čtvrtek 23. května 2013

to-si-musíte-upéct : Celozrnné bagely

Včera jsem konečně objednala letenky do Londýna, a na tu počest jsem dneska i upekla pečivo, které je v anglicky mluvících zemích tak oblíbené - bagely. (no dobře, je to blbost, ale záminka k pečení se hodí vždycky:D). A tomu, že jsou bagely tak oblíbené se vůbec nedivím - jednou bagel ochutnáte, a už nikdy nebudete chtít nic jiného! :D
Poprvé jsem to ochutnala v Belríně, a od té doby je to láska na celý život. (uuu tolik romantiky!) V Česku ale nejsou bagely k sehnání tak snadno, jako kdekoliv jinde v zahraničí - vím jen, že se prodávají v Marks and Spencer (ale jen v Praze, k nám do Brna to ještě nedorazilo), a nebo občas v nějaké té kavárně. A právě v mé oblíbené brněnské kavárničce si bagel se šunkou a sýrem pravidelně dávám k obědu, s veeeeelkým kýblem latté samozřejmě. Ale není nad to si upéct něco doma, obzvlášť když to jde i ve zdravější variantě s celozrnnou moukou (ale když sežerete najednou jako já hned 3 kousky, tak je úplně jedno, jestli to je zdravé nebo ne, protože jste tak jako tak žrouti :D) Bagely existují v mnoha variantách, na slano i na sladko, s borůvkama nebo třeba s čokoládou....já jsem ale jako bejglo-začátečník zvolila tu nejzákladnější variantu.
Je to sice trošku pracnější, než obyčejné housky nebo rohlíky, ale stojí to za to. Napřed se totiž bagely dvě minuty vaří ve vodě. (ano, opravdu se vaří - v hrnci! :D). Tahle část je ale z celé přípravy nejdůležitější, díky vaření získají bagely úplně jinou konzistenci než klasické pečivo, uvnitř vláčné a hutné a na vrchu tak budou mít krásně křupavou kůrku. Toho jsem se dost dlouho bála a představa, jak topím "koblížky" ve vodě mě děsila. Nedávno ale Vaci (která má mimochodem nejlepší fotky na světě a super blog!) přidala recept právě na tyhle krasavce, a tak už jsem opravdu neodolala, a to téhle "topící operace" se pustila :D A kupodivu to dopadlo mnohem lépe, něž jsem čekala, těsto se mi nerozvařilo, bagely šly krásně otáčet i vytahovat z vody...no zkrátka se moje představy o rozvařeném těstě plovoucím v hrnci nenaplnily, a už teď vím, že jsem bagely rozhodně nedělala naposled. (a taky mám na zítra do práce skvělou svačinku, juhuuu!).
Na 9 bagelů budete potřebovat (recept je sprostě ukraden u Vaci)
3 hrnky celozrnné mouky a 1 hrnek hladké mouky
1 a 1/3 hrnku vlažné vody
Půl balíčku čerstvých kvasnic nebo půl balíčku sušeného droždí
2 lžíce cukru
lžíce soli
vajíčko s lžící soli a lžící vody na potření
Smíchejte mouky, vytvořte ve směsi důlek, do toho dejte kvasnice, trošku teplé vody a cukr a chvíli počkejte. Po chvíli kvásek smíchejte s moukou, přidejte vodu a pořádně vypracujte těsto. To nechte hodinu kynout.
V hrnci přiveďte vodu k varu a postupně do ní dávejte bagely (vejdou se tam tak tři najednou), které vytvoříte tak, že z těsta vyválíte váleček a ten spojíte. Minutu bagely vařte, poté je otočte a vařte další minutu z druhé strany. Pak je vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete vajíčkem a posypte semínkama nebo mákem a pečte přibližně 30 minut na 220 stupňů.
P.S V celém článku jsem se zapomněla pochválit, takže to musím udělat teď - jsem neskutečně šikovná a bagely se mi krásně povedly! :D
P.S.2 Upečte si je!
P.S.3 Fakt! A nebojte se toho vaření, není to tak složitý jak to vypadá.

50 komentářů:

  1. Bagel sem měla jednou v životě (a ne v Česku ;D) a zamilovala sem se.. Že bych se hecla? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já zas místo učení píšu čokospeciál :DDD
    A bagely jsou super, mají je v Bohemia Bagel v Praze (3 restaurace) .. a na ty z M&S jsem taky koukala, ale ještě neochutnala ×D ty jo a láká mě to je zkusit, ale sakraaaaaaaaa, příští týden další 4 zkoušky a odevzdat 2 eseje a projekt na bakalářku ×/:D pošli mi jednoho krasavceeee !!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bagely z marca jsou super. Kupuje je celkem pravidelně. Dřív dělali jen balený, ale ted je dopékají čerstvě na prodejně (někde - 100% chodov, galerie fenix, budějovicka, harfa)...jinak nevím a jeden ten kousek vyjde asi na 10korun....ale myslím, že na tyhle celozrnný to nemá... (jinak BohemiaBagel výborný - i co se týče inspirace čím bagely plnit)

      Vymazat
  3. jé to je boží, zrovna hledám něco, co bych si upekla místo chleba :)
    dojde na ně buď dnes večer nebo zítra! :D

    OdpovědětVymazat
  4. už jsem o bagelách slyšela, nedávno. Do té doby jsem ale vůbec nevěděla, co to je. Lákají mě a vypadají vážně jednoduše.

    OdpovědětVymazat
  5. Wow, ty vyzkouším. Dědoušek má dnes narozeniny, tak mu udělám radost. Miluje takové dobroty. Díky za tip. :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chutí mi dost připomínaly celozrnné jidáše. :))
      Ale byly fakt super! Dokonce i brácha je zbaštil (i když s pořádnou vrstvou Nutelly). :D
      Já si je dala po tréninku k vajíčkám a hezky jsem si pochutnala.
      A oslavenec byl samozřejmě nadšen z mého zdravého výtvoru. :D
      Účel splněn! :))

      Vymazat
  6. Od pondělka jsem na ně narazila už třikrát :D To je jasný znamení, musím je zkusit :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ne, že bych byla taak líná, co se týče pečení... ale v které kavárně si je dáváš? :D

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný bagel s uzeným lososem mívají v Nordsee ve Vaňkovce ;)

    OdpovědětVymazat
  9. juuuu tak to jsem ráda, že jsem někoho navnadila !! :D U nás v rodině jimi nejdřív všichni opovrhovali (obzvlášt když viděli, jak plavou ve vodě), ale pak mi z těch 12ti zbyly jenom 3 :D V pátek se chystám na další !

    OdpovědětVymazat
  10. a já je ještě nejedla! stydím se, vypadají krásně

    OdpovědětVymazat
  11. Já bagely též ještě nejedla, ale tyto rozhodně zkusím upéct, díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Povedly se ti teda nádherně! Já je kupovala v USA zabalené trvanlivé a každé ráno jsem si na snídani jeden dala (= balení na týden, Američané nakupují zpravidla jen jednou týdně xD). Mňamka!

    OdpovědětVymazat
  13. jooo, tak ty já možu! :-D Kdy sem přiletíš ? :))

    OdpovědětVymazat
  14. Jéé bagely už jsme neměla ani nepamatuji, vždycky jsem na ně chodila do Bohemia bagel měli je za 9 kč!!! Povedly se Ti, to budu muset určitě zkusit! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Ty vypadají super, toho vaření se teda taky trochu bojím, ale až budu mít barák celý pro sebe a čas na pořádné kuchtění, pustím se do nich! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Ježiš ty jsou krásný! Tak já je teda zkusím,když říkáš:)) třeba se povedou :D Nikdy jsem to nejedla.

    OdpovědětVymazat
  17. Je dobře, že se tak chválíš, protože jsi fakt šikovná a tvoje výtvory začínají být víc a víc luxusnější. Bagely se jsem nikdy nejedla - chyba...to se musí napravit :D
    Strašně mě zaujala ta příprava, konkrétně to vaření ve vodě. Ukážu je mamce a o víkendu si je prostě musíme upéct! A viděla bych to jak na slano, tak i na sladko.
    Pak ti dám vědět, jak to dopadlo :)

    OdpovědětVymazat
  18. celozrnné bagely jsem taky dělala, recept je na blogu :-) měla jsem úplně stejné obavy, viděla jsem katastrofické scénáře, jak se mi těsto ve vodě rozmočí, ale nakonec to dopadlo :-) máš je moc hezké

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem je taky dělala, zrovna podle Lucie...: )

    OdpovědětVymazat
  20. vypadá to trochu jako donutky ze simpsonů, už tomu chybí jen růžová poleva :D

    OdpovědětVymazat
  21. Recept na loupáčky jsem už zkoušela, teď přijdou na řady bagely...paráda :)

    OdpovědětVymazat
  22. no, já bagely dělala jednou s mamkou a dopadly katastrofálně. Asi se stala chyba někde při tom vaření, ale vypadaly dost nevábně. Chuťově se daly, ale konzistence strašná:D

    OdpovědětVymazat
  23. Ty vypadaj ještě líp než obvykle :-)))

    OdpovědětVymazat
  24. Měla by sis otevřít malý obchůdek s pečivem, každé ráno bych k tobě chodila na kafe a loupáček nebo nějaké jiné skvělé pečivo :-))) Vypadají úžasně, jak jinak... Já se jen bez mučení přiznávám, že jsem snad ani bagel nikdy neměla - a měla jsem si ho dát s tebou minule v té kavárně místo toho sendviče s palcem, co byl plný papriky :-D

    OdpovědětVymazat
  25. Vypadají krásně, v posledních dnech jako by se s bagely roztrh pytel. Já na pečivo moc nejsem.

    OdpovědětVymazat
  26. Teda, o bagelech (nebo jak se to slovo správně skloňuje:D) slyším poprvé...no při nejmenším vypadají dost lákavě!:)

    OdpovědětVymazat
  27. bagely jsem ještě neměla ale moc mě láká zas něco upéct :D má to jinou chut než obyčejné pečivo?:) lepší?

    OdpovědětVymazat
  28. Tááák, bagely jsou upečené a částečně už snězené :) Dělala jsem je čistě jen z celozrné mouky a jsou luxusní! Moc díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  29. Vypadá to moc lákavě! :))
    Určitš se do toho někdy pustím!

    OdpovědětVymazat
  30. Skvělý! Jsem z tvého blogu fakt nadšená, konečně někdo kdo bere jídlo v pohodě! Je super vařit zdravě, necpat se denně burgrama a zároveň si občas dát něco, co není podle rádoby dietářek a makrobiotiček úplně košér...Hned jsem si musela udělat polentový placičky a nezůstane jenom u toho! ;)
    Super, super, jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
  31. zakládám, Markét! Vypadají geniálně

    OdpovědětVymazat
  32. Hm.. Že bych začala péct. Mohla bych se to taky někdy naučit , teda spíš udělat jednou něco přeně jak to má být :D

    OdpovědětVymazat
  33. JAK VELKÝ JE TEN HRNÍČÉÉÉK!? Standartní velikost je 250 ml...ale u ananasové buchty jsi používala 200 ml, prosím, prosím, tady taky 200ml?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. NEEEEEEVÍÍÍÍÍÍÍÍM
      Tak dej něco mezi 200 a 250, já to všechno dělám vždycky tak nějak od oka, nic neměřím přesně :)

      Vymazat
  34. ahoj a nemôžu byť 4 hrnčeky čisto celozrnnej muky? :)

    OdpovědětVymazat
  35. V jaké troubě???? :)

    OdpovědětVymazat
  36. Do těch se rozhodně pustím co nejdřív to půjde:)
    Lákají mě všechny ty fotky , kde je bagel namazaný burákovým máslem a k tomu ta hora dobrého ovoce :))

    OdpovědětVymazat
  37. Mňáááám! Dneska jsem to vyrobila a jsou hrozně moc dobrý!! Dík za recept :)

    OdpovědětVymazat
  38. Panebože..ty jsou tááák lahodný!!Ještě se oblizuju až za ušima.Dlouho jsem je chtěla udělat, ale až dneska jsem odhodlaně nakráčela pro droždí a pustila se do toho (dala jsem si za cíl, že ještě než zase odjedu do Prahy na kolej:musím to zkusit-a byla to chyba, jak je budu patlat na Strahově-a táák dlouho to bez nich nevydržím).Když jsem ponořila ruce do těsta vyděsila jsem se jak to lepí a při tvarování mi zůstaly hroudy těsta všude po prstech, ale jakmile jsem je uvařila bylo to už dobrý.Netrpělivě jsem vyčkávala 30 minut(nejdelších třicet minut života-ty prožívám vždycky u pečení :) ), ale nakonec jsem se dočkala a slupla jsem tři bagely (a to jsem se bála, že jich bude moc) se šunkou v osm, jako nic!!
    Milá Markéto, piš dál a nepřestávej nás zásobovat úchvatnými recepty!!Tenhle blog je fakt super a je o něčem..a navíc celý krásně-s nadhledem a humorem napsaný!!Mňam..co si uděláme zítra ?!

    OdpovědětVymazat
  39. Ha! Včera jsem si tenhle článek četla a dneska jsem se hecla a bakely upekla :) Při mém velkém překvapení nebyly ani tvrdé ani spálené... Prostě byly tak akorát křupavé a uvnitř měkkoučké... Prostě výborné :)

    OdpovědětVymazat
  40. Vynikající! Děkuji za recept. Přítel se na ně už těší, tak snad mu budou chutnat:)
    Původně byly v plánu loupáčky, ale neměla jsem mák na posyp - co ty to bylo za loupáčky bez máku! Tak jsem zvolila bagely a nebylo to vůůbec šlápnutí vedle! :)

    OdpovědětVymazat
  41. Dobrý den, prosím, je to opravdu lžíce soli a 2 lžíce cukru? Nemá být lžička? Asi hloupá otázka, ale připadá mi to nějak moc, asi nezvyk.. :) Krásný den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, jsou to vážně 2 lžíce, z toho jedna jde na přípravu kvásku - ale když dáte méně tak se vůbec nic nestane:)

      Vymazat
  42. Tak jsem dnes bagely pekla - a máš pravdu s tím, že jednou člověk ochutná, a už nebude chtít nic jiného ! :D :-) Musela jsem se ovládat, abych se nevrhla na celý plech...A mamce taky moc chutnaly ! :) vážně moc děkuju za recept, jsou výborný třeba se šunkou a sýrem, ale i s arašídovým máslem a banánem :) :D áá nemůžu o tom mluvit, jinak zas poletím do kuchyně (už jich tam stejně moc není... :D ) :)

    OdpovědětVymazat
  43. Těsto jsem dělala v pekárně, je to tak nějak rychlejší :D a byly výborný!!

    OdpovědětVymazat