pátek 29. listopadu 2013

Receptový speciál

.....který zas tak moc speciální nebude.
.....a vlastně jsou to spíš "recepty" než recepty, extrémně jednoduché a rychlé.
Ale ne, nesmím být tak skromná, jsem totiž strašně úžasná kuchařka hodná Michelinské hvěždy, vlastního pořadu o vaření a tlusté kuchařky. (a tím nemyslím sebe, ale pořádně tlustou knihu). Tak!
Jako první přichází na řadu tihle oranžoví krasavci. Oranžoví díky mrkvi, takže když je budete hodně jíst, budete mít dobrý zrak (a o tom, že mrkev jím hodně často už od malička, ale přesto bez brýlí netrefím ani na záchod pomlčíme..).
Je to jeden z mých obědů, připravený v bojových podmínkách společné a smradlavé kuchyně na kolejích.
Často mám totiž místo nějakého masa/tofu/čehokoliv s přílohou chuť spíše na něco sladkého. A tak co bych si nedala, že!
A tyhle lívanečky jsou navíc rychlé, zdravé (podle mě, nevím co na to Kalorické tabulky..), a samozřejmě hlavně chutné. A fotogenické.
Na jednu porci budete potřebovat :
1 malou nastrouhanou mrkev
 2 lžíce celozrnné pšeničné mouky
perníkové koření - (pokud nemáte, tak alespoň skořici)
 lžička třtinového cukru (já jsem měla kokosový) 
lžička prášku do pečiva
1 vejce
mléko podle potřeby (použila jsem své oblíbené rýžové)- tak aby to mělo správnou lívancovitou konzistenci - těsto musí být husté, ne tekuté jako na palačinky.
No a postup je jak jinak než jednoduchý, všechno smícháte dohromady (můžete to udělat elegantně jako já, ve velkém hrnku :D) a opékáte na pánvi s trochou oleje. 
A podávat můžete třeba s tvarohem, banánem a dietní porcí lžící burákového máslíčka.
Jako druhý recept přichází můj největší oblíbenec za poslední dobu. 
Tak, ale TAK dobrý!
Je to kuskusový "koláč" a inspiraci mám od Monči, která ho na svém blogu už tolikrát chválila. Vždycky mě lákal, ale nikdy jsem se nedostala k tomu, abych ho upekla. Buď jsem zapomněla, nechtělo se mi, a nebo jsem zrovna pekla loupáčky něco jiného.
Až nedávno, když jsem si pořídila malou srdíčkovou formu (tolik radosti za jedno ojro!), která je akorát na jednu porci, pustila jsem se do toho. A za 20 minut bylo hotovo, včetně pečení.
A od té doby jsem na téhle dobrotě závislá. Peču to několikrát týdně, klidně v 11 večer, jen abych to mohla ráno posnídat. A nejradši bych to jedla od rána do večera, k snídani, obědu i večeři. (a přiznávám se, jednou jsem to snídala a o pár hodin později pekla znovu k obědu :D)
A ještě k tomu je opravdu zdravý, obsahuje samé dobré věci, takže si to můžete dávat bez obav klidně i k svačině. Nebo jako dobrotu k odpolední kávě. A klidně i jako večeři (obzvlášť pokud nebudete přidávat cukr).
Na jednu porci - do malé zapékací formičky - budete potřebovat :
2 lžíce kuskusu (ten zalijte horkou vodou a nechte pár minut odstát)
1 lžící ovesných vloček
půl menší nastrouhané mrkve
půl nastrouhaného jablka
rozinky a ořechy (třeba kešu, omnomnom)
1 vejce
skořici a perníkové koření
a podle chuti můžete přidat i cukr nebo med (já si dávám většinou jednu lžičku kokosového cukru)
Všechno to smíchejte dohromady a šup s tím do trouby. Na 200 stupňů. Až to na povrchu zezlátne, je hotovo.
A další snídaňový "recept", který se tu už objevil. Ale opakování je matka moudrosti a palačinek není nikdy dost.
Tyhle 3 krasavice jsem posnídala zrovna před pár dny, s tvarohem, banánem a medem, což je moje nejoblíbenější kombinace.
Budete potřebovat :
1 vejce
2 lžíce celozrnné pšeničné mouky
1 lžíci vloček
mléko - tak aby bylo těsto tekutější
A jak jinak, než smíchat všechno dohromady. A opéct, třeba na kokosovém oleji (aaa ta vůně!)
A pro změnu zase obědový recept.
Batáty prostě miluju, hlavně v podobě pečených hranolek, to bych jedla nejradši denně, nebýt tak líná.
Ale protože batátové hranolky jím více než často, chtěla jsem tuhle oranžovou dobrotu vyzkoušet i v jiné podobě, nebo spíše v jiném tvaru :D
A tak padla volba na placičky (které nejsou zrovna královnami krásy, uznávám).
Jeden větší batát jsem na několika místech nemilosrdně propíchla a dala na 8 minut do mikrovlnky (což je postup obšlehnutý od Haničky:D). Poté jsem toho chudáka stáhla z kůže oloupala a rozmačkala vidličkou. Přidala jsem jedno vejce, 2 lžíce celozrnné pšeničné mouky a grilovací koření a všechno pořádně promíchala. A na rozpálené pánvi s trochou oleje jsem potom vytvořila silnější placičky, z tohoto množství byly 4.
A podávat doporučuji třeba s pořádnou porcí sýra (mám ještě z brněnské Gran Moravie) a sušenými rajčaty. No a samozřejmě jsem k tomu měla i cuketu. 
Protože já a cuketa jsme nerozlučná dvojka. 
Tak jako Angelina a Brad. A nebo Malibu a ananasový džus. Nebo máslíčko a banán. Prdel a hrnec.
A na závěr sladká tečka. 
V mém případě sladká snídaně.
A upřímně nevím, jak to nazvat.
Tiramisu radši ne, to by mohla kvůli mně vyhlásit Itálie nebohému Rakousku válku.
S Tiramisu to má totiž společné jen ty piškoty. A ani ty nejsou v tradiční formě, jsou totiž celozrnné (sehnala jsem je v Bille, juhuuu!). 
Jo a ještě kávu, kterou jsem ty piškoty pokapala. I když tomu, co jsem tam dala by Italové asi káva neřekli :D
Tak třeba ošizené tiramisu?
Hmm radši ani to ne.
Vzhledem k tomu, že místo mascarpone v tom je nízkotučný tvaroh rozmíchaný s jogurtem.
 A ani jsem tam nedala rum. Protože žádný nemám. A kdybych měla, padl by dřív, než bych stihla rozmíchat tvaroh.
Přiznávám, chvíli jsem uvažovala, jestli tam nedat Jägermaistera, kterého tady mám v malé lahvičce jako vzpomínku na sobotní večer (našla jsem ho ráno v kapse od kabátu a má chabá paměť mi říká, že jsem to dostala od barmana, ale jistá si nejsem :D). 
Ale takové nápady nemá snad ani Babica, a obávám se, že slovo prasárna by potom na tenhle výtvor nestačilo. Takže radši bez alkoholu (nevěřím, že to píšu :D).
A tvaroh jsem ani nesladila, piškoty trochu sladké jsou. Ale pokud máte rádi více sladké, lžičku cukru tam přihoďte. A dokonce jsem tam dala i banán nakrájený na kolečka. A navrch samozřejmě holandské kakao.
A o elegantním servírování v Ikea skleničce (beztak ji máte doma taky!) ani nemluvím.
......takže ne, říkat tomu tiramusu by bylo troufalé.
A tady už je to nemůžu-říct-tiramisu nachystané jako výborná snídaně. Samozřejmě spolu s mým nejoblíbenějším korncroissantem. A k tomu káva s mlékem, jak jinak. (no jo,no jo...budu mít drobky v posteli...)
Tak a to je pro dnešek všechno. Dejte si něco dobrého a užívejte si víkend.
Já si jdu dolů do sklepa do posilovny pro nějaké ty endorfiny a večer mě čeká další little-party-never-killed-nobody.
Tschüss!

32 komentářů:

  1. Ježiš s tim batátem to je dokonalej nápad !!! :D hele když si takhle budem přehazovat nápady, tak jednou přijdem na něco NESKUTEČNÝHO ^^

    OdpovědětVymazat
  2. Ten koláč s nastrouhaným jablkem a mrkví vypadá a musí chutnat zajímavě:-)
    a za recept na palačinky jsem moc ráda, už dlouho mám na ně chuť a chtěla bych si je udělat:-)
    batáty taky nesmírně miluju!

    OdpovědětVymazat
  3. Ten koláč a lívance !! Naprostá nádhera <3 Miluji takové lehké, jednoduché receptíky :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem se jednou zase pobavila :D Miluju tvůj styl psaní, dokonalé recepty a ještě mi i zlepšíš náladu :) Batáty jsou prostě boží a ten kuskusový "nákyp" zkusím snad už zítra :D Jinak palačinky na sladko jsem měla dnes, ale plněné takovou pěnou (nad teplem se vyšlehají bílky s trochou cukru a marmelády, nevím jestli znáš :) Nakazila jsi mě s tvým salátem (okurka+kukuřice+bílý jogurt), jím ho už pátý den po sobě na večeři a dneska na něho mám opět chuť :D Jsi skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  5. Prdel a hrnec jako nerozlučná dvojka to mě fakt dostalo :D

    OdpovědětVymazat
  6. :DDDDD mela si tam toho jelena přece jen dat!
    Taky jednou se kousnu a udělám si k snídani něco jiného než kaši. Slibuju! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jo, zítra jsou mrkvové lívanečky ke snídani (ty jsem ještě neměla :D) a upeču si ten kuskusový koláč. Dlouho jsem ho u Monči obdivovala, teď jsi mi ho připomněla, takže jdu do něj :) :D Děkuju za inspiraci :)
    A tvoje palačinky jsou krásné, klobouk dolů jak jsou tenké. Moje poslední palačinky skončily jako spálený nepoživatelný trhanec :D

    OdpovědětVymazat
  8. Mně se vždycky jakékoliv "zdravé" lívance nepovedou :/ dělala jsem banánové a mrkvové a dopadlo to hrozně. vždycky se to přilepí na pánev a nechce se to nikdy udělat :/

    OdpovědětVymazat
  9. Už vidim sebe jak do tiramisu leju Jägermaistera :D
    Skvělý článek...mňam!

    OdpovědětVymazat
  10. hned si bezim neco uvarit:))
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
  11. Oh ten kuskusový koláček si upeču:)

    OdpovědětVymazat
  12. Ten kuskusový koláč asi vyzkouším, recept se mi moc zamlouvá. :P

    OdpovědětVymazat
  13. Nebudem sa veľmi rozpisovať, som hladná. A poznámka, že bez okuliarov netrefíš, ma dostala. Ale ja som na tom vlastne rovnako... Ach.

    OdpovědětVymazat
  14. Ty první lívance vypadají doslova dokonale :)) Mňami :))

    OdpovědětVymazat
  15. To tvoje jídlo je taaak fotogenický! Vypadá to opravdu skvěle. A jinak, super článek, díky. Brzo zkusím nejakou z tvých dobrot:) Jak to vůbec bude s tebou a pečením cukroví? Předpokládám, že na Vánoce budeš doma (hooodně blbá otázka no). Já totiž chci něco péct, ale ještě vůbec nemám představu. Zatím jen listuju časopisama:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc! :)
      A na vánoční pečení se strašně těším, něco určitě napeče mamka se sestrou, ale já bych toho taky chtěla hodně stihnout, i když na to budu mít jen 4 dny :D
      Úplně nejradši mám klasiku - linecké! A taky děláme klasické rohlíčky, perníčky, kokosová rafaela a vinné cukroví (to miluju, hrozně jednoduché a výborné!). A sestra bude péct i makronky a pak dělají s mamkou i nějaké plněné krémem, to ráda nemám.
      Ale ráda bych poprvé vyzkoušela tématicky nějaké rakouské/německé, třeba skořicové Zimtsrerne :D

      Vymazat
    2. Tak to doufám, že nás brzy zahltíš fotkama vánočního jídla. Moc se na to těšim! :) Já si teď v týdnu koupila časopis FOOD (za úžasných 29 Kč), kde jsou výborný recepty, a o dva dny později jsem si ještě běžela pro další FOOD, ale speciál Vánoční cukroví. Amám z toho takovou veelkou radost. Takže příští víkend bude pečící víkend. U nás doma se totiž vždy dělaly jen perníčky (ale vynikající) a ostatního se ujímala babička. Tak teď jsem na řadě já! :D
      Musim říct, že máš teda šikovnou ségru. Makronky jsou asi nelehký na pečení.
      Ty zimtsrerne, o nich jsem ještě neslyšela, ale určitě budou výborný protože skořici miluju!

      Vymazat
  16. zní to skvěle a ještě je to vtipně popsané vážně jsem se pobavila

    OdpovědětVymazat
  17. Teď jsem dosvačila svoji slanou svačinku a už mám chutě na něco sladkého, ty tvoje recepty jsou určené přímo pro mě, jednoduché a rychlé :D
    http://healthyfitmodel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  18. Můžu ten batát dát do mikrovlinky ikdyž jsem ho už oloupala? :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ten kuskusový koláč určitě zkusím. :3

    OdpovědětVymazat
  20. Slintám slintám slintám! Já si teď docela dost ujíždím na mrkvovém chlebíčku, protože mrkev bych mohla pořád ♥ Určitě budu muset zkusit ty lívanečky :)

    OdpovědětVymazat
  21. pošleš mi prosím nějaké odkazy na podobné blogy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. žádné podobné neznám :D
      ale jestli myslíš zrovna o jídle a cvičení, tak třeba fitfoodmanic.blogspot.cz nebo http://fitnessgirl-lifestyle.blogspot.com/

      Vymazat
  22. Víc víc víc a ještě víc takovýchto článků ! :)

    OdpovědětVymazat
  23. určitě vyzkouším ty palačinky, lívance a ten kuskusový koláč :)
    Už mám hlad... ještě že už jdu za cvíli obídkovat :)

    OdpovědětVymazat
  24. Palačinky jsou perfektní, díky za tip!)))
    Eliška

    OdpovědětVymazat
  25. Úžasné fotky! :) Super recepty. Batáty musím někdy vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  26. Marketko a co jeste delas z batatu? Hranolky asi budou jen nakrajenej batat a upecenej na trose oleje? A jeste neco krome placicek? Dekuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím jen ty hranolky (a je to tak jak píšeš), placičky nebo uvařený batát jen tak :)

      Vymazat