pátek 8. listopadu 2013

Co mám na Vídni ráda?

Ve Vídni už jsem přes dva měsíce, což ze mě sice ještě nedělá nějakého vševěda, ale......
konečně už nebloudím v metru, vím jak se kam dostanu, vím kudy a kam pěšky v centru, nemám deprese z návštěvy banky, pozdrav Grüss Gott říkám s přízvukem echt rakouským (ehm...ale věřit mi to můžete:D), ráno si v tramvaji a metru čtu noviny a tvářím se že všemu rozumím, radím zmateným turistům, kteří mě považují za Vídeňačku (ale z omylu je vyvedu ihned jak vyslovím první hlásku), vím ve kterých pekárnách mají nejlepší croissanty, kam pro levnou zeleninu a kam naopak pro sladkosti, kam pro levné sushi a kam na Sturm, vím kde koupit nejlepší falafel a taky to, že hummus z Billy je lepší než ze Sparu, znám nazpaměť hlášení z tramvají (a musím se ovládat, abych si to zároveň neříkala nahlas :D), vím jak si půjčit kolo i že do Billy na Pratersternu je kvůli všem pobudům a bezdomovcům lepší nechodit, 
ale hlavně....
znám kódy na záchody ve Starbucksech i Mekáčích, takže čurám zadarmo! (a to jste chtěli vědět)
A tak se s vámi dneska podělím o to, co mám na tomhle dunajském království ráda.
- Centrum - Ani ne tak Kärtner Strasse, která je sice taky fajn, ale na kouzlo přilehlých uliček nemá nemá. Nejradši mám ty, které vedou kolmo od Hofburgu, plné malých butiků i luxusních obchodů. A taky ulici Graben, a celkově celé okolí mezi Schottentorem, Hofburgem a Stephansplatzem, kde se pohybuji přes týden nejčastěji.
Často, když mám mezi přednáškami čas, jdu se sem jen tak projít, na chvíli si sednout na lavičku a pozorovat domy i lidi okolo, co mají na sobě a tak (jsem hroznej čumil :D). A právě tady se to často hemží luxusními kabelkami, Burberry trenčkoty, šátky s tím známým monogramem a sem tam se mihne i nějaká ta červená podrážka.
- Dunaj - o tom, jak parádní cyklostezky po celé Vídni jsou, zejména ty podél vody, už jsem básnila stokrát, to se prostě nikdy neomrzí. A díky tomu, že je řeka rozdělena do několika ramen, je voda hned v řadě městských částí.
Parky. Parky a zeleň. Úplně všude. Na Vídni je skvělé to, že ačkoliv je to rušené hlavní město, je tady zeleně jako nikde jinde. A obzvlášť na podzim je to krása, když se listy zbarví do oranžova. To mi potom ani nevadí, že je šedivo a nevlídno, protože ty barevné listy k tomu dělají zajímavý kontrast. V tom se ráda procházím, nohama šoupu po těch barevných listech a přemýšlím o všem možném i nemožném. A kolikrát mě i napadne tak geniální myšlenka a říkám si, že to musím napsat na blog....Ale neskutečně geniální!
Samozřejmě to ale vždycky zapomenu dřív, než to stihnu zaznamenat, a tak se tu zatím nic geniálního neobjevilo. Jak jste si asi všimli . (ale tak jako tak...jak říká Sheldon Cooper..."I love my mind" :D)
Parky. Tentokrát nemám na mysli stromy, ale ty bundy což je neskutečně trapná slovní hříčka. Všechny Vídeňačky totiž nosí parky, a to se mi hrozně líbí. Obzvlášť ty s koženými rukávy. Jen já jsem bohužel v khaki barvě dost vyblitá (za což barva asi nemůže :D) a tak tu svou, šťastně ulovenou v sekáči, moc neunosím.
- Pekárny - na každé stanici metra a doslova na každém rohu jsou pekárny, vonící čerstvým pečivem. Ať jste kdekoliv, můžete si být jisti, že na nějaký malý obchůdek, odkud budou preclíky volat "sněz mě" narazíte okamžitě. (ale to, že nejlevnější kus pečiva je tak za 70 centů je už věc jiná..)
- Výběr v obchodech - pokaždé když jsem někde v zahraničí, hrozně ráda ochutnávám nové potraviny, co neznám. A to si užívám i tady, pokaždé zkusím něco nového, ať už se jedná o musli, celozrnné sušenky, sýry a nebo klidně jen obyčejný jogurt :D 
Ale musím říct, že to rozhodně není tak, že by tu byl výběr několikanásobně větší než u nás, jak si hodně lidí myslí. Jasně, je tady třeba o pár druhů čokolád víc, ale zase tu nemají řadu potravin, co jsem si tak oblíbila u nás. Malý rozdíl to je, ale ne až tak, že bych z toho padla na zadek. Co se týče výběru jídla, opravdu na tom u nás špatně, jak si pořád tolik lidí stěžuje. (ale o tom radši příště, stojí to za samostatný článek).
- Vánoční trhy a atmosféra - Adventní čas nás sice čeká až za chvíli, ale nemůžu se dočkat, až to přijde! Protože právě v tomhle období je Vídeň nejkouzelnější, miluju ty světýlka, výzdobu, vůni sladkostí...
První malé trhy tu ale už začaly, v MuseumQuartier, což mi ale přijde zbytečně brzo a je škoda takhle "plýtvat" tou jedinečnou atmosférou. Další začnou příští víkend a ty největší u Rathausu s prvním Adventním víkendem. 
Tu pravou vánoční náladu cítím a připouštím si až v prosinci, ale stejně neodolám a na první punč si zajdu už o víkendu. Atmosféra neatmosféa, jak jde o punč, musí jít všechno stranou! 
- Forever 21 - a teď jeden opravdu duchaplný bod :D Ne že bych nakupovala oblečení nějak často, momentálně si to ani dovolit nemůžu, ale tenhle obchod je láska na první pohled. 
A druhý v druhém patře. A třetí ve třetím! Nejradši bych si v těch žlutých taškách odnesla skoro všechno, co na těch regálech visí. A to i přesto, že jednadvacet mi už není.
- Starbucks - Ano, je to komerční. Ano, najde se mnoho míst kde je lepší káva. Ano, ve Vídni jsou stovky kaváren kde bych dostala kvalitní kávu, nezmršenou mlékem. Ale o tom, proč to tu mám ráda a jaký jsem znalec už jsem psala. No a před pár dny se už objevily vánoční speciály, do Gingerbread latté jsem se naprosto zamilovala a do Vánoc už nechci pít nic jiného! Je to přesně kombinace koření, jakou mám ráda, a nádherně voní a úplně se vidím, jak se s tím roztomilým kelímkem procházím po osvětlených večerních ulicích a nasávám tu atmosféru.
 A  jak jsem zmiňovala výše - jinak jsem naštvaná, že je všude vánoční výzdoba tab brzo, štvou mě čokoládoví Mikuláši co jsou v obchodech snad od konce září a přijde mi škoda že to všechno může zevšednět. Ale jak jde o kafe, nemůžu si pomoct (ale uznávám, že Sinatra by u toho teda ještě zpívat nemusel :D)
- Metro - co k tomu dodat, jako holka z Moravy, která jezdila 22 let jen šalinooooo mám cestování tímhle vláčkem prostě ráda, je to rychlé a konečně můžu i říct, že přehledně značené a jednoduché jak facka. 
- Poznávání nových míst i lidí - napsala jsem si seznam, kam všude se tu chci podívat, co poznat a dokonce i kam zajít na kafe nebo na jídlo (nic se nesmí podcenit :D), tak, abych svůj čas tady využila naplno a na konci pobytu mohla říct, že jsem město opravdu poznala. Ale někdy mi přijde, že toho, co bych chtěla vidět je tolik, že mi na to nemůže půl rok stačit a potřebovala bych spíš celý život.
- Město pro život - tím chci říct, že je to tady udělané tak, aby se tu lidem dobře žilo, ne jen přežívalo. Myslím ty parky, lavičky úplně všude, různá posezení, veřejné záchody, pítka na vodu, tisíce možností kde sportovat, kde grilovat i pořádat piknik, jezdit na kole, bavit se. Prostě na co si vzpomenete!
Není náhodou, že se podle jedné studie umístila Vídeň na prvním místě žebříčku měst, kde je nejlepší úroveň žití.
- Ekologie - ne že bych byla nějaká přírodní žena s nemytýma vlasama v kostkovaných kalhotech, ale myslím, že alespoň trošku by se měl o životní prostředí starat každý. A taková maličkost jako je třídění odpadu ještě nikoho nezabila.
A právě na to jsou tady Rakušáci hodně vysazení, dokonce i ve škole jsem viděla místo jednoho odpadkového koše rovnou tři, barevně rozdělené. I obaly některých jogurtů jsou dělané tak, aby se z toho dala etiketa oddělit a vyhodit zvlášť :D
A taky jsou tady všude podél chodníků odpadkové koše a se sáčky na....no víte co...když venčíte pejska. (jenom idiot to nechá na chodníku!)
- Být zmatenou turistkou - tedy, být zmatená a ztracená (což už se mi dlouho nestalo, ťuk ťuk na dřevo) se mi samozřejmě nelíbí, ale co se mi líbí je to, že lidé hned poradí. Stačí na zastávce zmateně koukat do jízdního řádu a hned se někdo zeptá, jestli nepotřebujete pomoct (pokud tam nejsou jen Arabi :D)
A nebo když jsem jednou spadla z kola (ale fakt hodně trapně spadla, převrátila jsem se na bok jak shnilá hruška:D), hned ke mně přiběhly dvě paní, jestli jsem v pořádku. 
Ale na druhou stranu, někdy rakušáci chtějí pomáhat až moc. A proto pro vás mám jedno ponaučení - foťák velký jako kráva nikdy nenoste na krku, ale v tašce, jinak budete vypadat jako zmatené turistky (no dobře, uznávám, že mě možná prozradilo to, že jsem si fotila Billu:D) a Rakušáci vás budou chtít zachraňovat, ukazovat město a zvát na kafe. To tak!
(Pche, prý potkáme se u Opery, jestli teda vím kde je. Ne asi, du Dummkopf!)
V Brně se mi opravdu běžně nestává, že by mě někdo oslovil na ulici nebo v metru, ale tady se mi to stalo už několikrát. (hmmm. že by to bylo tím že metro nemáme?:D)
A nebude to tím, že bych svým příjezdem do Vídně nějakým kouzlem zkrásněla (kéž by!), ale asi to tady berou trošku jinak a mají větší odvahu než Češi. Nebo si o sobě víc myslí. A nebo jsou zvyklí, že jsou tady dámy povolnější a tak si víc troufají? No snad jsem nevypadala jako prostitutka z východního bloku!
Ne ne ne, radši se nebudu pouštět do žádných konspiračních teorií!
Stovky možností - muzea, bary, divadla, kluby, galerie, kavárny, nákupní centra....všechno je to pro mě nové a libí se mi, že mám pořád co poznávat a rozhodně nehrozí, že bych měla čas a nevěděla co s ním. To je na pobytu v cizím městě snad to nejlepší! 
Komisař Rex - o svém milovaném retro seriálu už jsem taky psala. Vždycky jsem nadšená, když vidím místo kde někoho zabili, kde ležela mrtvola nebo kde chytili vraha která znám z obrazovky. 
Kokosové müsli, sushi, usměvavý koláč, celozrnný croissant, jogurt se stévií....Ne počkat, dnes jsem vlastně nechtěla psát o jídle! Omlouvám se!
Škola - většina předmětů, až na výjimky, mi sice žádnou radost nepůsobí a jsem z toho maximálně tak otrávená....ale co se mi moc líbí je to, že některé hodiny mám ve staré historické budově Universität Wien, což budova je neskutečně působivá a už kvůli ní chodím na ty přednášky ráda. A jako bonus stojí přímo v centru města, hned vedle Starbucksu  Rathausu.

Když to nekonečné povídání které vás jistě unudilo k smrti shrnu, mám to tady opravdu moc ráda, a dokážu si představit že bych tu jednou bydlela.
 V nějakém starším domě s točitým schodištěm a vysokými stropy.
 Blízko pekárny, kam bych chodila ráno pro čerstvé pečivo.
A do práce bych jezdila na kole.
A s budločkem chodila na procházky do parků.
Ale tak jako tak, doma jsem v Brně a k tomu městu budu mít vždycky nejblíž a i kdyby se v budoucnu naskytla nějaká příležitost žít v zahraničí, na čas bych ji ráda přijala, ale domů se vždycky vrátím s radostí. Al hlavně - práce v odvětví v jakém bych v budoucnu ráda pracovala a jakým směrem se ubírala (mám trošku naivní sny) je pro mě představitelná spíše jen v rámci ČR s naší krásnou češtinou.

Ale teď už opravdu konec mých řečí, fotky toho stejně řeknou víc.
Tyto jsou foceny z učebny, kde mám v pondělí přednášku o Estetice všedního života, což k tomu padne jak prdel na hrnec krásně pasuje, protože kde jinde se učit o různých pojetích krásy, než právě na takovém místě - na jedné straně výhled na Albertinu, na druhé na Hofburg.
Odraz ve školním okně..

A jeden z mnoha pohledů na Kahlenberh..
A tady pohled z vrcholku na město..

 
Můj oblíbený Donauinsel za krásného počasí...

A podvečer v centru...

A i takhle vypadá podzim ve Vídni :)
Nádvoří nádherné historické budovy Univerzity, v tomhle pojetí mi ten šedý podzim ani nevadí :)
A moje nejoblíbenější místo v centu s pohledem na Hofburg (jo a je tam Tiffany :D)

57 komentářů:

  1. aa, miluju tvoje fotky:-). Už jsem to tu kdysi psala, ale napíšu to znovu! stejně tě obdivuju že to v tak velkém městě zvládáš!:-D já žiju v malém městě a když třeba jedu do Olomouce nebo Brna, silně obdivuju všechny lidi že se dokážou vyznat v těch tramvajích a podobně, a zažít tohle někdě v cizí zemi kde by bylo vše napsané cizí řečí (s těží to chápu v češtině ty tramvaje, metra a tak) a ještě třeba o 50x větším městě, by bylo pro mě peklo. Samozřejmě bych to zvládla ale ty začátky bych silně prožívala... A jinak ti moc závidím že budeš mít Vánoční trhy a tu jejich krásnou atmosféru stále při ruce! Jelikož já se tam asi nedostanu (byla jsem tam jednou a nesmírně jsem si to zamilovala, ach, moc tam chci!:-D), těším se na tvé fotky. Věřím, že si pro nás určitě nějaké přichystáš:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!:)
      A naprosto to chápu, ty začátky byly hrozný i pro mě, a to jsem zvyklá aspoň na ty tramvaje, ale tady jich je mnohem víc, do toho to metro, autobusy, všechno cizí...Ale nezbývá nic jiného než se s tím poprat a v závěru to zvládne každý :)
      No a fotek bude moc moc moc moc!:D

      Vymazat
  2. Ty jsi mistr v psaní těch nejdelších souvětí na světě :-D:-D Nic ve zlém samozřejmě!! :-D Ve tvém případě je vážně těčka jen pro blbečka, co? :-D Každopádně k tématu. Po tomhle článku bych se ani já (bývalá) blondýna nebála navštívit Vídeň sama samotinká :-O:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, když už je to dlouhý, tak se vším všudy! :D
      Ale asi bych se tomu měla vyhýbat, vzhledem k tomu že mistr interpunkce zrovna nejsem a čárky sázím jen podle pocitu :D

      Vymazat
  3. Super blog! Chystám se v únoru na Erasmus do Vídně, takže hltám každý tip! (i ty přízemnější o záchodech a levné zelenině :D, takže sem s nimi! :)

    OdpovědětVymazat
  4. překrásné fotky :) chtěla bych tam :)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělý článek! Přesně, jak říkáš - pro mě je to město relaxace :D Jinak musím přiznat, že mně trochu vadí, že Vídeň je takový "placatý", běh i kolo mi tam méně ubíhá, raději běhám u nás doma v Brně :))

    OdpovědětVymazat
  6. Přenádherně napsaný článek, krásné fotky a vlastně není co vytknout. U tebe si vždycky mile ráda vše pročtu, umíš krásně zaujmout jak psaním, tak i fotkami <3 :)).

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek, Vídeň se mi strašně líbí! :)) Byla jsem tam poprvé teď v létě s kamarádkami a vážně jsem si to tam zamilovala:) Asi jedno z mála měst, kde bych si dokázala představit žít. Jinak před Vánocemi tam jedu na den, doporučila bys mi, co si tady koupit (nejlépe něco dobrýho :D třeba něco, co u nás neseženeme)? Díky moc a užívej si vídeňského života:))
    P.S. obdivuju tě, že si dokázala na takovou dobu odjet z domova, já si při každém tvém článku říkám, že bych to asi nedávala :D

    OdpovědětVymazat
  8. Hmm, tak podle tvého článku to vypadá jako ideální město:)) A neříkám, že by se mi tam teda nelíbilo bydlet! Teda, možná až po Londýně..

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek! U těch fotek na konci jsem si říkala "Neee, ať už je konec článku, nebo tam budu muset jít hned teď pěšky" :D Zrovna jsme ve škole přemluvili učitelku, abychom jeli na exkurzi do Vídně a já mám takovou smůlu, že ten den nemůžu!! Ale už se tam chystám v lednu do Albertiny :) Moc ti to bydlení tam závidím, musí to být fakt úžasný :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nedovedu si představit situaci, kdy by mohla zevšednět vánoční atmosféra! :D u mě nikdy! :D a navíc už příští měsíc, to je tak akorát už mi přijde :-)) a vánoční kafe? Ááách <3 hezký článek :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ja te prostě zeru! Tvoje články čtu kolikrát i víc než jednou a nemusím ti ani psát, jak moc poutavy a vtipný jsou. No a ty tvoje fotky, to je prostě nadhera, ne nadarmo máš ode mě olajkovany celý album na facebooku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhodnější blondýna, za to máš u mě punč! :D

      Vymazat
  12. Je to senzační článek, strašně ti závidím :)) Hrozně bych se chtěla dostat do Forever 21 nebo posnídat u Tiffanyho nebo ty parky a prostě celá Vídeň... Snažím se poslední dobou přemluvit naše, aby jsme se tam jeli podívat na vánoční trhy (slibujou to od mých deseti!!!), ale i letos to asi bude marná sláva.. :/ Užívej si to tam :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Nevím kolik ti je, ale třeba se tam jednou můžeš vydat sama, bez rodičů, všechno je tu přehledné:)

      Vymazat
  13. koukám, že máme podobné věci, co se nám na "našich" městech líbí ^^ fakt mám radost, že se nám oběma ten erasmus (zatím - ťuk ťuk ťuk) tak vydařil :)) xx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad to tak i zůstane, ťuk ťuk :D I když z těch zkoušek mám hrozný obavy :/

      Vymazat
  14. Konečně jsem se k tomu článku dostala! :D Od večera klikám na odkaz a vždycky se to načetlo do 3/4 a neviděla jsem vůbec, ale vůbec nic. Stálo to za to čekání :) Fotky opět dechberoucí, a informací plno. Ve Vídni jsem byla jednou jedinkrát a po každém tvém článku bych se nejradši sebrala a jela tam! Jinak že jsou nějaké bundy, kterým se říká parky, to jsem teda nevěděla :D (trapas...:D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty seš zlatá Terezko! Děkuju moc! :)
      No jsou to vlastně spíš takový kabátky, vypadá to trošku jako to co nosí bezdomovci - a na mě to tak vypadá úplně:D

      Vymazat
  15. Fotky jsou opravdu nádherné. Moc se mi líbí tyto články a pokud pojedu do Vídně, budu o něco chytřejší :D.

    OdpovědětVymazat
  16. krásný fotky, moc pěknej článek :) jeto pěkně napsaný, já mám Vídeň dost ráda, doufám, že se tam na Vánoce pojedeme podívat na trhy, jsou nejlepčí:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju moc!
      Určitě to za to stojí, snad ti to vyjde:)

      Vymazat
  17. ahoj, od kdy a jak se učíš německy? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, na základce jsem ji měla dva roky, ale tam jsem se nenaučila nic.
      Potom jsem chodila na gymnázium, kde bylo němčiny víc než jinde - 5 hodin týdně plus konverzace a německý zeměpis. Pak jsem z ní maturovala, ale poté dva roky německy nemluvila.
      Minulý rok jsem chodila dvakrát týdně do jazykovky....a teď jsem tady :) Rozumím dobře, domluvím se, ale s psaním a gramatikou je to horší :)

      Vymazat
    2. takže bys řekla že ta jazykovka ti hodně pomohla? :) přemýšlím, že bych se chtěla nějak pořádně zlepšit v němčině ,ale zas pokud bych to ěmla na vš jako předmět vůbec by mě to netěšilo. popsala bys nějak víc to studium na jazykovce ? nebo jestli chceš, můžeš mi to napsat na mail, se-mte-x@seznam.cz .děkuju moc! :)

      Vymazat
    3. Ta jazykovka mi právě pomohla jenom v tom, že jsem si oživila to co jsem uměla dřív a pomalu zapomínala, chodila jsem tam jen dvakrát týdně po škole na hodinu a půl, takže na oživení dobré, ale jinak to bylo málo :)
      Nejvíc jsem se naučila na gymnáziu a díky tomu mám nějaký základ, ale ta jazykovka pro mě byla fakt jen na oživení, takže to moc nedokážu posoudit :(

      Vymazat
  18. moc hezký článek, který jsem si po dlouhé době přečetla celý :) navíc fotky jsi krásně nafotila! my se s kamarádkou chystáme na pár dní do Vídně přibližně za 14 dní. kdysi jsem tam už byla, ale jen jsme se tak trošku prošli ulicemi někde v centru, moc jsme toho neviděli. tak snad toho tentokrát stihneme více :) díky za tipy, kam zajít, ještě to blíže prostuduju a navrhnu nějaký plán. Forever 21 ale určitě nemineme, mám v plánu si koupit boty a kabát, tak snad dobře pořídím. sehnat pěkné, kvalitní boty na zimu, které nebudou stát 3 tísíce, v Praze není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. anebo jsem moc náročná ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)
      Forever 21 je skvělý obchod, myslím že se vám tam bude líbit, kabátů jsem tam viděla hodně, ale bohužel nevím, jak moc budou teplé..

      Vymazat
  19. Krásný článek, krásné fotky, hezky jsem si početla :)

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, na instagramu jsi psala, že si do perníkového latté dáváš 2 punpičky. To si je dáváš do jaké velikosti kafe? Já ho měla už loni a strašně mi chutnalo, ale od dalšího mě odradila právě jeho sladkost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Piju to největší a nebo střední, malé nikdy! :D
      Když mám dvě pumpičky ve velkém tak je to hlavně krásně voní, je to nasládlé, ale nijak přeslazené...
      Ale pokaždé je to stejně jinak, záleží jak jim "ujede ruka". Ale sladké já mám tak jako tak ráda hodně :)

      Vymazat
  21. nieee dalsi clanok o viedni, uz staci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nie nestačí, bude jich ještě moc a moc ;)

      Vymazat
    2. Mně se teda tyhle články líbí víc a víc!! :-) Palec nahoru:-)

      Vymazat
  22. Tak tenhle článek se fakt vyvedl - palec nahoru !! :) Jen tak dál!
    O to více jsem zvědavá, jak to vše budu vnímat já, jestli budu mít také takové zážitky apod., až ve Vídni příští semestr budu.

    Lenka (aneb ta otrava, která Ti ted v poslední době neustále zahlcovala mail dotazy ohledně kolejí :)) )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! a zážitků určitě budeš mít spoustu:)

      Vymazat
  23. Markétko a ten hummus sa dá nájsť aj v Bille alebo v Spare v Brne? Už som ho znáňala niekoľkokrát, ale stále nič. Pri akých potravinách by som ho mohla nájsť?
    Ďakujem krásne za odpoveď a pekný deň :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, ve Sparu jeden mají, ale ten není nic moc - v oddělení s vegetariánskými potravinami, přímo od značky Sparu-Veggie, v chladícím oddělení jak jsou šunky, sýry apod. :)
      Ale v Bille ho u nás myslím nemají vůbec..

      Vymazat
  24. Jak já miluju Vídeň. Krásné, úplně jsi mě tam svými fotkami vrátila.

    OdpovědětVymazat
  25. Já když jedu do Vídně, tak jedině nakupovat do Primarku, ale co mi říkala kamarádka, tak prý se to nevyplatí tam jezdit, že tam nic nemají. Ale já když jsem přijela z Primarku, dovezla jsem si 2 tašky oblečení :D
    Ráda bych si Vídeň prošla (bez nákupů!), protože podle fotek je opravdu krásná :)

    OdpovědětVymazat
  26. Vo Viedni som ešte nikdy nebola, ale ak sa tam raz vyberiem, určite si nebudem kupovať žiadneho sprievodcu ale vytlačím si celý tento článok pretože je skvelý! Navyše fotky nádherné ani sám google by mi také nenašiel :)
    LipstickJungle

    OdpovědětVymazat
  27. Je nádherná :) Fotky jsou naprosto super :)*

    OdpovědětVymazat
  28. Velmi velmi pekny clanok s krasnymi fotkami, ja sa uz nemozem dockat vianocnych trhov, tie Viedenske su bezkonkurencne! ;)

    OdpovědětVymazat
  29. jee úplně se mi vybavila letošní dovča, která zahrnovala pár dní ve Vídni... s tou poslední fotkou souhlasím, jednoznačně nejlepší ulice na window shopping :) :D

    OdpovědětVymazat
  30. Dúfam že sa do mi do Viedne podarí niekedy dostať, hlavne vo Vianočnom období...:) tým pádom z bicykla si ma pobavila :D

    OdpovědětVymazat
  31. Nádherný fotky:-) už abych tam byla :-*

    OdpovědětVymazat
  32. Ty poslední fotky jsou dechberoucně (existuje takové slovo, že :D) krásný.
    Když to tam vidím, ani by se mi nechtělo domů.

    OdpovědětVymazat
  33. Ja na Viedni milujem všetko! Pôjdem tam raz bývať. :)

    OdpovědětVymazat