úterý 6. října 2015

Podzimní dýňové wafle

Na podzimu je dobrých spousta věcí. Krásné barevné listí. Obchody plné huňatých svetrů a obřích šál a chladné počasí jako jasná záminka, proč si to MUSÍM koupit. Ideální doba pro pečení jablečných koláčů a sypání skořice kam se dá. Týden kávy v Brně. Burčák nebo KofiKofi s nabídkou podzimních sirupů (tady ale platí buď a nebo!). Dřívější a barevnější západy slunce. Nové epizody oblíbených seriálů, které se přes léto odmlčely. Nošení čepic, když máte fakt blbý vlasy, a nikomu to nepřijde podezřelý. A nebo takový ty podzimní činnosti, co už dávno nedělám, ale má svoje kouzlo - třeba pouštění draka (teď už bych se asi zamotala do provázku) nebo výroba zvířátek z kaštanů (teď už bych si asi jen provrtala prsty).
A taky dýně. Všechno z dýní, všechno v oranžové barvě!
A právě snídaně v podobě dýňových waflí je další z důvodů, proč mít podzim ještě radši.
Inspirovala jsem se na blogu Drobečky, kde jsem recept na dýňové wafle viděla už před dlouhou dobou, a teď se konečně dostala k tomu je vyzkoušet.
Základ je dýňové pyré - dýni vydlabejte (hokkaido se nemusí ani loupat), nakrájejte na kousky a dejte vařit v menším množství vody. Až dýně změkne tak vodu slijte a dýni rozmixujte. 
Pyré má kromě waflí spoustu dalšího využití - na pečení dýňových muffinů, chleba, koláče, cheesecaku, na výrobu dýňového másla...
Na 6 waflí budete potřebovat:
- 30ml oleje (dala jsem krásně voňavý oříškový, ale můžete dát jakýkoliv)
- půl šálku dýňového pyré
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 1-2 lžíce medu nebo třtinového cukru
- 80g celozrnné pšeničné mouky
- 50g hladké mouky (ale samozřejmě můžete dát jen jeden druh, klidně pouze celozrnnou)
- lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- lžička skořice
- půl lžičky muškátového oříšku nebo perníkového koření
Smíchejte zvlášť mokré a zvlášť suché přísady, a poté všechno důkladně promíchejte dohromady. Rozpalte waflovač, vytřete jej ubrouskem s kapkou oleje, a vlijte těsto. Wafle mám nejradši s tvarohem, banánem a medem, ale dobrá bude i jakákoliv jiná varianta.
A pokud nemáte waflovač, ze stejného těsta můžete připravit i výborné a krásně oranžové lívance.
P.S Fotky nejsou hezký. Protože podzim má i nějaké ty nevýhody - třeba to, že je ráno málo světla!
(a nebo to je tím, že byl prostě jen hlad a nechtěla jsem se zdržovat focením?:D)

19 komentářů:

  1. miluju vafle:) a fotky to nejsou spatny :) jinak na podzimu mam nejradsi asi to teply kafe/kakao, saly, kabaty, podzimni listi a prochazky :) ale netesim se na posmourny pocasi a dest :/

    ClaudiasNewLife

    OdpovědětVymazat
  2. Páni tak to taky budu muset vyzkoušet :) já se teda shodou okolností dneska chystám na dýňovou polévku, které jsem totálně propadla. Tak příště zkusím ty wafle :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel jsem jedna z malá, kdo nema wafflovac :-/ ale poradila jsem si jednou se zapekacem na toasty. Sice tvar nic moc, ale chuť pořád dobrá :-D až budu doma, musim vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  4. Ty vypadají taak skvěle, mňam! Jak budu doma v Brně, tak je určitě vyzkouším..pokud teda zase nebudu líná :D:)

    OdpovědětVymazat
  5. oooo mňam! ešte máme doma poslednú tekvicu, ktorú sa nám podarilo vypestovať v lete, a je poriadne veľká, tak možno nejakú časť z nej využijem na toto :)

    OdpovědětVymazat
  6. Wafle miluji, ale dýňové jsem ještě nezkoušela.. Někdy určitě zkusím, mňam!

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    OdpovědětVymazat
  7. Co musím udělat pro to, abych dostala takový #zaodmenu wafle? :D :D

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna včera jsem pekla dýňový muffiny a na to, že nemám ráda dýni,byly boží :D,takže o víkendu musím zkusit i vafle :D !


    runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Ráno není málo světla - ráno je v podstatě skoro tma (aspoň když snídám). A večer, když dorazím domů tak taky. Takže fotím na kuchyňské lince pod zářivkou a podle toho (a podle mého fotografického umu) ty fotky vypadají. Na těch tvých nedostatek světla neshledávám a vypadají dobře :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Dýně mám hrozně moc ráda a v tomhle provedení to musí být vážně pecka! Musím to rozhodně vyzkoušet! :)
    Diary of a Girly Things

    OdpovědětVymazat
  11. Až si sakra konečně koupím ten waflovač, budou wafle moje každodenní snídaně :D

    OdpovědětVymazat
  12. Hladovím ve škole a..tento článek mi zrovna nepomohl. :D vypadá to krásně

    Michaelatravels

    OdpovědětVymazat
  13. Krásně jsi popsala podzim - přesně pro to jej mám tolik ráda! :) A recept vypadá suprově, dýni já ráda, takže jde se na věc! :D :)

    OdpovědětVymazat
  14. Mňam, vypadá to skvěle. Po přečtení tohohle článku mám dokonce radost, že už je podzim. Díky díky! <3

    OdpovědětVymazat
  15. Aaa vafleeeee a dýně a já nemám vaflovač! :( to neeeee! :(( ještě že si tady v Belgii můžu koupit alespoň klasickou vafli na každém rohu :)

    OdpovědětVymazat
  16. Kurňa, všude samé vafle. To je znamení, že si mám koupit vaflovač! Jinak myslíš Markét, že by to šlo i upéct na pánvi jako palačinky/lívance?

    OdpovědětVymazat
  17. Což bych si mohla přečíst že jo - jen kdybych pozorněji četla :D :D :D ach jo. pátek.

    OdpovědětVymazat
  18. nemáme sice vaflovač, ale přemýšlím, že bych je zkusila jako palačinky nebo lívance.. vypadají hrozně dobře!
    http://kejdzi.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  19. Zbožňuji všechno, když je v tom dýně!

    OdpovědětVymazat