Hezký den!
Minule jsem si trošku zanadávala (a vám moc děkuju za všechny reakce i vaše historky, vždycky mi to udělá radost!), ale dneska si na nic stěžovat nebudu (protivná budu zase příště, hohoo).
Dneska to bude jen mírumilovný recept.
Miloučký dortíček.
Na růžovoučkém talířku.
Ňuňuňu. A tak.
Z tolika dobrých věcí dohromady se snad nedá ani nic nedobrého vykouzlit nedá. (i když o tom, co všechno umím pokazit radši pomlčím. Třeba včera jsem šla do ledničky pro pórek. A najednou byla lednička rozbitá. No, stane se.)
Nejlepší samozřejmě bude, když použijete piškoty celozrnné. Buď si je můžete koupit za nekřesťanské peníze ve zdravé výživě, a nebo ta lepší varianta - upečte si je doma, za pár minut a pár korun..
No a nebo normálně sáhněte v obchodě po těch klasických.
Tuhle dobrotu, okoukanou z časopisu Albert, jsem udělala do menší formy a do dvou pohárků (=vznešený název pro skleničky na víno), takže z tohoto množství vám vyjde jedna klasická dortová forma, a nebo přibližně 6-7 skleniček.
Budete potřebovat :
- piškoty
- kilo oloupaných a pokrájených jablek
- 6 lžic třtinového cukru
- 2 vanilkové pudingy
- 2 lžičky citronové šťávy
na polevu:
- vaničku nízkotučného tvarohu
- půl kelímku zakysané smetany
- skořice
- 2 lůžíce třtinového cukru
Jablka s cukrem zalijte 250 ml vody a přiveďte k varu. Přidejte citronovou šťávu. Až budou jablka měkká (cca po 10 minutách), rozmačkejte je šťouchadlem na brambory a nebo nahrubo rozmixujte. Pudingy rozmíchejte ve 400ml studené vody, nalijte k jablkům a opět přiveďte k varu a stále míchejte.
Na dno dortové formy nebo do skleniček poskládejte piškoty, zalijte trochou pudingu s jablky a na to opět dejte piškoty. Potom další vrstvu pudingu, a nechte vychladit.
Až bude dort studený, umíchejte z tvarohu, smetany a cukru polevu. A ozdobte třeba skořicí.
P.S. Já vím, já vím, foodstyling jak prase. Nad mým fotografickým uměním bych se snad i rozplakala....kdyby mě neuklidnil dort.
mňam :)
OdpovědětVymazatMňam, vypadá to tak lehce :))
OdpovědětVymazatMňam! V jednoduchosti je krása a tuhle krásu já si o víkendu dopřeju <3 Stal ze zázrak a já se asi po x letech trochu přejedla banánů (ale jeden denně si stejně dopřeju, láska až za hrob!), takže mám neuvěřitelnou chuť na jablka v jakékoli podobě.
OdpovědětVymazatNo víme, že do rustikálního fůdstajlingového nebe ještě krůček chybí, ale nic si z toho nedělej, stejně to máš činaný! No a o tom, jak dobrý to muselo být, o tom ani nemluvím :-) Takovéhle nepečené dortíky mám moc ráda, pokud to teda není zkur...zkaženej čískejček rozplizlej po celý kuchyni....
OdpovědětVymazatTo zní moc dobře a ty piškoty vypadají fakt snadně, musím brzo vyzkoušet. Díky za tip!
OdpovědětVymazatVařím téže. Ale bez piškotů. A bez tvarohu, smetany a skořice. :-D A vždycky si řeknu, jak to alespoň dám do formy a nechám ztuhnout. A vždycky to stejně žeru ještě teplý z hrnce. :-D
OdpovědětVymazatPáni,to vypadá úžasně..O víkendu receptík vyzkouším:)
OdpovědětVymazatPrávě jsem slétle z mráčku, na který mě dostal jeden z tisíce cheesecaků, které jsem upekla dle tvého receptu...A teď přijdu na net,co nového a vidím další recept, co mi zaručeně bude chutnat. Takhle před létem!!!!!!!! :D
OdpovědětVymazatS tím se hubne do plavek nejlíp!! :D
VymazatBezva mňamka! :)) Jablíčka já ráda. :P A pudink jsem neměla věčnost. :D
OdpovědětVymazatMňamiii...samé dobré věci:)) dám si to bez skořice a budu přešťastná:)))
OdpovědětVymazatčíst to o půlnoci, je opravdu výborná věc...aaaaa...mám hlad :D
OdpovědětVymazattenhle miluju!! mňam! Šikulína ta Markétka je :*
OdpovědětVymazatÚplně se mi sbíhají sliny! Krásně svěží dortík :))
OdpovědětVymazatVypadá úžasně, přesně takové mám nejraději, jednoduché a přesto chutnají skvěle!! Mimochodem děláme doma něco podobného, akorát se střídají vrstvy jablečné a piškotové hmoty a jmenuje se to ''Mokrej pes'' :D
OdpovědětVymazatMimochodem nestěžuj si na foodstyling- nemůžu pochopit, jak jsi tou skořicí udělala vzory?! :D
mokrej pes je super název :D
VymazatA udělala jsem to velice umělecky - nastříhala proužky papírů a přes to nasypala skořici :D
Super recept, znám ho sice, ale nikdy jsem ho "nepekla" a teď si myslím je ta vhodná doba, díky za připomenutí.....miluju tyhle svěží dorty!!!
OdpovědětVymazat:D ten dovetek....
OdpovědětVymazatMarket, vypadá to super, mohla bych si tě někdy na svůj cheat day nastěhovat? Na snídani loupáčky, na oběd nějaká cuketa, jako dezert třeba toto!...to by bylo!
OdpovědětVymazatVelice ráda tě tu uvítám, i s armádou loupáčků a croissantů!
VymazatDrahá, poslední půlhodinu nedělám v práci nic jiného než, že projíždím tvoje skvělé recepty a tisknu si je do svého receptáře.. dost bys mi to ulehčila, kdybys třeba časem vydala brožurku :)
OdpovědětVymazatAjajajaj, mám na svědomí takovou pracovní morálku! :D A moc mě to těší! :)
VymazatMňam! Cokoliv z jablek mám moc ráda, no v kombinaci se zakysanou smetanou...no comment :)
OdpovědětVymazatOpět pohlazení pro duši i oko, opět jsi nezklamala, Markétko! Mmmmm...
OdpovědětVymazatPodobný "dortík" jsem kdysi dělávala docela často, ovšem tenhle je vylepšený a díky "jiným" piškotům určitě ještě zdravější. Díky za připomenutí. ;-)
P.S.1: Myslím, že by nebylo špatné uvést u něj orientační hodnotu v kJ (kcal).
P.S.2: Dovolím si protestovat proti tvému hodnocení fotografií. Podle mě jsou ňuňuňu. :-)
Kamča B.
Milá Kamčo, já si myslím že Markét kalorie neřeší, že jí podle toho co ji zasytí a o co si tělo řekne a dává na svůj instinkt!A to je dobře :D není ždáná šílená dietářka!!
VymazatJá vím, já vím, píše o tom v článku O sacharidech a kaloriích (nebo tak nějak). Jen jsem chtěla vědět, jestli mě na něj odkáže nebo mi napíše, ať po takovém zákusku zvednu prdel, jdu se hejbat a neřeším trochu piškotů a zakysanky. ;-) Nakonec není problém si to orientačně spočítat, jenže na to jsem dost líná, takže spíš asi zvednu tu prdel a mávnu nad tím rukou. :-D
VymazatKamča B.
Šmarja, to že někdo řeší kalorie neznamená,že je to šílená dietářka...
VymazatJe to tak, kalorie sice nepočítám, ale i přesto si myslím, že tenhle dortík žádné kalorické peklo nebude, je spíš takový lehký, ne moc přeslazený, žádný tuk - a navíc, když se sní ráno k snídani (a ne v 11 v noci :D), není vůbec co řešit :)
VymazatTy jo, do toho se o víkendu pustím na 100% ! :))
OdpovědětVymazatMňam :) určitě vyzkouším
OdpovědětVymazatTenhle mamca casto delavala,kdyz jsme byla mala akorat bez zak.smetany a tvarohu....takze supr prilezitost, zavzpominat na stare casy :-D
OdpovědětVymazatPodobný dělávala vždycky babička, mohla jsem se ho ujíst! :) O víkendu se asi chystám na ty Tvé celozrnné piškoty!:)
OdpovědětVymazatMarky, Marky! Co mi to děláš, díky tobě musím zkoušet tyhle dobrůtky! Styď se! :D Už se těším, jak to ochutnám. :)
OdpovědětVymazatNestydím, naopak, raduju se! :D
VymazatVypadá dost chutně. Zkusím ho zveganizovat. :3
OdpovědětVymazatomnomnom ♥ tenhle miluju !! to je můj albertovskej šampion!
OdpovědětVymazat