pátek 20. února 2015

První měsíc s crossfitem

Hezký den!
Možná si pamatujete můj článek o amatérských crossfitových závodech, kterých jsem se na začátku roku zúčastnila. V té době jsem měla za sebou crossfitových lekcí asi tolik, že by se daly spočítat na prstech jedné ruky i pokud bych přišla o malíček, když nepočítám začátečnický kurz na 8 lekcí, kde se všem základním skupinám cviků věnuje celá hodina - od ketelbellů přes hrazdu a stojky až po vzpírání.
No, zkrátka se teď dost divím, že jsem na ty závody vůbec vlezla, a to, že jsem to zvládla odcvičit byla jen náhoda (nebo spíš soucit organizátorů, že tam dali opravdu jen ty "nejjednodušší" cviky?), a třeba takové thrustery jsem tam dělala úplně poprvé v životě. A stejně tak by tomu bylo i kdyby tam bylo cokoliv jiného. 
Zkrátka jsem byla jako reklama na začátečníka amatéra, a natrénováno neměla skoro nic, některé cviky neznala vůbec, některé jsme si projeli na kurzu s dřevěnou tyčí, a jen část "na ostro" s osou a zátěží.
A začátečník amatér jsem stále, ale protože je to dneska přesně měsíc, co jsem si koupila neomezenou permanentku do New Parku, rozhodla jsem se, že vám o tom napíšu víc. Za ten měsíc jsem trénovala opravdu intenzivně, v Crossfit parku byla přesně dvacetkrát, každý den si odnesla novou modřinu, a ráno kolikrát trpěla i při vstávání. Mnohokrát jsem chtěla zůstat ležet na zemi a místo dalších angličáků tam radši umřít, stokrát jsem se chtěla tou železnou tyčí praštit do hlavy a omdlít, jen abych už to měla za sebou, párkrát mi něco teklo přes obličej a nevím, jestli to byly slzy bolesti nebo pot (no dobře, když jsem se šikovně praštila osou do nosu, asi mi vyhrklo spíš to první:D)......a všechno to stálo za to!

Občas se mě někdo zeptá, co to ten crossfit vlastně je.
A odpovídám různě.
Když se babička ptá, kde zase Markétka je, mamka jí do telefonu řekne, že je zase na nějakým cvičení. A babička pak má asi radost, že pokračuju v jejích stopách a chodím hopsat do Sokola.
Když se mě zeptá někdo, kdo zná alespoň nějaké druhy sportů, přirovnám to ke kruhovému tréninku, ale s větší zátěží. A nebo řeknu že pod crossfit spadá vlastně cokoliv, od kruhů a hrazdy přes cviky s vlastní vahou až po veslování.
Ale ve skutečnosti je to asi nějak takhle....
Zaprvé je to sport neskutečně komplexní a různorodý, a dělá se to ve speciálních tělocvičnách vybavených přímo na crossfit, případně v klasických posilovnách, které tomu mají přizpůsobené prostory a hlavně crossfitovou klec, čili hrazdy různých výšek a k tomu taky gymnastické kruhy, případně i veslovací trenažér. A používá se i řada pomůcek - ketelbelly různých vah, železné osy, kam se přidávají různě těžké kotouče, dřevěné bedny na box jumps, medicimbaly, činky, švihadla, nebo třeba i veliká pneumatika od traktoru...
Každá lekce vypadá jinak, ale struktura bývá podobná.
Na začátku je rozcvička. Ta je někdy pohodovější, jindy horší, třeba v kombinaci různých hnusných cviků jako angličáky neboli burpees.
Potom trénujeme techniku některého ze základních cviků, často je to něco ze vzpírání nebo třeba na hrazdě, a poté se to zařadí do menšího několikaminutového workoutu. A nebo trénujeme maximální váhy, které u určitého cviku zvládneme.
A potom přichází na řadu hlavni WOD (workout of the day), který je pokaždé jiný, ale po celý den se v New Parku cvičí ten stejný, ať už přijdete v 6 ráno nebo v 8 večer. Někdy to předem vymyslí jeden z trenérů, a nebo to jsou často WODy z různých crossfitových soutěží.
A WOD může mít různé podoby, buď jako AMRAP (as many rounds as possible, kdy se snažíte za daný čas stihnout co nejvíce kol), a nebo je předem daný počet cviků, který prostě musíte dokončit, ať to trvá jakkoliv dlouho. A vždy to bývá složeno z různých prvků, které se v crossfitu opakují.
A těmi jsou nejčastěji :
angličáky - prostě zlo seslané za zem!
veslování - vypadá to jako nic, že si jen tak jedete, ale dá to zabrat celému tělu.
box jumps - aneb výskoky na bednu, docela hnus.
double unders - neboli dvojskoky přes švihadlo. Ze začátku jsem s tím hodně zápasila, přeci jen jsem měla švihadlo v rukou znovu asi po 15 letech. A dlouho jsem nemohla přijít na to, od čeho mám ty šrámy na pažích i zádech, co vypadaly jako by mě podrápal vzteklej medvěd......no, používají se ocelová švihadla, a když to neumíte, sakra to bolí!
stojky, kliky ve stojce - aneb moje dřívější "spadnu a umřu" noční můra. Teď je mým největším osobním úspěchem, že se do té stojky u zdi vůbec sama dostanu a udělám tam něco jako pidi klíček. Ale o opravdové kliky a nedej bože i chůze? O tom zatím nemůže být ani řeč.
kouzla na hrazdě - kippingové (s rozhoupáním) shyby, toes to bar (visíte za ruce a snažíte se dát špičky k hrazdě) nebo třeba muscle up (vyšvihnout se až nahoru, tak že máte pánev u hrazdy) a podobně. Většina cviků pro mě zatím zůstává utopií, ale alespoň u těch shybů jsem se hodně zlepšila a místo tlusté gumy už je dělám s tenkou, a cítím v kostech (nebo spíš v rozedřených dlaních), že brzy už to půjde samo! #oslavnýtaneček
wall bally - hod medicimbalem o zeď a k tomu dřep. Často bych to taky ráda označila slovem hnus.
ketelbell swingy - to bych elegantně popsala jako houpání kulatou činkou :D
mrtvé tahy - aneb zvedání osy se zátěží ze země, z čehož jsem mrtvá i já
dřepy - klasické s osou na zádech, přední s osou vepředu na klíční kosti a ramenou (sláva modřinám!), overhead s osou nad hlavou...
snatch, clean, thruster, push press, clean and jerk - cviky ze vzpírání, kdy se zjednodušeně řečeno, různými způsoby dostává činka ze země nahoru (ano, popis jak od pravé blondýny!:D)
sit ups - oproti výše zmiňovaným procházka růžovou zahradou, tohle jsou jen nevinné sklapovačky.
A k tomu samozřejmě i nějaké ty výpady s kotoučem nad hlavou, běhání, obyčejné dřepy, nebo třeba lezení po laně...
zdroj
A jak jsem na tom po měsíci já?
Na každé lekci bývám skoro nejpomalejší, nejčervenější a nejslabší (aneb "Market, ty sis ale vzala špatný závaží, tohle je tady pro děcka!"), když jsme třeba měli něco dělat ve dvojicích, musela jsem být sama (#foreveralone), protože jsem nezvládala mít naloženou takovou váhu jako kdokoliv z ostatních, ALE přesto odcházím z každé lekce šťastná, se skvělým pocitem a radostí z toho, že se pořád zlepšuju.
Protože když jste v něčem nejhorší, máte toho před sebou TOLIK, v čem se můžete zlepšovat, a každý den se vám tak povede něco nového, z čeho můžete mít radost. Prostě každodenní dávka radosti!
I takové věci, co jsou pro ostatní pokročilejší úplnou samozřejmostí mi hned dělají radost.
Třeba když jsem se poprvé sama dostala do stojky. Když jsem si na osu poprvé naložila velký kotouče. A hodila je nad hlavu. Když jsem poprvé udělala shyb s tenčí gumou. Když jsem zjistila, že na push press zvládnu 38 kilo. Když jsem udělala první dvojskok přes švihadlo (a začala mít tak záda zjizvený o trochu míň:D). Když jsem byla pochválená že mám na mrtvý tahy dobrou techniku. Když.......vlastně pokaždé, když to všechno zvládnu odcvičit!
A je to úplně odlišný od všech ostatních sportů, nebo od všech sálových lekcí nebo posilování ve fitku. Nehledě na to, že je to o level výš, než všechno ostatní, co se náročnosti týče.
Necvičit jen tak z povinnosti, něco si odšlapat na rotopedu aby se neřeklo, nebo si odjet tradiční tréninkový plán v posilovně, aby mi rostly svaly tady i támhle.
Tohle je úplně něco jinýho, vůbec nemyslím na to, jestli tím procvičuju zrovna tenhle sval a nebo jestli mi zrovna jinde zase zmizí tůček bůček, ale dělám to pro tu skvělou atmosféru, je tam vždycky skvělá parta lidí, což hodně vyhecuje a zároveň motivuje, a pokaždé si sáhnu na úplné dno, což je na tom nejlepší!
V crossfitu je totiž potřeba úplně všechno - nestačí síla a nebo naopak dobrá kondice nebo rychlost, ale musíte mít všechno. A když nemáte (já se hlásím!), tak to postupně zlepšujete.
Určitě to ale není úplně pro každého, pokud třeba jen cvičíte doma v obýváku nebo sem tam na zumbu, asi by to pro vás byl hodně velký šok. Ale pokud chodíte třeba na nějaké náročnější hodiny jako je třeba TRX nebo kruhový trénink, nebo chodíte do posilovny zvedat, tohle je ideální možnost, jak posunout svoje hranice zase o něco výš. 
Ale pozor - je to návyková věc! (a mě by jen tak do obyčejné posilovny teď už nikdo nedostal!)
A co vy? Děláte crossfit? A nebo plánujete začít?:)

43 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  14. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  15. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  16. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
  18. Moc se omlouvám - svou nešikovností jsem omylem smazala všechny komentáře :(
    Naštěstí jsem si je ale všechny přečetla a moc za ně děkuju, jen na ně teď nemůžu odpovídat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a já už se stihla vyděsit, co se to tu dělo :D (kdyby nestačilo, že jsem vyděšená jen z té představy, že by někdo takové cviky chtěl po mně :D)

      Vymazat
  19. Ježiš a mně těší že jsme tam byly poprvé spolu! :D
    Počkej, za chvíli, s touhle tvojí pílí, budeš jezdit po velkých crossfitáckých soutěží s ponožkama všech barev a s nasranym výrazem jak dobytek! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo až budu úspěšná, můžeš říkat "a já byla u toho!!" :DD
      Ale to už jsou pravděpodobnější ty závody, než ten výraz!:D

      Vymazat
  20. O crossfitu čtu pořád častěji a častěji, a pořád víc a víc mě láká :D
    Cvičíš i něco víc než crossfit nebo teď jen tohle ? :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všeho ostatního jsem nechala a pořád jsem teď jen na crossfitu:)

      Vymazat
  21. Moc hezky popsané, motivační a i já sbírám odvahu na ty začátečnické lekce :-)

    OdpovědětVymazat
  22. Je super, že tě to tak chytlo!
    Tady u nás ve městě je také crossfitová hala, ale mám ji trošku z ruky. O tom, že se začnu crossfitu věnovat se vším všudy (tedy že do klasického fitka už chodit nebudu) jsem uvažovala někdy koncem roku 2014. Bohužel mě začaly opět trápit bolesti pravého ramene, takže jsem se rozhodla, že od tohoto nápadu dočasně ustoupím. Přeci jen ty trhavé pohyby by mi úplně dobře nedělaly. Vlastně ani nevím, zda někdy budu moct crossfit vyzkoušet, protože nerada chodím za hranici té nepříjemné bolesti (zas nejsem žádná padavka, abych nějakou tu bolest nesnesla, normálně mám totiž tu hranici posunutou :D). Takže ti fandím, a ať tě to stále tak baví! :-)

    OdpovědětVymazat
  23. fúha. crossfit! držím palce. kamoš už dlhší čas závodí (aj na Spartan race, všetko proste :D ) neviem, či by som sa na to dala :) Momentálne ma od toho odhovoril tréner, že je to zbytočná záťaž na moje divné kosti :D každopádne držím palce! :) len si neublíž!

    OdpovědětVymazat
  24. Být starší a bydlet v Brně, tak se do toho vrhnu hned. Dostala jsem takovou chuť si to všechno vyzkoušet! :) :D (a umřít bude asi taky v plánu :D)

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj, pisem este raz, kedze si mi neodpisala... ako cvicis tie zhyby s gumou? Dakujem za odpoved. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. https://www.google.cz/search?q=pull+ups+with+band+crossfit&espv=2&biw=962&bih=539&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mprpVIOCIMPMyAO634DIDQ&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=pull+ups+with+band+ :)

      Vymazat
    2. Dakujem za odpoved :) a este jedna otazka, aky odpor expanderu zvolit? :)

      Vymazat
    3. To si musíš zvolit sama podle toho, kolik zvládneš - čím tenčí guma, tím méně pomáhá

      Vymazat
  26. Děkuju, zvlášť za ten odstavec, jak píšeš, že jsi v tom nová a vlastně se raduješ za každej malej posun :) Naprosto tvou lásku, nadšení a vášeň pro crossfit chápu, já se zamilovala do vzpírání...jsme spolu teprve od září, ale vlastně jsem si ani neuvědomila, jakou jsem ušla cestu, už udělám 2 shyby nadhmatem a 5 podhmatem, nadhodim skoro svoji tělesnou váhu a trhnu třičtvrtě svý hmotnosti a dřepnu jeden a čtvrt svý váhy ..a o tom se mi nikdy snad ani nesnilo :D Tak ať se ti daží, držim pěsti na první shyb a buď na sebe opatrná! ;)

    OdpovědětVymazat
  27. Tak koukám, že angličáky "miluješ" stejně jako já :D
    Jiank fakt suprově napsané. Až se mě zase někdo zeptá, co to je ten crossfit, na který chodím, nemusím vysvětlovat - pošlu ho rovnou na tvůj článek :)

    Jinak z vlastní zkušenosti vím, že crossfit je pot, slzy a krev )a to doslova), ale strááááášně chytlavej a nakažlivej :):D

    INKA the BLOGGER

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!:)
      A divím se, že krev u mě ještě nebyla, ale to přijde, ty rozervaný dlaně:D

      Vymazat
  28. Uf, zapotila jsem se jen při čtení a vzpomínce na hodiny tělocviku :D Zní to hrozně zajímavě, ale taky děsně náročně, když si vzpomenu, jak jsme s hrazdou nikdy nebyly kamarádky a do stojky jsem se nikdy sama nedostala. Burpees ovšem znam osobně a zatím je taky nemam ráda (obávam se, že se to ani nezmění :-))

    OdpovědětVymazat
  29. Hnus, největší hnus, smrt... Ty bys dokázala člověka namotivovat :) Néé, dělám si legraci :) A jsi velice převelice šikovná, že to zvládáš :) A myslím, že na tom nejsi ani tak špatně, jak popisuješ ;)

    OdpovědětVymazat
  30. Já mám love-hate relationship s angličákama. Ale spíš je to hate. Nebo spíš úplně :D Já teda crossfit nedělám, ale chtěla bych to někdy zkusit. Každopádně sdílím modřinový problémy aneb když si při cleanu hodim činku na hrudník a v hrudníku je díra. Ať ti činky lítaj nahoru a dolů jako po másle :D

    OdpovědětVymazat
  31. Já mám love-hate relationship s angličákama. Ale spíš je to hate. Nebo spíš úplně :D Já teda crossfit nedělám, ale chtěla bych to někdy zkusit. Každopádně sdílím modřinový problémy aneb když si při cleanu hodim činku na hrudník a v hrudníku je díra. Ať ti činky lítaj nahoru a dolů jako po másle :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S nima mám čistej hate vztah, pocit lásky jsem u nich ještě nezažila! :D
      Haha děkujuu!:)

      Vymazat
  32. Páni! Tak za to tě teda obdivuji, že ses do něčeho takového dala! :) chtěla bych taky umět cvičit mrtvé tahy, ale bojím se, že si ublížím:( :D já s mojí šikovností neumím udělat ani stojku, ani skákat přes švihadlo, takže..:D

    OdpovědětVymazat