Aneb Terezčino okénko.
Sestra peče, já se chlubím, klasika.
Není to sice recept do kategorie super-extra-bio-zdravý, ale do kategorie strašně-strašně-strašně-dobrý zapadne krásně. No a co, však občas ani nějaká ta poctivá dobrota, s cukrem a z bílé mouky, neuškodí a špek vám rychlostí blesku nepřičaruje. (vyzkoušeno - ráno jsem je jedla!).
Z celozrnné mouky se dá udělat dobré téměř všechno, ale věřte, že zrovna případ těchto scones to není. (opět vyzkoušeno!)
140g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce cukru
30g zmrzlého másla
hrst brusinek
120ml studeného mléka
Množství je na 6 kousků. Zmrzlé máslo nastrouhejte na hrubo a promíchejte se suchými surovinami včetně brusinek, přidejte mléko a vypracujte těsto. Je důležité, aby bylo opravdu studené. Na pomoučeném vále těsto vyválejte a několikrát přehněte (vyválet, přehnout, vyválet, znovu přehnout a vyválet...a tak dál), vyválejte ho do kruhového tvaru, na výšku přibližně 2 cm. A ten kruh nakrájejte na trojúhelníky. Pečte na 200 stupňů na 8-10 minut, než zezlátnou.
Ještě jednou gratuluji, cider na to! :* Seš celebrita, víme to obě dvě moc dobře :D
OdpovědětVymazatScones vypadají krásně (opět pochval ségru a nezapomeň na to!) a MOŽNÁ se i dokonce dokopu k tomu něco udělat podle někoho.. MOŽNÁ... :D
S tou ciderovo-cheesecakovou částí jen a jen souhlasím!:D:*
Vymazatjeee, tak to ti blahopřeju :-) já chci mít taky tak šikovnou sestru, ať se jí můžu chlubit 3:)
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat, ty ráčkuješ?
OdpovědětVymazatAno ano
Vymazatjestli to ještě vůbec jde, hned tě mám o něco radši :)
VymazatTo je roztomily, ze rackujes :)
OdpovědětVymazatCo špatně vyslovuješ?:) Vím že to bude možná znít divně, ale nevíš jakou radost mi to udělalo, že zrovna i někdo jako ty (beru te prostě za celebritu:D) může něco špatně vyslovovat:) Sama mám problém s r a ř a užila jsem si s tím už taky svoje:)
OdpovědětVymazatAaa, to je milý! :)
VymazatMám problémy taky s R a Ř docela - někdy je to lepší, někdy horší, ale někdy je to prostě hrrrrůza!
hmmm, to zní parádně ;-) bára.kára
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatŘíkala jsem si, co se děje, že náš malý "blogísek" trhá rekordy v návštěvnosti, pak si rozkliknu tebe...a :). Nesmím zapomenout - naše mini studio ti vzkazuje: can't wait, gonna be legendary!:D Zaden strach, uvidis, nakonec se ti od nas ani nebude chtit!:D :).
OdpovědětVymazatPáni, musím říct, že máš odvahu..já bych asi nemohla, mám problém jen pronést pár vět před třídou :D Tedy vlastně--určitě se nemáš čeho bát, bude to super! :D Přidávám se k těm, kterým přijde ráčkování hrozně sympatické a hned mám pocit, jako by jsi byla o něco "lidštější" a "blíž" nám čtenářům, nevím proč :)
OdpovědětVymazatScones vypadají báječně, není nad to si občas dopřát něco nezdravého, vždyť pro co bychom jinak žili? ;D
No potěš, takže i taková hvězda, jako ty :D No já odmítla na logopedii spolupracovat celkem výrazně, a v dnešní době mám hrůzu z mluvení před kýmkoli. Referáty? Bože, ještě, že už mě čeká jen jeden letos :D
OdpovědětVymazatR a Ř mi sice problém nedělá, ale sykavky .... propadla bych se nejradši do země. Zašla jsem na logopedii i letos někdy v květnu, ale mně to prostě nejde změnit a je to v hlavě.
No, aspoň, že jsme hezký :D:D:D
mňam!:P A rozhovoru se neboj, já jem uplně stejná. Jak mám někde mluvit jsem uplně vynervovaná a to dělám to, co dělám:D:D
OdpovědětVymazatTen recept vypada bajecne, diky tobe se mi plni seznam MUSIM ZKUSIT ;-)
OdpovědětVymazatTo je super, v televizi to bude určitě další skvělá zkušenost :) a ty scones? nádhera! :))
OdpovědětVymazattak to si budu muset poslechnout :)
OdpovědětVymazatGratuluju :) Držím palce, ať to zvládneš, ale neměj strach, jsi skvělá! :) Na rozhlas se moc těším. Sestra je moc šikovná, ale stejně mám nejradši tvoje zdravé mňamky (ale i tak je recept super :D) :). I.
OdpovědětVymazatno tak doufám, že se pak podělíš o odkaz s rozhovorem;) Jinak práce v televizi musí být super zajímavá, tak ať se ti tam líbí:)
OdpovědětVymazatO scones jsem ještě neslyšela:) vypadá to ale božsky a hned bych si jeden trojúhelníček dala!!
OdpovědětVymazatScones vypadají pěkně a přípravě nikterak těžká. :))
OdpovědětVymazatNa ten rozhovor se moc těším!
to vypadá tak krásně!
OdpovědětVymazatNeber to zle, ale tím, že ráčkuješ jsi mi ještě milejší a sympatičtější. Na logopedii jsem taky odmítala spolupracovat, takže moje "r" a "ř" jsou katastrofální :( A referáty před třídou... to je kapitola sama o sobě. Vždycky se stydím za svoji výslovnost, take jsem strašně nervózní... Když nad tím tak přemýšlím, tak mě ten můj problém celkem omezuje... Al.
OdpovědětVymazatVůbec to neberu zle, naopak mě to těší, že má někdo pochopení! :))
VymazatMoc dobře to znám, ale postupně si na to zvykám a už se tím tolik netrápím, ale určité omezení to je určitě...
Markétko, gratuluji ti k další praxi, jsi neuvěřitelně šikovná!
OdpovědětVymazatDěkuju, ale vůbec nejsem!!:)
VymazatTak to je jedna z věcí (zřejmých), kterou bych u svého protějšku neskousla - vadu řeči a ještě ošklivé/křivé zuby.
OdpovědětVymazatNedá se s tím něco ještě dělat ?
Naštěstí ale tvůj protějšek být nechci :)
VymazatDá, ale dost těžko.
Vypadá to naprosto perfektně! Musím se opakovat tvůj blog je prostě nejlepší!:-)
OdpovědětVymazatscones vynikající, akorát cpu teď navečer už třetí kousek :D a nešlo mi to vyválet.. hrozně se to lepilo, tak jsem udělala takový placičky :D
OdpovědětVymazatJá naštěstí na logopedii spolupracovala, ale občas se zakoktám. :D
OdpovědětVymazatAhoj, myslíš že by tam šlo dát místo brusinek, hrst nasekané čokolády?
OdpovědětVymazatJasně, čokoládou se ještě nikdy nic nepokazilo!!! :D
VymazatPrávě jsem dopekla scones na zítřejší hodinu angličtiny a jsou VÝBORNÉ. Díky moc za recept! Nikdy před tím jsem se s takovým typem pečiva nesetkala a už chápu tu zásadní chybu, haha. Scones jsou ode dneška v knize pravidelných receptů :)
OdpovědětVymazat