Hezký den!
Dnes společně opět nakoukneme do kuchyně.
Tedy kuchyň samotnou vám ukazovat nebudu protože jsem tam ještě ani neumyla nádobí, je maličká, průchozí, nijak moderní, prostě typicky paneláková, taková, jakou mají všichni, co bydlí v králíkárnách, postavených za dob soudruhů. Zdaleka ne podle mých představ.
Ideální kuchyně by podle mě měla být taková, jakou má Dita P. dostatečně prostorná, ve světlých barvách, s menším jídelním stolkem na společné stolování nebo popíjení vínka, s malou knihovničkou plnou kuchařek, a hlavně s dostatkem úložných prostor, abych mohla uspokojovat svou potřebu pořád a pořád nakupovat hrníčky, mističky a talířky. Toho není nikdy dost (obzvlášť když se na mě v obchodě směje něco světle růžového!).
Kromě toho, že bych si moc přála mít svou malou kavárničku plnou nemalých dortíčků bych si taky moc přála mít jednorožce i svou vlastní kolekci hrníčků a mističek. Protože taková mistička nebo talířek, to je veledůležitá věc. Jaké ráno, takový den, a tak si přeci nemůžete dát, i kdyby dobrou, snídani na hnusné nádobí.
Ale zpátky na do (ne tak růžové) reality, jdeme na to, co jsem v předešlých dnech nakládala na talíře (i když ne tak růžové).
Jakmile si totiž něco oblíbím, jím to potom pořád a pořád. Obliba u mě okamžitě přerůstá v úchylku.
A momentálně jsem úchylná na Šmakouna, kterého mám spotřebu opravdu nehezkou.
To že to chutná mě ale neznamená, že musíte okamžitě běžet do zdravé výživy a taky nakoupit zásoby. Určitě to nebude pro každého, pokud nemáte rádi třeba tofu a podobné věci, pravděpodobně si na prdel nesednete ani ze Šmakouna.
Tady například Šmakoun s příchutí hlívy jako součást jednoho oběda, ve společnosti dalších oblíbených potravin - opečené cizrny s kořením uzená paprika a k tomu cuketa podušená na pánvi.
A znovu.Šmakoun s příchutí hlívy, bramborové hranolky pečené v troubě a pečená řepa.
A další velký oblíbenec, tohle bych mohla pořád! (což vlastně dělám, a nejradši večer jako odměna po tréninku)
Tvaroh, kešu oříšky a rozpuštěná kostka hořké čokolády, tady zrovna výborné 90% Lindt, kterou jsem dala s 2 lžícemi mléka na pár sekund do mikrovlnky a poté promíchala s tvarohem.
A tentokrát kešu oříšky jako součást svačiny, spolu s vaničkou tvarohu, brusinkami a sušeným ananasem. (posledním kousíčkem ananasu, Terino!!!)
No dobře, k tomu kulatému se ani vyjadřovat nebudu...........ehm.....tentokrát příchuť Mexiko.
K tomu zbytek uzeného tofu, oboje jsem krátce opekla na pánvi a doplnila rýží s mým nejoblíbenějším kořením, uzenou paprikou.
A jedna výborná večeře - zapečené cukety s mletým hovězím masem (z Lidlu, mají tam půl kila za 75kč a je moc dobré) a sýrem.
A tradiční krabičkování.
Pohankovo-špaldové palačinky s uzeným sýrem a sušenými rajčaty a opečená cizrna. A k tomu ještě menší svačina v podobě Ovofitu.
Ano ano, umím si přečíst složení a vím, že jsou tam umělá sladidla (a prosila bych bez odkazů na články o tom, jak z toho umřu :D), ale nijak mě to netrápí. Samozřejmě si můžu rozmixovat ovoce přímo do tvarohu, což také velice často dělám, ale..........občas je prostě chuť na trochu chemie.
Maso moc často nejím a dokázala bych bez něj být úplně, mnohem častěji mám chuť na jídla bezmasá - třeba s tím tofu, šmakounem......miluju všechny sýry, ale jednou za čas se ze mě masožravec stane. Třeba když mamka přiveze z chaty grilované maso!
Na talíři je ještě spolu s grilovaným sýrem (z nějakého "grilovacího týdne" v Lidlu) a oblíbenou pečenou řepou.
A další (první, zpravidla mívám dvě) večeře - květák, vajíčka, sušená rajčata a sýr.
Další z těch jídel, co se mi snad nikdy nepřejí - domácí hummus z cizrny.
A na žebříčku oblíbenosti se stále drží i knackerbroty Cornies, tady zrovna se sýrem s ricottou z nejlepší sýrárny.
Jedna svačinka - vanička tvarohu, ořechy a javorový sirup. Který padl za vlast rychleji, než jsem čekala. No, nechápu že mě to překvapilo...
Opět uzené tofu, opět pečená řepa.
Míchaná vajíčka a v nich tvarůžky. Když jsem byla malá, připadalo mi nechutný, jak to smrdí, ale teď bych je nejradši jedla pořád, nebýt té vysoké ceny. A takhle teplé jsou ještě mnohem lepší, krásně se roztečou.
A v malé mističce ještě zapečený květák, opět s vajíčkem a sýrem.
Pražená a solená slunečnicová semínka z Lidlu, nesmí chybět v žádném salátu!
A opět klasika - míchaná vajíčka s uzenou paprikou a Šmakoun mexiko. Šéfkuchařka ani nejlepší food bloggerka ze mě asi nebude.
A na závěr sladká tečka. Makronky. Ty nejlepší makronky, co jsem kdy jedla. Makronky, které přiletěly přímo z Paříže!Měla jsem malinovou, karamelovou a citronovou (ta někam záhadně zmizela) a olizovala se až za ušima.
Mňam, samé dobroty :-) Šmakouna mám taky moc ráda, už se těším, až si ho konečně někdy zase dám :-)
OdpovědětVymazatNo nádhera jako vždycky, v tomhle smyslu je snad každý můj komentář k Tvému jídelnímu článku :D
OdpovědětVymazatMimochodem...k ovofitu...ať si kamnují, ale tenhle ''chemický zabiják'' je prostě skvělý :D
Jooo, takovou kuchyň bych taky ráda. Ale nejlépe ještě s výhledem na oceán a proskleným stropem (jako vážně). Já miluju tvaroh s nasekanými mandlemi a sirupem :-)
OdpovědětVymazatjá šmakouna snad nikdy nejedla! :D jsem holt masožravec a tyhle náhražky masa jsem vždycky v obchodech obcházela.. Ale teď jsem ochutnala tofu a nebylo tak zlý (ale ten řízek!♥) tak možná zkusim i šmakouna.. ten mexikánskej mě láka :D
OdpovědětVymazatroztopený tvarůžky jsou delikatesa (pěkně smradlavá) :D
OdpovědětVymazatDobrůtky. Vsechno bych si dala. .na toho smakouna si taky ujizdim:)
OdpovědětVymazatMňam, připomněla jsi mi tvarůžky. Jinak šmakouna jsem si v akci taky koupila :-D Jedla jsem ho celý týden, bašta! A dnes jsem ukořistila v 50% slevě i štíhlé nudle, tak je konečně ochutnám.
OdpovědětVymazatahojky, kde kupujes uzenou papriku? :)) diky!
OdpovědětVymazatbtw...super blog... :))
V obchodě s kořením U Sindibáda, v Brně:)
VymazatKrása. V tomhle článku bych snědla snad všechno bez vyjímky :D Poslední dobou taky jedu na míchaných vajíčkách. Jako děcko jsem je měla pořád, pak byla pauza a teď se to asi všechno vrací :D Nejvíc mě ale od šmakouna překvapily ty nudle.. člověk s ní půlku balíčku a má dojem že snědl minimálně tři balení :D
OdpovědětVymazatJeště k minulému článku.. nějak sem se nedostala k napsání komentáře. ale musím říct jedno, miluju sekáče! Dokonce kolikrát mám větší radost z oblečení ze sekáče než z normálních obchodů :D Mezi nejlepší úlovky patří třeba lyžařská bunda roxy (i když nelyžuju :D) za dvacku, pak šaty z atmosphere. plno cardiganů a svetrů (nebýt sekáčů, nemám ani jeden :D), mikina abercrobie a mohla bych pokračovat :) ale jak píšeš ty, na kalhoty se tam ani nikdy nechodím dívat, protože .. to nějak nemá cenu :D Občas natrefím na nějaké šortky .. ale zbytek kalhot mi přijdou alá hippie ..
Těším se na další články, hlavně na cestovací ! :) Já pojedu na pár dní do Vídně, takže zužitkuju tvoje tipy a už se těším na cyklo kolem Dunaje, takže brusle jsou povinná výbava :)
Vidím, že jsi taky sekáčová královna, super! :))
VymazatA Vídeň si moc užij, je tam tak krásně, obzvlášť v létě :)
No to nemyslíš vážně!! To si říkáš fitness bloggerka? A pak sem nacpeš nejdřív ovofit plný umělých sladidel a na závěr ještě nezdravou makronku plnou cukru?!
OdpovědětVymazatA právě proto Tě mám nejradši! :D Krásná jídla, krásné fotky:) Jen tak dál! Jinak s tím nádobíčkem mi mluvíš z duše, rodiče jsou keramici, takže vlastně mám spoustu prostoru pro to si vytvořit nádobí podle svého gusta, jen kdybych nebyla tak líná :D
Haha a ještě do zapiju ciderem, do nezdravého pekla se mnou! :D
VymazatMoc děkuju! :)
šmakoun,šmakoun,šmakoun. :D jsme na tom velice stejně! :D
OdpovědětVymazatfitmaddie.blogspot.cz
To je mňaminek!! I když jsem teď dojedla snídani, tak z tvých jídel mám zase hlad:D...nebo to spíš asi bude chuť:D
OdpovědětVymazatahojda, boží Střípky :-) můžu se zeptat na recept na ty palačinky? :-) díky, lenča
OdpovědětVymazatDěkuju :)
Vymazatdělám to jen od oka, recept nemám - ale jsou to přibližně 3 lžíce mouky - napůl pohanková a špaldová, jedno vejce a mléko:)
úžasné střípky :)) šmakoun mě moc láká, ale ještě jsem ho nevzkoušela :3 :)
OdpovědětVymazatděkuju! :) a určitě vyzkoušej, snad zachutná :)
VymazatMůžu se zeptat, jaký tvaroh jíš? Dřív jsem jedla odtučněné, ale byly na mě hrozně kyselé, i když jsem tam dala trochu medu.. :/ A ještě, kde jsi sehnala to koření uzená paprika, někde ve zdravíčku nebo se to dostalo i do normálních obchodů?
OdpovědětVymazatNejčastěji nízkotučný, ta chuť mi nevadí, někdy tam přimíchám tu rozpuštěnou čokoládu, někdy oříšky, banán, brusinky....ale sirupem ho sladím jen málo kdy :)
VymazatA to koření mám z obchodu přímo s kořením, v Brně U Sindibáda :)
Beru blog a píšu poznámky, super lákavá a jednoduchá jídla, díky! :)
OdpovědětVymazatBlok samozřejmě! :D
OdpovědětVymazatÚchylku na nádobí mám taky, nemohla bych jíst kaši třeba z plastový misky! :D A je mi jedno, že mám 5 talířů, ale každý je úplně jiný a taky každý používám na určitý věci :D No a taky mám vlastní lžičku a lžíci :D
OdpovědětVymazatŠmakouna jsem během dvou týdnů ochutnala skoro všechny a jednou stačilo, to si raději koupím ty tvarůžky a ještě mě vyjdou levněji. Meruňkový vůbec nechutná jak meruňky (miluji meruňky!! :D), spíš jako něco chemického, divná pachuť :D Mexiko ušel a hlíva byla asi nejlepší :)
Další jídla se mi ale moc líbí, miluji cuketu, cizrnu, uzené tofu, kešu a i ten ovofit mi chutnával a nejvíc právě tento ananasový :)
A co se makronek týče, ještě jsem je neměla, mám takovou představu, že to bude strašně marcipánový a sladký (to že jsem ale nedávno zbouchla za sebou magnum a čokoládu, to nic :D)
Jinak jsem se chtěla zeptat, jestli nevíš o nějakých dobrých akcích v Brně a taky se omluvit za dlouhý komentář! :D
Měj se hezky :)
mne chutna mozna proto,ze to jako merunky nechutna,normalne je totiz nejim:D ale o nicem co se v brne chysta bohuzel nevim:( a za dlouhy komentar se neomlouvej,ty mam nejradsi :D
VymazatHaha, já šmakoun nejím už jen z principu, protože jsme se mu vždycky na gymplu smáli a kdo si dal šmakoun, tak byl fakt divnej (protože nikdo v podstatě nevěděl co to je). No a od té doby to mám tak nějak zafixované. Navíc to pro mě vypadá jako nějaká podivná hmota bez chuti, něco jako tofu. :-D
OdpovědětVymazatpro me byl jeste na gymplu smakoun neznama vec,objevila jsem to az nedavno:D ale kdo nema rad tofu at smakouna radsi ani neochutnava:D ja mam vsechny tady ty jidla moc rada,nejim totiz moc maso,ale chapu ze to neni pro kazdyho:)
VymazatMmmm, mám chuť na cuketu! A taky na salát se slunečnicovými semínky a na tvaroch. A šmakouna bych taky ráda ochutnala! Ach jo, to jsem přitom před chvílí dojedla velkou porci kaše v mojí nové modré mističce, ke které jsem popíjela čaj v novém dokonale růžovém termohrnečku...souhlasím, nádobí je důležité! :D
OdpovědětVymazatjedlá vyzerajú výtečne :3
OdpovědětVymazatJsem divná, ale šmakouna jsem ještě neměla. Tak nějak se ho bojím :D (To se mi u neznámých věcí stává občas), ikdyž te'd si uvědomuji, že jsem si jednou koupila jakýsi Schmaky, což bude vlastně stejný a nebylo to špatný.
OdpovědětVymazatTak při příští návštěve Bazalky (naše zdravá výživa :D) si ho koupím a třeba se stanu závislák jako ty :D
Užívej léto!
Tenhle šmakoun mi chutná víc než ten Shmaky, hlavně meruňka teda :) ale taky jsem sed toho dlouho "bála" a možná to bylo dobře, protože teď ho musím kupovat pořád a stojí dost...:D
Vymazatovofit je super, ale tenhle ananasový mi vůbec nechutná..a na ty makronky mám takovou chuť! :)
OdpovědětVymazatSdílím tvou úchylku pro talířky, hrníčky a mističky, ale rodina bohužel ne, nebo spíš naše poličky..:D A neboj, nejsi v tom sama, já pořád jím cuketu s cizrnou, pečenou, vařenou, grilovanou, na sladko, na slano, prostě láska na první ochutnání! A recept na tvůj domácí humus? Česnek, sůl, pepř, trochu olivovýho oleje a rozmixovat?
OdpovědětVymazatTaky se bohužel nesetkávám s pochopením :D
VymazatHummus většinou dělám tak jak píšeš, jen bez česneku (ale občas sušená rajčata) - mám ho sice ráda, ale pak bych nemohla na nikoho promluvit :D
Ten tvaroh s kešu ♥
OdpovědětVymazatDneska musím říct, že ten článek je jak dělaný pro mě, protože já poslední dobou neprojdu kolem zdravé výživy, aniž bych neodešla bez šmakouna. Jsem hrozná a moje peněženka už mi taky nadává. Kupuju jak klasického, tak mexického, ale na hlívu si netroufám. Četla jsem hodně rozporuplné názory, tak mám strach. :D
OdpovědětVymazatTo tvoje jídlo vypadá vždycky tak perfektně. Zapečený květák, pečená řepa, to by mě nikdy nenapadlo a jenom to vidím, sbíhají se mi sliny. A ta čoko poleva na tvaroh vypadá skvěle. Já moc nečokoláduju, ale za to karobuju jak divá, takže vždycky smíchám karob s trochou vody (když přidám míň vody, vznikne ta nejlepší a nejdokonalejší karobová sladká pomazánka a když víc, tak tekutá karobová mňamka) a vypadá to podobně a tu chuť úplně miluju. :))
gettingfit.blog.cz
Mně karob až tak nezaujal, ale čokoláda, to je jiná! :D
VymazatVšechno mňam :D Btw ten hummus s cukynou máš naservírovaný jako v Melounovém cukru dávají nachos s dipem a řapákatým celerem :-D
OdpovědětVymazatTo tam měl přítel (a já jsem ujídala:D), byla to moje premiéra řapíkatého celeru...a víckrát ho mít nemusím :D
VymazatJá jsem tuhle stála v obchodě a hledala toho zatracený šmakouna a nenašla :D. Ještě jsem neměla tu čest ho ochutnat.. Skvělé inspirace na jídla, já v tomhle moc kreativní nejsem a pak jím pořád to samé dokola až mi to moc nechutná :-D. Musím vyzkoušet ty cukety s masem a taky si koupit květák, k večeři s vajíčkem to bude paráda! :-)
OdpovědětVymazatJá ho kupuju ve zdravé výživě, ale mají ho i v Kauflandu, jinde jsem po něm nekoukala tak nevím :)
Vymazata taky bohužel kreativitou zrovna neoplývám :D
"Tvaružky" u nás po slovensky syrečky (:D) mám veľmi rada aj ja, ale nejedla som ich už strašne dávno. Nejako som na to zabudla a ty si mi to nejako pripomenula, takže bežím zajtra ráno do obchodu :D inak spravila si veľké chute ! :)
OdpovědětVymazatCOLORFUL THOUGHTS
U nás se taky říká i syrečky, má to dva názvy....já to střídám :DD
VymazatAhoooj, skvely clanek :) myslim , ze od tebe posledni dobou ty clanky ctu nejradeji!!:) mas to hrozne vtipne,clovek se v nekterych vecech i najde ! :D
OdpovědětVymazatAle k dotazu...chtěla bych se zeptat jak se upravuje tofu , nemusíš odpovídat konkrétně ty,ale žádám KAŽDÉHO CO TOTO ČTE .:D jsem totiž v tomhle hrozný začátečník a teď máme doma dvoje tofu z Kauflandu..jedno uzené a druhé klasicky bílé a fakt nevím co s tím, musím nějak tepelně upravovat nebo to lze i jíst bez toho..dochucujete to nějak? Prosím všechny o jakékoli rady nebo typy na to jak s tofu nakládáte konkrétně vy.
Mockrát všem DĚKUJI!!♥
Ja ho jen tak nakorenim nejakym oblibenym korenim a s troskou oleje ho osmahnu na panvicce, to uzene je fajn jen tak do salatu,je trosku jak uzeny syr :)
VymazatMoc děkuju! :)
VymazatJá kupuju uzené (nebo i jiné, ochucené) tofu a jím ho buď normálně neupravené, studené třeba do salátu a nebo ho taky jen opeču na pánvi, jak píše Karolína:)
Ale jinak se to dá upravit normálně jako maso třeba, naložit, okořenit a pak péct/hodit na pánev:)
Ahoj, Marky, perfektní článek! Ostatně, jako všechny... :) Chtěla bych tě poprosit, jestli bys mi napsala, jak připravuješ tu řepu a jak dlouho to trvá. Miluju salát z červené řepy z Lidlu a na tu pečenou se chystám už snad půl roku, ale ještě jsem se k tomu nedokopala, protože neznám žádný osvědčený způsob přípravy. Budu moc ráda, když poradíš. Děkuji, hezký den! Veronika
OdpovědětVymazatAhoj, moc děkuju :)
VymazatTu řepu dělám tak, že ji oloupu škrabkou na brambory a nakrájím na menší kostičky. Ty dám do mísy a promíchám s olivovým olejem (věštinou dělám 4 menší řepy a na to 2 lžíce oleje, vyjde to tak na 2-3 porce) a okořením - dávám nejčastěji grilovací koření nebo brusketu, a taky sůl.
Pak to dám na plech s pečícím papírem a peču na 200 stupňů, přibližně 40-50 minut, trvá to dost dlouho...