neděle 25. ledna 2015

Proč nedržím diety a neobědvám saláty, aneb proč tolik lidí nevydrží "žít zdravě"

"Chtěla bych jíst zdravě a cvičit, ale nikdy to dlouho nevydržím! Co mám dělat?" 
"Chtěla bych zhubnout, tak jím saláty, ale mám po tom hlad!"
A to jsou věty, které občas čtu na všech těch internetech a čas od času něco podobného přistane i v mé mailové schránce, jestli bych neporadila.
Ale co to vlastně znamená jíst zdravě? A žít zdravě? A proč to nejde vydržet?
Přijde mi, že hodně lidí tohle vnímá úplně špatně.
Jako by snad byly jen dvě možnosti.
1) Prohlásit o sobě "žiju zdravě" a jíst jen zeleninu, saláty, vločky, tvarohy případně netučné maso nebo tofu. Neustále cvičit, hlídat si každou kalorii i makra, nikdy "nezhřešit" a být děsně fit, zdravý, svalnatý, štíhlý. Pekáč buchet, sval tady i tam. Prostě dokonalost.
2) A nebo snídat koblihy, obědvat hranolky se smažákem, svačit párky v rohlíku a večeřet pizzu, zapíjet to Colou, nehýbat se, vážit sto kilo a vypadat jak Michellin. Ke svému zdraví i vzhledu být naprostý ignorant a místo vánočky mít na břiše mazanec.
No, kdyby to vážně mělo vypadat takhle, a žít zdravě by mělo znamenat, že si nikdy nedám nic jiného než potraviny oficiálně zdravé - doporučuje 11 z 10 fitness trenérů, že si už do konce života nedám v kavárně dortík a ani lahvinku skleničku vínka s kamarádkou nebo kostku čokolády ke kafi?
Ne, děkuji, to už bych se fakt radši zařadila do kategorie nezdravých.
Není přeci potřeba se řadit do nějaké kategorie, ze které by vyplývalo, co jíst a co nejíst.
To, že hodně sportuju, ráda si zdravě vařím a mám ráda zdravá jídla přeci neznamená, že bych si nikdy nemohla dát něco jiného, a už vůbec ne, že by mi to mělo nějak uškodit - ani zdravotně, ani tak, že bych přestala být sexy kočka se hned stala tlouštíkem.
To, že si místo ranní ovesné kaše dám někdy nejlepší a nejsladší koláč od maminky, a nebo si místo rýže dám třeba bílou bagetku přeci neznamená, že jsem "všechno pokazila, už je to jedno, kašu na to" a po nějaké době zase "začnu znovu".
Hodně časté u žen, které se rozhodnou zhubnout a moc toho o stravě neví jsou takové ty obecné kraviny, pořád dokola propírané v dámských magazínech.
Nejíst přílohy. A už vůbec ne pečivo, z pečiva se tloustne. Večeře musí být malá a lehká, jen salátek a maso. Čokoládu ani sladkost už nikdy v životě! 
Prostě #lowcarb #healthy.
Přitom vyřadit přílohy a jíst jen saláty s masem je ta největší kravina, když si představím, že bych něco takového měla dělat, tak si fakt radši praštím polenem do hlavy, padnu na zem a tam dobrovolně umřu.
Sacharidy jsou přitom důležitou složkou stravy (a ano, o paleu se tady bavit odmítám), o nic méně podstatnou, než ty opěvované bílkoviny. Důležitý zdroj energie, pro správné fungování těla, mozku, růst svalů....všechno.
A když se omezí, a jí se jen saláty a zelenina? Z čeho pak má brát tělo energii? Kolik živin do sebe asi dostanete z pár blbých lístků salátu nebo okruky, kterou tvoří stejně převážně voda?
A nebo že někdo začne jíst zdravě tak, že se rozhodne, že už si nikdy nedá nic, kde je cukr, žádnou čokoládu, už nikdy koláček, už nikdy klasický muffin.
No, to se pak nedivím, že tuhle "zdravou stravu" nevydrží. Ani já bych to nevydržela.
A nechtěla bych vydržet.
A to, že někdo vyřadí přílohy a pečivo a zhubne?
No tak samozřejmě, protože tím taky pořádně sníží energetickou hodnotu stravy, a v takovém případě se hubne. 
Ze začátku.
Než se tím tak zpomalí metabolismus, že se tělo časem zasekne na tom, že si začne všechno ukládat.
A pokud někdo vesele drží diety už od 18, ze začátku sice hubne, ale krásně si tím zpomaluje metabolismus?
Gratuluji, nejlepší cesta k tomu, být v 50 jako tlustá bečka.
Hodně lidí, kteří se rozhodnou hubnout/žít zdravě podstatně sníží svůj příjem. Ať už záměrně, protože si myslí, že čím méně kalorií, tím lépe, a nebo neúmyslně - tím, jak z jídelníčku vyřazují ty "zlé"  potraviny tak dlouho, až tam za chvíli nezůstane kromě té zeleniny a bílkovin skoro nic, a zrovna zeleninou se moc kalorií ani maker opravdu nenažene.
Ale abych uvedla příklad - můj bazální metabolismus, čili to, co spálím prostě jen tím, že jsem naživu a dýchám, je kolem 1500 kalorií. Když se k tomu přičte to, že kromě dýchání dělám i jiné činnosti, jako například chůze, učení, vaření apod. a k tomu navíc i aktivně sportuji, dostanu se na nějakých 2000-2200 kalorií, které musím sníst, abych dodala tělu to, co potřebuje, nepodviživovala se, neškodila si tím.....a hlavně, nezpomalovala metabolismus a nenutila tělo, ať si dělá zásoby. Ve strachu z toho, že víc jídla už nedostane.
A ne, 2200 kalorií opravdu není ovesná kaše k snídani a salát k obědu.
Kdybych si nedala ani nejedla pořádná jídla a jen nějakou zeleninu s masem, na prvním crossfitu bych si pustila na hlavu kettelbell, jak bych byla vyčerpaná.
Důležité je dát tělu všechno, co potřebuje, a to je jak dostatek bílkovin, tak i sacharidů a tuků i vlákniny. Samozřejmě je lepší, když to je převážně z potravin kvalitních, sacharidy třeba z rýže, vloček, luštěnin, celozrnných těstovin nebo celozrnného pečiva brambor a batátů, tuky radši z avokáda nebo ořechů, než z klobásy, ALE když si někdy dáte místo rýže burgerovou housku a místo kuřecího masa klasickou burgerovou náplň, je to úplně jedno a nic se nestane. A už vůbec to neznamená, že byste z vteřiny na vteřinu nežili zdravě.
A to stejné je to i s tím celozrnným pečivem nebo těstovinami. to celozrnné je sice hodnotnější, protože obsahuje více živin, které jsou právě ve slupce zrna, která se při výrobě bílé mouky odstraňuje, ALE rozhodně to není tak, že by to mělo nějaký podstatnější vliv na tělo, vždyť ten základ je stejný, to celozrnné má jen něco navíc. A pokud máte hodně vlákniny třeba z vloček, zeleniny nebo luštěnin, je prakticky jedno, jaké pečivo si pak dáte. (A ta móda bezlepkových diet? Pro lidi netrpící celiakií úplně zbytečné - viz třeba tady).
Na facebooku je teď milion "motivačních" fitness skupin, stejně tak blogů i instagramů.
Slečny tam fotí co zdravého snědly, píší jak cvičily, a ostatní jim k tomu píšou "ty jo, to tě obdivuju, že máš tak pevnou vůli, to bych taky chtěla!" a nebo "obdivuju, že nikdy nehřešíš!".
No, já jsem asi divná, ale nic k obdivu v tom nevidím.
Jasně, uvařit si zdravé jídlo je super, prospěšné. Sportovat je důležité, zlepšovat se v tom je ještě lepší.
Ale aby mě inspirovalo, že někdo se tím nechá pohltit natolik, že si pak ani neumí vychutnat nějakou dobrotu a že hlavní je "nehřešit"?
Obdivuju plno lidí - ale to jsou ti, kteří jsou v něčem dobří, něco dokázali, a hlavně, umí si užívat života. A jíst jen rýži a kuřecí? To pro mě neznamená důvod k obdivu.
Z toho všeho se prostě dělá až moc velká věda. Jíst zdravě podle mě není nic složitějšího, než nejíst polotovary, všechno v trojobalu,přeslazené kraviny a zbytečně chemické věci, jako například "ovocné jogurty", kde ovoce znamená cukr a éčka, znát i jiná jídla než knedlíky s omáčkou......ale když bude jednou za čas hodně velká chuť, klidně si ten knedlík s omáčkou dát. A pořádně si to užít. A po něm třeba čokoládový dortík. 
Není problém.
Protože jíst zdravě opravdu neznamená, vzdát se všeho, co máte nejradši. A v takovém případě nevím, co by na tom "nemělo jít vydržet".
Jde o to, najít si zdravější varianty, místo těch knedlíků, hranolek a kroket, a naučit se jídla připravovat jinak, než v olejové lázni. Ale možností je tolik!
Proč jíst pohanku, když se vám třeba hnusí, když si místo ní můžete dát rýži nebo kuskus. A proč se nutit do pojídání tofu, když máte radši hovězí steak nebo pečené kuře, na kterých taky není nic špatného? A proč do sebe cpát tvaroh bez ničeho, když vám samotný nechutná, když si místo toho můžete dát třeba řecký jogurt s medem a pochutnat si?
Jak píše Hanka Zemanová ve své zdravé BIO kuchařce - "Nezdravé jídlo snědené s chutí je mnohem zdravější, než zdravé jídlo snědené s nechutí."

171 komentářů:

  1. Mluvíš mi z duše! Naprosto jsi vystihla to, na co myslím od včerejšího večera :D Nejsem věčný dietář, ale jsem člověk, co se řadí mezi boubelaté, přestože se nestravuje fastfoodem a nezapíjí ho colou. Nevím proč, ale zrovna dneska v noci jsem se rozhodla zmobilizovat své síly a shodou okolností jsem o tom ráno publikovala článek. Nyní mám za sebou ranní cvičení a po přečtení tvého článku jsou mé endorfiny ještě o level výš. Děkuji a těším se na další podobné články! :)
    bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
  2. Ach!! Jsem ráda, že to někdo tak krásně vyjádřil! :) Všem těm salátářům by se toto mělo vtloukat do hlavy !! Díky moc za článek a sdílím :) !

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ano, ano!!! Vidím to stejně!

    OdpovědětVymazat
  4. No úplně si mi to vzala z pusy! Vážně. Já si žiju a jím, tak jak chci. Když mám chuť, prostě si to dám. Nějak to nehrotím. Jak si řekla, že tě to prostě baví připravovat..všechny ty jídla, to pečení, tak jsme na tom úplně stejně. Mě to dělá radost a fakt mě to baví :-) A návštěva kavárny je moje nejoblíbenější činnost :D klobou k dolů za tento článek, fakt super :-) a já jdu cvičit..:D

    OdpovědětVymazat
  5. Je pravda, že já už si teď taky neumím představit, že vyřadím všechny přílohy a vločky a prostě všechny sacharidy, jak jsem to měla u low carb/palea. Ale on si to člověk asi potřebuje vyzkoušet na vlastní kůži, aby vydržel. V mém případě to šlo jen krátkodobě. Pak jsem nabrala pěkných pár špeků (jakože myšleno dobrých 10 kilo nahoře) a teď to budu shazovat dalších 20 let. :D ALE! Ta osobní zkušenost tam je a člověk je poučený na celý život. :-)
    S tím obdivem to mám stejně tak jako ty. Když čtu, jak někdo na 110% dodržuje svůj jídelníček, jak si nedal ani sousto navíc, tak je mi spíš do breku. Chápu, že někdo se v tom prostě vyžívá, ale já to beru jako závislost. Závislost na jídla, na sobě samém. A nerada bych se do toho stádia někdy dostala, proto si ráda dopřeju i buchtu, salám nebo obyčejný rohlík. A nic na tom nevidím. Škoda, že spousta lidí si myslí, že tady tím hříškem může nabrat 100 kilo. Ale oni na to přijdou, že je to hloupost. :-)
    A s Hančiným výrazem musím naprosto souhlasit. Taky do sebe necpu něco na silu jen kvůli tomu, že je to ultra zdravé a ultra prospěšné mému tělu. Ale zase je fakt, že třeba na první ochutnání se mi některá jídla hnusila, ale po nějaké době mi tuze chutnají, takže... je to asi o tom, abychom těmto věcem dali čas a třeba i druhou šanci. :-)
    PS: Samotný tvaroh je BLE! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejdůležitější je si to uvědomit, lepší později než nikdy:)
      Já jsem zase měla zafixovaný, že večer se nejí přílohy, jak jsem tím vším okolo byla zblblá...

      Vymazat
    2. Tak všechny dámy co tady diskutují mají pravdu.Nic se nemá přehánět a hrotit.Jsem ráda,že tak nesmýšlím jen já sama.Pak ,když přijde nějaká nemoc,tak se hubne a ani to člověk nechce.Mít pár kilíček navíc je určitě lepší než chrastit kostičkami.

      Vymazat
    3. Však ono se to ale nevylučuje - nebýt posedlá každou kalorií automaticky neznamená mít kila navíc :))

      Vymazat
  6. Tak doufám, že teď nebudu za trapku, když ti napíšu, že tě obdivuju! Jo obdivuju, a co je na tom? Píšeš pravdu a nic si z toho neděláš. Čokoláda není sprosté slovo, jak ji hromada lidí bere. Mohla by jsi ještě napsat článek o tom, že se nic nestane, když třeba nebudeš týden cvičit.
    Pravda je, že za pár dnů nemůžeš přibrat několik kilo (pokud se necpeš čokoládou, smaženým a limonádami od rána do večera a ani se nehla), ale spousta holek si to neuvědomuje a to je hrůza. Když vidím, jak mají některé holky k svačině papriku. Svačina jak fík na čtyři hodiny, k tomu nahodí výraz "jím zdravě, je to super výživné" a já brečím smíchy.
    Každopádně Markét super článek! Musim ho přeposlat dál!:D

    http://michaelareisova.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee ty jsi tak milá Míšo, moc děkuju! :)
      Až pojedu někam na dovolenou, kde vůbec necvičím a jím plno dobrot, tak se potom vyfotím, aby bylo vidět, že se ze mě koule nestala:D

      Vymazat
    2. Já jsem byla týden nemocná, takze jsem necvicila a pak jsem zvesela odjela do Budapeště....teď ležím v posteli a stále trávím oběd v podobě all you can eat a hlavu si z toho vůbec nedělám....sice necvicim, ale nachodím se dost po městě a ani mě nenapadne, ze bych si mela jít zacvicit jen proto, ze jsem dvě hodiny jedla od polévky po zákusek na all you can eat :-D

      Vymazat
  7. skvele napisane! u mna sa pokus o "zdrave jedenie" presunul az do anorexie, z ktorej som chvalabohu vonku a uz konecne viem, co robim :) a myslim si ze mas uplnu pravdu, stale sa stretavam s tym ako si ludia vycitaju kazde jedno susto navyse, co zo "zdraveho" jedenia robi nezdrave, pretoze taka posadnutost sa zdravou nazvat neda.
    ja napriklad zdrave jedlo milujem, mnohokrat ma nezdrave ani neuspokoji a do takeho mcdonaldu na hamburger by som nevkrocila omylom, ale napriklad cokoladove kolace alebo svieckova s knedlikmi? na to NEDAM dopustit! :D <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, a jsem ráda, že už jsi z toho venku!:)
      Taky by mě ani nenapadlo jít do McDonaldu nebo fastfoodu, proboha proč? :D Kdybych si chtěla dát jídlo který je vyloženě nezdravý, tak si dám něco, co za to bude alespoň stát a opravdu si na tom pochutnám...

      Vymazat
  8. Naprostá pravda !
    Hlavně nechápu bezlepkovou dietu pro ty, kteří celiakií netrpí- vždyť to jejich organismu neprospívá.
    Když mám chuť, tak si dám- protože bych nejspíš pak vyžrala ledničku na posezení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, vždyť v těch potravinách je kromě lepku i plno jiných prospěšných látek, o které se takhle ochuzují...

      Vymazat
  9. Po každém přečteném článku tě dál víc a víc a víc obdivuju! To snad ani není možný, jak dokážeš všechno tak dobře napsat. Úplně mi mluvíš z duše, jen já bych to tak skvěle nikdy nenapsala :D. Jsi fakt skvělá. Vypsat všechny důležité věci (a neopakovat je stále dokola jako to spousta bloggerek dělá) + napsat to v vtipném podání + ještě to všechno je naprostá pravda? Tomu říkám umění.
    Začínáš se stávat mou hooooodně oblíbenou bloggerkou! Těším se na další článek! :))
    http://blog-by-nicole.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Víc takových článků jako je tenhle! Protože těch bludů je plný internet a všichni jsou z toho tak zmagořený, že už to není ani tak k smíchu jako spíš k pláči. Furt slyším jenom: "Neměla bych jíst tolik sladký, zase jsem snědla čokoládu. Takhle nikdy nezhubnu."
    Ale ještě směšnější je, když si lidé spojí určité potraviny s dietou a ten, kdo takové potraviny jí, je automaticky na dietě. Moje zkušenost, která mě pokaždé rozesměje: Dostala jsem ve škole hlad, tak jsem si skočila do bufetu pro bagetu - takovou tu normální plněnou bagetu s majonézou. Vrátím se ke spolužákům a všichni udiveně hledí na mou svačinu. "Ty držíš dietu?" Zní jejich dotaz. Následuj můj nechápavý výraz, proboha jako proč? "No že sis koupila tmavou bagetu se sýrem."
    To že většina tmavého pečiva(pokud přímo nenese název celozrnný nebo žitný) svou tmavou barvu získá díky karamelu, kterým je dobarven, je vedlejší. Jíš tmavý rohlíky=jsi prostě dietář :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrý, s tou bagetou :D
      A znám něco podobnýho, když třeba na brigádě vytáhnu krabičku s obědem, kde je kuskus, rýže, nebo pohanka : "to jíš tak zdravě, jo? A proč? Vždyť seš hubená" :D

      Vymazat
  11. Svatá pravda! Napsala si to skvěle :) a máš pravdu. Vlastně jsem ze začátku patřila k těm, kteří dávali na babské rady ze všech možných stránek z internetu a magazínů, ale nikdy jsem to nevydržela. Rozhodla jsem si prostě neupírat to, co mám ráda, ale jíst to ve zdravějších verzích, nebo omezit množství konzumace. :)
    Máš skvělý blog, skvěle píšeš a prostě.. máš můj obdiv! :))

    OdpovědětVymazat
  12. Jeden z nejlepších článků tohoto roku (prozatím), a připomínat, připomínat, připomínat, protože i takové základní věci se pořád zapomínají :)

    OdpovědětVymazat
  13. Nejlepší článek na téma "Zdravý životní styl", který jsem za poslední měsíce četla! Je absolutně pravdivý a hlavně použitelný do běžného a šťastného života!

    OdpovědětVymazat
  14. Já si myslím, že je důležité stanovovat si v životě cíle a podle toho přizpůsobovat okolnosti..
    Někdo se radši bude omezovat, splňovat makra do puntíčku, všude si vláčet krabičky ,,plné zdraví", cvičit podle nějakého předepsaného plánu, protože než čokoládový dortík je pro něj větší odměna pohled do zrcadla na dokonalé tělo!
    Druzí radši občas zhřeší, s kamárady zajdou na jedno, cvičí to na co mají zrovna chuť a jejich six pack možná zakrývá trošinku větší vrstvička tuku, než u prvně zmíněných ,,extremistů", protože je pro něj větší odměna, než tělo bez chybičky, vychutnaný dortík..
    Ale myslím, že každý kdo se rozhodne žít zdravě chvíli extremistou musí být, aby potom rozeznal tu hranici mezi občasným řešením a původním cpaním prasečinama.
    Já osobně jím celkem tvrdě, čokoládu a podobné věci nepraktikuji a vlastně ani nedokážu posoudit jestli na ní mám chuť,protože pomalu nevím, jak chutná. Ale když třeba moje sedmiletá sestřička upekla společně s mamkou ,,svůj" první dort, ochutnat jsem prostě musela. To jsou jakési životní události, které vyhrávají nade vším. Stejně jako omezovat se na svatbě, která je jednou za život! Mám třeba i kamarádku, která nechce mít dítě, aby si nezkazila postavu.. je pravda, že vypadá skvěle, ale k čemu jít o bude? Navíc jedna moje kamarádka měla miminko před měsícem a vypadá už zase jako před porodem..
    Takže si myslím, že jídelníček by měl odpovídat našim cílům!
    Jinak, ale tvůj krásný styl psaní mě opět uchvátil :) ..jen si myslím, že většina lidí, co čte tvůj blog takové věci ví moc dobře, ale samozřejmě to nemyslím nijak špatně.
    Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář! :)
      A je to tak, většina lidí už to všechno dávno ví, ale tím jak to slyším/čtu všude možně, tak mám vždycky potřebu se k tomu vyjádřit :D

      A určitě máš pravdu, když má někdo "fitness cíle" tak ho bude naplňovat víc ten progress, než dortík, a samozřejmě to chápu.
      Problém je, že to pak z radosti ze zdravé stravy a pohybu může sklouznout dost snadno úplně jinam, kdy už je ta "zdravá míra" překročená, čili různé PPP...
      Nevím jestli to tak náhodou nevyznělo, ale taky nejím dortíky denně a nesvačím běžně oplatky(kéž by:D) a celkem přemýšlím o tom co jím, ale jde o ten princip, než prostě "můžu i když jím zdravě".

      A nechtít dítě kvůli postavě, to mi přijde strašně smutný! Chápu, že všichni po dětech toužit nemusí, ale tohle je hroznej důvod...

      Vymazat
    2. Ja zase tie deti mat nemozem kvoli zdravotnymproblemom takze som sa preto rozhodla venovat sa fitness a cviceniu, aby som mala v zivote radost aspon z peknej postavy ked z dietata ju mat nebudem..

      Vymazat
    3. To je hrozný... právě proto, že jsou mezi námi i někteří, co o to největší štěstí nějakým způsobem přišli, tak bychom si toho měli my, co můžeme, vážit a plně toho využít. Já se taky věnuji fitness, patří spíše do té první striktnější kategorie, ale nikdy bych se kvůli tomu nevzdala dětí. Sice je mi už šestadvacet a na děti se zatím necítím, ale určitě to do budoucna plánuju a jako maminka nehodlám se svým stylem života skončit. Navíc s přítelem preferujeme stejný způsob života, takže pokud bude od ten pravý, tak se nebojím, že bych i s dětma byla nějaká bečka sádla!
      Té kamarádce bych promluvila teda do duše..

      Vymazat
    4. Zajímavá diskuze..
      Když mi bylo asi sedmnáct stala jsem se anorektičkou, dostala jsem se z toho, s jídlem jsem neměla problém, ale tvrdě jsem na sobě dřela. Taky jsem kvůli tomu nechtěla děti a ani přítel mi to nerozmluvil. Domluvil mi sezení s psychologem, kam jsem pravidelně chodila a nakonec jsem otěhotněla, ale byla jsem z toho v takovém stresu a pořád intenzivně cvičila, že jsme potratila. Dneska jsem na tom více méně podobně. Děti nemám, strach se mi nepovedl překonat a spíše přemýšlím o adopci nebo náhradní matce.

      Vymazat
  15. Okamžitě dám tvůj článek přečíst své přítelkyni (pokud jej již nečetla).. velký palec nahoru, krásně a pravdivě vysvětleno a popsáno.. Adam :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tvuj blog ctu asi mesic a sypu si popel na hlavu, ze jsem ho neobjevila driv! Jsi fakt uzasnice! <3 Tenhle clanek je vazne super a naprosto se v tom vidim :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! A lepší později, než vůbec! :D

      Vymazat
  17. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👏👏👏👏👏

    OdpovědětVymazat
  18. Chjooo Markét, budu trapka trapná, ale musím jen opakovat to co ostatní - 10000% souhlas se vším do (mrtě) puntíku!:-)) Sama jsem asi před 7(?) lety jako blboučká asi 14-15letá puberťačka začínala "odborně" makat s pomocí dámských magazínů a zaručených rad, takže jsem luxusně zhubla, vyřadila tuky....no a taky si rozhodila metabolismus, ztratila všechnu sval.hmotu atd.....no, co si budu namlouvat, tu se mi nepovedlo nabrat dodnes (jedna z mých výmluv, proč taky teď tak žeru:P). A musím říci, že mě i trochu mrzí, když se ostatním snažím vtlouct do hlavy, že to není o nejezení, o salátech, počítání kalorií, omezování a zákazech, ale jen o správnéma vydtaném, vyváženém jídle atd.. a často se setkám s tím, že jsem naopak já ta hrozná, která se jim určitě snaží nabulíkovat nesmysly, protože v Blesku pro ženy psali přesný opak..:( Je mi líto, že v tomhle lidi zapomněli už zcela brát v úvahu vlastní selský rozum a naslouchat svému tělu, ale asi ten Blesk pro ženy zná jejich tělo lépe, než oni sami..No, více už bylo řečeno..třeba jako s tím cukrovím, na Vánoce ani drobek, abych byl machr, jak jsem nepřibral..? Hm..., paráda, ale nic pro mě..ale takových věcí s tím spojených je strašně moc a bylo by to dlouhé psaní, cž mi říká, že už ti tu zase spamuju:3 :D
    Zkrátka pod tenhle článek se mohu opět s čistou duší 100% podepsat - 100% souhlas - 100% pravda a doufám, že jestli to čte někdo z těch "dokonalých" - tak si uvědomí, jakou hovadinku dělá a začne "normálně" žít :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Juhuuuu, dlouhej komentřá od Lucky! :))
      Já jsem s tím dřív taky strašně blbla a divím se, že jsem si tím nezpomalila metabolismus.....nedávno jsem byla na měření InBody a paní co mě měřila mě chválila, že je vidět, že jsem si nikdy nezpomalila metabolismus dietama a hladovkama:D
      A s tím cukrovím, to už je nejhorší, nedat si ani na Vánoce linecký? Proboha, děsivá představa! :D

      Vymazat
  19. SUPER SUPER SUPER Markét!! Souhlasím naprosto se vším, i když do nedávna jsem byla ještě tou, která si odepírala jak pečivo tak i přílohy... Parádní článek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      A samozřejmě nejsi sama, i já jsem tím byla hodně dlouho zblblá :D

      Vymazat
  20. Krááááásný článek. Mám úplně stejnou myšlenku. Tak jsem v pár skupinkách a moje jídlo tam raději ani nedávám, protože vždycky se ozve nějaká "odbornice na zdravou výživu" a napíše co vše je na tom jídle špatně. A komenty typu "včera jsem zhřešila 2 řádky čokolády" mě vždycky hrozně rozesmějou.

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělý článek :). Také zastávám takový názor. Čeho je moc, toho je příliš!

    OdpovědětVymazat
  22. Musim s tebou nesouhlasit...konkretne s timhle "A ta móda bezlepkových diet? Pro lidi netrpící celiakií úplně zbytečné - viz třeba tady." S konzumací lepku se může také projevit "jen" alergie na lepek. Při alergii na lepek, lepek poškozuje celý trávící trakt a může způsobit řadu kožních problémů od vyrážek až po ekzém. Taky to dokáže člověka vyřadit z provozu v podobě okamžité únavy a stačí opravdu maličké množství např. stopy lepku v koření. Já jsem dlouho hledala, proč se mi tohle děje a vyřazením lepkových potravin všechno ustalo.. a nebylo to jen to, co jsem tu vyjmenovala.. Takže bych to nenazývala módou. Tělo každého člověka reaguje jinak a je naprosto každého věc, jestli i přesto, že nemá celiakii, chce bezlepkovou dietu dodržovat, protože se tak cítí lip..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. asně, napsala jsem to špatně, samozřejmě jsem myslela i alergie na lepek.

      To je logické, že když mi něco nedělá dobře, tak to jíst nebudu.
      Měla jsem na mysli lidi bez zdravotních potíží, kteří nemají omezení. Ti, kteří zdravotní omezení mají, by je samozřejmě dodržovat měli.

      To už bych pak nemohla napsat nic, aby mě někdo nechytal za slovo. Pokud máte alergii na čokoládu, nejezte ji. Pokud máte alergii na pohanku, nejezte ji. Pokud máte alergii na laktózu, tak to mléko nepijte...:)

      Vymazat
    2. Podle mě je dobře, že si to lidé vyzkouší i když nemají omezení. Je to přece o tom, aby si každý našel to, co vyhovuje jemu. A aby pak sám přišel na to, že někde dělá chybu, a když mu to vyloženě nedělá zle, tak pokud cokoli bude jíst s mírou, že mu to neublíží. Neber to zle, ale prostě mi přijde, že to píšeš tak, jak kdyby ty ses v tom všem hned sama orientovala.. :)

      Vymazat
    3. To, že nezkouším vyřazovat různé potraviny a lepek neznamená, že se hned v ničem neorientuju ;)

      Vymazat
  23. Skvělý článek! Parádně si to vystihla! :-D

    OdpovědětVymazat
  24. Low-carb je báječná věc, fantastická, skvělá a fungující rychle a v 99% na všechny, ale jelikož jsem si to vyzkoušela, vím, že nejde o dlouhodobou záležitost. Nejde to vydržet. Je to výborná věc pro soutěžící, kteří potřebují před soutěžemi rychle a naprosto s jistotou sundat nadbytečný tuk. Ale z dlouhodobého hlediska v tom nevidím výhody... strašně málo lidí například ví, že když už nejí sacharidy, MUSÍ navýšit rapidně zdravé tuky jako náhradu za energii, kterou nedostávají skrz sacharidy. Ale to je na ,milion článků pro milion blogů a stejně je to pořád dokolečka, i když , i kdyby si každý takový článek měl přečíst jediný člověk, kterého to probere, je to dobře.

    Já jsem na zdravém stravování zhruba 3 roky a NIKDY jsem si nepočítala makroživiny, jakože fakt nikdy. A zhubla jsem, žiju a dýchám. Tělo zase tak náročné není, aby fungovalo... stačí ho mít jen trošku rád a ono vám tu stokrát vrátí.

    OdpovědětVymazat
  25. Dřív jsem patřila do té skupiny, kterou popisuješ jako tu, ve které nevidíš žádný obdiv v nehřešení. A pak jsem se z toho neustálého hlídání se skoro zbláznila a doteď si nadávám, protože to u mě spustilo záchvatovité přejídání... Takže jsem se vrátila k tomuto opravdu zdravému stylu, kdy si nebojím dopřát a náramně si to užít (jako třeba včera ten kousek karamelového dortíku po večeři :3)
    Díky, že píšeš tyhle typy článků, je to nesmírně motivující! :)

    OdpovědětVymazat
  26. perfektne napísané! mám presne rovnaký názor. :D
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  27. Super! Hezky si to napsala a máš uplnou pravdu:)

    OdpovědětVymazat
  28. Pěkně napsaný článek a závěr je podle mě jen a jen pravdou! Také se teď snažím najít si lepší cestu a lepší životní styl, ale jak píšeš, ne jen jednorázovou dietu, abych teď honem zhubla do šatů pět kilo za cenu, že nebudu jíst nic než zeleninu a pak mi z toho hrábne a nacpu se burgrem a čokoládou. Každý by si měl najít svojí vlastní cestu, ok, inspirovat se těma motivačníma fitness obrázkama a pod. asi ano, ale přesně jak píšeš, najít si prostě svůj vlastní zdravý životní styl. Pro mě je to fuška třeba, ale věřím, že se to jednoho dne zlomí a najednou to půjde samo a bude mi prostě jenom dobře :)

    OdpovědětVymazat
  29. Opravdu pěkně napsané, ztotožňuji se úplně se vším, snad první článek (obecně na blozích), kde můžu říct, že mi někdo mluví z duše:) Taky se lidi diví, když se ptají jakou držím dietu a já řeknu že žádnou, že prostě jím jen zdravě. A ještě ke všemu si prostě občas bez výčitek dám čokoládu nebo dortík:) A stejně hubnu;) (a znám otázky typu: ale vždyť ty tohle nemůžeš ne????) Prostě můžu, k životu tu občas potřebuju, tak co! Důležitějši je celkový pohled na jídlo... No neumím to napsat jak ty, prostě s tím jen naprosto souhlasím:)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  30. Skvělej článek :) Je pravda, že lidi si v tom neumí najít ten zlatej střed, já jsem s tím taky měla dřív problémy, nejdřív jsem jedla celkem nezdravě a potom jsem měla období poruch přijmu potravy, kdy jsem zase nejedla skoro nic a nebo šlo všechno ven. Je to těžký v dnešní době najít to, v čem je nám dobře, cítíme se fajn a přitom je to pro nás přínosné. Ale krásně jsi to vystihla - mě se pořád ptají lidi, proč držím dietu. A naopak když si potom dám kousek koláče nebo trochu nezdravější jídlo, už je to : Konečně jsi s tou dietou přestala. A už mě nebaví jim odpovídat, že to není dieta, že se prostě snažím žít zdravě a nikdy s tím nekončím ani nezačínám. :D Nedávno jsme měli s přítelem hroznou chuť na brambůrky, tak jsme si je dali, nakrájeli jsme si k nim papriku a myslím, že je to úplně v pořádku :) hlavně bez výčitek a mít kladný postoj k sobě a k jídlu. Jo, a s tím, že lowcarb rady v časopisech o nejezení příloh jsou nehorázný blbosti a hrozně mě štvou, s tím taky plně souhlasím :D
    http://livehappy-eathealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  31. Tohle je jeden z nejlepší článků, co jsem kdy na nějakým blogu četla:)) A že těch blogů sleduju dost:)) Super, naprostý souhlas!

    OdpovědětVymazat
  32. Naprosto s tebou souhlasím! Když občas vidím, co lidi s ní za den, říkám si, že jsem schopná nacpat to ráno do kaše. :D A čokoládě? Tý neodolám, hlavně kokosový Lindtce :D Ale asi to bude tím, že mě prostě sladký nejede. :D Ale nejhorší je, že lidé nedokážou pochopit, že "jíst zdravě" neznamená "držet dietu" a fakt už mě to nebaví vysvětlovat každý týden, když jsem nikdy nebyla zvyklá sníst tunu jednohubek nebo mísy obložené salámy, které se mi mastnotou hnusí.... :)

    OdpovědětVymazat
  33. Markétko, tleskám! Super článek :))

    OdpovědětVymazat
  34. Toto přesně vystihuje můj názor na věc. Všeho s mírou. Zdravá strava a pravidelný pohyb je důležitý. Ale nic se nemá přehánět, je důležité najít střední cestu a hlavně si udržet zdravý rozum. Představa počítání každé kalorie a života na tofu s okurkou není nic pro mě. Cvičím pravidelně několikrát do týdne přes deset let a dělám to hlavně proto, že mě to baví a cítím se dobře. Pevná postava je bonus navíc. Váhu mám normální a držím si ji víceméně pořád stejnou spoustu let. 50kg to ale nikdy nebude (tofu a okurka...). Nikdy jsem nedržela žádnou dietu a myslím si, že jsem nikdy nejedla jako prasátko. Snažím se vařit zdravě a pokud možno z čerstvých potravin a jíst pravidelně. Ale nevidím jediný důvod, proč bych nemohla posvačit dalamánek s mlékem nebo si ke kávě dát sušenku.
    Tamara

    OdpovědětVymazat
  35. Ta poslední věta v článku je tak krásně pravdivá ;) já o té doby co jsem se přestala tolik řešit a hlavně řešit co jim, je mi o hodně lépe....jasně, stále se snažím jist zdravě, ale kdyz mám chuť na vánočku, tak si jí jdu prostě upéct a neřeším jestli je to tučné nebo ne :) navíc kdyz se člověk hýbe tak si občas dopřát podle mě může klidně bez výčitek :) moc hezký článek, Markét ;)

    OdpovědětVymazat
  36. Úžasný a 100% pravdivý článek!!! Nejdůležitější je cítit se dobře a ne se pořád stresovat, že když si dám čtvereček čokolády, tak se zboří svět. A bezlepkovou módu nechápu.....já tuto dietu musím mít kvůli celiakii a když jsem se byla poradit ohledně jídla a cvičení, tak ze mě byla výživová poradkyně nešťastná, protože v bezlepkových jídlech je tolik kukuřičné či rýžové mouky a hlavně škrobu, aby se nahradil lepek, že mi dlouho nedokázala poradit, co bezlepkového a zároveň zdravého bych si měla dát (co se týče pečiva) a to ani nezmiňuji cenu, protože moje útrata ve zdravé výživě se měsíčně vyšplhá na několik tisíc. Takže nechápu, proč tohle někdo podstupuje dobrovolně, když je tolik jiných možností :)

    OdpovědětVymazat
  37. Naprosto dokonaly článek!!! Dala jsem ho precist snad vsem v mem okoli :-D jen jedne veci nerozumim a to je fakt kdyz chci zhubnout mam BM 1400 sportem vydam cca 350kcal nemuzu preci jist 1750kcal na redukci to bych byla porad na 1400kcal a vaha by stala :-o dekuju za vysvetleni. Kacka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady to krásně a srozumiteně vysvětlila Blanka :)) http://www.fitfoodmanic.cz/2013/12/dotaz-kolik-musim-jist-abych-zhubla.html

      Vymazat
  38. Hezký článek, mně přijde, že všichni to jídlo až moc vědecky řeší. Nikdy jsem si nic nepočítala a jím podle toho, jestli mám hlad nebo ne.
    Třeba sladkosti ani čokoládu běžně nejím, ne proto, že by mi to nechutnalo nebo že bych se bála, že přiberu, ale proto, že prostě nemám tu potřebu. A přijde mi zbytečný do sebe cpát chemický věci, když to ani není tak moc dobrý :D Na druhou stranu po sportovních výkonech jsem schopná sežrat všechno. Prostě jsem po období "jím všechno bio", "lepek do mě nedostaneš" a tak dále.. přišla na to, že se musíš řídit podle toho, co ti tělo říká a ono si vždycky řekne, co potřebuje. Přijde mi smutné, když pak lidi jedí a přitom nemají hlad, uplně některé slyším, "já už nemůžu, ale když tohle je tak dobrý" nebo "zrovna jsem jedl/a, ale na bábovku se vždycky místo najde":D ale každý to má asi jinak, nemůžeme být všchni stejní:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!
      Nooo ale někdy je fajn se pořádně nacpat něčím sladkým, ne jen na hlad, ale pro radost! :D

      Vymazat
  39. Mít na břiše vánočku nebo mazanec :DDD to je úplně dokonalý!! :D

    OdpovědětVymazat
  40. Výborný článek.:) Já si vždycky myslela, že všechno co obsahuje cukr je prostě úplně špatné. Snažila jsem se jet ten šílený lowcarb a ano byla jsem hubená. A nerostly mi svaly (jak divné). Až mi nakonec otevřel oči můj trenér ve fitku v přípravě na fitness závody.. To on mi řekl, at začnu jíst, pokud si chci splnit sen stát na prknech.. A tak z mých maximálních 40g vloček denně jsou kyblíky kaše a třeba i s tou čokoládou.:) A samozřejmě, druhá hlava mi nenarostla a tuk taky nenabyl.. Je třeba všechno brát s rozumem a hlavně nic nehrotit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Já jsem ten rozum dostala taky až nedávno, pořád jsem se divila, že tolik cvičím, ale svalů nemám tolik, kolik bych z toho mít měla.....no, taky neměly z čeho růst :D

      Vymazat
  41. Skvělý článek :-)
    To rozdělování na extrémy zdravé x nezdravé a nic mezi tím mě strašně vytáčí - hlavně když se okolí diví, jak si můžu dát něco nezdravého, když přece jím zdravě - jako by to fakt bylo jen černobílé...
    Nedokážu si představit, že bych se vzdala všech možných dobrot, čokolády, pečiva a kdoví čeho ještě, to prostě nikdy. Prostě vím, že takto budu prostě spokojenější než na nějaké striktní stravě, kdy budu jíst furt jen pár super zdravých potravin dokola, i když bych tak možná vypadala lépe. Ale chci si i život užívat a k tomu v mojem případě jídlo prostě patří a ne jen přežívat :-)

    OdpovědětVymazat
  42. Tvůj článek bych vřele doporučila všem slečnám, které vyhledávají a řídí se články typu: ,,6 zaručených způsobů jak rychle zhubnout,, atd. a vůbec jim nevadí, že si všechny navzájem protiřečí :) Konečně článek od někoho, kdo to má v hlavě srovnaný a ví o čem píše :) Jen tak dál, podle mě tímhle můžeš motivovat spoustu lidí tím správným směrem :)

    OdpovědětVymazat
  43. Tak tvůj článek bych doporučila všem slečnám, které se řídí jen články typu: ,,6 způsobů, které vám zaručí rychlé hubnutí,, atd. a je jim jedno, že si všechny navzájem protiřečí. Konečně článek od někoho, kdo to má v hlavě srovnané a ví jak se věci mají :) Jen tak dál, podle mě můžeeš motivovat hodně lidí tím správným směrem :)

    OdpovědětVymazat
  44. Napiš někdy něco, s čím nesouhlasím a za co bych tě mohla zkritizovat :D už mi pomalu docházeji fráze typu "amen", "líp bych to neřekla", "pod to se podepisuju" nebo "mám to stejně" :D no ale je to fakt, vždycky se mi chce zařvat, když se na nějaké té skupině nekdo zeptá "pomooooc, jedu na den pryč a nevím, co tam bude k jídlu, co si mám vzít s sebou???" nebo "můžu si dát k večeři to nebo tamto??" ... Ne nemůžeš, protože ve Vlastě psali, že se po zom tloustne .. :D no víš jak to myslim, prosté stejné jako ty :D xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha děkujuu! :D
      A ze všech "fitness skupin" jsem musela odejít, nedalo se to:D

      Vymazat
  45. Boží! Naprosto souhlasim!
    Pro to mám ráda iifym, i když jasně, pro někoho je počítání nevyhovující. Zdravé a nezdravé jídlo se prostě nerozděluje. A já si zbytečně neubírám, a když dostanu čokoládovou tyčku- lindtku od Haanule, nezhrozím se, že mi naroste pneumatička, protože to neni ultrahealthyclean.

    Jsem ráda, že jsem z té obavy se sacharidů a obměny večeře salát s tvarohem vs salát s cottagem vyrostla :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :***
      Já jsem se toho zbavila až nedávno, ale teď už se pokaždé těším na večerní bagetku/pohanku/rýži :D

      Vymazat
  46. je super, jak to máš v hlavě srovnané a tenhle tvůj článek by měl být povinnou četbou pro všechny dívky na druhém stupni ZŠ a na SŠ, protože z každého extrému lze sklouznout do nějaké ošklivé PPP. Já třeba na stará kolena (bude mi 34) totálně zblbla do cvičení, začalo to pilatesem, pak sebeobranou, která mě šíleně chytla, a teď, pokud si nemůžu každý den zacvičit aspoň jógu a dát padesátku sedů-lehů a dřepů, tak jsem pak vyloženě protivná :-) A dokonce začínám trénovat na svůj první závod v životě :-)
    Ale že bych tomu podřídila všechno, to ne. Jasně, "zdravé" jídlo mi vždycky chtunalo víc než nezdravé, ale občas si dám ráda omáčku, smažený řízek a tak. Te´d o víkendu jsme měli zabíjačku a já momentálně řeším, jak udělat bezlepkové škvarkové placky :-)
    A jinak s tou bezlepkovou, já bych ji až tak moc nezatracovala, já třeba celiakii potvrzenou nemám, ale dodržování bezlepkovky mi strašně pomáhá s revamtoidní artitidou (i když samozřejmě strava není všemocná a pokdu bych každý den necvičila jógua nerozpohybovávala tak klouby, tak by mi to bylo stejně naprd). Není pravda, že ceialci přicházejí o spoustu živin, pokud si umí dobře složit jídelníček, tak ani při přísném doržování bzl. diety jim žádné živiny chybět nemusí. Ale to samozřejmě neplatí pro ty celiky, kteří si svůj život nedovoedou představit bez pečiva, omáček, všechno zahušťují škrobem a tak, to je jasné, že těm pak chybí výrzaná řada živin.
    jo a díky moc za recept na domácí kokosové mléko, do smothie je naprosto super a z vymačkaného kokosu jsem vyrobila ty nejlepší kokosovo-meruňkové kuličky s čokoládou :-)
    Tak jen tak dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář!:)
      A jak už jsem psala výše, s tím lepkem jsem to samozřejmě nemyslela (i když o tom byla jen jedna věta, ne podstata článku:D) pro lidi, kterým to dělá jakékoliv problémy. V tom případě je samozřejmost to nejíst. Ta móda je ale v tom, že se do toho pouští lidé, kteří žádné zdravotní problémy nemají.

      Vymazat
  47. Tento článok bol pre mňa ako soľ, krásne napísaný, výstižne. Dlho som sa snažila schudnúť a v poslednej dobe sa mi to podarilo, lenže pri výške 172 na 47kg. Energia 0 bodov, aj tak som nútila telo cvičiť. Až teraz som sa uvidela poriadne v zrkadle, čo som uvidela, môžete hádať, vešiak. Ľudia ma upozorňovali, ale s klesajúcou energiou som bola viac a viac podráždená a do krvi som sa s nimi hádala, že ja žijem predsa zdravo a takto ma telo vyzerať. Prešla som na nejaký čas na paleo vegetariánsku diétu a ano to bol masaker. Až teraz posledné 4 dni som sa spamätala, po tom čo som začala vracať a bolo mi hrozne zle. Milujem zdravé jedlo, milujem zeleninu, milujem pohyb, milujem život.... ale toto nebolo ono. Musím začať odznova, a správne a nič mi nemohlo padnúť lepšie teraz ako tvoj článok. Pomaly začínam jesť normálnejšie, a presne takéto články potrebujem aby som nepadla zase do výčitiek a zase do začarovaného kruhu. Ďakujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, že už jsi na dobré cestě!
      Ať se daří! :)

      Vymazat
  48. Když někdy budu tápat a plácat se ve všem, co se jídla a cvičení týče, přijdu sem a znovu a znovu si budu číst tenhle článek. Jako by obsahoval všechno podstatné na tohle téma a zachovával si zdravý nadhled a takový ten selský rozum. Prostě potlesk za tento počin, zavedla bych to jako povinnou četbu všech dietářek a počtářek! :D Normálně jsem ukecaná, ale tady k tomu nemám co dodat.

    Mimochodem - je skvělé, jak se snažíš odpovědět na co nejvíce komentářů, přestože jich tu máš hodně. Vážím si bloggerek, které i přes svou slávu nadále komunikují se čtenáři, to je hrozně milé :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Ani! :)
      A na ty komentáře se snažím odpovídat, ale někdy je toho tolik (což mě samozřejmě těší:D), že to vůbec nestíhám..

      Vymazat
  49. Ahoj, moc děkuji za tenhle článek, zařadit ho do povinné četby! :) . Zároveň po přečtení komentářů jsem ráda, že jsem neblbla sama :). Nikdy jsem nebyla nějak zvlášť silná, hodně jsem sportovala, jedla sem celkem zdravě. Ale před rokem se mi obrátil život vzhůru nohama, ukončila jsem čtyřletý vztah a ve sportu jsem "povýšila" do závodního oddílu. Ruku v ruce s tím se mi ovšem zhoršila psychika a pleť. Trenér s poznámkama typu " jsi tlustá na tenhle sport" mi nepřidal. Ze dne na den jsem se rozhodla být naprostým raw vegetariánem, váha šla dolů, pleť se ze začátku zlepšovala. Ale po měsíci se dostavila neskutečná únava, padaní vlasů, zimnice, no děs. V té chvíli jsem měla v hlavě druhý zkrat. A to, že paleo strava je pro mě určitě to nejlepší. Přibyla mi síla, pleť jen zářila, no zázrak :D Vydrželo mi to asi 3 měsíce. I přes dodržování zvýšeného příjmu tuků tělu chyběly sacharidy. Měla jsem opravdu zvýšený příjem bílkovin, bylo mi děsně. Jeden večer jsem to už nevydržela a sežrala všechny zásoby čokolády. Pak jsem to zase týden vydržela, ale přežírací akce se opakovala. Nakonec bylo víc dní, kdy jsem snědla kila sladkostí, než těch "zdravých" . Přibrala jsem asi 5kg, bylo mi neskutečně blbě. Pak mi ovšem do života ( a kuchyně :D ) vkročil chlap. Bylo to to nejlepší co mě mohlo potkat :) , protože miluje různé kuskusy, jáhly, pohanky, kaše, atd.. . No nebudu to natahovat (beztak už je to dlouhý :D ), vrátil se mi rozum :D . Jediný co mi ty "zdravé" směry daly, bylo zjištění, že mi ve většim vadí mléčné výrobky a přidání zeleniny. Na závěr snad jen můžu říct, že je fajn si třeba na týden zkusit "být" vegetarián, vegan, pračlověk, low carb, low fat a já nevím co ještě, protože to zjištění, že vyvážená zdravá strava ( s občasnými prohřešky) a dostatek pohybu, je ta nejlepší a nejudržitelnější cesta na celý život :) . Díky že nás "bloudící" inspiruješ a potvrzuješ, že to tak opravdu je a funguje. :) Jana p.s. omlouvám se za dlooouhý komentář :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani moc děkuju za komentář, a vůbec se neomlouvej ty dlouhé mám nejradši! :))
      Hlavní je si to všechno uvědomit, já jsem tím vším byla taky pořádně zblblá - sice jsem žádné "nové směry" nezkoušela, ale tím, jak toho bylo okolo tolik jsem si říkala "a neměla bych? co kdyby to fakt tak fungovalo?" :D

      Vymazat
  50. To je uuuzasny, jak tady publikujes jen pochvalny komentare :-D :-D Psala jsem malinkatou kritiku a vida, komentar nikde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsem psala ve článku o blogování, je to můj blog, a proto tady můžu publikovat to, co budu chtít já :)
      Nemám potřebu se s nikým dohadovat o tom co je pravda, dokazovat co kdy jím apod.
      Hezký den:)

      Vymazat
    2. To je takovy divny, kdyz nechas vyjadrit jen lidi, co s tebou bezmezne souhlasi.... Ne kazdy ma stejny nazor jako ty a neznamena, ze jiny nazor je spatny nazor.
      Hezky den, Bara.

      Vymazat
    3. Milá Báro,
      pokud se mnou někdo nesouhlasí a má svůj názor na téma, o kterém píšu, samozřejmě to tady zveřejňuju.
      Pokud ale někdo kecá do toho, co dělám/nedělám, jím/nejím, co se mi honí hlavou apod., i když o tom neví NIC, jedním kliknutím to mažu, protože nemám zapotřebí nikomu cizímu nic dokazovat, když sama vím kde je pravda.
      Toť vše.

      Vymazat
  51. Super článek! :)

    OdpovědětVymazat
  52. skvělý článek, naprosto s tebou souhlasím! :)

    OdpovědětVymazat
  53. článok sa mi veľmi páči :)) ale aj tak sa stále držím svojho.. prílohy k mäsu na obed zbytočne zaťažujú trávenie, a po takom dlhom čase mi už s mäsom ani nechutia, milujem to, keď všetci skuvíňajú, akí sú plní a ako im je zle, a ja sa na nich usmejem, že mi stačilo a vôbec sa necítim ako sud plný až po okraj. pečivo uprednostňujem tmavé presne kvôli jeho "naviac" živinám. cukor v čistej forme neprijímam, akurát "už zakomponovaný", fruktózu- ovocie, ... tofu nejem, podľa mňa by sa vôbec nemalo označovať za zdravú potravinu, aj keď dnes nie je nič 100% zdravé- buď je to nezdravé alebo zdravšie :D
    ale je jasné, že každý človek má právo jesť čo mu najviac chutí, vyhovuje.. keď mám strašnú chuť na niečo menej zdravé, tak si to doprajem, prečo nie :))
    odkedy som prešla na zdravšiu stravu, hranolky na prepálenom oleji, hamburgery, cola, sprite a takéto hnusy mi absolútne vôbec nechýbajú

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář:)
      A každému to určitě vyhovuje jinak, jen jsem chtěla říct, že pokud to nezdravé někomu chutná, není problém v tom si to sem tam dát:)

      Vymazat
    2. presne tak :))) ziadny problem v tom nie je :)

      Vymazat
  54. Pěkný článek, já to mám bohužel v hlavně rozdělené opravdu na ty dvě možnosti - jíst 100% zdravě, nebo jíst jak prase, což dělám většinu života... Za ten tvůj zlatý střed tě obdivuju, nevím, jestli něco takového někdy dokážu.. protože ty čokoládičky a buchtičky jsou taaaak dobré a jeden kousek mi fakt nestačí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zdravá jídla můžou být MOC dobrá, když si najdeš to, co ti bude chutnat, určitě nebudeš mít potřebu jíst jen samé nezdravé:)

      Vymazat
  55. Tak to je parádní článek! :) Vykouzlil mi úsměv na rtech, protože vše, co píšeš, je prostě nádherná pravda! Chápu, že pro některé jsou hubnoucí začátky těžké a vysazení kalorických jídel, příloh, pečiva,... se může zdát jako dobré řešení a na nějakou dobu asi i je, ale nevězí to jen v tom :)

    OdpovědětVymazat
  56. Já si myslím, že je to dost individuální záležitost. Já už několik let vidím v jídle nezbytnou součást, co mě ,,dostane na vrchol"! Dřu na sobě tvrdě, z posilovny chodím polomrtvá a není den, kdybych nesténala bolestí, takže nevím proč bych to měla kazit tím, že občas zhřeším. Samozřejmě tím nemyslím něco jako svatba, jednoroční návštěva u babičky na Moravě, ale prostě ne každé ráno čokoláda, občas dortík z kavárny.. neříkám,že je to špatně, ale snižuje to důsledky tvrdě odcvičené v posilovně. Když to jíst nemusím, proč bych měla? Takové ty věci jako chutná mi to, tak si to dám, já nemám. Když mám chuť na nějakou dobytčinu, tak si prostě dám to,co mám v plánu a rychle na to zapomenu nebo si uvařím danou věc ve zdravé variantě.. ale vím, že když někdo cvičí, žije zdravě, ale dá si sem tam něco na chuť, vypadá stále dobře, ale mohl by i lépe.. někomu to za to nestojí, ale já když něco dělám, chci z toho vymlátit to nejlepší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však každý to má jinak :)
      Pro mě je tenhle "životní styl" hrozná představa, že bych všechno podřizovala jen tomu, jak vypadám. Pro tebe je třeba zase nepředstavitelné to moje :)

      Vymazat
    2. Tak a toto je panstvo přesně ono, ten fitness fanatizmus. Fanatizmus, kterej může opravdu, bez újmy na kvalitě života, vyhovovat řekněme 5% populace. Ale zbytek lidí tyhle názory vídává a pak to přichází, má strach si dát něco jiného než patnáct osvědčených fitness potravin. Strach vynechat cvičení. A dopracuje to k přemítání, jestli má raději jíst ten nebo ten bílý jogurt. Ten co je víc fitness? Ano, pak už není strava o radosti, ale o tom, jestli mi to něco dá. A když nedá, jen je to chutný a dobrý, tak ale jíst je to zbytečný,no tak si toho giga kalorickýho flapjacka nedám...Ale není to pravda! Žádné vydřené výsledky to nesnižuje. Je to jen nesmysl v hlavě, kterej si namlouváte. Jako žít jen pro výsledky na těle, pro to jak vypadáte? Pak se vám přihodí úraz nebo nemoc a psychicky umřete. Tak nesmyslné a pomíjivé. Ale jak mě to točí, pokaždé když to slyším nebo vidím. Takže když někdo žije zdravě, cviční a dá si sem tam něco na co má chuť, ano vypadá stále dobře a lépe by nevypadal, kdyby si to nedal. I s tím daním si s toho vymlátí to nejlepší.

      Jana. A Markét, důležitej to článek, ale to víš ;-*.

      Vymazat
    3. Jani děkuju za komentář, a naprosto s ním souhlasím:)

      Když třeba vzpomínám na léto a na to, co jsem si o prázdninách užila, je to plno vzpomínek s přítelem, kamarádkama, na výlety a dovolené,na hezké chvíle, kde jsem ale rozhodně neměla na stole jen vodu a v talíři suchou rýži s kuřecím. Prostě když se ohlédnu za tím, jaké mám vzpomínky, pamatuju si plno zážitků, ale rozhodně ne to, kolik jsem měla ten a ten den procent tuku v těle nebo kde mi vyskočil sval :)
      A o tom to podle mě je, snažit se si život užít, a nebrat ohledy jen na to, jak budu vypadat (což samozřejmě neznamená, že bych hned byla tlustá a bez svalů:)

      Vymazat
    4. Ehm.. a já si život jako neužiju? Pokud se užitý život odehrává na základě jídla, tak je to podle mě dost smutné! Pod fitness fanatiky si představuju lidi, co žijí sami, protože nemají na nic jiného než sebezdokonalování čas. Nechtějí děti, aby neztratili formu. Nejezdí na dovolené.. ale nic z toho já nejsem.
      A ohledně těch výsledků.. zkusila jste to někdy na vlastní kůži - vážená Jano?
      Já jsem se taky s činkou nenarodila a musela někdy začít, takže jsem styl kafíčko s kamarádkou, někdy buchta od maminky na snídani, ráno kostka čokolády taky praktikovala, ale potom jsem zjistila, že chci víc..
      Samozřejmě, že rozdíl není tak patrný, ale prostě je tam. Tyhle sem-tam akce vám valchu přeci jen trochu zakrejí a já v tom nevidím jediný kloudný důvod.
      Ale je to prostě volba a lidi, co si přečtou pochybný článek na internetu ,,15 fitness potravin" a bezhlavě to dodržují,jsou spíše fanatici.
      A Markét.. ty máš k tomu kuřecímu s rýží nějaký vyložený odpor,ne? Pořád to tu čtu :)

      Vymazat
    5. "Tyhle sem-tam akce vám valchu přeci jen trochu zakrejí a já v tom nevidím jediný kloudný důvod. "
      A já v tom zase důvod vidím, a dost velký - a to RADOST:)

      Vymazat
  57. Markét, hrozně se mi líbí tvoje interakce se čtenáři... jak na každý komentář, který se ti tady objeví, reaguješ :). To je opravdu hrozně milé, neznám jinou blogerku, která by to dělala, tak jsem měla potřebu na to vyjádřit svůj názor :). Rozhodně v tom pokračuj, určitě komentujícím děláš takhle "individuálně" radost! Jinak tenhle článek je asi nejlepší, co jsem tady kdy četla, a to už tě čtu nějaký ten rok :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      Říkám si, že když už si někdo našel chvilku času aby mi sem něco napsal, je slušnost, abych si i já dala tu "práci" a alespoň odpověděla a poděkovala :))
      I když někdy je toho tolik, že to nestíhám, ale snažím se vždycky:)

      Vymazat
  58. Mluvíš mi z duše, palec nahoru :))

    OdpovědětVymazat
  59. Naprosto perfektní článek!
    Já když jsem začínala hubnout, moc jsem toho o zdravé stravě nevěděla a tudíž se ani moc zdravě nestravovala. Jen jsem si řekla, že budu jíst víc zeleniny a ovoce, oříšky a ovesné vločky. Ale dál jsem se zvesela cpala těstovnami z bílé mouky, dopřávala si nějaký ten zákusek a celé 3 měsíce jsem ke snídani snídala obyčejný pšeničný chleba. A zhubla jsem stejně, takže s tebou naprosto souhlasím, že to nemusí být úplně zdravě, aby se sebou mohl být člověk spokojený :))

    http://kuchtimeslaskou.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju:)´
      A to je taky krásný důkaz, že se nic neděje, když jsou ty těstoviny necelozrnné apod. Základ je fakt tak nějak selský rozum, necpat se smaženým, přeslazeným apod., ale není potřeba se v tom přehnaně vrtat:)

      Vymazat
  60. Krásně napsáno ;) Podařilo se mi zhubnout 8kg a rozhodně nejím jenom 'zdravě', ale dám si i něco 'mimo' plán :) Psychicky mi to neuvěřitelně pomohlo, než kdybych si vše zakázala. Chodím cvičit do fitka, doma si zacvičím HIIT. Ale ani když cvičení vynechám, tak se z toho nehroutím. Útěchou mi může být, že v práci denně nachodím kolem 8km :D :D Vím, že bych na tom mohla bít 'líp' ale prostě nechci :D Tuhle striknost chápu u těch, kteří se např. připravují na závody ( bikiny, atd. ). Ovšem jak vypadají bikiny mimo závodní sezónu? Pěkný článěk o tom napsala Verča z Healthy lifestyle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      Ten článek u Verči se mi taky líbil, a je to krásnej důkaz toho, že taková forma je možná jen v případě tak přísné stravy (a ve dny závodů vlastně i bez pití!), což není pro běžný život udržitelné :)

      Vymazat
  61. No páni, konečně to někdo napsal tak, jak to má být! :) Dělala jsem asi rok na brigádě ve fitku za barem, takže moc dobře vím o čem je řeč u těch šílených sportovců s paleo stravou... můj šéf mě kvůli tomu vytáčel k nepříčetnosti, když jsem si tu a tam přinesla k obědu třeba obloženou bagetu s kuřecími kousky - očividně jsem byla v jeho očích naprostej šílenec.

    Palec nahoru, moc pěknej článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:)
      Jeeee to musí být radost, takovej šéf! :D

      Vymazat
  62. Krásný článek. Snažím se jíst převážně zdravě, ale někdy prostě dostanu chuť na bábovku, čokošku nebo brambůrky. Někteří lidi se pak na mě dívají, jako, že proč teda jím zdravě, když si stejně dám ty brambůrky, vždyť to nemá smysl. A já jim říkám tomhle: "Když si někdo, kdo se cpe jen fast foodem dá jednou k večeři salát, tak to z něj zdravě se stravujícího nedělá. A to samé platí i opačně." :)

    OdpovědětVymazat
  63. Tato tvá slova by někdo měl vytesat do kamene, aby se uchovala na věčné časy. Akorát nezávidím tomu, kdo by se této práce ujal, protože by bylo nejlepší do kamene vytesat celý článek. :D

    Ne, teď vážně. Stoprocentně s tebou souhlasím a k článku bych doplnila snad jen to, že kromě fyzičky je důležité brát v potaz i psychiku. Když se budu neustále zaobírat tím, jestli jím správně a jestli mi náhodou ta buchta k snídani nebo větší porce k obědu jako mávnutím kouzelné hůlky nevyčaruje kolem pasu pneumatiku, když budu odmítat jít si posedět s kamarády do čajovny a dát si něco malého na zub, když budu úzkostlivě počítat každou kalorii a odpírat si jídlo, tak mi z toho časem tak akorát hrábne, protože nebudu myslet na nic jiného, budu neustále ve stresu a podobný nápor na psychiku nikdo dlouho nevydrží (a pokud ano, tak je to Superman, gratuluji, ale místo bych si s ním nevyměnila). Život není jenom o jídle, může náš život učinit sice lepším, ale také ho může zničit a je na každém, aby si našel tu správnou hranici, což je sice těžké, ale dá se to zvládnout, čehož jsi ty sama příkladem. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář!:)
      A naprosto s tím souhlasím - a hlavně neustále řešit, které jídlo je zdravé? to není vůbec zdravé pro psychiku:)

      Vymazat
  64. Máš úplnú pravdu! Tiež som sa ešte pred rokom obmedzovala, nejedla nič v čom bol cukor, tuk, všetko muselo byť ultra zdravé. Asi pol roka (možno aj viac) som jedla pod bazál a bola som ako kosť a koža. Po svaloch ani náznak. Vďaka bohu ma osvietilo, teraz som v objeme, konečne sa mi vracia normálna váha, vidieť aj aké také svaly a cítim sa oveľa lepšie ako vtedy :)

    OdpovědětVymazat
  65. Napsala jsi to opravdu krásně!:) Je super, že to bereš takhle a pod ty 2000 kcal denně nejdeš! Nechceš někdy přidat vyloženě jídelníček?:) zajímalo by mě jak zhruba jíš atd..:) ale stejně mi přijde, že člověk musí někdy zažít to období, kdy to jídlo omezí a tolik zhubne.. (vím, že jsi to taky prožila),aby mohl takhle rozumě mluvit jako ty.
    nejvíce mě dostalo, že jedna spolužačka o mě prý říkala, že když vidí moje fotky na blogu, že jím hrozně moc, že ona sní tak polovinu. Tak jsem si pro sebe říkala: To se máš čím chlubit, že jíš nějakých 5000 kj denně ;) :D a ano, opravdu tolik jí. Na instagram ted dala fotku, kde měla banán, jogurt a trochu dobré vlákniny a přidala popisek: Big breakfast :D Já jen aha...:D a na večeři salát.. achjo:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!:)
      Jídelníček radši ne, tím jak nepočítám žádná makra a mám to jen tak odhadem, někdy ani to ne, tak aby to pak ještě někoho nepobouřilo, že to není vyrovnané a že jdu špatným příkladem :D
      Určitě je to i tím, že jsem taky byla dost poblázněná a prošla si tím, jídlo si odpírala, pak se přejídala, cítila se hrozně, měla výčitky. Prostě už vím, že takhle dopadnout nechci, a taky z vlastní zkušenosti vím, že mít o 10 kilo méně neznamená, že jsem byla šťastnější, naopak:)

      Vymazat
    2. O.o Úplně jak kdybych mluvila já! Až teď, když mám trochu nějaký ženský tvary a zadek začínám být sama se sebou spokojená. Ne když jsem vypadala jak chcípák a místo zadku desku...

      Vymazat
  66. Naprosto s Tebou souhlasím, moc pěkný článek!
    Přijde mi, že kolem sebe pozoruju v poslední době dva extrémy - buď ty lidi, kteří x věcí nejí, protože (opravdu prazvláštní důvody), anebo takoví, kteří zase jedí úplně všechno a plácají to pátý přes devátý (a podle toho taky vypadají). Fakt mi chybí ve větší míře zastoupený ten zlatý střed, o kterém tady píšeš. Myslím si, že člověk by si měl SÁM vypozorovat, co z jídla mu sedne a co mu nesedne, ale nedělat to pod nějakým tlakem módních vln nebo "protože v časopise psali..." Prostě použít zdravý selský rozum a mít se tak nějak rád (pak se totiž člověk jen těžko bude pravidelně stravovat v mekáči..) Osobně nesnáším počítání kalorií, mně to přijde jako největší zcestnost, podle mě to lidi akorát stresuje a stejně u toho nikdo nevydrží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      A je to tak, jeden extrém horší než druhej...

      Vymazat
  67. Tímhle článkem sis mě naprosto získala... :)))
    1. Naprosto souhlasím s tvým názorem i s krásným citátem nakonec.
    2. Skvěle píšeš. Neuvažuješ o trochu závaznějším psaní, např. do časopisu?
    3. Jediné, co ve mně vyvolalo negativní emoce, byl tvůj postoj k "salátkářům". Já sama jsem poslední dobou jeden z nich. Uklidňuji se ovšem tím, že si dopřávám k salátu sýr, maso a kus pečiva. Doufám, že bych v tvých měřítcích prošla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      Pokud je to i s pečivem, tak je to v pořádku!:D

      Vymazat
  68. Přesně tohle je důvod proč tě už několik let sleduju. I když mě na cvičení ani na pohanku neužije, u tebe se dočtu i o cheesecaku a vínku. A k tomu seš kočka a můžeš říct, že jsi pro to něco udělala a nemáš jenom super spalování. Když jsem viděla u jedný blogerky fotku s nejlíp na světě vypadajícíma cupcakama ze zahraničí a popiskem, že si je nedala, protože je paleo, bylo mi smutno. A hlavně si nemůžu pomoct, ale připadají mi tihle lidé hloupí. Co z toho života pak maj, když se cpou jenom mrkví...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! (i za tu kočku! :D)
      To mi prostě přijde strašně smutný, fotit si cupcaky, a sama sobě namlouvat, že mě to neláká....

      Vymazat
  69. Naprostý souhlas a tleskám zdravému rozumu a zdravému přístupu :-) Taky nechápu lidi, kteří jsou hrdí na to že si nic nedopřejí a jen řeší kolik gramů čeho snědli, je to hloupost.

    OdpovědětVymazat
  70. Jediný slovo, který mě napadá: AMEN! Konečně to někdo napsal!!!! :-D :-D Moc pěkně vyjádřeno fakt

    OdpovědětVymazat
  71. Market, ze ty to dokazes vzdycky tak roseknout! :) Opet uzasnej clanej plnej pravdy. Zrovna pred par dny mi kamoska rekla, ze jako prestala jist psenici, ze jako neji uz vubec pecivo, pije jenom sojovy mliko a takovy veci.. jsem na ni jenom cumela. :D Potom rikam.. pekla jsem bananovy muffiny, vzala jsem ti taky a ona na me jenom kouka a rika.. ja nejim cukr. To uz jsem se rozesmala a rekla ji, ze ja si tu cokoladu dam a jeste s radosti. Prijde mi hrozne hloupy, jak to ty lidi prehani a za kazdou cenu musi neco shodit nebo ja nevim. Vsak clovek kdyz ji s mirou a neji jen to smazeny a hnusny (nekteri prominou), tak se da zhubnout uplne v pohode vzdycky. Clovek si jen musi najit nejakou tu rovnovahu v tom vsem a najit si to, co mu chutna. :) Dekuju za to, ze tvrdis uplne presne to, co ja! :)

    OdpovědětVymazat
  72. Super rozumný článek, napsaný realisticky a ještě s nadsázkovým humorem. Tleskám. :) Taky jsem si uvědomila, proč jsem furt tak unavená - mám zkouškové a 24/7 produkuji pohyb počítač-postel...a hubnu, protože nepotřebuji moc jíst, ale zároveň jsem totálně zpomalená, protože nejím. :D Náramnost.

    www.infinitetreasure.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  73. NEJLEPŠÍ ČLÁNEK O JÍDLE CO JSEM KDY ČETLA! :) Chodíme s manželem 3x týdně cvičit cca (jak to vyjde) do fitka, nebo plavat, in-lines, kolo, jízda na koni.. milujeme pohyb, ale kdy bychom na to vzali energii kdybychom "jeli bomby" typu rýže-kuře-rýže-kuře-rýže-kuře a HLAVNĚ PŘED SPANÍM JEN ODTUČNĚNÝ TVAROH a k snídani výhradně vločky. Knedlíky nejíme - jelikož je nám po nich těžko, ale taková panenka pečená v troubě a brambory s MÁSLEM - ňam ňam :) špenát na všechny způsoby, mrkvový krém, banány, jablíčka, domácí jablková přesnidávka s piškoty a nebo salát, rajčata, balkán a bylinková bagetka? AAAA :) Místo kafe piju zelený čaj Matcha - ale samotný mi nechutná, tak ho prostě ochutím bezinkovým sirupem (CUKR!!!!!) a citrónem :) žít zdravě přeče neznamená jíst kuře a rýži, to znamená tak věčnou únavu, bolesti hlavy a nechuť k sexu.. Tleskám! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, souhlasím s vámi, že článek je sepsán hezky, ale v ostatním vám musím oponovat!! Cvičím pětkrát do týdne, třikrát týdně běhám, v zimě běžkuju, lyžuju, v létě jezdím na kole, jezdím na vodu a energii na to beru právě z jídla typu kuře-rýže-vločky.. samozřejmě, že to sem tam něčím proložím, ale v poslední době pozoruji, že ani nemám potřebu. protože mi tohle přesně chutná..ona taková ovesná kaše s kakaem a kuře s rýží se sušenými rajčaty a zakápnuté olivovým olejem je (tedy aspoň pro mě) milionkrát lepší než cheescake a brambory s pečení P.S.: A chuť k sexu mám i tak :)

      Vymazat
  74. Máš opravdu čím dál lepší články, sice jsem Tě "objevila" teprve nedávno ale jsem za to moc ráda, vždy to dokážeš tak vystihnout a navíc vtipně! :)) S většinou s Tebou souhlasím. taky jsem tak rok a něco zpátky začala hubnout, sjíždět všechny ty články na dámských webech a vyřazovat potraviny. Skončila jsem s anorexií a následným záchvatovým přejídáním a s obojím tedy pořád trošku bojuju. Ale dostala jsem se díky tomu k veganství, za což jsem strašně ráda, protože právě ono mě naučilo se jídla tolik nebát a hlavně jsem se díky tomu naučila vařit a péct ;)
    Nesouhlasím snad s Tebou snad pouze v názoru na lepek a pšenici. Sama tyto potraviny takměř nekonzumuju už dob dob své anorexie. Je fakt, že když si dám třeba něco z pšenice, není mi potom dobře, takže to moc neriskuju :)
    Ohledně těch sacharidů je to taky svatá pravda. Donedávna jsem je omezovala, v domnění, že zhubnu a vůbec nic, váha se ani nehla. Což mě pochopitelně naštvalo, takže teď se jimi, ve zdravé formě cpu o sto šest a mám úplně stejnou váhu, jak když jsem jich jedla o polovinu méně ;)
    Jen tak dál, moc se těším na další Tvé články! ;)

    OdpovědětVymazat
  75. strašně super skvělý článek! jsem ráda, že to konečně někdo ,,vykřikl" do světa :D

    OdpovědětVymazat
  76. Bejby, jsi muj clovek :D

    OdpovědětVymazat
  77. Presne toto! Jsem se snazila vysvetlit nedavno kamaradce, ktera strasne chce zhubnout, tak se rozhodla prakticky omezit svuj kaloricky prijem. Jeste sedo toho vkladali jine holky, ktere prave maji nacteno neco z cosma a z idnesprozeny a boze! Ja myslela ze rozmlatim monitor! Nastesti zda se, ze nakonec pochopila, kde vezi pravda, ale prave mi dalo takovou praci vysvetlit, co je 'zdravi zivotni styl',respektive, ze takovy pojem ani neexistuje. Diky ti a dovolim si sdiket pres muj blog :)

    OdpovědětVymazat
  78. Celou dobu jsem doopravdy souhlasila, jen v poslední části je jedna věc, co ulítla :) bez tzv. éček by nebylo nic, protože je to v potravinách označení konzervantu nebo jiné látky :) prakticky bychom bez nich neměli ani ovoce :) Takže správné vyjádření je spíš: "je tam všechno jiné, jen ne ovoce" :D

    OdpovědětVymazat
  79. Děkuji!! za tenhle článek, okamžitě ho posílám mému muži. Vždycky ho z ničeho nic něco popadne a i když máme doma nakoupeno donese "tmavé pečivo", tvarohy, suchary,...atd. a pár dní vařím na dvakrát, jednou pro mě a pak pro něj. V tomto období pročítá všechny obaly, zkoumá puding a neustále u sebe nocí kalorickou tabulku. Dohání mě s tím k šílenství, jsem s naším jídlem spokojená, jíme často, máme po ruce ovoce i zeleninu, dělám těstoviny, kuskus, grilovanou zeleninu, snažím se péct vlastní pečivo a stejně vždycky přijde s větou: Měli bychom jíst zdravě (protože jsem den před tím upekla bábovku). A tak tedy moc děkuji, snad už pochopí v čem to všechno vězí.

    OdpovědětVymazat
  80. Tak ja nesouhlasim.maso travime tyden,zahniva v nas,takze duvod vaznnej ho jist asi tak ajko nasi predci,co umeli poslouchat sva tela.sacharidy z bily mouky je vrazedna volba,psenice bez vsech zivin,jen lepek,co nam vsem zalepuje streva,kde se vytvari velka cast imunity.mlecny vyrobky neumime stravit,nasi predci taky mleko nemeli denne,ale jako pochoutkuavedeli dobre proc.krom toho mouka,a nejvic pecena bila a mlecny vyrobky zahlenuji.proc pohanka? protoze nic jinyho nezahreje v zime jako pohanka a nic nedova cevam pruznost jako pohanka....problrm jr v tom,ze jsme liny,protoze chute nez se vycixti a zacne chutnat i ta pohanka,trva par tydnu a to vetsina vzda,trva to dlouho.kazdej behame tu se zadama,tu zablokovanej krk,rymicky a povazujemn to za normal.moje dcera po nastoleni zdrave a vyvazene stravy nemela ATB,marodi jen kasel,ryma.ma totiz od te doby dobrou imunitu,organismus nezetizenej nestravitelnyma potravinama,chemii.

    OdpovědětVymazat
  81. a jeste jeden zabijak imunity je cukr.to ale neznamena nejist sladke,to potrebujem,ale nesladit cukrem,jednoduchyma cukrama,ale prospesnyma slozityma,tedy obilnyma sladama nebo proste ovocem.jde to,ale chce to pro to neco udelat.a kdyz se chutove bunky vycisti,budete schopny chut na sladky uspokojit treba obycejnou dusenou mrkvi.

    OdpovědětVymazat
  82. Odpovědi
    1. Tak zaprvé - komentáře nejsou schváleny hned, protože je schvaluji sama, a u počítače nesedím 24 hodin denně.

      A za druhé - Ten názor je dost radikální a nesouhlasím s tím. A obzvlášť výrazy jako "vražedná volba" mi přijde přinejmenším úsměvný - moje babička i děda mají 85 let, pečivo jedí denně, a ještě je to nezavraždilo :))
      A za třetí - já jsem měla antibiotika jen jednou v životě, nemocná skoro nebývám, a když už jednou za rok ano, tak jsem za 2 dny zase zdravá. Zablokovaného nic nemám, nemocná nejsem, a to i přesto, že jím i jiné "sladkosti" než mrkev.

      Vymazat
  83. Ďakujem. Takýto článok som potrebovala. :)
    Mám okolo seba plno ľudí, ktorí nejedia pečivo, jedia len zeleninu, ovocie a mäso a sú tenkí ako špáratko. Jedno dievča cvičí, celý deň nič neje a iba večeria. Podľa nej je to v poriadku. Je mi jej fakt ľúto, ale ona nechápe, že nerobí dobre. ach..

    OdpovědětVymazat
  84. Super článek, v podstatě vystihuje jak jsem zhubla i já. Prostě jsem začala jíst všechno, od svíčkové přes čokoládu až po domácí bílé pečivo. Takže díky za rozumná slova a "opravdovému" jídlu zdar!

    OdpovědětVymazat
  85. Skvělý článek! Budu sdílet s těmi, co si najednou vždy narážku na to, že když dám Kinder Bueno jako "zhřešení" :D , že si to vlastně mohu dovolit:D

    OdpovědětVymazat
  86. Kdyz me prijde, ze i to rozdeleni na "zdrave" a "nezdrave" potraviny je zavadejici. Co je "zdrave"? Urcite je fajn mit VYVAZENOU stravu, tzn. Vseho pro telo dostatek, ale proc je treba tatranka ci dortik tzv. Nezdravy? Mozna krome sacharidu a tuku nemaji nic navic, ale co kdyz je telo v tu chvili potrebuje? Ja treba pred treninkem jim hroznovy cukr nebo cokoladu, hodne rychle metabolizuju a proste potrebuju tesne pred cvicenim neco snist. Nemam vubec pocit, ze by to bylo nezdrave, vitaminy, mineraly, tuky a skroby atd. si doplnim behem dne jinou stravou.

    OdpovědětVymazat
  87. Naprosto přesné a pravdivé! Často se snažím lidem vysvětlil, že jíst zdravě neznamená vzdát se všech svých oblíbených jídel a od základu změnit svůj jídelníček atd... a ve tvém článku je to všechno fakt dobře popsané :)

    OdpovědětVymazat
  88. Lépe bych to nenapsala :D

    OdpovědětVymazat
  89. Ahoj :-) Patrim do skupiny objednavajicich salaty protoze salat miluju,s kuretem,s panenkou,se stejkem v BlockHausu,s tunakem,s mangem a avokadem,se syrem a krutonama.Miluju salat :D A nejvetsim sokem pro me jako pro cesku zijici v Nemecku bylo,ze muzi miluji salat taky! :D Nemci miluji salat :D A miluju ovesny vlocky od Köln,miluju sojovy dezert Alpro ten s horkou cokoladou a taky granatove jablko a melouny :D a taky Milku,RittaSport a Nutellu :D Jednou tydne si dopravam dojidaci den,snim tolik cokolady kolik potrebuju a potom zase prejdu na zdravou stravu a jsem schopna fungovat a sportovat.Kazdy si musi najit svou cestu :-) papa Mila:-*

    OdpovědětVymazat
  90. Konečně super článek :-) Já taky nechápu ty lidi, co si nedaj nikdy nic - já si prostě nemůžu odpustit tu a tam nějakou čokošku nebo něco dobrýho prostě, nebo tak :P A určitě se po jednom zákusku nenabere 10 kg, takže naprosto souhlasím s tím, co jsi tu napsala :)

    Ketrin Fl ~ Call me Ketrin blog

    OdpovědětVymazat
  91. Chtěla bych Ti mockrát poděkovat za článek, díky kterému mám pocit, že ne všichni jsou tak perfekcionističtí a dokonalí jako fit lidé z instagramu. Děkuji za to, že ukazuješ svou lidskou stránku a pomáháš mně i ostatním čtenářům cítit se lépe. Kéž by bylo více takových blogerů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuju za komentář! :)

      A na v těch "fit lidech" rozhodně dokonalost ani inspiraci nevidím - někdo, kdo žije jen tím kolik toho odcvičí a co sní a nesní pro mě nemůže být vzorem:)

      Vymazat
  92. Super článek!!!!Snažím se jíst co chci,jenže problém je v tom že....prostě
    Před dvouma rokama jsm jedla co jsem chtěla..byla jsem hubená,ale né uplně na kost!Prostě tak akorát.Jenže pak m řekl KLUK ,že jsem tlustá...No a to mě úpně zníčilo.Bréčela jsem mooockrát.Tak jsem si řekla DOST!Začala jsem blbnout a hubnout,počítat kalorie a cvičit NONSTOP.Po prázdninách jsem už byla už hodně hubená..Všichni říkali že jsem byla vychrtlá,hubená na kost...říkali i to i moje kamarádky...hrozně se mě to líbilo,když mi to říkali.Byla jsem štastná a těšilo mě to.Chtěla jsem v tom pokračovat...jenže už jsem se stávala anorektičkou...říkala jsem že jím ale ve skutečnosti jsem jedla máloČas letěl a přišly Vánoce.O Vánocích jsem si řekla dost s dietama a at už si užívám života.Stále furt s tím bojuju.Už jím víc,přibrala jsem a snažím se nemít výčitky...je to hrozně težký..o víkendech je to docela dobrý(pokud se nepřejím sladkym,atd.. to zas nasledují výčitky)VE ŠKOLE je to HORŠÍ..Všichni mi opakujou,že at přiberu nebo no jota tvá strava..Snažíš se jíst "ZDRAVĚ" atd...Jenž když ych si dala kynutý knedlíky tak hned všichni: jak to že máš to "NEZDRAVÉ JÍDLO"Zrovna ty?!
    Hodně mě to štve a mrzí ale i těší...když mi říkají že jsem hubená,protože s nejdřív říkám: jo super myslí si že jsem hubená..ale po chvíli zas si říkám pro sebe:ajaj ted možná jsem ted hubená,ale co když zas přiberu a všichni budou mít kecy že jsem přibrala a že je to dobře(ale mě to štve)nebo se bojím že mě NIKDO NEBUDE CHTÍT..Nebo si říkám že všichni jsou hubení a jedí všechno ale já se snažím jíst "ZDRAVĚ" abch tak aspon vypadala..ALE JÁ UŽ NECHCI!!Když se přejím tak mám pocit že budu tlustá atd..pak začne tvrdá dieta..pak jím normálně a zas...pořát dokola..nikdo to skoro neví...snažím se jíst normálně..jako před 2 romama..Ale nejde to(bohužel)Proto PROSÍM O RADU!Nevím co dělat...už to nevzládám..Děěkuju předem
    LA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi moc líto:( částečně si to umím představit, před několika lety jsem si prošla něčím podobným, taky mi jeden kluk (!) řekl že jsem tlustá, i když jsem nebyla, a tím začalo hubnutí až na nehezky vychrtlou postavu....zkus si o tom promluvit s nějakou hodně dobrou kamarádkou, které můžeš věřit, uleví se ti, když to nebudeš dusit sama v sobě, a určitě to pochopí. Nejdůležitější je si přiznat, že máš problém - a to už jsi udělala, a to je první krok k úspěchu!:)
      Budu moc držet palce, ať se to lepší!
      A klidně mi napiš na mail eatrunlove@seznam.cz, můžeme to tam víc probrat:)

      Vymazat
  93. Ahoj,
    asi jdu s křížkem po funuse, jak čtu datum článku, ale chtěla bych se taky trochu vyjádřit. S jídlem naprosto souhlasím...já jím zdravě, ale rozhodně si neodpouštím nezdravé věci typu latté a dortíku v mé oblíbené kavárně. Co je ale u mne problém je pohyb. Jakmile kvůli zkoušce polevím a měsíc vynechám, tak je to na mne strašně, ale fakt strašně vidět. Tak nějak celá ochabnu a začnou mne i bolet záda. Pak mám z toho docela depky. Takže tak nějak tuším, jak budu vypadat, až jednou cvičit nebudu moc vůbec ;)

    OdpovědětVymazat