neděle 25. října 2015

9 důvodů, proč mám tak ráda crossfit

Když jsem si někdy ke konci minulého roku po nějakých těch hodinách mezi jednoručkama ve fitku, kterýma jsem se snažila nahonit svá kostnatá ramínka, stovkách hodin fitboxu a ještě víc hodinách TRX říkala, že by neuškodila menší změna, a že teda zkusím něco novýho, ani náhodou jsem netušila, jak velká změna to bude.
A to jsem ještě zdaleka netušila, že to něco novýho se mi zaryje pod kůži tak hluboko (doslova, od dlaní až po holeně:D), že se z toho stane nedílná součást života, největší závislost i zdroj radosti, a že se o pár měsíců budu chystat na první závody.
A protože už je to tři čtvrtě roku, co se skoro denně dobrovolně týrám, denně si nadávám proč to všechno dělám, neustále se slovy "tak tohle už nikdy" končím s crossfitem a další ráno stejně nadšeně běžím na další trénink, sepsala jsem několik důvodů PROČ.
1) Hned na začátek největší klišé. Ale pravdivý. Protože crossfit je hlavně o lidech a o komunitě.
Všechny ty WOD, technika vzpírání i učení nových cviků by zdaleka nepřinášely tolik radosti a nadšení, kdybyste to neměli s kým sdílet. A právě crossfit mi dal spoustu nových kamarádů, kteří mají velký podíl na tom, proč se na tréninky tak těším. A ještě větší důvod jsou ty společný zasloužený snídaně!
Nejlepší je, když po vraženým WOD padnete na zem na podlahu špinavou od křídy, podíváte se vedle sebe, a kolem vás leží z každé strany 5 dalších mrtvol, stejně zničených a zároveň spokojených, tak jako vy.
Samozřejmě že i na crossfitu je to stejný, jako všude jinde a i na takovým tréninku můžete potkat někoho, kdo se bude chovat tak namyšleně, že byste mu nejradši dali kettlebellem po hlavě. Ale nejčatsěji to bývá tak, že se spolu na lekcích baví všichni, bez rozdílu jak dlouho kdo chodí nebo co si nakládá za závaží.

2) Protože je tam každej sám za sebe, a zároveň v kolektivu. Na jednu stranu je v tom soutěživost, na druhou stranu se všichni podporují, fandí si a nejvíc podpory nakonec patří tomu poslednímu, kdo ještě maká, když už to mají ostatní za sebou.
Po každém WOD si píšeme výsledky na tabuli (které bohužel často říkám tabule hanby), ať už je to počet opakování nebo čas. A pak je vždycky dáno černé na bílém, kdo byl nejlepší. A nikdo nikdy nechce, aby u jeho jména bylo to nejhorší skóre. Určitá soutěživost je i v tom, že když se někomu něco povede, přeju mu to, říkám si, jak je dobrej......ale zároveň v tom tu mrchu nechci nechat a musím to dát taky! :D
3) Protože v tom nikdy nebudu dost dobrá. Trochu depresivní, ale ještě víc motivační. A čím déle se tomu věnuju, tím víc zjišťuju, co všechno neumím. Pokaždé je kam se posouvat, a pokaždé je největší radost a oslavný taneček, když se něco dalšího podaří. Ať už je to chvíle, kdy si poprvé na osu naložíte kotouče co nevypadají jako z mateřské školky, uděláte první shyb nebo klik ve stojce, nebo se vám povede WOD v čase, za kterej byste se nejradši poplácali po upocených zádech.

4) Se třetím bodem souvisí i to, že nikdy nehrozí stereotyp. Pod crossfit patří VŠECHNO, od vzpírání s těžkýma činkama přes běh nebo veslování až po více či méně děsivé cviky z gymnastiky, jako jsou kliky ve stojce, chůze po rukou nebo muscle upy na kruzích. Dříve či později se nevyhnete ničemu, a tak jsem se i já po 23 letech života s fóbií že "když budu hlavou dolů tak spadnu a umřu" naučila kliky ve stojce.
Crossfit vás zkrátka donutí dělat i to, co nesnášíte a nejde vám to - a nakonec z toho budete mít radost.

4) Protože je to funkční cvičení, ne jen cvičení k nahonění svalů a ega. Svalovci co denně zvedají před zrcadlem činky, aby měli co největší bicepsy nebo ramena a slečny, které dělají po ránu kardio na lačno, aby byly co nejhubenější? Proč ne, když jim to vyhovuje.
Když má ale někdo velký bicepsy, tak je to pro něj asi fajn. Ale když jsou ty bicepy jen k tomu, aby prostě byly, ale nedá se s nima ani udělat pořádnej shyb nebo vyšplhat na laně, a při pokusu o stojku následuje shnilá hruška?
A nebo když má nějaká kráska 0,07% tuku, pěkný břicho a hezkej zadek, ale omdlela by vyčerpáním hned při náročnější rozcvičce?
To při crossfitu nehrozí. Na crossfitových závodech možná neuvdíte tak obří svaly jako na kulturistických soutěžích, ale alespoň uvidíte jak vypadá, když někdo ty svaly opravdu umí používat.
5) Protože vzhled není na prvním místě. Jasně, nikomu není jedno jak vypadá a asi každej chce mít míň tuku, víc svalů a hezkou souměrnou postavu, ale není to ten největší důvod, proč většina crossfiterů trénuje.
Není to žádný "dneska jedu nohy" a další den zase "dneska trénink ramen a bicepsu".
Děláme prostě wallbally, snatche, shyby, cleany, angličáky a další hnusy. A nikdo při tom tolik neřeší, jakej sval se mu právě zapojil při osmdesátým angličáku nebo s naložením těžšího kotouče na snatch.
Když se s kamarádkou domlouváme, co půjdeme trénovat, nedomluvíme se na dřepy proto, že z toho budeme mít dobrej zadek (což stejně budeme, haha!), ale proto, že je to naše slabina, na které chceme pracovat.

6) Protože to ze mě udělalo o trošku menší dámičku. Když si vzpomenu, jak jsem ještě před pár měsícema ve fitku pečlivě omotávala osu na dřepy ručníkem, aby mě to náhodou nedejbože netlačilo do mých křehkých zádiček, musím se usmívat.
Když začnete s crossfitem, se vším pak budete dělat mnohem menší vědu. Řízli jste se do prstu? Spálili si ruku o hrnec? To nic není, vždyť sedřený dlaně nebo rozseknutá holeň bolí mnohem víc!

7) Protože s crossfitem máte takovej výdej energie, že klidně můžete sníst mámu, tátu, bábu i s trakařem a k tomu celou vesnici, a stejně moc nestane.
Dřív by pro mě bylo naprosto nepředstavitelný jít hned po cvičení do kavárny a dát si tam ten nejsladší marcipánovej croissant. Protože bych tím všechno to úsilí pokazila. Teď se na společnou potréninkovou snídani vždycky neskutečně těším a dám si na co mám chuť. Zaprvé proto, že prostě můžu, zadruhé proto, že mi to dost změnilo pohled na sport, postavu i cíle celkově, a proto, že jídlo je prostě kámoš. A to je hodně osvobozující.

8) Protože se s každým tréninkem dostávám na hranici svých možností. I když už nemůžu a myslím si, že každou chvíli omdlím/umřu/pozvracím se, nakonec se nestane ani jedno, nakonec mi stejně nezbude nic jiného, než to se zbytkem všech sil dokončit. A k něčemu takovýmu bych se nikdy sama nedokázala donutit. N I K D Y.

9) Protože crossfit = spousta fešáků bez trička. A to úplně neurazí. Lukčo neboj, dělám si srandu!
Reebok od hlavy až k patě! #juhuuu
Crossfit je pro mě ten nejvěští koníček, největší radost a něco, v čem jsem se našla a naplňuje mě to. Ale to ani náhodou neznamená, že to tak musí být pro každého. Naproto chápu, že někomu může mnohem víc vyhovovat klidná jóga, moderní tanec nebo třeba box, a tak je to taky v pořádku. Ale když si najdete něco, co vám bude dělat alespoň z poloviny takovou radost jako mně crossfit, bude váš život hned hezčí. A je úplně jedno, jestli je to běhání, pěstování kaktusů, kreslení nebo třeba sbírání známek a vyrábění zvířátek z kaštanů.

49 komentářů:

  1. Teda teď jsi mě tak nadchla, že přemýšlím, že do to snad taky půjdu :) Doteď jsem z crossfitu měla hrůzu, protože jsem nikdy ani moc pravidelně nechodila do fitka (když už tak na spinning, squash, etc.), technika zvedání těžkých vah, natož nějaká gymnastika mi nic neříká a zvlášť tady v Belgii se bojím, že budu úplně za blbce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za blbce určitě nebudeš, každej si totiž moc dobře pamatuje, jak těžký ty začátky byly! :D

      Vymazat
  2. Je vidět, že crossfit opravdu miluješ :) a já zase miluju tvoje články! :-D Opravdu hezky napsáno!

    OdpovědětVymazat
  3. Nejlepší je ten poslední odstavec. :)) Jsou to krásné důvody a říkám si, že něco takového bych i já jednou ráda našla. :)Crossfit mě láká, ale asi to není zrovna pro "věčné" začátečníky. Tak nad časem. Krásný článek.

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjoo jak sleduju tebe, Zuz a ostatní, hodně mě to láká zkusit! :) bohužel my tu žádný crossfit v okolí nemáme :/ ale naprosto s tebou souhlasím, sport by měl být o radosti a ne o každodením porovnávání toho, o kolik ti vyrostl kterej sval a o kolik ti vylezly břišáky. Hodně štěstí na závodech! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Prý Lukčo! Dostalas na zadek za to oslovení?:)

    Markétko, chci se úplně vážně zeptat ohledně regenerace svalů. Píšeš že na cf chodíš skoro denně - děláš pak něco speciálního, aby si svaly odpočaly? Já taky trénuju téměř denně, pole dance, balet, trx, tabatu, s trenérem plyometrický trénink... a nedokážu si představit, že bych aspoň jednou týdně nešla na pořádnou odpočinkovou hodinu strečinku a do sauny. Crossfit mi přijde ještě mnohem náročnější než to, co dělám já - a že valím pětrkát týdně trénink typu the Murph, z toho se mi dělá vyloženě zle.. :) Děkuju za odpověď! Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě ne, ale asi dostanu! :D

      To co dělám určitě není správný, protože v mým případě svaly na tu regeneraci fakt čas nemají. Vím, že bych měla víc odpočívat, ale na druhou stranu je toho tolik, co se chci naučit a v čem se zlepšovat, že mě to "nutí" chodit pořád a pořád.
      Už jsem ve fázi, kdy si tělo na ten náročnej trénink tak zvyklo, že mě kolikrát další den nic nebolí, a když bolí, tak se to "rozhýbe", ale ideální to takhle určitě není a měla bych odpočívat víc....

      Vymazat
  6. Bod 9 mě přenesl přes nejkrušnější začátky! Bude to bolet, ale aspoň potěším oko!!:D Sice nemám tuk 0,07% ale při padesátým přelézání bedny omdlívám taky! A těším se na den, kdy udělám opravdickej shyb bez pomoci. To asi můj vítězný řev bude slyšet až na Nových sadech:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jak je větší zima už to ale není, co to bývalo! :D

      Vymazat
  7. Děkuji ti za to, žes tak často od začátku roku mluvila o crossfitu ;) a že také díky tobě jsem se odhodlala to také zkusit a už tři měsíce crossfit taky miluju! Sice jsem tam stále nejhorší, shyb neudělám, pořádnej klik taky ne, do stojky se nedostanu sama, stejně to miluju a těším se na den, kdy tohle všechno zvládnu a budu tak dobrá jako ty ;) Se vším souhlasím a nejvíc mě pobavil bod o menší dámičce (a poslední bod samozřejmě) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za krásnej komentář Gabi :)

      A já určitě nejsem nejlepší nebo nějak extra dobrá, ty pokroky jdou pomalu, ale zlepšuje se to - a stejně to bude i u tebe, držím palce ať se daří!! :)

      Vymazat
  8. Super!! S tým, že akonáhle človek objaví svoj koníček, život je stokrát krajší sa musím na 100% stotožniť. U mňa sú to už vyše roka činky, ale nejdem čisto bodybuilding/powerlifting/... skôr kombinujem všetko a hlavne na čo mám ten deň náladu a silu. Možno môj progres nie je taký ako ostatných, ktorí sa sústredia len na jedno a jedia "podľa pravidiel", mňa to ale strašne baví a ten pocit po tréningu je proste k nezaplateniu. Je tocez deň čas len na mňa a pomáha mi pri strese, smútku i hneve :D A druhé plus je, že som sa vďaka činkám prestala báť jedla a uvedomila si, že pri svojej výške, váhe a výkonu môžem a zároveň musím jesť pomaly ako chalani v mojom veku. Vyvrátilo mi to väčšinu mýtov, ktorým som dlhé roky verila.
    Crossfit by som chcela veľmi skúsiť, cítim, že to bolo tiež niečo pre mňa, avšak u nás je len večer a aj to na hodinku cesty ďaleko. Nie je to bohužial výhovorka, ale momentálne je to pri škole a práci pre mňa nereálne, takže zatiaľ ticho závidím a prajem veľa úspechov a minimum zranení :) A mať okolo seba skvelých ľudí je čerešnička na torte!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      A je super že sis taky našla to, co ti dělá největší radost! :)

      A to samozřejmě chápu, že každej bohužel nemá to štěstí jako já, že máme v Brně tolik možností, kdy na crossfit chodit...za to jsem moc ráda.

      Vymazat
  9. Jsem ráda, že konečně slyším, že někdo dělá sport primárně pro radost z pohybu, já si s takovým přístupem připadám mezi lidmi v posledních letech občas jako naprostý mimoň :))

    Crossfit mě láká už dlouho, ale odrazuje mě právě ta "socializační" stránka :D představa, že mám i při cvičení být v kontaktu s lidmi, natož se s nimi navzájem nějak hecovat atd.. na to jsem moc velký poustevník :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není zase až tak, že bychom tam byli všichni pořád v kontaktu, během WOD na povídání není čas a už vůbec ne síla! :)

      Vymazat
  10. O crossfite uvažujem už dlhšie, ale bojím sa ! :D super článok :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se bojím i těším každej den! :D Děkuju :)

      Vymazat
  11. Super článek!!! Skvělé, že jsi menší princezna. Sice tě neznám, ale i takhle online se mi líbíš čím dál víc. A bod 5 mám úplně stejně, motivace pro mě je být lepší, rychlejší, doběhnout dál a ten ubývající tuk na břichu je příjemný bonus k tomu. Držím pěsti na závody :-) a na další tréninky :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Uaaa más Nano 5.0.??? Ja mám len 4ky (čo samozrejme výrazne ovplyvňuje môj výkon :D :D ) si s nimi spokojná?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. teprve pár dní - ale už teď je miluju, jsou nejlepší na světě!! :D

      Jsou moc pohodlný a noha je v tom krásně stabilní :) Ale se 4 nemůžu porovnat, dlouho jsem cvičila jen v obyčejných "fitness botách" což byla hrůza!

      Vymazat
  13. No...crossfit...já teď bojuji s TRX...ne že bych předtím necvičila (cvičila, a dost), ale překvapilo mě, o kolika svalech nevím :D takže TRX mi asi chvíli vydrží než udělám hodně věcí, co teď neudělám a budu to valit tak jako někteří borci kolem mě :D Můžu se zeptat, když jsi začala chodit na TRX, za jak dlouho jsi v tom byla dobrá? :) a nebo hned od začátku? :)

    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hned od začátku mi určitě všechno nešlo, třeba taková "střecha" na břicho mi dávala zabrat, a cviky na tricepsy pro mě taky byly peklo :D

      Vymazat
  14. Když o tom tak přemýšlím, asi jsem se zatím nesetkala s člověkem, který by se pustil do crossfitu a po chvíli prohlásil, že ho to nebaví. Naopak slýchám ze všech stran samou chválu :) Nejvíc se mi na crossfitu líbí, že se snaží zapojovat celé tělo a zaměřuje se na funkčnost svalů. Je sice super mít bicák jako basketbalový míč, ale když člověk neví, co s ním, je to stejně k ničemu :) Je skvělé, že ses v tomhle našla, přeji hodně štěstí a úspěchů do budoucna - a málo modřin a podobných bolístek :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, taky neznám nikoho (teda z těch co překonali ty těžký začátky, někdo odpadne hned po první lekci:D), kdo by se do toho pustil a brzo toho nechal - spíš naopak, čím dál větší závislost! :D
      Moc děkuju!

      Vymazat
  15. Čau Market :) jako CF Zavislak (začala jsem shodou okolností Taky letos) můžu říct že si to vystihla na jedničku je to návykové a dostane se ti to pod kůži ani nevíš jak :) mě o to víc když jsem tam našla přítele :) a varuju tě jak jednou zkusís závody tak už nebudeš moct jinak (letos už jsem jich stihla 5:D).. Jen bacha na tu regeneraci já to taky takhle rvala a zablokovaly se mi mezilopatkove svaly (urputna bolest loktu) a je lepší trochu víc odpočívat ať můžeš makat X let :) přeju hodně CF úspěchů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee to ráda čtu, další závislák! :D
      Uvdiíme se na CFT Battle nebo na Bestii? :)

      A máš pravdu, uvědomuju si to, že jestli chci aby mi všechno dlouho vydrželo, nepůjde to tímhle tempem :( Musím se polepšit a být rozumná, ale s tou závislostí je to těžký :D

      Vymazat
  16. Super clanok ako vzdy. Musim sa ja konecne znova dokopat k crossfitu. Mna by zaujimalo ako je to s tou vahou. Cvicila som ho tri tyzdne a to dvakrat do tyzdna a pribrala som. Jedla som ako predtym, co nie je moc zdravo, ale ani velmi nezdravo. Asi som divny clovek. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:) Myslím ze to s CF nemuselo mít nic sspolečného -během 6 lekci by snad ani svaly nestihly narůst o tolik, aby se to na vaze projevilo:)

      Vymazat
  17. Skvělý článek! Já jsem začala cvičit od července ;) Musím říct, že jsem si vybrala menší posilku, kde rozhodně nikdo nechodí jak ze žurnálu, a hlavně, s prominutím, se tam s tebou vážně nikdo nes*** :DD, a to mi vyhovuje :D. Najednou jsem začala zvedat větší váhy a zjistila jsem, že mě to strašně baví. Taky mám sešit, kam mi píšou tréninky a můžu tak porovnávat, kde jsem začínala, a kde jsem teď, a je to skvělý!!! ;)

    Jen tak dál ;)

    A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuu:) Joo s náma se taky nikdo moc nemazlí, ani to že teče krev není důvod nedokončit WOD :DD

      Vymazat
  18. Úžasný článek ! Mohla bych se zeptat, kde nakupuješ sportovní oblečení ? :)
    Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      Oblečení mám různě, od těch dražších značek jako je Reebok nebo Adidas až po Lidl nebo Decathlon:)
      A to co je na fotkách tady - tričko "lift that shit" je pánské z New Yorkeru, kraťasy Under Armour, podkolenky z nějakýho e-shopu, podprsenka Adidas......a všechno na ostatních fotkách je pak Reebok :)

      Vymazat
    2. To jsou ony?
      http://www.botyobleceni.cz/475-boty-na-crossfit-reebok

      Vymazat
    3. Pod odkazem jsou všechny Reebok boty na cvičení, a ty moje tam jsou taky - Nano 5 :)

      Vymazat
  19. Krásně jsi to sepsala! Já mám teď takovou radost z kruhových tréninků, kam chodím, sice to nestíhám kvůli práci tak často jak bych chtěla, ale o to víc se těším. A miluju, když se mi povede něco, co jsem předtím nezvládala a když cítím nějaké zlepšení, to je prostě nej! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! A držím palce, ať tě to pořád tak baví! :)

      Vymazat
  20. To je hrozně hezký článek :) strašně se mi líbí jak popisuješ, že je ti vždycky na zvracení/ na umření :D s tím se úplně ztotožňuju :D vždycky, když jdu běhat, tak si říkám že už nikdy, už nikdy víc, že už se nikdy do toho mučení nepustím a nadává jak dlaždic, ale jakmile příběhu domů, tak vím, že chci znovu a že se stejně B du dal snažit o nejlepší tempo, které svedu :)
    Zkratka mi je tahle ta úchylka "chci umřít, ale jdu do toho znova" strašně blízká :D

    OdpovědětVymazat
  21. To je hrozně hezký článek :) strašně se mi líbí jak popisuješ, že je ti vždycky na zvracení/ na umření :D s tím se úplně ztotožňuju :D vždycky, když jdu běhat, tak si říkám že už nikdy, už nikdy víc, že už se nikdy do toho mučení nepustím a nadává jak dlaždic, ale jakmile příběhu domů, tak vím, že chci znovu a že se stejně B du dal snažit o nejlepší tempo, které svedu :)
    Zkratka mi je tahle ta úchylka "chci umřít, ale jdu do toho znova" strašně blízká :D

    OdpovědětVymazat
  22. Moc krásně napsáno! Já dřív chodila denně do posilovny..nedávno jsem ale objevila crossfit a byla to láska na první pohled (cvičení) :D . Úplně jsem na posilování změnila názor. Jen škoda, že ty vstupy jsou asi 2x dražší než do normální posilovny.

    OdpovědětVymazat
  23. Naprosto ti rozumím. :-) Crossfit jsem sice nikdy nezkoušela (ale asi by mě to lákalo), ale podobné pocity mám z bootcampu, který jsem si oblíbila. Skvělá parta lidí, překonávání se, cvičení pro to, co dokážu a ne kvůli vzhledu...přesně to mě na tom tak baví. :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Baví mě tvoje cílevědomost, moudrost a smysl pro humor.

    OdpovědětVymazat
  25. Ahoj, perfektny clanok!! Ja idem zacat s crossfitom od januara a uz sa nemozem dockat!! Tvoje clanky su super a citit z nich ako ta to bavi! :)

    OdpovědětVymazat
  26. Přesně tak, je to velká komunita. A člověk si na to zvykne hodně rychle. A boží triko (lift that shit). \O/

    OdpovědětVymazat
  27. Musím říct, že jsem moc ráda, že jsem nedávno objevila tvůj blog! Sama jsem instruktorka fitness a posilovna mi tedy není cizí, ale čím dál tím víc mě ty činky a různé stroje prostě začaly nudit. Začala jsem uvažovat o nějaké změně a tvůj blog mě přesvědčil, že crossfit (nebo něco podobného) prostě musím zkusit. Začala jsem teď sice v blbé době - období vánoc tzn. často zavřeno nebo zrušené hodiny, ale už jsem byla na 3 lekcích a nemůžu si vynachválit ten pocit po cvičení! Nebo vlastně i během :))) Myslím, že se to dokonce začíná líbit i příteli, takže budeme mít nějakou společnou zálibu :)
    P.S. Bod č. 7 je peckovní :)))))
    FitBlanka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat