Palačinky. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel.
Milovala jsem je už od malička, kdy jsem je ještě úplně horké brala mamce přímo z talíře, kam je odkládala z pánve. Popálila si prsty i pusu, ale vždycky to stálo za to.
A ty, co jsem nesnědla hned a dostaly se dokonce až na stůl jsem si pak dávala s jogurtem. Hezky poctivým Choceňským. A posypat cukrem nebo kakaem. A nebo obojím!
A právě palačinky jsou úplně první jídlo, které jsem si uměla sama uvařit. Napřed to bylo tak, že mi mamka nachystala těsto a já jsem si pak připadala jako velká kuchařka, když jsem ho soustředěně lila na pánev. A pak už jsem ten složitý mouka-mléko-vejce postup zvládala i sama.
A od té doby.......
Od té doby je mám mám na talíři pořád!
Jak na slano, tak i na sladko.
V posledních letech hlavně mouky celozrnné, špaldové, z mletých ovesných vloček a nebo právě pohankové, které mám nejradši. (ale těmi "pravými" od maminky bych taky nepohrdla!)
Palačinky jsou pro mě jídlo, které se mi nikdy neomrzí. Jedla jsem je ve Vídni na koleji, kde jsem měla omezené podmínky v kuchyni a ještě omezenější rozpočet. Nosím si je s sebou jako krabičkový oběd, když nechci večer trávit přípravou více než 5 minut. Nebo když celý den někde pobíhám a naobědvat se musím během pár minut. A dělám si je i ve dny, kdy bych klidně mohla vyvařovat hodiny a hodiny.
Takže vlastně pořád.
A právě ty pohankové se krásně mohou řadit mezi zdravé, rychlé a chutné obědy, obzvlášť v mé nejoblíbenější kombinaci na slano - se šunkou, sýrem nebo mozarellou.
Ale co jsem vlastně tímhle dlouhým předlouhým úvodem chtěla říct?
No....,.jen jsem si potřebovala obhájit, proč sem dávám něco tak obyčejného a jednoduchého, a říkám tomu recept.
Jednoduše proto, že palačinky už tu byly tolikrát (a tolikrát mě zachránily před jistou smrtí hladem!:D), že si svých 5 minut slávy zaslouží.
Tak.
Prodává se ve více verzích, z pohanky neloupané a nebo z loupané, která je chuťově mnohem jemnější, úplně světlá a chuťově se příliš neliší od klasické pšeničné.
Ta z neloupané je samozřejmě pro tělo více přínosná, protože právě v té slupce je spoustu prospěšných látek, ale má výraznější chuť i barvu a palačinky jsou z ní pak škaredé našedlé.
Palačinky na fotce jsou zrovna z mouky z pohanky loupané, žluté i voňavé díky koření kurkuma. A do těsta jsem přimíchala i pár sušených rajčat (proto ty ošklivé hrbolky :D).
Běžně dělám těsto jen od oka, ale pro tentokrát jsem to zvážila.
Na 4 tenké menší palačinky je to:
50g pohankové mouky (pokud budete používat mouku z neloupané pohanky, je lepší vyměnit alespoň lžíci za hladkou mouku)150ml mléka (a na sladko jsou výborné z kokosového!)
1 vejce
(případně sůl a koření, a pokud na sladko tak třeba koření perníkové nebo skořice)
Pak už stačí všechno pořádně promíchat a opékat na pánvi jemně potřené olejem.
A tyto jsou pro změnu z celozrnné pšeničné mouky...
A tyto ošklivé z tmavé pohankové mouky, spolu s mini jáhelníky a opečenými fazolemi jako jídlo do práce...
A ráda mám i (ano, opět nevzhledné :D) z jemně mletých ovesných vloček napůl s moukou...
P.S Tolik slov jen o blbých palačinkách? To jako vážně Markéto?!
P.S 2 Jaké jídlo děláte nejčastěji vy a ještě se vám neomrzelo? A co jste uměli uvařit jako první?
Já je taky miluju!! Strašně moc. A tenhle článek přesně vystihuje, jak dokonalá věc to je, ty palačinky. :)
OdpovědětVymazatRychlé, zdravé, výborné.... nejde jinak popsat. Samozřejmě zdravé je dělám až v posledních letech. Dřív jsem je namazala marmeládou, posypala tunou cukru a nastříkala tou hnusnou šlehačkou. To už je naštěstí historie několika let a vracet se k tomu nehodlám.
Já je miluju s cream cheese a uzeným lososem, a na sladko pak s máslíčkem (arašídovým/jakýmkoli..), banánem a skořicí. Mohla bych se po nich prostě užrat!! Takže tě chápu. :D A navíc ty tvoje vypadají tak krásně... mně se nikdy moc nepovedou :D
Tak na ( obzvlášt na kvalitní marmeládě z domácího ovoce bez hromady cukru a chemických, želírovacích látek) a kvalitní šlehačce ( ne, nemyslím tu rostlinou za 20 Kč, ale opravdovou šlehačku) rozhodně není nic špatného..
VymazatObzvlášt, když to nejíš denně..
Uzený losos je sice lahůdka ( ale neskutečně tučná s " nezdravým" uzením) a krémový sýr je také tučnost sama, nicméně proč ne..
Akorát mi přijde divné psát už nejím nezdravě, ted jím zdravě :-)
Lidi jsou strašně mimo a navíc ten vliv reklamy..
Pochopitelně je více cool, když si člověk dá palačinku s uzeným losesem ( asi tak milion kalorií) a creamy cheese ( pochopitelně psáno anglicky), než když ti doma máma udělá " obyčejné" palačinky s obyčejnou jahodovou marmeládou..
Jinak - třeba takový banán za pár kaček ze supermarketu je silně chemicky ošetřený, navíc je sklízen ( vždy) hodně nezralý, aby nezhnědnul, než docestuje do prodejen přes půl zeměkoule..
Jo člověk něco jíst musí a když mu to chutná.. ale že by to bylo něco extra zdravého..
Ono vše "nezdravé", pokud je to s mírou, v podstatě není nezdravé, dá se..:-)
Ale ty znalosti.. marmeláda je nezdravá, ale takový banán a losos - to tu budu nejméně do stovky :-)
Nerada bych rozpoutala nějakou sto komentářovou debatu, ale kdybych neodpověděla, svrběla by mě ruka až do rána!
VymazatUzený losos=hodně kalorií?
Vím, že o vás nemůžu nic soudit, drahý anonyme, ale tahle slova mi přijdou s prominutím, jako z úst nějaké špekaté dietářky.. olivový olje moc tučný, losos jak by smet a na výjimečném kafíčku s dortíčkem s kamarádkou, hned sdělí svůj nový poznatek, že avokádo zásadně nekupovat, protože je tučný jak prase!
Proto si radši namaže bílý rohlík s máslem a říká si, jak ušetřila kalorie.
Kalorie a kalorie jsou rozdíl!
A ano losos jich má hodně.. o podstatu méně, než bílý rohlík s máslem, ale ten rozdíl vám ukáže samo tělo..samozřejmě v dlouhodobějším ohledu!
A marmeláda..moje babička ku příkladu dělá poctivou domácí a v té je nejméně balíček bílého cukru! Nebudu psát, že občas s radostí nezabořím lžíci do sklenice, a že se musím ovládat, když si nevezmu, ale opravdu si nemyslím, že něco takového by se mohlo z hlediska zdravosti rovnat s uzeným lososem!
Ale máte pravdu jednou za čas nic neuškodí :)
Ale když můžeme udělat pro tělo víc a ve výsledku je rozdíl minimální, tak proč ne? Doma už ani normální mouku nemám... vždyť jediný rozdíl je v tom, že v té celozrnné je slupka..a mnohé dietářky překvapí, že v okénku kcal: má celozrnná hodnotu o trošku vyšší! Ano protože i živiny a ty dobré věci pro tělo nějaké ty joulíky mají :D .. ale ten kdo jen honí kalorie to bohužel nepochopí (tím samozřejmě nemyslím vás!)
Jinak palačinky se ti Markét moc povedly! Už vím, co bude zítra k obědu :) s avokádovou nutellou.. mm to bude mňamka!
Kristýna
Jako první jsem asi uměla uvařit špagety (můžu mluvit o vaření? :D). Palačinky mám taky ráda moc a dělala jsem je jen z obyčejné mouky, žádnou jinou jsem ještě nezkoušela, takže bych měla :)
OdpovědětVymazatveru-life.blogspot.cz
I appreciate, result in I found just what I was looking for.
OdpovědětVymazatYou've ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great
day. Bye
My webpage - cheap uk vps hosting
Markét, je vtipné, že ty palačinky líčíš jako nejjednodušší jídlo na přípravu a já si je nedělám přesně z opačného důvodu :-D :-D Troufám si říct, že vařím dobře. Rodinka mě chválí a říká, že ten, co si mě jednou veme, se bude mít královsky. ALE udělat lívanec nebo palačinku tak, aby byla vcelku a tvarem připomínající při nejmenším ovál, je pro mě nadlidský výkon :-D Takže klobouček! :-D Já zůstanu u masa, omáček na sto způsobů a jiných kulinářských patlanic :-D
OdpovědětVymazatJo a ten první odstavec...jakobych četla o mém dětství až na to, že u nás měl vždy na starost palačinky otec. Uměl perfektně nadýchané a podávali jsme je s domácí marmeládou od babičky nebo nutellou a šlehačkou (prasárničkaaaa, chro chro) :-D
To není možný Veru, ty určitě umíš palačinky jak profesionál!! :D
VymazatS marmeládou je vždycky jedly (a stále jí) mamka se sestrou, ale já jsem byla od malička na ty jogurty, nevím jak je to možný :D
Jéé palačinky jsem zrovna dneska snídala:) a snad nikdy jsem neměla jiné než ty klasické!! Ale dnes mě osvítil asi sám pánbůh a udělala jsem si z mletých ovesných vloček a byla to táááková mňamka!! Takže tyhle pohankové budu muset taky zksuit:))
OdpovědětVymazatUrčitě zkus, jsou ještě lepší a jemnější než z vloček!:)
VymazatMňam! Pohankové palačinky jsem poprvé zkoušela ve Francii v malém městečku a byly perfektní! A potom taky v Kafe Pala v Mikulově, tak bych se měla konečně odhodlat a udělat si je doma...zatím děláme jen ty obyčejné, takže díky za inspiraci :))
OdpovědětVymazatJá si nejčastěji dělám bramborové noky (dřív jsem jela na kuskusu, ale už mě nějak omrzel...), uvařené jsou skoro okamžitě, přidám trochu bazalkového pesta, kterého jsem si letos udělala dvě velké sklenice, nastrouhám parmazán a je to! :)) Evi
V Kafe Pala je mají perfektní,to je pravda ! :)
VymazatA noky (jak buransky říkám gnoči:DD) jsem v poslední době taky docela často měla, taky s pestem....a cuketou :)
Nejraději celozrnné/pohankové se špenátem, česnekem a kozím sýrem :) překonaly všechny sladké variace!
OdpovědětVymazatA.
Kozí sýr je i můj největší oblíbenec!:)
VymazatTy prostě umíš psát o čemkoliv :). Tak skvělý článek a ještě ke všemu o palačinkách, které tak miluju :). Bylo to moje nejčastější školní jídlo. A jen díky tobě jsem se je naučila připravovat zdravěji, nejdřív z mouky celozrnné a teď už i pohankové ;) A nejlepší náplň? Jen šunka a sýr, to můžu :)) Přeju hezký den, Ivana
OdpovědětVymazatMoc děkuju, to mě těší! :))
VymazatSuper! Hned je půjdu vyzkoušet:)
OdpovědětVymazatJenom Markét chtěla jsem se tě zeptat, kde kupuješ plátkový sýr a šunku ? :D A jaké nejčastěji, popřípadě za kolik?:) Potřebuju se trochu uskromnit,tak by mě to zajímalo:)
Nejčastěji nakupuju v Bille (mám ji nejblíž:D), a plátkový sýr obyčejný 30% eidam a občas uzený 45%. A šunku normálně na váhu, buď obyčejnou kuřecí, krůtí, nebo někdy i moravské uzené nebo hovězí s pepřem.
VymazatAle úplně nejradši mám oboje z Lidlu, nejoblíbenější uezný 30% eidam tam mají snad za 16kč/100g a šunky v poměru cena/kvalita taky nejlepší, hlavně mají vždycky přes 90% masa :)
Já dělám do aleluja kuřecí kousky na milion způsobů ---> střídám koření :D nejčastější bývá asi zázvor, koriandr, kurkuma.... :)) jako první jsem uměla udělat rýži s vajíčkem a rajčaty (tedy španělskou omeletu) :))
OdpovědětVymazatMiluju palačinky! Naslano jsem je ještě nezkoušela, ale na sladko je má ráda s tvarohem, banánem a marmoškou :) Musím někdy vyzkoušet jiné než klasické ze pšeničné mouky :D
OdpovědětVymazathttp://fitlucy.blogspot.cz/
Jo, palačinky jsou nejlepší! :-) Klasickou verzi mého dětství "dovnitř marmeláda, navrch nutella" neděláme už dávno, ale tak nějakou palačinkou s marmeládou taky nepohrdnu. Tak!
OdpovědětVymazatMarkétčino palačinkové království! :) Ty mě těmi slanými palačinkami vždycky hrozně nalákáš :)
OdpovědětVymazatStejně tak jako v komentáři výš - taky jsem si je dříve dělala z normální mouky, marmeláda, šlehačka, kakao, cukr - no hrůza! :D Teď už jedině z celozrnné mouky a hezky s bílým jogurtem nebo tvarohem a ovocem :) A vůbec o nic nepřicházím, je to mňamka, poměrně zdravá, a aspoň to není tak přeslazené :) Jinak ty tvoje vypadají skvěle! :)
OdpovědětVymazattaky jsem jako první uměla vařit palačinky! nejskvělejší jídlo!
OdpovědětVymazata poslední dobou se snažím pšeničnou mouku taky nahradit vším možným, co se dá, takže jsem za tvůj megačlánek o palačinkách ráda, protože je mi inspirací v dalších pokusech :D a musím zkusit i ty na slano :)
Opět nádhera Markét:) Taky palačinky moc miluji:) Jsi moc šikovná! :) A chtěla jsem se tě ale zeptat cizrnu si kupuješ v konzervě nebo si ji vaříš sama?:) A kdyžtak od jaké značky si ji kupuješ v konzervě? :) A prosímtě kde si koupila to koření uzená paprika? :) :D
OdpovědětVymazatDěkuju! :)
VymazatA cizrnu kupuju nejčastěji v plechovce ve zdravé výživě, stojí kolem 20 korun, ale značky mají různé, občas i v Bille nebo Tescu. I když mnohem levnější je cizrnu uvařit, z jednoho balení je pak plno porcí a je to levné...ALE já vždycky zapomenu dát tu cizrnu namočit přes noc a pak vařit, no:D
A pro koření chodím do obchůdku U Sindibáda, kde mají stovky druhů :) Je to v Brně v Alfa pasáži a nebo pod Šilingrovým náměstím na Pekařské
moje první jídlo? to byl určitě pudink a topinky, případně míchaná vajíčka :)
OdpovědětVymazatto není možný, že je máš tak hezky žluťoučké =D mě se třeba palačinky nikdy nepovedly, tak aby byly tenké a nebyl z nich při otáčení trhanec. teď jsem zkoušela ze špaldové mouky - chuťově výborné, konzistence za 5. Asi bych potřebovala takovou kuchařku jako jsi ty ;)
OdpovědětVymazatmé první jídlo asi byly špagety i s testem kvality, což je vyhození na kuchyňské dlaždičky, jestli na nich drží.
taky jsem uměla nejdřív uvařit palačinky! :D Milovala jsem je (doteď muluju). Nedávno to byla moje snídaně, hezky ty "pravé" nezdravé z hladké pšeničné mouky, ale lahoda a já už je prostě musela mít..žádný zdravý náhražky, to sice taky chutná skvěle, ale není to to pravý..:D
OdpovědětVymazatJinak pohankovou mouku si musím pořídit jak tak koukám :)
Na palačinky taky nedám dopustit, nikdy! Stejně tak byly moje první jídlo a stejně tak jsou pořád moje nejoblíbenější jídlo :D. Ale vždycky na sladko, slaným palačinkám jsem nikdy nepřišla na chuť :D
OdpovědětVymazatMusím vyzkoušet, recept ukládám :)
OdpovědětVymazatI pay a visit day-to-day a few websites
OdpovědětVymazatand websites to read content, however this weblog offers quality based
articles.
Here is my weblog :: cheap cpanel hosting india
Můžu se zeptat, kdy jsi ve Vídni studovala? (A co?:)))
OdpovědětVymazatPalačinky miluju :) ale nasladko!
OdpovědětVymazatPalačinky zbožňuju jakkoliv. :3 Jak děláš ty fazole? vypadají skvěle.. :)
OdpovědětVymazatPalačinky jsou nejlepší jídlo světa! A když jsou od maminky, je to uplně ráj v puse :)) dřív jsem si je vždycky mazala nutellou ( <3 ) nebo marmeládou,ted jsem to ale vyměnila za jogurt a burakove maslo :)
OdpovědětVymazatWonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your
OdpovědětVymazatwebsite, how can i subscribe for a blog website? The account helped me
a acceptable deal. I had been a little bit acquainted
of this your broadcast provided bright clear concept
Also visit my blog: payday loans
I really like reading a post that can make people think.
OdpovědětVymazatAlso, thank you for allowing for me to comment!
Feel free to surf to my blog post; cheap plumbing specialist emergency
Very nice article, exactly what I needed.
OdpovědětVymazatHere is my homepage - bellaplex
mozem sa spytat ked chodis do skoly chystas si krabicky iba s obedom alebo aj vecerou? a kedy stihas varit?
OdpovědětVymazatVecere nikdy, jen obedy:) A kdy? No vzhledem k tomu ze mi to zabere maximalne deset minut muzu kdykoliv - at uz vecer nebo rano...
VymazatTvou lásku k palačinkám naprosto sdílím a asi to je nějáká česká tradice, či co, ale moje mamča mě je taky naučila jako první jídlo.A palačinky jsou věcí, že když si chci dopřát, tak si je dám pěkně z žitný mouky s nutellou a tvarohem :D..mňam! Jinak ulítám na muffinkách z cukety - sůl, vejce, prášek do pečiva, 50-60g vloček z Lidlu (líp nasajou vodu) a na jemno nastrouhanou cuketu, cca 250g (vyždímat) a někdy si je dělám z překvápkem že do nich dám Lídláckej camembert 13%, pěkně do prostřed a když nedávám ten tak si k tomu dám cottage :) A jak říkáš je to rychlá krabičkovka :)
OdpovědětVymazatHello there, just became aware of your blog through Google, and found that it's really informative.
OdpovědětVymazatI'm going to watch out for brussels. I will
be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your
writing. Cheers!
Feel free to visit my page :: buy cheap viagra
Palacinky odzkousene a super az na jednu vec...jednu udelam krasne tenkou, mezitim se testo "rozlezi" a zhoustne, a dalsi palacinky uz pri naliti testa na panev vytvori male ostruvky, ktere musim spojit dalsim zufankem hmoty a palacinky jsou tluste :( delam z loupane pohanky...nevis prosim co delam zle? :(
OdpovědětVymazat