Co běžně dělají dvaadvacetileté studentky?
Některé tráví většinu času učením, jiné tráví hodiny a hodiny pobíháním po obchodech a nákupem oblečení, jiné se zajímají hlavně o kosmetiku a líčení, vymetají jednu párty za druhou, jedno rande za druhým, probírají s kamarádkami nad skleničkami samé životně důležité věci...
No a já...
Já peču chleba.
Ještě nedávno (nebo před pár lety?) bych nechápala, proč si někdo peče chleba doma, když si ho může koupit.
Připadalo by mi to divný, babičkovský, oldschoolový, retro a tak dál.
No a teď se mi rozzáří oči nadšením, když z trouby vytáhnu krásně kulatý bochník!
Ale i po těch obchodech běhám ráda, ráda se namaluji, zajdu protančit střevíce, a večer jdu s kamarádkou zase na nějakou tu skleničku. Takže normální dvaadvacetiletá blondýna snad zůstávám.
A kéž bych tak měla tolik kabelek, jako bochníků chleba!
Co se týče snídaní (a vlastně jídla celkově), točí se u mě různá období.
Období ovesných kaší. Období instantních kaší Nomina, období domácích koláčů a buchet. Období loupáčků. Období lívanečků a palačinek. Období müsli a různých cereálií, období tousů s burákovým máslem....
A když na mě takové období přijde, jím to samé pořád a pořád dokola, protože je to v tu chvíli tím nejlepším jídlem na světě a nic jiného ráno nechci, na nic jiného nemám chuť.
Někdy takové období trvá třeba jen 4 dny, někdy dva týdny, a někdy třeba i několik let (joo, ty kaše!).
A právě teď je tu období pečiva, které bylo krátce přerušeno obdobím vánočkovým, a poté se opět vrátilo.
Není nic lepšího, než čerstvé nebo rozpečené, domácí pečivo! A když se k tomu přidají ještě kozí sýry nebo poctivé máslo ze sýrárny a dobrá šunka, o největší dobrotu je postaráno!
A nedávno jsem upekla svůj první, skutečně chlebový chléb.
Často jsem sice pekla tento, velice oblíbený, se sušenými rajčaty. Krásně vláčný a voňavý, ale není to úplně typický, český chléb.
Postup jsem okoukala u Verunky, akorát jsem použila jiné mouky, a dopadlo to více než dobře.
Na jeden malý bochník budete potřebovat :
2 hrnky celozrnné pšeničné mouky (hrnek mám 250ml)
1 hrnek hladké mouky
7g sušeného droždí (jde to ale i z klasického čerstvého droždí, z půlky kostky. Akorát je třeba přidat více mouky, jinak bude těsto moc řídké)
hrnek a půl vlažné vody
sůl
slunečnicová semínka
Všechny suroviny smícháme a a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně 45 minut. Poté ho znovu propracujeme a necháme znovu kynout 45 minut.
Pak si rozpálíme troubu, do které vložíme pečící nádobu i s poklopem (pekla jsem to v prastarém pekáči, ve kterém mamka peče kačenu :D), aby se nahřála. Po pár minutách, až bude nádoba teplá, do ní vložíme bochník chleba, který uplácáme pořádně pomoučenýma rukama na pomoučeném vále.
A chléb pečeme přiklopený poklopem, při 230 stupních, zhruba 45 minut. Pak už jej jen vytáhneme a necháme vychladnout zabalený v utěrce.
A druhý recept bude na domácí housky.
Ty nejlepší housky ze všech!
Jsou totiž podle Dity P., z její kuchařky, kterou nám se sestrou nadělil Ježíšek, a tak teď budu zkoušet všechny recepty o sto šest. A tenhle recept rozhodně nebyl krok vedle!
Jediná změna, kterou jsem udělala bylo to, že jsem nahradila polovinu bílé mouky moukou celozrnnou pšeničnou, a houskám to rozhodně neuškodilo - na chuti ani barvě to vůbec znát není a jsou tak jako tak krásně nadýchané a měkkoučké.
A místo sádla jsem musela použít máslo, protože sádlo jsme zrovna doma neměli (no dobře, měli, ale byla na něm elegantní plíseň :D).
Ta knížka je celá krásná, plná dokonalých fotek, lákavých jídel, a ke každému receptu je ještě něco připsáno, což je nejlepší.Včera jsem při prohlížení měla celou dobu na tváři tak přiblblý úsměv.
A třeba k těmhle houskám Dita napsala :
"Není nic úžasnějšího, než si v tom vykřičeném světě na chvíli sednout, z kabelky Prada vytáhnout domácí housku a s tou největší elegancí si ji nacpat do krku." :D
Na 12 housek budete potřebovat :
250g hladké mouky
250g celozrnné pšeničné mouky
půl kostky droždí
200ml mléka (plus kdyžtak trocha navíc, podle hustoty těsta)
3 lžíce bílého jogurtu
3 lžíce změklého sádla nebo másla
1 lžička soli
1 lžička cukru
bílek na potření
Smíchejte mouky do velké mísy, uprostřed udělejte důlek, dejte tam droždí, lžičku cukru a zalijte vlažným mlékem. Až se za pár minut vytvoří kvásek, smíchejte jej s moukami a přidejte všechny ostatní přísady. Vypracujte těsto a uložte jej minimálně na hodinu na teplé místo.
Potom už jen na pomoučeném vále umotejte housky (prostě klasické copánky..), rozpalte troubu, pomažte housky vajíčkem, posypte mákem, a dejte péct - 180 stupňů, 30 minut.
A další ráno můžete mít nejlepší snídani, tak jako já!
"já peču chleba" haha :D:)
OdpovědětVymazatse snídaňovými obdobími (?) to máme stejně, teď jsem taky u pečiva :) a kozí sýry nebo máslo, to je slast!
Dita P. i housky podle ní jsou úžasné! hezký den :)
Jéé, jak chleba, tak housky se ti moc moc povedly!
OdpovědětVymazatTy houstičky bych možná vyzkoušela na Silvestra, ať máme co přikusovat k té hromadě obložených táců. :D
Jůů to jsou krasavci ty housky :-D Já osobně miluji slané snídaně, křupavý chleba, nebo semínkové celozrnné housky.. mňam.. a na svačinu zase přijdou kašičky, jogurty s müsli a banánem, nebo jiné sladké dobroty..
OdpovědětVymazatA mooc se těším na článek o tom co jsi dostala, doufám že přidáš moooc foteček :-D :-D
Parádní! Hned si píšu receptíky a musím určitě vyzkoušet :) moc se ti to povedlo, ten článek si začala moc hezky :D
OdpovědětVymazatHoustičky jsou opravdu luxusní :)
OdpovědětVymazatTaky jsem teď měla takový období. Vánoční, hehe. Vánočka /cukroví/ štrůdl. Každopádně moje snídaně musí být vždycky sladká, to se mi asi dochovalo ještě z dětských let, kdy jsem pomalu nic jiného než sladké nejedla. Teď bych si to taky dokázala představit, ale už bych to asi nevylítala tak, jako "za mlada" :D
OdpovědětVymazatPečivo vypadá krásně, obzvlášť ty housky! Možná se taky někdy odhodlám na tento pekařský um. Zatím moje zkušenosti dosáhly obyčejného, ale za to výborného štrůdlu, který bych mohla jíst pořád :D
Elegantná plieseň :D M. jedine ty ma dokážeš zaručene vždy rozosmiať! Chlebík vyzerá veľmi chutne ;)
OdpovědětVymazattaky se občas cítím divně, když ke mně přijde kamarádka a já peču chleba... no nic. Ale ta radost, je veliká, když se povede. Chleba od Verči je ten nejlepší na světě, pekla jsem ho už tak 30x a to nekecám, někdy ho peču i dvakrát do týdne a to stejně chybí. Dělám ho jen z celozrnné mouky (já jsem si totiž na bílou mouku zasedla, takže ji nikde nechci, i kdyby mě to stálo nenakynutí! :DD), ale tomuto chlebu to očividně nevadí. Někdy ho jím i samotný, jak mi chutná. No a ty housky, mňam. Deník Dity P. bych si taky moc přála, ty fotky jsou fakt skvostné (stejně jako ty tvoje). A ten komentář Dity k těm houskám mě neskutečně rozesmál. :DD
OdpovědětVymazattaky jsem driv peceni chleba nechapala:D) ale ted uz se dlouho chystam nejaky ten chleb upect:D)
OdpovědětVymazatTy jsi skvělá, nemůžu si pomoct! Tvoje pečicí schopnosti..no prostě klobouk dolů. Já nevím proč, ale furt s tim kynutým těstem nějak nekámoším :D. Ale využiju čas prázdnin a chleba podle tebe taky zkusím. Slaně jsem dříve snídala každý den a mám to taky ráda, takže proč to nezměnit a dát kaším oddych :D
OdpovědětVymazatděkuji ;)
To je taková nádhera, až mi oči přecházejí :) Mám na to neuvěřitelnou chuť, hlavně na houstičky, ty vypadají jak z prvotřídní pekárny a voní mi až sem :D Ne fakt, jako bych je cítila, a dokonce si umím představit, jak chutnají.
OdpovědětVymazatMimochodem jsem včera měla k snídani sladké bagely podle tebe, a bylo to úúúúžasný! :D :)) S máslem a nakrájeným banánem. Lahůdka :)
No takže na zítra budou tyto houstičky, už je to jasný, díky moc za recept :))
Taky bych pekla chleba, nebo spíš houstičky,domácí pečivo je mé milované !
OdpovědětVymazatJe prostě tolikrát lepší..než kupované :)
To jsem pekla taky, jojojo! Dita je nejskvělejší, houstičky jsou fakt nej, chtěla jsem je péct včera, ale maminka říká nenene, máme dvě vánočky, dva chleby a ještě štolu, přece nebudeš péct. Tak mi sklaplo se sklopenýma ušima jsem si o tom nechala zdát :D Ten chlebík jsem pekla ten, jak se nechává kynout přes noc, tak měl veliké díry, ale jinak byl moc moc dobrý! Až všechno sníme, asi se dám do tohohle :)
OdpovědětVymazatMňam! ten chleba je tak kráásně popraskaný :-o ♥
OdpovědětVymazatJé, teď by se hodilo přemoct lenost a také něco upéct, vypadá to fakt skvěle :)
OdpovědětVymazatTy jo, ten chleba vypadá úplně úžasně! Škoda, že na tohle nemám, je to nad mé síly, takže bych z trouby vytáhla spíš připálenou placku, nebo nedopečený podivný tvar parodující chleba. :D
OdpovědětVymazatSuper :-) určitě vyzkouším :-)
OdpovědětVymazatKdyž použiji droždí v kostce, tak to nesmíchám všechno dohromady ne? Tam se prvně musí udělat kvásek, nebo se mýlím? :))
OdpovědětVymazatano ano, z droždí se napřed kvásek udělat musí :)
VymazatUž dlouho se přemlouvam, že také upeču domácí chleba, ale pořád se k tomu nemůžu dokopat :D ale ty housky vypadají báječně! :)
OdpovědětVymazatJe možné i místo pšeničné použít celozrnnou žitnou mouku ve stejném poměru? Chlebík vypadí luxusně :-)
OdpovědětVymazatMňam, domáci chleba... :) tiež pečiem, ale už iba kváskový a celozrnný. Doma sme si naňho tak zvykli, že z obchodu nám už vôbec nechutí. Vyskúšam aj tie houstičky urobiť s kváskom miesto droždia, vďaka za tip :)
OdpovědětVymazatMusim zkusit housky a sehnat kuchařku! JO a ještě prada kabelku :D
OdpovědětVymazatNapsala bych, že ty housky vypadají jako kupované, ale to bych tě urazila, jsou ještě krásnější ;) :D Úplně se mi sbíhají sliny... a to jinak pečivo téměř nejím :)
OdpovědětVymazatTo urcite vyskusam ! :) Vyzer to paradne :)
OdpovědětVymazatwww.beautyofbodybyem.blogspot.sk
Deník Dity P. je vážně skvělej. Při jeho pročítání jsem na tom byla podobně - přiblblý úsměv :-D Ty fotky tam jsou dokonalý a je to moc hezky napsaný. :-)
OdpovědětVymazatNo a ty tvoje houstičky! A i ten chleba vypadá úplně skvostně. Měla bych to zkusit! (Učení počká)
Můj Ježíšek Deník Dity.P bohužel nesehnal :( nevidím to jinak...nadělím si ho sama! :D Housky vypadají hodně chutně ;)
OdpovědětVymazatSuper chleba, hezky popraskal. A houstičky od Dity se taky moc povedly, už se těším, až si tu její knížku přečtu. :)
OdpovědětVymazatWow, ty jsi tak šikovná ! Ty housky jsou nejlepší !!! :-)
OdpovědětVymazatjá chleba zatím nepekla, trošku se bojím, že bych to pokazila :D
OdpovědětVymazatHned jsem si šla upéct taky jeden (s grahamovou moukou). Se sušenýma rajčaty, olivama a kombinací slunečnicových a dýňových semínek. :)
OdpovědětVymazatObojí vypadá mňamózně! Díky za recept na ty housky, určitě vyzkouším. Není nic lepšího, než čerstvá křupavá houska :)
OdpovědětVymazatAaaa tady byl někdo šikulín (a někdo zase hroznej lenoch a neupekl nic, žejo Blanice!!)
OdpovědětVymazatObojí to vypadá lákavě:-)
OdpovědětVymazatDitina kuchařka je vážně skvělá, její recepty naprosto fungují, což se o jiných kuchařkách vždycky říct nedá. Na ty housky se taky chystám a inspiruji se tebou, přidám tu celozrnnou mouku. :-) Hezký zbytek roku a hodně štěstí a úspěchů v tom nadcházejícím! :-) Petra
OdpovědětVymazatTakhle nádherné housky jsou podle mě znak pokročilých pekařek a kuchařek! Jen tak dál! :)
OdpovědětVymazatty houstičky jsou tak nádherně nafocený, že se na ně hned zítra ráno vrhnu až se vrátím z krámu s droždím :)
OdpovědětVymazatVypada to krasne, ale spis to vyresim tak, ze z testa na housky, upeču bochník chleba :) Jsem prostě líná duše :D
OdpovědětVymazatÚžasný! Obdivuju každého, kdo umí upéct dobrý chleba. :)
OdpovědětVymazatDneska ho plánuj péct také.. hlavně hodně semínek. :)
Můžu se zeptat, jak to mají housky s "čerstvostí" už jsem párkrát pekla podle jiných receptů a byly dobré jen v den upečení a druhý den už byly vhodné na prohození oknem.
OdpovědětVymazatTvuj recept na housky jsem mela dlouho uložený a dneska jsem ho zkusila a jsou moc dobrý, budu je péct častěji :D :) lehký a dobrý recept! :)
OdpovědětVymazatMarkét, dnes jsem pekla tvůj chlebík a je to bomba ! Není nad to, udělat si sám ! Moc děkuju <3
OdpovědětVymazatPoprvé jsem zkusil upéct chleba, vše jsem smíchal dohromady, ale bohužel to nevykynulo. Asi před tím třeba udělat kvásek, ale použil jsem sušené droždí. Nevadí, jdu to zkusit znovu :)
OdpovědětVymazatAhoj Markétko. Nemůžu udělat nic jiného, než ti poděkovat. Dnes jsem podle tebe pekla chleba, vypadá i chutná božsky :) Už jsem zkoušela od tebe hodně receptů a vše se povedlo na jedničku (loupáčky už jsou v naší rodině pravidelně na stole). Zítra mám v plánu cheescake podle tvého receptu, už se těším. PS: právě jím meruňkového šmakouna, kterého jsem odkoukala právě taky od tebe ;) Co já bych bez tebe dělala :D :)) Tvá čtenářka Ivča
OdpovědětVymazatJeee děkuju moc Ivčo, to mě tak těší! :)
Vymazata snad bude chutnat i cheesecake! :)
AHoj Markétko, jsem se nějak rozpekla a vzpomněla si na tvoje housky, tak jsem to vyhledala a našla (plácám se po ramenou) :D a upekla. Dělala jsem jen z celozrnné mouky, byla jsem zvědavá na výsledek. Dopadly dobře, ale příště asi skutečně vmíchám i klasickou hladkou :)) byly krapet tužší, ale i tak už půlka padla :D tak děkuji :)
OdpovědětVymazatOooo díky Bohu... teda vlastně autorce receptu! Tápala jsem tápala, až našla skvělý recept na celozrnný chléb - TADY! Smekám, chválím, děkuji!
OdpovědětVymazat