neděle 22. prosince 2013

Vánoční pečení : Vinné cukroví

Je mi jasné, že už máte beztak všichni napečeno.
A je mi jasné, že takhle na poslední chvíli už se vám asi péct nechce.
Ale je jedno, že máte napečeno a že už se vám na poslední chvíli nechce.
Tohle si upéct musíte.
Je to totiž to nejlepší cukroví (a neříkám to proto, že je z vína :D) pod sluncem. Minulý rok jsem ho pekla poprvé, a okamžitě se u nás doma stalo jedním z nejoblíbenějších, o čemž svědčí i to, že 26. prosince padl za vlast poslední kousek.
A kromě toho, jak výborné je, je to i neskutečně jednoduché a snadné na přípravu. Smícháte dohromady pouhé tři suroviny, a je hotovo.
A už jsem říkala, že si to upéct prostě musíte?
Na 2 plechy budete potřebovat :
250g hladké mouky
220g másla
lahev bílého vína
 1) Máslo smíchejte s moukou.
2) Otevřete lahev vína.
3) Odlijte 2 deci vína do skleničky a zbytek vypijte.
4) Ze skleničky odeberte 5 lžic vína a dejte do těsta, zbytek taky dopijte.
5) Vypracujte těsto a dejte na půl hodiny do ledničky.
6) Vykrájejte tvary (nejlépe soby!) a dejte péct na deset minut, 180 stupňů.
7) Ještě horké obalujte v moučkovém cukru.
A nejjednodušší cukroví je hotovo, dobrou chuť!
Minulý rok jsem ho pekla den před Štědrým dnem a vůbec to nevadilo, tohle cukroví se nemusí nechávat uležet, je dobré hned po vytažení z trouby. (vyzkoušeno!)
Tak se mějte hezky, ať se vám cukroví povede.....a já jdu do fitka, samozřejmě proto, abych potom v onen den mohla sníst téhle dobroty co nejvíc!

44 komentářů:

  1. Tééda, to je krásné snadné a velmi lákavé cukroví :D
    Nejlepší je ve tvém receptu bod č.3 :D :D :D (a následně bod č. 4)

    No, včera jsem dopekla poslední várku, tak tohle si nechám asi až na příští rok. Jinak jsou moc pěkný ty sobíííci, jéé:))

    OdpovědětVymazat
  2. To je rozkošný! Chci takové vykrajovátko! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, to jsi mě docela nalákala... mít načatou lahev vína, hned upeču. Jenže víno piju většinou jen já a sama vypít lahev nechci :D Myslíš že by to šlo i s růžovým?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, dává se tam toho tak málo, že to ani nebude znát :))

      Vymazat
    2. Tak jsem před chvílí dopekla a jsou opravdu výborné! Mamka je z nich taky unešená :) Akorát plechy jsem měla asi 4... :D

      Aneb v jednoduchosti je krása :)

      Vymazat
  4. hohohooo líbí se mi ta příprava!! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, to je zajímavé! Kdo ví, jak to chutná, asi to vážně upeču :D

    OdpovědětVymazat
  6. :-D juuu zrovna jsem dopekla medove rezy a uklidila ten bordel... nic dalsiho se mi teda delat nechce uz tak mamee dost druhu :-D na pristi rok uz ukladam recepty (na ktery si stejne za rok nevzpomenu) a tenhle jde za nima :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Asi to ještě vyzkouším :)) Pobavila jsem se při opisování receptu :D 250g mouky, 220g másla, láhev bílého vína / oprava 2 deci vína / oprava 5 lžic vína :D Tak dík za poškrtaný papírek :)))
    TWF Kami*

    OdpovědětVymazat
  8. A my ešte nemáme napečené :D Čiže sa možno inšpirujem,ďakujem :)
    **
    merypolock

    OdpovědětVymazat
  9. Vínové cukroví jsem taky dělala a musím říct, že je dokonalý! Ale moc nám toho teda nezbyde, protože víc než půlku jsem stihla spořádat :D
    www.addell-all.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. ano, skvělý návod! :D dělali jsme šlehačkové, kde jen místo vína je šlehačka a je taky výborný, ale víno je víno no :D

    OdpovědětVymazat
  11. :DD pobavilo! ale máš recht a navíc to vypadá moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá to hezky :-) Letos toho už máme tolik, že už dálší druh nepotřebujeme, ale někdy to určitě vyzkouším :-) Jenom budu muset najít někoho, kdo se mnou to víno opije - já se vždycky strašně rychle opiju i z trošky, to by to pečení dobře nedopadlo :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Při čtení ingrediencí jsem se lekla že tam patří ta láhev vína celá :D Já tento rok nepekla vůbec, stejně dostaneme cukroví od všech babiček a tetiček :D Vypadají fakt dobře, hlavně ti sobíci jsou roztomilí, až musí být líto je jíst! :D

    OdpovědětVymazat
  14. Ňam, možná zkusím :) Ale vypadá to dobře! :))

    OdpovědětVymazat
  15. Hahah, po tomhle tvým cukroví bych byla sťatá jak doga :D

    OdpovědětVymazat
  16. Tohle je jediné cukroví, které jím :D

    OdpovědětVymazat
  17. Krásní sobíci... tak pěkné vykrajovátko jsem nikde nesehnala!

    OdpovědětVymazat
  18. Já ho dělám taky a taky ho miluju ;) u nás mizí jak první většinou...akorát, že já přidávám do těsta jeden žloutek, tak to příště zkusím i bez něj :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tohle jsem taky letos dělala, poprvé a musím říct že je výborné!

    OdpovědětVymazat
  20. Zrovna dneska jsem na toto cukroví chtěla schánět recept :-)

    OdpovědětVymazat
  21. No jo, to byste nebyli moraváci, kdybyste něco podobného nevymysleli :D a fakt je to dobré jo? mmm. Třeba někdy vyzkouším ale letos už na to kašlu :D ani mi letos to cukroví nějak nechutná musím říct :)

    OdpovědětVymazat
  22. Perfektní :) Kamarádka si ho taky vychvaluje. Zkoušela jsem je od ní, ale doma jsme je ještě nedělali. Už tak toho vždycky máme plno, ale třeba na něj někdy dojde :D

    OdpovědětVymazat
  23. Páni, ty vypadají krásně! Že bych je ještě přes noc splácala?:D Mamina o tomhle cukroví taky mluvila, ale neměli jsme víno:D

    OdpovědětVymazat
  24. ahoj a co ides do fitka? normalne na stroje? ci na trx alebo nieco podobne? a odkial su sobikovia?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dneska jsem byla normálně ve fitku, na páse a na strojích, zítra asi TRX :)
      a soba jsem dostala v České spořitelně :DD

      Vymazat
  25. Tomu říkám originální recept. :P

    OdpovědětVymazat
  26. prosím prosím kde můž koupit tohle sobí vykrajovátko?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho mám z České spořitelny :D Jinak jsem takové viděla na vánočních trzích ve Vídni, ale tady v ČR bohužel nevím..

      Vymazat
  27. Ahoj :) můžu se zeptat, jaké máš zkušenosti s rýžovými a sojovými mléky, kokosovou moukou nebo třeba cizrnou, polentou atd.? Myslíš, že se hodí k tzv. clean eating?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, rostlinná mléka mi chutnají moc, nejvíce právě to rýžové a nebo ovesné, ale i sojové je dobré. Akorát v kávě mi nechutná, jinak ve všem ostatním ano - v kaších, koktejlech z ovoce nebo jen tak k pití... Kokosovou mouku jsem neměla, cizrna se na blogu objevuje pořád, a polentu mám taky ráda, hlavně jako pečené hranolky.
      A určitě hodí:)

      Vymazat
  28. Oooo mňam! Máš pravdu, dnes se mi už vážně nic nechce péct:D Ale vypadá to fakt dobře:))

    OdpovědětVymazat
  29. Tohle cukroví děláme každoročně. Vykrojíme z něj kolečko, do něj dáme lžičku povidel a zabalíme do pidi šátečku. Je výborné!

    OdpovědětVymazat
  30. Tohle cukroví děláme každoročně. Vykrojíme z něj kolečko, do něj dáme lžičku povidel a zabalíme do pidi šátečku. Je výborné!

    OdpovědětVymazat
  31. Tohle cukroví děláme každoročně. Vykrojíme z něj kolečko, do něj dáme lžičku povidel a zabalíme do pidi šátečku. Je výborné!

    OdpovědětVymazat
  32. Tohle cukroví děláme každoročně. Vykrojíme z něj kolečko, do něj dáme lžičku povidel a zabalíme do pidi šátečku. Je výborné!

    OdpovědětVymazat
  33. Tohle cukroví děláme každoročně. Vykrojíme z něj kolečko, do něj dáme lžičku povidel a zabalíme do pidi šátečku. Je výborné!

    OdpovědětVymazat
  34. Já si říkám, že my jsme to vždycky dělávali z pár lžic vína a ty tam máš celou flašku..:D

    OdpovědětVymazat
  35. tohle cukroví je u nás rodinná tradice, nic nového :) akorát častěji než z vína, děláme z octa (neděte se) je taky výborné :) a jak už se píše víše, vykroíme kolečka, marmeládka a jsou to šátečky :)

    OdpovědětVymazat