Krásný zasněžený začátek týdne!
Bohužel teď nemám moc času, můžou za to brigády, ale z velké části i já sama svou leností - jako vždy jsem odkládala práci do školy z celého roku na poslední chvíli, a tak se teď vztekám, že nemám šanci to stihnout . Klasika. Na pečení cukroví jsem si ale čas našla. (nebo spíš našla způsob, jak ještě odložit psaní seminárky?)
Jak jsem minule psala, že žádné "zdravé " cukroví péct nebudu, měla jsem namyslí to, že se nebudu snažit nijak odlehčit tu klasiku jako je linecké, rohlíčky atd., protože tradice je tradice a beztak by jim to jen ubralo na chuti (v mém podání stoprocentně! :D ). To ale neznamená, že mě nelákalo zkusit mrkvové hvězdičky z celozrnné mouky, které jsem viděla u Kluků v akci ( :DD ). Mrkvové sušenky miluju, stejně tak mrkvový dort, a proto se mrkev probojovala i na náš vánoční stůl. I když jsem si recept trošku poupravila a nepekla v podobě hvězdiček, udělala jsem trochu jiné tvary, jelikož u hvězdiček se mi trhaly ty "nožičky" :D
Před Štědrým dnem cukroví namažu a slepím náplní, která bude podobná "polevě" na mrkvovém dortu - z lučiny nebo žervé, kterou trošku osladím :) ( vymyslela jsem to sama svou blonďatou hlavou, tak snad se to bude dát jíst :D ) Namazat ho samozřejmě můžete i klasicky nějakou marmeládou :)
Pár kousků se mi povedlo trošku spálit, ale to asi u blondýny nikoho nepřekvapí.
Na 2 plechy budete potřebovat :
300g mouky ( dala jsem 100g celozrnné, 100g žitné a 100g bílé )
80 ml oleje
100g cukru ( nebo 50g vanilkového "light" ze zdravé výživy, který má větší sladivost než klasický bílý )
1 žloutek
1 nastrouhanou mrkev
1 lžička perníkového koření nebo jen skořice a vanilky
Těsto nechte půl hodiny odležet, potom vykrájejte tvary a dejte péct na plechu s pečícím papírem do trouby na 170 stupňů - přibližně na 20 minut ( ale záleží na tloušťce cukroví ).
Ochutnala jsem 3 kousky, a zbytek bude nemilosrdně uložen do krabice a čekat na 24. prosince, až přijde jejich čas.
Tak se mějte hezky, já běžím do jazykovky Deutsch sprechen, a večer si zacvičím nové cvičení od Jillian - Killer ABS, tak jsem zvědavá, jak mě zase zničí..
Zajímavý recept, možná ho vyzkouším. :) Přeju příjemné šprechtění ;)
OdpovědětVymazatVypadají super, určitě vyzkouším! Takových receptů není nikdy dost:)
OdpovědětVymazatTo vypadá dobře, ale já jsem přízemní. Pěču jen klasiku :) :D V.
OdpovědětVymazatLetos peču doma s rodinou klasiku, ale možná příští rok, jestli budu bydlet u přítele bych to zkusit mohla, každopádně recept si píšu :)
OdpovědětVymazatSuper! ukládám do záložek a o víkendu snad stihnu je také upéct, vypadají totiž parádně :)
OdpovědětVymazatNevím jestli bych si zakousla zrovna do mrkvového ale každopádně to vypadá moc hezky!:)))
OdpovědětVymazathttp://eliska-dvorakova.blogspot.cz/
Mrkev na sladko mám moc ráda, vypadá to parádně, zkusím toho menší dávku, jelikož se se svou blonďatou hlavou v kuchyni moc neuplatním :D :D
OdpovědětVymazathmm tak tohle si upravim na veganskou verzi :)
OdpovědětVymazatHa, mrkovej dort je můj absolutně nejoblíbenější, takže se na ně rozhodně o víkendu vrhnu! :D
OdpovědětVymazatJá žádné takové cukroví neplánuju, udělám pár kousků toho klasického a budu doufat, že na něj nebudu mít příliš velkou chuť :)
OdpovědětVymazatmam je taky v plánu, chci zkusit tu verzi se zázvorem ;-)...snad se na ně o víkendu dostanu :-)
OdpovědětVymazatSuper nápad! Mrkový dost mám taky moc ráda, takže by mi to určitě chutnalo:)
OdpovědětVymazatto musí chutnat zajimavě:)
OdpovědětVymazatmrkvové cukroví?jsem asi zaostalá, ale ještě jsem o něm neslyšela, zní to zajímavě, určitě to zkusím
OdpovědětVymazathttp://howimetfashion.blogspot.cz/
vypadá to moc dobře, musím vyzkoušet :))
OdpovědětVymazatK těm sójovým mléků... V tom byl odebraný ten přirozený cukr.. :D Byl to hnus.. :D
OdpovědětVymazatJé, tak to moc děkuji za inspiraci!:)
OdpovědětVymazatMňam, to vypadá moc lákavě. :)
OdpovědětVymazatChvála bohu!!!! POtřebuju zlikvidovat celozrnnou mouku :D A mrkvové věci já taky ráda, takže tohle vyzkouším. Dáš návod, jak udělat tu "slepovací směs"? :D
OdpovědětVymazatVyskúšala som a okrem žĺtku som dala všetko. Cesto bolo mierne drobivé (určite nie kvôli chýbajúcemu žĺtku), ale pridala som ešte olej a javorový sirup, premiesila som ho a dala na noc do chladničky. Na druhý deň sa mi nie dobre váľkalo, síce sa nedrobilo, ale spolu to až tak nedržalo. No nakoniec som to zvládla, sušienky upiekla a budem ich lepiť tekvicovým džemom, ktorý som si sama urobila :-) Prosím Ťa, môžeš mi povedať, kde som mohla urobiť chybu? Ďakujem
OdpovědětVymazatTak už jsem je taky vyzkoušela! Trochu poupravila a vypadají a voní skvěle! Zítra dám svojí verzi na blog :-) Děkuju!
OdpovědětVymazatTo musím vyzkoušet! Z mrkví pracuji stále častěji a častěji a koukám, co vše s ní lze dělat.
OdpovědětVymazat