Mrkvový dortík? Ten už mají (naštěstí!) skoro v každé pořádné kavárně.
Cuketový perník nebo buchta? I nad tím už ohrnuje nos mnohem méně lidí, přeci jen, cuketa se přizpůsobí a není v tom nijak cítit.
Brownies nebo muffiny s červenou řepou? To už jste určitě taky někdy viděli nebo ochutnali - je to hezky barevné, je to dobré, jako zeleninovej salát to nechutná, tak proč ne.
Dýňový koláč? Klasika každého američana, a s nástupem globalizace pomalu i klasika našeho podzimu.
Ale petržel? Petržel do něčeho sladkýho?
Divný!
A nebo taky ne. Zvláštní každopádně, ale chutná to dobře.
Věřte nevěřte.
Musím se přiznat, že kdybych na recept s petrželí narazila jen tak náhodně někde na internetu nebo na nějakém zdravém blogu, asi bych jen ohrnula nos, ale rozhodně bych nešla do obchodu koupit nějakej divnej kořen, na kterej mám děsivé vzpomínky z dětství, kdy toho byly ve školní jídelně plné polévky.
Ale když jsem na to narazila v té krásné knížce, tolik podezíravá jsem nebyla. Protože je to od Kitchenette, od které jsme doma zkoušeli už tolik receptů, a žádný z nich nikdy nedopadl špatně. Naopak. Mnoho z nich se stalo takovou klasikou, že je děláme dost pravidelně, hlavně co se různých koláčů týče.
Říkala jsem si, že mezi takovými dobrotami by přeci nemohlo být něco, co by byl vyloženě hnus, a taky vím, že jsem největší milovník mrkvového dortu a všech těch hutných "mokrých" buchet, a tak jsem se k tomu odhodlala.
V původním receptu jsou ořechy, ale ty moje Budete potřebovat :
150g celozrnné pšeničné mouky
100g vlašských nebo pekanových ořechů (a nebo místo toho 100g mouky navíc)
150g třtinového cukru
jeden zralý rozmačkaný banán
150ml oleje
1 vejce
2 lžičky sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice (ale víc skořice nikdy neuškodí:D)
1 lžička mletého zázvoru
120g nastrouhané kořenové petržele
Napřed vyšlehejte olej, cukr a vejce, poté přidejte rozmačkaný banán. Smíchejte mouku s kořením a sodou i pečícím práškem a přidejte ke směsi. A nakonec přidejte petržel, případně i ořechy.
Těsto nalijte to vymazané formy, a pečte na 180-200 stupňů přibližně 50 minut.
Po vychladnutí potřete krémem.
U toho jsem se neřídila receptem, ale udělala takový, jaký mám vyzkoušený z mrkvových dortíků -
1 žervé, 1 vanička tučnějšího tvarohu a 50g vanilkového cukru.
Klidně vyzkoušejte ale i ten původní - 80g změklého másla, 75g třtinového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 130g krémového sýra, javorový sirup na polití.
Tyhle hodně hutné buchty mám moc ráda, a chutí bych to přirovnala nejblíže asi mrkvovému dortu, a nebo i spíš k tomuhle dýňovému dortíku.
Petržel tam není cítit v tom smyslu, že by vám to připomínalo polívku nebo vyloženě zeleninu, ale je poznat, že tam něco je, že to není jen klasický sladký koláč, má to v tom takovou trošku štiplavou chuť.
Pokud máte rádi spíš nadýchané a měkkoučké muffiny nebo bábovky, tak to pro vás určitě nebude a radši to nezkoušejte, abyste nebyli zklamaní
Já jako divnost sama si v divných receptech libuji, a že jsem už divných kombinací u sebe také zkusila!:-) (Třeba můj hrachový a sójový koláč se švestakmi...:P), navíc tohle vypadá fakt výborně a věřím, že to tak i chutná, já rozhodně zakládám a v rámci nálezu času snad co nejdřív vyzkouším, protože tyhle verze já ráda (no já ráda asi všechny verze no:D)
OdpovědětVymazatZnít o zvláštně, ale musí to chutnat skvěle !
OdpovědětVymazatKdyž jsem mámě dnes řekla, že její oblíbenou buchtu dělám z fazolí, koulila na mě oči. Kdybych ji ovšem udělala tuto krásku s tím, že je tam petržel, nevím nevím jak by vypadala její reakce :DD
OdpovědětVymazatTeda nejdřív jsem se lekla, že tam bude listová petržel. To bcy asi nerozdýchala! :D Ale kitchenette i tobě věřím! tahle buchta musí být výborná! (navíc že petržel měla nějakou výraznou chuť se asi nedá říct)
OdpovědětVymazatTo vypadá zajímavě :-) Asi to někdy zkusím upéct a nechat muže hádat, co v tom je :-D
OdpovědětVymazatTeda to je výzva!
OdpovědětVymazatPřiznám se, že jsem měla zatím jen cuketovou buchtu, dýňový dortík nebo brownies z červené řepy jsem ještě nezkoušela. :/ Jsem holt pozadu oproti ostatním. :D Ale teda petržel, to je fakt neobvyklé. :-) Každopádně chlebík vypadá moc hezky! :P
Tak ta vypadá víc než lákavě! <3
OdpovědětVymazatPetrýel tedy není nic co by mě lákalo, ovšem dílo na fotce mě láká převelice! :D Vyzkouším!:)
OdpovědětVymazatSuper! Mám petržele plný mrazák a nevím co s ní, takže snad můžu použít i mraženou že? :-) (A ještě tam mám celer :D)
OdpovědětVymazatU kitchenette receptu vzdycky slintam, ale tenhle mi nejak uniknnul. Coz je soda protoze v tehle mokrych, hutnych a sytych buchtach se vyzivam, kor kdyz je v tom jeste navic ovoce nebo zelenina.
OdpovědětVymazatTo vypadá skvěle! :) Petržel miluju, takže mě to nijak neodrazuje - budu ti teda věřit, že je to mňamka a ukládám si na období "až budu mít čas a vzpomenu si, že bych mohla mrknout do záložek na recepty" :D
OdpovědětVymazatZní to velmi zvláštně :) někdy až budu mít petržel po ruce, tak to zkusím :-D
OdpovědětVymazatUznávám, že je to docela zavádějící kombinace, ale láká mě to víc než dost! :D
OdpovědětVymazatFit Maddie
Recept jsem okamžitě vytiskla a určitě brzy vyzkouším, tyhle vláčné zeleninové buchty mám totiž nejraději ^^:))
OdpovědětVymazatTak tenhle recept určitě zkusím, ta petržel mě v tom kupodivu láká, musí to mít asi zajímavou chuť :)
OdpovědětVymazat(Když jsem četla název článku, tak jsem si nejdřív myslela, že je v tom listová petržel a pak jsem hledala zelené kousky i v tom nakrájeném chlebíčku na obrázku :D .......)
Petržel jsem snad nikde v dezertu neviděla a ani si nedokážu představit, jak to bude chutnat.:) Ale určitě vyzkouším, nová chuť do kuchyně se určitě hodí!! :)
OdpovědětVymazatVypadá to mooc dobře. Ale já dnes spíš vyhledala tvůj článek o nákupech ve zdravé výživě a pobavilo mě, jak tam kritizuješ pana Havlíčka na obalu sušenek =D Asi tvůj článek četl a vzal si ho k srdci, když teď mají nový obaly. A pravda jsou mnohem hezčí teď bez něj =D
OdpovědětVymazatTyjo musi chutnat zajimave:)
OdpovědětVymazatÁÁÁ nesnáším kořenové zeleniny :-D miluji její natě, ale petrželový chlebíček? to už jsou horší snad jen celerový hranolky ! :D
OdpovědětVymazatTo já celerové hranolky miluju :-)
VymazatTak to je úlet, dnes jsou buchty prostě úplně ze všeho ... určitě vyzkouším :-)
OdpovědětVymazathttp://radinsen.blog.cz/
Vypadá to skvěle
OdpovědětVymazatDneska jsem pekla - hned při ochutnání těsta mi bylo jasné, že to bude super - petržel totiž skvěle podtrhuje perníkózní kořeněnost buchty. Vůbec o ní nevíte, buchta je prostě kořeněná a voňavá. Pekla jsem jen se 100q cukru a 100ml oleje a přidala jsem jedno vejce navíc, použila jsem 50g dýnovejch semínek a 50g nesolenejch buráků (aneb co je po ruce :D ). Perfektní dílo, určitě vyzkoušejte !!!
OdpovědětVymazatJee to mě moc těší! :)
VymazatOřechy sekané nebo strouhané?
OdpovědětVymazatSekané :)
VymazatDíky za recept. Ukládám, a až budu mít chuť na trochu té exotiky, určitě vyzkouším :)
OdpovědětVymazatZní to dost zajímavě. Já se žádných kombinací nebojím, takže ho nejspíš vyzkouším. A pak se budu skvěle bavit, až budou ostatní hádat, z čeho to je :D Nemají šanci na to přijít :D
OdpovědětVymazathttp://kuchtimeslaskou.blog.cz/
Právě jsem "petrželáka" dopekla a chutná zvláštně, ale skvěle....musela jsem se smát, když jsem dneska v obchodě nakupovala petržel a přitom jsem si vzpomněla, na co ji vlastně budu potřebovat, myslím, že široko daleko jsem byla jediná, kdo jí využil do buchty/koláče/chlebíčku (každý ať si to nazve, jak chce:))
OdpovědětVymazat