V mém případě by se to mělo jmenovat spíš fleky z kuchyně, protože různých skvrn vytvářím při svém vaření i jedení značně více, než střepů. (i když občas nějakej ten talířek taky upadne....)
Podle mého oblečení jde okamžitě poznat, co jsem jedla a jestli jsem měla kávu.
Mínus pro mě, že ráda nosím bílé košile.
Čím jiným začít, než ovesnou kaší, kterou často začínám i svůj den.
A kupodivu se mi nepřejedla ani za ta dlouhá předlouhá léta, co ji takhle jím. I přesto, že je vždy skoro stejná - banán (jiného ovoce se u mě nedočkáte), osladit medem nebo agáve sirupem, oříšky.....a pro naprostou dokonalost i máslíčko a strouhaný kokos.
Když jsem byla na kolejích, ze začátku jsem si ji dělala jen v mikrovlnce, ale zjistila jsem, že za ty 3 minuty, co jsem tam v pyžamu
A pokud říkáte, že na vaření či chystání snídaní nemáte čas (ani ty 4 minuty), tak si rovnou dejte facku.
Nejoblíbenější svačina? Jedině tvaroh, oříšky, banán a kostka hořké čokolády!
Po cvičení na doplnění energie úplně ideální. A po necvičení, na chuť, ještě lepší!
Opět kaše, pro změnu (čili druhá verze, víc jich snad ani nedělám:D) posypaná nejlepším musli, jinak stejná jako obvykle.
Tvarohový koláč s drobenkou, velký oblíbenec posledních dní - tady pro změnu v mini verzi, ve formičce na créme brulée (které v té formičce ještě nikdy nebylo)
Při učení na zkoušky (u kterých stále ještě nemám výsledky, sakra ti líní rakušáci!) je samozřejmě potřeba doplnit i nějaký ten cukr - třeba ve formě karamelového sojového dezertu.
Mysleli jste si snad, že bych mohla udělat Střípky z kuchyně bez tradičního cuketokuskusu? Ale no tak!
Jeden z nejoblíbenějších obědů, obzvlášť se sušenými rajčaty a sýrem, kterého je tam samozřejmě mnohem víc, než je vidět. Je to jako špička ledovce, to hlavní je až pod povrchem! (a ano, to jsem se zrovna učila Freudovu psychoanalýzu a ten jeho ledovec viděla všude:D)
Philadelphia, ta byla stálicí mé mini rakouské ledničky. Je tam mnohem levnější než u nás (za těch 80 centů jsem si měla udělat zásoby na cheesecake!), v mnoha příchutích. Jak jsem zahlédla tu s uzeným lososem, okamžitě padla do košíku.
Samozřejmě tam ale celou nasekanou rybu čekat nemůžete, jen nějaké ušmudlané 3 procenta (=nic), ale i tak to bylo moc dobré. Prostě jak někde vidím slovo Lachs, můj mozek přestává fungovat a okamžitě jde po tom!
A častou součástí mého rakouského jídelníčku byla i tahle dobrota. A jsem si jistá, že by se mi to nepřejedlo, ani kdybych to jedla 3x denně. (aaaa krásná to představa!)
Každou chvíli jsem objevovala nějaký nový stánek, kde bylo sushi ještě levnější (což ale stále nebylo zadarmo, Vídeň je drahá jak to prase!) než ve stánku předešlém. Takže za málo eur hodně muziky...teda sushi!
A opět losos, opět jeden rakouský oběd. Cizrna opečená na pánvi s kořením, taková moje klasika. A na stejnou pánev byl na chviličku položen i pan losos - do trouby bych ho nedala, nemám ráda jak je to pak suchý. Ne ne, uvnitř musí být ryba hezky růžovoučká!
A kromě lososa byly v rakouském Lidlu v akci i krevety = blondýna už je hrnula do košíku.
Cuketa, sušená rajčata a sýr....akorát místo kuskusu výjimečně těstoviny. A ani ve svých 22 letech neumím odhadnout správné množství na jednu porci. Buď je toho moc (což zase takový problém není:D) nebo málo jak pro pětileté dítě. (a to už je katastrofa!)
Knackerborty, mí častí společníci u večeře.
Jediné, co se mění je to, jaké mám zrovna oblíbené. A jak si něco oblíbím, cpu si to do krku pořád dokola. Momentálně jsou mí favorité tyto od Knuspi, nebo kukuřičné Cornies.
Kuskusový koláč, velký oblíbenec, který se mnou občas chodil i do školy. Na fotce zrovna se sojovým jogurtem....což byl hnus všech hnusů!
Už jednou jsem ho od této značky měla. Bylo to šedý, se žmolkama, a hnusný. A nevím, co za zatmění mozku to bylo, že jsem si ho koupila znovu. Hnusný to bylo úplně stejně.
Od jiné značky (třeba Alpro) mi ale sojové jogurty chutnají moc.
Flapjacky, další velká dobrota! S kokosem a kešu (dokonalá to kombinace!) a pod ním jablečný.
Cirzna? Tu by tu čekal málo kdo!
A opět mé oblíbené tvarohové "tiramisu", buď z kupovaných, nebo domácích celozrnných piškotů.
Ale nemůže být přeci všechno jen 100% celozrnné, bez cukru a zdravé jak z obálek hubnoucích časopisů.
S krabičkou pařížských makronek je ten svět hned hezčí. Vyzkoušeno!
Jakožto královna odbornice na buráková máslíčka prohlašuji, že tohle z rakouské Billy mi chutná snad ještě více, než to z Marks and Spencer. A to už je co říct. (a můžete obdivovat i bordel mé dokonalé zátiší na pracovním stole na kolejích)
Další oblíbená snídaně posledních dní - ano, zase otravuji s tím "tiramisu".
Armáda máslíček se den ode dne zmenšuje. Ale už jsem se dokonce polepšila a sklenice mi vydrží někdy i NEUVĚŘITELNÉ 2 týdny! (což je oproti létu, kdy jsem ji měla tak na 4-5 dní docela rozdíl. Ale s tím výdejem, co jsem měla to bylo stejně jedno a žádné kynutí se nekonalo. Panika netřeba.)
Aby to ale dneska nebylo jen o tom, čím jsem se cpala (ooo, jak důležité!), mám tu pro vás i recept.Nebo vlastně dva recepty. A jak jinak než rychlé a jednoduché.
Hummus (ano, zase ta cizrna!) se sušenými rajčaty a jako příloha indické placky Naan.
Placky jsem si moc oblíbila v jedné indické restauraci, a tak bylo na čase vyzkoušet je i doma.
Recept je z pořadu Kluci v akci, a dopadlo to na jedničku.
Ale abych byla přesná, Naan se dělá ve speciální tandor peci - kterou, velmi nečekaně, doma nemáme. A tak jsem je dělala na pánvi, a v téhle podobě se jim říká Roti (říkali kluci).
Na 6-7 placek budete potřebovat :
300 g hladké mouky
1 lžička soli1 lžička cukru
1 lžička prášku do pečiva
asi 1 dl mléka
půl dl vody
1 lžíce oleje
máslo na potření
Smíchejte všechny suché suroviny, poté přidejte postupně olej, mléko i vodu a vypracujte těsto. Rozdělte jej na 6 částí a na pomoučeném vále vyválejte placky. Opékejte na sucho a až poté pomažte rozpuštěným máslem.
A na 2 porce hummusu:2 hrnky uvařené cizrny (nebo z plechovky)
4 (nebo klidně i víc) sušená rajčata v oleji
2-3 lžíce oleje ze sušených rajčat
2-3 lžíce vody
sůl, koření (dala jsem bruschetu a nějaké grilovací)
Množství je spíš od oka, nijak přesné to být nemusí.
Všechno dávejte postupně do mixéru a mixujte úplně do hladka (mě se to dělá lépe tyčovým). Je to docela otrava, protože se cizrna neustále lepí k mixéru a je potřeba ji pořád oddělávat.
Normálně bych přidala i pořádný kousek česneku, ale vzhledem k tomu, že jdu za chvíli do kina a nechci, aby si ode mě museli lidé odsedávat, jsem si ho odpustila.
Do hummusu se správně přidává i tahini pasta ze sezamových semínek, ale já to dělám bez ní a je to dobré tak jako tak.
A možností, jak si hummus ochutit je samozřejmě nespočet, někdy si dělám i úplně klasický, jen s olivovým olejem a česnekem, ale šlo by to třeba i na sladko.....mmmmm s burákovým máslíčkem!
P.S. Článek je trošku delší, protože nevím, jak na tom budu s časem v týdnu. Ale kdo ví, možná tady budu otravovat hned zítra..:D
Tvoje food posty jsou ke zbláznění úžasné :D...Hrozně mě láká to tiramisu...a taky jsem chtěla poděkovat- díky Tobě jsem začala jíst cizrnu a miluju jí ♥
OdpovědětVymazatNa nový semestr si musím cizrnu koupit, už se k tomu odhodlávám příliš dlouho :D
OdpovědětVymazatneváhej... já váhala a teď jí většinou ujídám už z hrnce, kde se chuděra teprve máčí, je to jak klon hrášku a oříšku, prostě nebe v puse :-)
VymazatTeda dneska to byla ale krásná nálož mňamek. :P
OdpovědětVymazatTo tiramisu s domácími piškoty bych si dala...
A placky vypadají báječně. :))
Flapjacky miluju, konečně jsem je objevila i v Čechách:) Hummus už taky musím vyzkoušet, asi zítra oslavím 1. den letního semestru hummusovou večeří:D Jinak všechna jídla vypadají suprově, spořádala bych to hned!:D
OdpovědětVymazatTen sójový jogurt mi zase naopak chutnal (ale pravda, měla jsem s jahodovou příchutí). Jinak Alpro dělá i jiné jogurty než jen ty pudingové dezerty?
OdpovědětVymazatA poslední recept mě hrozně nadchnul, takže zítřejší večeře je asi jasná:D
Ten hummus má podobu burákového máslíčka, doufám, že i tak výtečně chutná :D
OdpovědětVymazatDalší úžasný článek a zrovna můj nejoblíbenější! :) Nevím proč, ale strašně mě baví sledovat, co jsi měla dobrého :D (asi to bude těmi krásnými fotkami. :)) O svých oblíbených jídlech radši ani nemluvím, strašně se po tobě opičím, protože jsi úžasná inspirace (okurkovo-kukuřicový salát jsem měla tolikrát, že by mi nestačil ani kamion okurek :D). Jsi prostě má nejoblíbenější bloggerka ;)
OdpovědětVymazatDěkuju moc, to je tak milý!:)
Vymazatty vogo já a losos - spojení na celý život, takže philadelphii bych brala okamžitě !! :D stejně jako všechno ostatní ...^^
OdpovědětVymazatMaji ji i normalne v CR, myslim Globus/Tesco :)
VymazatJá už si konečně pořídila tahini (pozor! BIO) pastu :-D takže bude hummus! Třikrát hurá. Konečně tu baštu ochutnám, ale přiznávám se, že ještě víc mě láká ve formě "sušenkového krému" podle Verči, ptz sušenky to já tuze ráda <3
OdpovědětVymazatKrásná inspirace :) A vážně je ve Vídni Philladelphie tak levná? :-O
OdpovědětVymazatkdyž je v akci tak ano:)
VymazatDěláš mi chutě! Akorát si připadám divně, že jsem ještě Philadelphii neměla :D V jakých obchodech se dá sehnat?
OdpovědětVymazatMusím říct, že já si v poslední době dělám hummus na sladko pořád!! Dnes byl na sváču :) Tyčovým mixérem (jak říkáš, lepí se to na stěny a to je na moje nervy až příliš:D) roxmizuju cizrnu, bílý jogurt, zralý banán a arašídové máslo. Množství není třeba nějak udávat, prostě podle chuti, však víš :)
OdpovědětVymazatŠtve mě cena tý Philladelphie tady, jelikož jsem z ní ještě cheesecake nikdy nedělala a nejspíš to kvůli tomu ani nedopadne :D No nic, budu si nadále dělat ošizenej tvarohovej a říkat tomu cheesecake. Snad někdy, až pojedu na návštěvu k našim sousedům, těch pár eur obětuju :)) Recept z oficiálních stránek Philly mám totiž uloženej snad rok :D
Hmmm, to sushi bych si hned dala... bára.kára
OdpovědětVymazatHovorím si, nechám si tvoj článok na zajtra do školy, keď sa budem nudiť, ale nedokázala som to a tak som sa neho vrhla :D dobre som sa pobavila, vytieklo mi zopár sliniek a svoj zrak som potešila krásnymi fotkami. To arašidové maslo musím vyskúšať ! včera som stála v tescu, ale odradili ma tri druhy, nevedela som, ktoré vziať tak som odišla naprázdno :D
OdpovědětVymazatCOLORFUL THOUGHTS
haha to je hezky :DD
VymazatKde se da koupit cizrna v konzerve?:)
OdpovědětVymazatMyslim ze v kazdem supermarketu, vim ze ji u nas maji treba v Bille nebo Albertu:)
Vymazat:) Kurňáá teď jsem snědla poslední plechovku cizrny co máme doma :( :D Ty placky se mi moc líbí, takže určitě vyzkouším :P Nevím proč, ale tyhle "papací" články mám nejraděj.. vlastně vím, miluju jídlo a tvé fotky těch všech dobrot :D
OdpovědětVymazatVšechno to vypadá tak báječně ♥
OdpovědětVymazatMnaaam! Ze ty to vždycky tak pekne okecas!
OdpovědětVymazatKolik procent ma to maslicko a kolik stalo? Ze bych taky pověřila naše v Německu :-)
A sushi, mám na ne hroznou chut! Jeste ze mi kamarád slíbil stredecni donasku :-)
Myslim ze 90% a stálo něco málo pod tři ojra:)
VymazatDo kaše mám taky nejraději banán ! :) A jinak skvělé fotky a jídlo samozřejmě :D A arašídové máslo, to se divým že ještě nejsem koule, jak to pořád ujídám ( a to dost) :D a to PB z Billy bych chtěla zkusit, škoda že u nás ještě neni :(
OdpovědětVymazatBože užasný! Slintala jsem jako bernardýn. Akorát jsem si koupila jogurt od Soya hned 4ks z makra :-) to jsi nemohla napsat dřív že je hnusnej? :-) krásný fotky. Ten kuskusuvý dortík zkusím :-) Love run eat repeat
OdpovědětVymazatAchjo, jak mě už ty tvoje Střípky z kuchyně chyběly ♥ Fakt nevím, co okomentovat dřív, všechno jsem hltala očima, všechno bych si dala. A i když moc variací na kašičky nemáš, stejně je na ně vždycky hezký pohled :))
OdpovědětVymazatbože sushi jsem neměla takovou dobu, budu muset napravit :D
OdpovědětVymazatHummus je dokonalý!
OdpovědětVymazatJá se cítím nemocně, normálně u mě padne máslíčko za 3-5 dní a teď ho mám otevřené týden a ještě ani nejsem v polovině.. :D
Mňam mňam :))
OdpovědětVymazatTen hummus vypadá dobře, já dělá "pesto" ze sušených rajčat - sušená rajčata, olivový olej, oříšky (kešu, vlašské), parmezán a trošku soli. Mňamkaaaa.
Mňam! Sice mám ráda i jiné ovoce, ale kaše je prostě nej s banánem! :)
OdpovědětVymazatAhoj, dneska jsem ty placky Naan viděla v MarksAndSpencer a zaujaly mne..a chtěla bych se zeptat, s čím by se ještě daly jíst, nevíš? a jsou vhodné i k večeři?? Díky za odpověď :)
OdpovědětVymazatAhoj, dala bych si je třeba s polévkou, k nějakému salátu, nebo jen tak třeba k sýrům :)
VymazatNo a jestli jsou vhodné k večeři, to se dá těžko zobecnit, záleží jestli chceš hubnout, přibírat, udržovat, co jíš jinak během dne...........ale když to mám říct obecně, tak ano, klidně i k večeři :)
noo udržovat ... takže bych to mohla považovat jako "náhradu" za pečivo?? :))
VymazatUrčitě, s pečivem to vyjde nastejno, a při udržování je to v pohodě:)
VymazatParádní inspirace, humus jsem ještě v životě nejedla a je načase to změnit!
OdpovědětVymazatTy kašičky vypadají skvěle!:-)Jinak moc pěkná inspirace jako vždy!:-)
OdpovědětVymazatBomba článek, spousta inspirace, recept a tvoje krásný slova:D Jednička s hvězdičkou!:D:))
OdpovědětVymazatMhm same mnamky :) vylozene zavidim ! hned bych si neco udelala ´D
OdpovědětVymazatAhoj, sleduji Tvůj blog a zaujala fotka s poznámkami ze školy... Můžu se zeptat co studuješ?
OdpovědětVymazatTy poznámky jsou z Vídně, kdy jsem tam byla na Erasmu, myslím že z předmětu Cultural Studies:)
VymazatSe sushi ti naprosto rozumím, taky bych ho mohla obědvat, svačit i večeřet, ale za snídani bych ho nevyměnila!:D
OdpovědětVymazatJeště štěstí, že zrovna teď snídám, jinak bych se uslintala! :D
OdpovědětVymazatVšechno máš jako vždy krásně nafocené, už s Tebou mám tak trochu spojenou tu bílou záclonku, která často fotky doplňuje :D :)
úplně se mi začali sbíhat sliny :D
OdpovědětVymazatNicole blog
bože, zase ti všechno vypadá tak božsky Markét...
OdpovědětVymazatTy placky jsou úžasný :-) musím zkusit
OdpovědětVymazatAhoj Markét, máš opravdu boží blog a moc hezky píšeš??
OdpovědětVymazatVšechna jídla vypadají už od pohledu přímo lahodně-jsi šikulka..ty snídaně jou taky boží, nechala bych se hned pozvat :D, kolik si asi cca dáváš přibližně vloček na kaši a vaříš ji na plotně nebo v mikrovlnce?
Ahoj, děkuji moc!:)
VymazatA kaši z vloček si vařím, chutná mnohem lépe (i když nechápu jak to :D) než z mikrovlnky, a dávám si 5 vrchovatých lžic, což je tak 50-60 gramů:)
Děkuju moc za odpověď..je moc milé, že na dotazy čtenářů odpovídáš (a tak rychle :) ), plno blogerek na dotazy slušně řečeno "kašle"...jen nám tím dokazuješ,že jsi opravdu SKVĚLÁ (BLOGERKA)!!
VymazatP.S.:Opovaž se přestat psát(* jak se píše výhružný smajlík ?!*)..kde bych potom chytala inspiraci na mňamózní a zdravou vzpruhu po hodinovém moření v posilovně, kam bych se chodila smát a cestovat po světě-a zadarmo :D
Jeee to je tak milý!:)
VymazatAle abych pravdu řekla, i mně se kolikrát stane, že na nějaký dotaz neodpovím - samozřejmě ne schválně, všechny komentáře poctivě a ráda čtu, ale kolikrát si řeknu "odpovím na to až dodělám to a to...", no a pak na to úplně zapomenu, až se musím stydět :D
odkud je prosím ta mistička, kterou máš na první fotce? :) je úúžasná! :D
OdpovědětVymazatSuper tipy, hned cestou z práce se stavím do (rakouské) Billy a koupím burákové máslíčko. Mám to tady doslova před nosem a ještě nikdy jsem ho nevyzkoušela! Ostuda, ale nějak mě to nenapadlo. :-)
OdpovědětVymazat