středa 11. července 2012

Domácí celozrnné housky


Recept je z Apetitu, ale trochu jsem si ho upravila - bílou mouku nahradila celozrnnou a přidala bylinky, a pro jistotu jsem udělala jen poloviční dávku - 7 malých houstiček. 
Budete potřebovat :
kvasnice - asi třetina balíčku
lžička cukru
sůl
200g celozrnné pšeničné mouky
50g hladké mouky
120ml vlažného mléka
20g másla nakrájeného na maličké kousky
vejce
Ve velké míse smícháte mouky a z kvasnic s cukrem a mlékem uděláte kvásek a necháte chviličku kynout, potom přimícháte všechny ostatní ingredience kromě bílku z vajíčka, ten bude na potření. Těsto nechte kynout minimálně hodinu a potom z něj vytvořte houstičky, pletou se ze tří částí, jako klasický cop. Potom je pomažte bílkem rozšlehaným s trochou mléka a ozdobte semínky, mákem nebo jen hrubou solí. Pečou se cca 25 minut a nejlíp chutnají ještě trochu teplé.

53 komentářů:

  1. Už se na celozrnné chystám dlouho, ale vždycky jsem měla strach, že budou tvrdé, pekla jsem vždycky jen z bílé mouky. Takže se do nich pustím, nejlépe hned o víkendu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem se bála, že budou tvrdé, ale nejsou naštěstí vůbec, jsou hezky nadýchané a měkké:))

      Vymazat
    2. A jaké jsou druhý den? Nebo jak dlouho vydrží měkké?

      Vymazat
    3. to bych ti ráda řekla, ale bohužel nevím...u nás doma do druhého dne nikdy nevydržely:D

      Vymazat
  2. Týjo tak to si upeču, už teď se těším! :D :))

    OdpovědětVymazat
  3. Taky pečeme domácí houstičky. Jsou mnohem lepší než ty kupované, a když jsme je pekli poprvé, tak jsem se zhrozila, jak je musí v obchodě strašně dobarvit.
    Ale když už si pečivo koupím, taky sáhnu raději po tom tmavém, než bílém rohlíku.

    OdpovědětVymazat
  4. mnamjá uplěn zbožnuju domácí pečivo .. zvlášt když je ještě teplé a vonavé ! můj oblíbený recept je ještě tenhle : http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.cz/2012/06/sonecznikowe-bueczki-pszenno-zytnie.html
    je to sice polsky ale k tomu slouž google překladač žejo :D jsou vynikajíc !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dnes jsem naznala, ze dozral cas, abych celozrnky taky vzkousela :-) polsky recept je neuveritelne jednoduchy, zvlast s pouzitim pekarny na pripravu testa. Preklad vubec neni treba :-) pri valeni copanku na pletynky se clovek zbytecne nadre, tak jsem zvolila bochanky. Dvojitou
      davku z celych kvasnic castecne zamrazim, abych je nezbouchala vsechny najednou :-) diky za skvely tip :-) jinak z tohoto blogu jsem vyzkousela i celozrnnou vanocku a nemela chybu, az na vizualni vjem, ze je to celozrnne, je od normalni chutove k nerozeznani :-) taky dik za super recept :-)))))

      Vymazat
  5. Jéé, no super, to bych mohla zkusit:))

    OdpovědětVymazat
  6. Ty vypadají výborně! Asi je taky zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  7. aaa vypadaji skvele! povedl se ti i ten tvar a tak..:)
    pridala jsem si je do seznamu "zkusit upect", ale bohuzel se k tomu asi nedokopu:D

    OdpovědětVymazat
  8. Hezky pěkně! Ty jsou opravdu povedené! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadají úžasně! Taky jsem párkrát pekla, máme domácí pekárnu, která těsto krásně zapracuje. Ale teď už jsem na to nějak líná :D A je fakt, že ty celozrnné domácí vůbec nebývají tak tmavé, ale v obchodech ty tmavé kupuji vždycky :D Mě snad i více chutnají než ty světlé :)

    OdpovědětVymazat
  10. Páni, ty vypadají úžasně!! Jsi šikovná.
    Já peču maximálně chleba a ještě těsto pro lepší pocit dávám kynout do domácí pekárny a pak až to dám do trouby. Zkoušela jsem to uklohnit sama, ale to snad ani ty babičky slepice nejedli :D Bylo to tvrdý jako bota :(

    OdpovědětVymazat
  11. tak ty vypadají opravdu skvěle
    jdu si opsat recept :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ty houstičky vypadají skvěle! :)
    Dneska se dobarvuje snad všechno..od pečiva až přes maso..je to děs :/
    saras-island.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  13. Mňam, mňam :) Vypadá to tedy moc chutně!

    OdpovědětVymazat
  14. vypadají naprosto dokonale! :)) Já si to pečivo nedokýžu odpustit, prostě mi chutná, obzvlášť čerstvé. Doma pečeme rohlíčky a když jsou ještě vlažné, to bych jich snědla.... no prostě mňam, není nad domácí čerstvá jídla :)

    OdpovědětVymazat
  15. vypadají opravdu úžasně, co nevidět je taky zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj, super recept!! Šlo by to udělat jen z celozrnej mouky? Já tu obyčejnou teď snažím vynechat.. :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, myslím že by to neměl být problém, ale možná budou o trošičku méně nadýchané
      ale v jedné housce není ani 10 gramů bílé mouky, takže myslím že neuškodí ani tak:)

      Vymazat
    2. Tak jo, děkuji a chtěla bych ti pochválit blog, ten styl jak píšeš, nic si neděláš z toho když si dáš do salátu například majonézu

      Vymazat
    3. Děkuju :) snažím se dělat jídla ve zdravější variantě, protože to jde skoro pokaždé - ale nejdu do extrémů :)
      Navíc ani ta bílá mouka není víc kalorická než celozrnná, rozdíl je jen v tom, že ta celozrnná dodá vlákninu a některé minerály, takže neškodí, ale neprospívá :)

      Vymazat
    4. Asi ti zkazím představu o bílé mouce, ale není pravda, že je úplně neškodná... bílá mouka zanáší střeva a zahleňuje organismus ;-)

      Vymazat
    5. Nezkazíš mi představy - je mi to totiž úplně jedno :D

      Vymazat
  17. A je to obdivuhodné protože ja takovy vztah k jídlu nemám, co není zdravé si ze strachu nevezmu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chci taky získat takovy přístup, rada se sem záse vrátím :-))

      Vymazat
  18. Ahoj, jdu zkusit ty houstičky, už mam všechny ingredience, jen bych potřebovala vědět, na kolik stupňů je mám péct :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, tak snad se povedou:))
      peču je na 180 stupňů, přibližně 25 minut, ale radši je kontroluj:)

      Vymazat
    2. Super, díky..jo a prosím tě, máš tam že bílky na potření a žloutky tedy do těsta? V ingrediencích napsaný není :/

      Vymazat
    3. přesně tak:) mám to napsaný nějak zmateně,když to teď vidím...

      Vymazat
    4. Nemáš, jsem jen slepá :-D

      Vymazat
  19. Tak jsem je tedy udělala, nešlo mi je mít krásné jako ty, ale jsou VÝBORNÉ! Doteď už "celozrné" pečivo nekupuji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jsem ráda že chutnají:))
      nejradši bych je pekla pořád, ale jsem líná a není čas:D

      Vymazat
  20. Ahoj, šlo by to i jen z normální hladké mouky nebo musí být ta celozrnná? Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, určitě - i v původním receptu je hladká bílá, jen já jsem si to upravila:)

      Vymazat
  21. Vypada to krasne, vyzkousim :-) pecivo nejim, ale mam doma celozrnnou mouku a potrebuju ji nejak vyuzit, tak snad to bude mensi zlo, nez klasicke bile pecivo ... jinak devcata, vy ktera si hlidate linii a kupujete kvuli tomu tmave pecivo, tak si na to davejte pozor, nektere tmave pecivo ma dokonce vice kalorii nez bile, protoze je obarvene karamelem ;-)

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj, chci se jen zeptat, myslis, ze bude problem kdyz misto kvasnic pouziju susene drozdi? :)

    OdpovědětVymazat
  23. Před chvílí jsem dopekla a jsou výborné, řekla jsem mamce, ať je schová, jinak bych snědla celý plech. A to poslední dobou pečivo docela omezuji, ale tyhle housky jsem určitě nedělala naposled a jsou mnohem lepší než jakékoli kupované pečivo. Jen jsem se chtěla zeptat, zda by se to dalo nějak oživit, napadlo mě třeba nějaká semínka přímo do těsta, třeba slunečnice nebo i pohanka, ale to by asi bylo třeba ubrat mouky, no příště možná vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  24. můžu se zeptat? 1/3 balíčku znamená sušeného droždí ?? 1/3 kostky droždí?? (asi jsem blb, ale nechápu :-D), abych to nepokonila :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :)) nejsi blbá, já to občas píšu zmateně:D

      Vymazat
  25. Tak teda, musela jsem honem hodit pět k sousedům, jinak bych je sežrala všechny. :-D Ani se nedozvim, jestli by byly zítra ještě dobrý :-/

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj.
    Já zkoušela/zkouším teď, ale teda vůbec to nevykynulo:-/

    M.

    OdpovědětVymazat
  27. můžu se zeptat jakou používáš celozrnnou mouku? já je dělala o víkendu a teda asi se nepovedli - nechutnali... těsto bylo u ze začátku hodně tuhé...

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj :-) Za prvé - jsi moc šikovná! :-D Za druhé - můžu se zeptat z jaké celozrnné mouky to je? Mám doma žitnou a tento týden jsem zkoušela celozrnnou focacciu, a teda nic moc, tak nevím jestli nezkusit jinou.. Díky za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Ty hvězdoooo, tvoje houstičky jsou populární už i na FB ve skupině Ovládněte svůj metabolismus s Jill. Dneska jsem tam náhodou zahlédla fotky, říkala jsem si, jak ty housky skvěle vypadají, pak mrkám do komentářů, a tam odkaz na tento příspěvek. Jsi šikulka. :* Tento týden je snad ještě testnu. :))

    OdpovědětVymazat
  30. Tak jsem je dneska zkoušela a nějak se nazadařilo. Nějak to nevykynulo, a jsou dost tvrdé. Asi jsem dala víc celozrnné mouky a málo mléka. Nevím. :/ Příště zkusím jinou mouku.

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj, můžu se prosím zeptat, jestli kvasnice mohou být i sušené?

    OdpovědětVymazat
  32. dneska je zkusím upéct, jsem fakt zvědavá!:) jinak můžu je péct z žitné celozrnné mouky?

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj všem, koukám po receptech na pečivo z celozrnné mouky a tady se fakt vyřádím ;-) Jinak pro ty, co se ptaly na použití celozrnné žitné mouky. Obávám se, že tady ji použít nelze, žitná se nesmí dlouho hnětat, jen se krátce míchá s ostatními ingrediencemi. Peču 2x týdně kváskový chleba z celozrnné žitné mouky, tak mám malou zkušenost :-) Žitná je prostě úplně jiná než pšeničná...

    OdpovědětVymazat