobit si doma nějaké zdravější, zkoušela jsem nanuky z jahodové přesnídávky a takovou rychlou domácí zmrzlinu z mixeru: mrazene ovoce + jogurt a osladit napr medem, rozmixovat a hned sníst :)
OdpovědětVymazatsuper recept díky
OdpovědětVymazat