Recept je z Apetitu, ale trochu jsem si ho upravila - bílou mouku nahradila celozrnnou a přidala bylinky, a pro jistotu jsem udělala jen poloviční dávku - 7 malých houstiček.
Budete potřebovat :
kvasnice - asi třetina balíčku
lžička cukru
sůl
200g celozrnné pšeničné mouky
50g hladké mouky
120ml vlažného mléka
20g másla nakrájeného na maličké kousky
vejce
Ve velké míse smícháte mouky a z kvasnic s cukrem a mlékem uděláte kvásek a necháte chviličku kynout, potom přimícháte všechny ostatní ingredience kromě bílku z vajíčka, ten bude na potření. Těsto nechte kynout minimálně hodinu a potom z něj vytvořte houstičky, pletou se ze tří částí, jako klasický cop. Potom je pomažte bílkem rozšlehaným s trochou mléka a ozdobte semínky, mákem nebo jen hrubou solí. Pečou se cca 25 minut a nejlíp chutnají ještě trochu teplé.
Už se na celozrnné chystám dlouho, ale vždycky jsem měla strach, že budou tvrdé, pekla jsem vždycky jen z bílé mouky. Takže se do nich pustím, nejlépe hned o víkendu :-)
OdpovědětVymazattaky jsem se bála, že budou tvrdé, ale nejsou naštěstí vůbec, jsou hezky nadýchané a měkké:))
VymazatA jaké jsou druhý den? Nebo jak dlouho vydrží měkké?
Vymazatto bych ti ráda řekla, ale bohužel nevím...u nás doma do druhého dne nikdy nevydržely:D
VymazatTýjo tak to si upeču, už teď se těším! :D :))
OdpovědětVymazatTaky pečeme domácí houstičky. Jsou mnohem lepší než ty kupované, a když jsme je pekli poprvé, tak jsem se zhrozila, jak je musí v obchodě strašně dobarvit.
OdpovědětVymazatAle když už si pečivo koupím, taky sáhnu raději po tom tmavém, než bílém rohlíku.
mnamjá uplěn zbožnuju domácí pečivo .. zvlášt když je ještě teplé a vonavé ! můj oblíbený recept je ještě tenhle : http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.cz/2012/06/sonecznikowe-bueczki-pszenno-zytnie.html
OdpovědětVymazatje to sice polsky ale k tomu slouž google překladač žejo :D jsou vynikajíc !
Dnes jsem naznala, ze dozral cas, abych celozrnky taky vzkousela :-) polsky recept je neuveritelne jednoduchy, zvlast s pouzitim pekarny na pripravu testa. Preklad vubec neni treba :-) pri valeni copanku na pletynky se clovek zbytecne nadre, tak jsem zvolila bochanky. Dvojitou
Vymazatdavku z celych kvasnic castecne zamrazim, abych je nezbouchala vsechny najednou :-) diky za skvely tip :-) jinak z tohoto blogu jsem vyzkousela i celozrnnou vanocku a nemela chybu, az na vizualni vjem, ze je to celozrnne, je od normalni chutove k nerozeznani :-) taky dik za super recept :-)))))
Jéé, no super, to bych mohla zkusit:))
OdpovědětVymazatmňam to vypadá dobře ! :)
OdpovědětVymazatTy vypadají výborně! Asi je taky zkusím :)
OdpovědětVymazataaa vypadaji skvele! povedl se ti i ten tvar a tak..:)
OdpovědětVymazatpridala jsem si je do seznamu "zkusit upect", ale bohuzel se k tomu asi nedokopu:D
Hezky pěkně! Ty jsou opravdu povedené! :)
OdpovědětVymazatVypadají úžasně! Taky jsem párkrát pekla, máme domácí pekárnu, která těsto krásně zapracuje. Ale teď už jsem na to nějak líná :D A je fakt, že ty celozrnné domácí vůbec nebývají tak tmavé, ale v obchodech ty tmavé kupuji vždycky :D Mě snad i více chutnají než ty světlé :)
OdpovědětVymazatPáni, ty vypadají úžasně!! Jsi šikovná.
OdpovědětVymazatJá peču maximálně chleba a ještě těsto pro lepší pocit dávám kynout do domácí pekárny a pak až to dám do trouby. Zkoušela jsem to uklohnit sama, ale to snad ani ty babičky slepice nejedli :D Bylo to tvrdý jako bota :(
tak ty vypadají opravdu skvěle
OdpovědětVymazatjdu si opsat recept :)
Ty houstičky vypadají skvěle! :)
OdpovědětVymazatDneska se dobarvuje snad všechno..od pečiva až přes maso..je to děs :/
saras-island.blogspot.com
Mňam, mňam :) Vypadá to tedy moc chutně!
OdpovědětVymazatuu to vyzerá senzačne :)
OdpovědětVymazatvypadají naprosto dokonale! :)) Já si to pečivo nedokýžu odpustit, prostě mi chutná, obzvlášť čerstvé. Doma pečeme rohlíčky a když jsou ještě vlažné, to bych jich snědla.... no prostě mňam, není nad domácí čerstvá jídla :)
OdpovědětVymazatvypadají opravdu úžasně, co nevidět je taky zkusím :)
OdpovědětVymazatAhoj, super recept!! Šlo by to udělat jen z celozrnej mouky? Já tu obyčejnou teď snažím vynechat.. :-/
OdpovědětVymazatahoj, myslím že by to neměl být problém, ale možná budou o trošičku méně nadýchané
Vymazatale v jedné housce není ani 10 gramů bílé mouky, takže myslím že neuškodí ani tak:)
Tak jo, děkuji a chtěla bych ti pochválit blog, ten styl jak píšeš, nic si neděláš z toho když si dáš do salátu například majonézu
VymazatDěkuju :) snažím se dělat jídla ve zdravější variantě, protože to jde skoro pokaždé - ale nejdu do extrémů :)
VymazatNavíc ani ta bílá mouka není víc kalorická než celozrnná, rozdíl je jen v tom, že ta celozrnná dodá vlákninu a některé minerály, takže neškodí, ale neprospívá :)
Asi ti zkazím představu o bílé mouce, ale není pravda, že je úplně neškodná... bílá mouka zanáší střeva a zahleňuje organismus ;-)
VymazatNezkazíš mi představy - je mi to totiž úplně jedno :D
VymazatA je to obdivuhodné protože ja takovy vztah k jídlu nemám, co není zdravé si ze strachu nevezmu
OdpovědětVymazatChci taky získat takovy přístup, rada se sem záse vrátím :-))
VymazatAhoj, jdu zkusit ty houstičky, už mam všechny ingredience, jen bych potřebovala vědět, na kolik stupňů je mám péct :)))
OdpovědětVymazatSuper, tak snad se povedou:))
Vymazatpeču je na 180 stupňů, přibližně 25 minut, ale radši je kontroluj:)
Super, díky..jo a prosím tě, máš tam že bílky na potření a žloutky tedy do těsta? V ingrediencích napsaný není :/
Vymazatpřesně tak:) mám to napsaný nějak zmateně,když to teď vidím...
VymazatNemáš, jsem jen slepá :-D
VymazatTak jsem je tedy udělala, nešlo mi je mít krásné jako ty, ale jsou VÝBORNÉ! Doteď už "celozrné" pečivo nekupuji!
OdpovědětVymazattak jsem ráda že chutnají:))
Vymazatnejradši bych je pekla pořád, ale jsem líná a není čas:D
Ahoj, šlo by to i jen z normální hladké mouky nebo musí být ta celozrnná? Děkuju :)
OdpovědětVymazatAhoj, určitě - i v původním receptu je hladká bílá, jen já jsem si to upravila:)
VymazatVypada to krasne, vyzkousim :-) pecivo nejim, ale mam doma celozrnnou mouku a potrebuju ji nejak vyuzit, tak snad to bude mensi zlo, nez klasicke bile pecivo ... jinak devcata, vy ktera si hlidate linii a kupujete kvuli tomu tmave pecivo, tak si na to davejte pozor, nektere tmave pecivo ma dokonce vice kalorii nez bile, protoze je obarvene karamelem ;-)
OdpovědětVymazatAhoj, chci se jen zeptat, myslis, ze bude problem kdyz misto kvasnic pouziju susene drozdi? :)
OdpovědětVymazatPřed chvílí jsem dopekla a jsou výborné, řekla jsem mamce, ať je schová, jinak bych snědla celý plech. A to poslední dobou pečivo docela omezuji, ale tyhle housky jsem určitě nedělala naposled a jsou mnohem lepší než jakékoli kupované pečivo. Jen jsem se chtěla zeptat, zda by se to dalo nějak oživit, napadlo mě třeba nějaká semínka přímo do těsta, třeba slunečnice nebo i pohanka, ale to by asi bylo třeba ubrat mouky, no příště možná vyzkouším :)
OdpovědětVymazatmůžu se zeptat? 1/3 balíčku znamená sušeného droždí ?? 1/3 kostky droždí?? (asi jsem blb, ale nechápu :-D), abych to nepokonila :-D
OdpovědětVymazatPřesně tak :)) nejsi blbá, já to občas píšu zmateně:D
VymazatTak teda, musela jsem honem hodit pět k sousedům, jinak bych je sežrala všechny. :-D Ani se nedozvim, jestli by byly zítra ještě dobrý :-/
OdpovědětVymazatAhoj.
OdpovědětVymazatJá zkoušela/zkouším teď, ale teda vůbec to nevykynulo:-/
M.
můžu se zeptat jakou používáš celozrnnou mouku? já je dělala o víkendu a teda asi se nepovedli - nechutnali... těsto bylo u ze začátku hodně tuhé...
OdpovědětVymazatAhoj :-) Za prvé - jsi moc šikovná! :-D Za druhé - můžu se zeptat z jaké celozrnné mouky to je? Mám doma žitnou a tento týden jsem zkoušela celozrnnou focacciu, a teda nic moc, tak nevím jestli nezkusit jinou.. Díky za odpověď :-)
OdpovědětVymazatTy hvězdoooo, tvoje houstičky jsou populární už i na FB ve skupině Ovládněte svůj metabolismus s Jill. Dneska jsem tam náhodou zahlédla fotky, říkala jsem si, jak ty housky skvěle vypadají, pak mrkám do komentářů, a tam odkaz na tento příspěvek. Jsi šikulka. :* Tento týden je snad ještě testnu. :))
OdpovědětVymazatTak jsem je dneska zkoušela a nějak se nazadařilo. Nějak to nevykynulo, a jsou dost tvrdé. Asi jsem dala víc celozrnné mouky a málo mléka. Nevím. :/ Příště zkusím jinou mouku.
OdpovědětVymazatAhoj, můžu se prosím zeptat, jestli kvasnice mohou být i sušené?
OdpovědětVymazatAhoj, myslím že určitě jo:)
Vymazatdneska je zkusím upéct, jsem fakt zvědavá!:) jinak můžu je péct z žitné celozrnné mouky?
OdpovědětVymazatAhoj všem, koukám po receptech na pečivo z celozrnné mouky a tady se fakt vyřádím ;-) Jinak pro ty, co se ptaly na použití celozrnné žitné mouky. Obávám se, že tady ji použít nelze, žitná se nesmí dlouho hnětat, jen se krátce míchá s ostatními ingrediencemi. Peču 2x týdně kváskový chleba z celozrnné žitné mouky, tak mám malou zkušenost :-) Žitná je prostě úplně jiná než pšeničná...
OdpovědětVymazat