Klasícký štrůdl z listového těsta mám moc ráda ( jako všechno z listového těsta :D ), ale dneska jsem ho upekla v mnohem zdravější variantě - z celozrnné mouky s menším množstvím másla i cukru.
Na 2 nohy ( já vím, říká se tomu nohavice, ale nohy se mi líbí víc a už jsem si na to zvykla:D ) budete potřebovat :
250g celozrnné mouky
50g bílé hladké mouky
40g másla nakrájeného na maličké kousky
1 vejce
150-200g bílého jogurtu
a na náplň oloupaná nastrouhaná jablka, skořici a třtinový cukr
Z mouky, jogurtu, másla a vejce vypracujeme těsto a dáme na chvíli do ledničky, mezi tím si oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky jablka. Potom vyválíme těsto, jde to docela těžko protože se trošku lepí tak je potřeba přisypávat mouku, a na vyválené těsto položíme jablka, posypeme skořicí a cukrem. Zamotáme a nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem. Peče se na 200° zhruba 20 minut.
A na závěr jedna veselá příhoda, jak blondýna pekla štrůdl... :D
Po dlouhém boji s lepícím se těstem se mi konečně povedlo vyválet a naplnit jablky dva štrůdly, ale potom co jsem je oba zamotala jsem si uvědomila, že jsem ten druhý zapomněla pocukrovat, tak jsem ho rozřízla tak, jako myslivec rozřízl vlkovi břicho v pohádce o červené Karkulce. :D Snažila jsem se dovnitř nacpat cukr a nějak to dát znovu dohromady, ale už to nešlo a celý se to rozpadlo. ( chirurg ze mě asi nebude :D ) Tak máme místo dvou štrůdlů jen jeden, nedá se nic dělat:D
To vypadá moc dobře! Jsi šikovná. Jéé z ropadlého štrůdlu si nic nedělej, stane se no :D:D
OdpovědětVymazatjů, mňam!! :)
OdpovědětVymazatJak blondýna pekla štrůdl :D:D:D:D
OdpovědětVymazatJsi šikovná :) já miluju štrůdl od své babičky, mám i recept, několikrát jsem to zkoušela ale nikdy není takový jako od ní :-/
OdpovědětVymazatOpäť raz skvelý nápad na niečo sladké :))
OdpovědětVymazatTuhle variantu těsta mám moc ráda, já se chystám na meruňkový, jenom ty meruňky mi chybí :D
OdpovědětVymazatštrůdl je moje nejoblíbenější sladkost! zbožnuju skořici, mohla bych si oskořicovat uplně vše.. :D Zkusím to s tou celozrnou !!!
OdpovědětVymazatJé já štrůdl miluju! A zkusím i tenhle! :)
OdpovědětVymazatmňamka. štrudle su najlepšie. rozhodne skusim. )
OdpovědětVymazatMňam, štrůdly přímo miluju a tenhle vypadá báječně! :)
OdpovědětVymazatŠtrůdl miluju ke kávě a tenhle vypadá skvěle a navíc je mnohem zdravější. Určitě vyzkouším, děkuji! :))
OdpovědětVymazatNO hezky se na mě usmívá štrůdlík z obrazovky :D Vypadá fakt moc dobře, skvělý receptík, opisuju do své receptové bible :D
OdpovědětVymazatJsi šikovná :) obávám se jak by to bylo ve veganské variantě ale stejně si zkusím za experimentovat, štrudl miluju :)
OdpovědětVymazatHahá!!!!..super :D tenhle zdravý štrůdlík určitě vyzkouším :D jen co dodělám cuketvé placičky a tu nejlepší cuketovou buchtu (repete) podle Tebe!!! :D Miluju tvůj web!! :D
OdpovědětVymazatmiluju štrůdl!! :)
OdpovědětVymazatno sakra!!! ať už máme zase lednici plnou podzimních jablíček a můžu si tuhle lahůdku upéct!!
OdpovědětVymazatTo vypadá fantasticky :)
OdpovědětVymazatAhoj, ráda bych ho zkusila, myslíš že by šlo tam dát jen celozrnou mouku?? :-)
OdpovědětVymazatahoj, myslím že jo, ale je možný, že potom bude o trochu tvrdší...
VymazatAhoj, prosím tě to vajíčko je do těsta nebo jen na potření
OdpovědětVymazatco tak číst postup ?
OdpovědětVymazatZkusila jsem a je to vynikající díky za receptík
OdpovědětVymazatDělala jsem napůl celozrnnou mouku a špaldovou a taky jen z celozrnné obojí luxus mnam
OdpovědětVymazatPrávě jsem to hodila na pečící papír, jsou to 2 obrovské štrůdly :D určitě by mohly být i 3.. jinak jsem to dělala ze špaldové mouky a dosypávala celozrnnou ;) akorát nevím co z toho bude, protože jsem pečící papír potřela vodou a nějk se mi to přilepilo :( :DDD
OdpovědětVymazatMňam! ♥ Výborný ♥ Ještě jsem udělala dávku na šneky-jen rozválet, posypat skořicovým cukrem zabalit, nakrájen na kolečka, a potřít medem :) Ještě lepší :p
VymazatDěkuji za super recept.Místo celozrnné mouky jsem dala na moučku rozmixované ovesné vločky a těsto se vůbec nelepilo.Štrůdl je skvělý.
OdpovědětVymazat