neděle 8. září 2013

Vídeňský průvodce : Zámek Schönbrunn a ZOO

Hezký den!
Založila jsem novou rubriku Vídeňský průvodce (což zní možná trochu troufale, vzhledem k tomu že bloudím kde se dá a Vídeň zdaleka ještě tak dobře neznám, ale o tom pomlčíme :D), kam budu psát o různých místech, která jsem navštívila, a třeba to někdo z vás později i využije :)
Napřed vám ale povím jednu pohádku, o tom jak šla blondýna na párty.
To se tak jednou jedna blondýna těšila, jak půjde večer na párty-párty a pozná noční Vídeň zase o trochu víc...
Napřed jsem samozřejmě musela vyřešit neřešitelný nemám-co-na-sebe problém, přemýšlela jestli jít za geeka s brýlema nebo ne (čočky vyhrály) , do drogerie jsem si skočila pro tekuté linky, které jsem tu neměla, abych mohla být fakt kočka, osprchovala se, pracně si na svůj vyblitý ksicht namalovala párty obličej, umyla a vyfénovala vlasy, pořádně se nakrmila, aby mi z toho pití nebylo špatně, a vydala se vstříc nočnímu životu.
Sraz jsme měli u McDonaldu na jedné zastávce, kde jsem za těch pár dnů byla už několikrát, takže bych tam teoreticky trefit měla. No, netrefila.
 Napřed jsem nastoupila na tramvaj která jela úplně jinam (joo, čísla mi dělaly vždycky problém), tak jsem vystoupila hned poté co jsem si toho všimla. Na zastávce jsem vypadala asi hodně zmateně, protože se mě hned jeden mladík začal ptát, kam potřebuju jet a radil mi. Tak mě poslal na metro, kterým bych se na onu zastávku měla dostat - to bych si ale nesměla splést Schottenring a Schottentor a nejet úplně jinam. Takže na sraz jsem se s velkým úsilím dopravila o 20 minut později, ale celá parta už byla pryč, a já jsem samozřejmě neměla na nikoho číslo, protože jsem byla líná si to dřív uložit :D Tak jsem chvíli smutně stála před McDonaldem, snažila se ulovit wi-fi, a pak se vydala zpátky na cestu na koleje (můžete hádat, kolikrát jsem zabloudila tentokrát). Původně mě napadlo, že bych si aspoň koupila kafe nebo ovocný pivo a šla se sama projít, když bylo tak krásně teplo a město hezky osvětlené, ale při pohledu na všechny možné podivíny okolo metra mě ten nápad rychle přešel a radši jsem se vydala zpátky. Každého kolemjdoucího jsem podezírala z toho, že mě chce okrást, znásilnit a nebo zabít (a nejlíp všechno najednou), a pohledem jim to asi dávala dostatečně najevo :D Jsem prostě hrdina, s odjištěným pepřákem v ruce!
Na koleje jsem se ale dostala, tam jsem si opět odlíčila svůj pracně vytvořený párty obličej (sakra, a to mi to zrovna tak slušelo!), převlékla se do pyžama s buldočkama, a šla spát. Tomu se říká party hard :D
Ale to byla jen krátká kulturní vložka o tom, jaká jsem párty-girl, královna tanečního parketu, a tak.
Protože jsem ale byla ráno pořádně vyspaná a neměla kocovinu a navíc jsem ušetřila hodně peněz, které by jinak asi padly za burčák vlast, byl plán na dnešní den jasný. Včera jsem se v novinách dočetla, že se v Schönbrunnské ZOO před pár dny narodilo maličké slůňátko (joo, slovům jako Elephant a baby ještě rozumím :D), a k zámku jsem se stejně chtěla zajít podívat, spojila jsem oboje. ZOO je totiž přímo v zámeckém parku, a navíc mi tam jelo přímo metro U4 od kolejí, takže ideální cestování pro blondýny. Ani zastávku jsem tentokrát nespletla, jmenovala se jednoduše Schönbrunn :D
Abych mohla dělat chytrou, tak teda...Schönbrunn je barokní zámek, který sloužil jako letní sídlo císařské rodině (v zimě přebývali v Hofburgu, ale o tom třeba zase příště). Žila zde například Marie Terezie, která má na svědomí jeho kompletní přestavbu, a později císař František Josef se svou manželkou Sisi (znáte tu pohádku od Disneye?:D). A zámek je to opravdu nádherný, včetně rozlehlých a krásně udržovaných zahrad. Má přes 1400 místností, ale zpřístupněna je jen zlomek z nich. 
Já jsem uvnitř nikdy nebyla, ale třeba to jednou napravím. Ale zámecké zahrady spolu s vyhlídkou Gloriette (připomínka vítězství Rakouska v bitvě u Kolína z roku 1775) na kopečku jsou zážitek tak jako tak.
Vídeň je hodně placatá, a tak je odtud krásný výhled (a ideální místo třeba na piknik a vínko :D). A přímo v Gloriette si můžete dát kafe nebo zákusek.
A přímo vedle, v zámecké zahradě je zoologická zahrada - údajně nejstarší existující zahrada na světě, a přímo tady se i roku 1906 narodilo první slůně v zajetí (zase jsem si to přečetla a teď házím moudra :D). A slůně se tu narodilo i před pár dny, takže jsem se sem vydala - a možná to bylo i z části proto, že v neděli jsou v Rakousku všechny obchody zavřené (ani rohlík si nikde nekoupíte!), a tak jsem musela upustit ze svého původního plánu zajet si do Primarku :D
Koupila jsem si kombinovaný lístek za 18 euro který platí do ZOO i na Riesenrad (Obří kolo v Prateru), protože to bylo mnohem výhodnější - jinak by stál jen vstup do ZOO 15 euro a Risenrad 8. Takže na to kolo se chystám zajít někdy v týdnu, už jednou jsem tam před několika lety byla, a ten výhled je opravdu parádní.
Musím uznat, že pro někoho, kdo nemá rád děti nebyla slunečná neděle zrovna ideální den pro návštěvu ZOO, ale zatla jsem zuby a i ten vřískot přežila (i když bych je nejradši všechny naházela do lvího výběhu :D), ale stálo mě to dost nervů :D
Ale ze ZOO jako takové jsem byla nadšená, třeba s Brnem se to nedá vůbec srovnávat (je holt znát že tady na to mají více peněz). Celý areál byl krásně upravený, pěkné a řekla bych, že i docela dostatečně velké výběhy, všude plno laviček a doplňkových cedulí, čisté (!) záchody na každém kroku....ale hlavně - viděla jsem spoustu zvířat, která nikdy předtím ne - třeba pandy, hrochy (úplně zblízka), nosorožce, a nebo třeba právě to maličké slůně. A nadšená jsem byla i z tučňáků, tygra a nebo roztomilých laní. A líbily se mi i různé tématické pavilony, třeba deštný prales. (Insektárium s odporným hmyzem se mi líbilo už o něco méně :D)
Nechtěla jsem mít milion rozmazaných fotek, kde by byla kdesi v dálce vidět za plotem malá tečka která by nejspíš byla lvice,gorily za lesknoucí se vitrínou nebo ptáky focené přes husté pletivo (a vlastně ani nechápu, proč takové k ničemu fotky někdo dělá - to pak ukazuje příbuzným doma večer v obýváku, nebo co?! :D), a tak jich mám jen pár. 
 Tady mi pan pelíkán krásně zapózoval, frajer jeden...
A úkol jen pro ty, co mají zrak jako ostříž - najděte mini slonečka! :D
Bohužel bylo pořád schované pod svou maminkou, takže se mi nedařilo ho vyfotit, a navíc na něj slunce pořád házelo stít a nebo jen neumím fotit Ale musím říct, že bylo mnohem menší (i když...jak jde o slona, tak to pořád mohlo nějakej ten metrák vážit :D), než jsem čekala, úplně ňuňuňuňu.
 Jeden ze starších slonů si hrál z pneumatikou, to bylo krásný. (a ten na spodní fotce taky není to miminko, ale jeden ze starších)
 No řekněte, není tohle to nejroztomilejší, co jste kdy viděli? :D
Asi teda ne no, ale mně přišli úžasní, jak tam spinuškali ňuňánci roztomilí na sobě tak krásně leželi :)
 A pan nosorožec hezky zblízka..
 A jedna roztomilá kočička. I když, kdybych byla v té kleci, asi bych názor změnila :D
K vidění byli ale i třeba Japonci v noře...
Takže pokud máte děti - vezměte je na zvířátka. Pokud jste sami děti, řekněte mamince, ať vás vezme na zvířátka. A pokud děti nemáte a ani je nemáte rádi, stejně běžte na zvířátka! (ale radím přihodit nějaký ten prášek na uklidnění do kabelky, mně by se to hodilo :D)
A to už je z dnešní procházky po krásných koutech Vídně vše, a tak se s vámi tématicky rozloučím...třeba.....hroším zadkem!

49 komentářů:

  1. Japonci v noře mě fakt rozesmáli!:DDD A ten sloneček je ňuňu:) Ta ZOO celkově vypadá nádherně,jinak návštěvy ZOO u nás nejsou moje parketa..

    OdpovědětVymazat
  2. Tvá party hard mě vážně pobavila! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Taky nesnáším uřvané děti :D My už nechodíme do Zoo, v Hamburku jsme tam sice chtěli, ale za 20euro na osobu jsme si radši zašli na večeři, která vyšla i levněji :D :) Vídeňská ale vypadá božsky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děti jsou zlo :D
      normálně do ZOO taky nijak často nechodím, ale sem jsem se chtěla podívat, už kvůli tomu v jakým je to prostředí :)

      Vymazat
  4. Tak jsem se zase jednou zasmál cizímu neštěstí :DD a ty fotky jsou fakt skvělý, úplně profi! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ráda potěším, taky jsem jindy škodolibá! :D
      a děkuju moc :)

      Vymazat
  5. Až mi někdy bude smutno vzpomenu si na "Japonce v noře" a hned bude líp. :DD v zoo jsem byla v létě (a v neděli :D) a taky se mi moc líbila. Mohu tě ujistit, že tvoje fotky jsou nádherné :) Zastávky se mi taky dříve pletly, všechno je to stejný. A ještě k tomu, když neumím německy ani zbla. Chce to dávat pozor na každé písmenko :) Přeji ti všude v pořádku dojedeš, abys jim mohla ukázat, jaké sou v Brně party-party slečny! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju moc :)
      a příště se mi snad ta party-party povede :D

      Vymazat
  6. Můžu se zeptat jestli ti neni smutno procházet si město, nebo jít do zoo takhle sama? Proč se třeba nedomluvíš s nějakýma kamarádama, se kterýma ses už seznámila? :)
    Jinak ti celou Vídeň závidím, musí tam být krásně.. užívej!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych chtěla jít s někým, tak se přeci domluvím, sama jsem šla asi proto, že jsem
      chtěla...nečekaně :)
      I u nás chodím všude možně někdy radši i sama, s tím vůbec nemám problém...

      Vymazat
  7. Ten zadek!! :-D úžasný

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný fotky :) Mně se nikdy takové nepovedou... Nádhera :)))

    OdpovědětVymazat
  9. PS. Mně je 18, takže jsem měla ještě lístek dětský, myslím za 7€. Což je super cena oproti 15€. Na webu jsou všechny informace, jak o vstupném, tak i jiné. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to už na dětský asi neuhrála, bohužel :D I když....někdy po mě prodavačky chtěly občanku i když jsem si jen kupovala frisco, takže možná fakt mladě vypadám a prošlo by to:D

      Vymazat
    2. Haha no vidíš :D Ale tady po mě bohužel chtěli občanku zase z opačného důvodu :D

      Vymazat
  10. Když čtu tvoje články o Erasmu, tak se ještě víc utvrzuju, že já nikdy nepojedu :D Já mám totiž úplnej, ale fakt totální orientační nesmysl a na rozdíl od tebe bych se asi ztratila a už nikdy nenašla :D Máš můj obdiv, že se tak držíš :) Jinak Vídeň je krásná, o to nic, ale radši si tam zajedu jen tak na otočku a s někým :) A Zoo i park jsou parádní, byla jsem tam minulý rok a moc s mi tam líbilo, do zámku se taky teprv chystám. Budu ti držet palce aby ses brzy zorientovala a aby ti i ta párty konečně vyšla! Good luck :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas si nadávám, do čeho jsem to šla, ale jindy jsem zase ráda, je to jako na houpačce :D
      Děkuju moc :)

      Vymazat
  11. Davno jsem si rikala,ze bych mela do Videnske ZOO zajet. Kdyz vidim ty nadherne fotky,je jasne,ze to zrealizuju.Ovsem porovnani s Brnem me uprimne rozesmalo. Je to jedna z nejhorsich "ZOO" v CR,s ni musi vyjit vitezne kazda jina:)Ve Vidni mivali tusim i koalu nebo pandu,ted jsi nejsem jista,na tu jsi nenarazila?Tu bych si moc prala nekdy videt
    P.S. Jsem rada,ze nas hrdinu s odjistenym peprakem chodi po svete vice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však jsem psala, že s Brnem se to nedá srovnávat :)
      Pandu jsem viděla,poprvé :) ale koalu bohužel ne - je možné že tam taky byla, ale možná jsem ji přehlédla...

      Vymazat
    2. tak to bude asi opravdu spis ta panda. O duvod vic se tam vidat,diky za info:)

      Vymazat
  12. Ten pelikán je děsně fotogenickej :D z Vídeňské ZOO mám nejvíc fotek s ním :D

    OdpovědětVymazat
  13. Fakt jsi mě dnes pobavila, často si říkám ,,tohle se fakt může stát jenom mně", ale ty jsi člověk, kterýmu se taky stávaj podobně ujetý a nepravděpodobný věci, tak mi to docela zvedlo náladu, že nejsem sama :D.
    A taky mě rozesmálo, jak nemáš ráda děti, ale nad zvířatama by ses rozplynula a ušišlala - to mám taky uplně stejně. Ty malý růžový ulepkaný věci mi dokážou v minutě rozjet migrénu, zato zvířátka a ještě mláďata mě naopak v minutě proměněj v nemyslícího retarda, kterej by si je všechny nejradši adoptoval :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha to mě těší :D
      A jako bys popsala mě - děti fuj, ale nad zvířatama se ze mě stává šišlající dement :DD

      Vymazat
  14. A skym si tam bola?

    OdpovědětVymazat
  15. Mám toho na srdci spoustu, tak doufám, že něco nevynechám. Tak za prvé - nápad na rubriku je skvělý, určitě přijde vhod :-) A já už se těším, jestli využiju služeb opravdické blonďaté průvodkyně :-D Nevydařená párty mě teda mrzí, ale příště to bude na tuty lepšejší a aspoň ti zbydou zásoby toho rakouského burčáku na jindy (a třeba na mě :-D). Gratuluju k absolvování nedělního návalu v zoo :-D My se tam taky chtěli na jaře juknout, ale pak jsem si spočítala, co si místo vstupného můžu vlastně jinak koupit, a tak jsme jeli do Primarku, no jooo :-D Joo a ještě jsem chtěla vyjádřit obdiv, jaká si statečná, já bych se sama po tmě před individui u metra už dávno počůrala (v lepším případě) strachy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jsem zapomněla říct, jak mě pobavil konec s hroším zadkem a už fakt končím :-D

      Vymazat
    2. Burčák už na tebe čeká!
      Ale myslím že po všech mých zážitcích by ses měla mých průvodcovských služeb spíš bát :D
      Noo nebudu lhát, kdyby měl Primark v neděli otevřeno, asi bych slůně neviděla ... :D

      Vymazat
  16. právě jsi založila další moji oblíbenou rubriku, s mamkou už máme dlouho naplánovaný výlet do Vídně, takže piš piš piš, informuj informuj informuj, máš minimálně jednoho nadšeného čtenáře-turistu ×D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. takoého čtenáře-turisty si vážím, takže budu psát o sto šest :D

      Vymazat
  17. Jéé, tak ty zvířata jsou fakt ňuňatý:))) a já ti tenhle vídeňskej "výlet" moc moc závidim!

    OdpovědětVymazat
  18. chtěla jsem si tam o prázkách udělat výlet, ale vlezla mi do toho brigáda.. :/

    >>> N i k o l a M i l l s - beauty and fashion blogger

    OdpovědětVymazat
  19. Tahle místa jsem také navštívila. Zoologická se mi nelíbila, nemám je ráda..

    OdpovědětVymazat
  20. Bože..úžasně píšeš :D :) To je úplně blaho-číst Tvé články...nejenže se něco dozvím,ale dokonale se nasměju, vždycky :)...
    Vídeň Ti závidím...znovu bych se tam podívala :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tam jsem byla před prázdninama! :))) Je tam opravdu úžasně. Vídeň je krásná a hlavně čistá, což jsem s ČR hodně porovnávala :D

    OdpovědětVymazat
  22. Děkuji, děkuji! Jsi úžasná, tou rubrikou jsi mi udělala nehoráznou radost, protože do Vídně chci vzít maminku na víkend na jaře! :) Jinak párty-párty je mi líto, ale zase to bereš s nadhledem a to se mi líbí! A ten hroší zadek jako třešnička na dortu! :D Jen tak dál a držím palečky :) Teď tu budu pečená, vařená a čekat na dalšího "vídeňského průvodce"! :D

    OdpovědětVymazat
  23. miluju tvoje články, hroší zadky, Japonce v noře a party hard storky! víc takových :DDDDD

    OdpovědětVymazat
  24. ale to je fakt vtipny ))) aspon ses vyspala, no..:)

    OdpovědětVymazat
  25. moc pěkný výlet! :)

    OdpovědětVymazat
  26. Máš moc krásné fotky, co máš prosimtě za foťák? :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Musim navštívit Vídeň!
    (no dobře, smířim se i s chomutovským lesoparkem :( :D)

    OdpovědětVymazat
  28. Vídeň je bezpečná. Když jsem tam bydlela, neměla jsem strach sednout na metro o půl noci a jet si pro večeři do centra. :D To spíše v Londýně, jsem měla teď strach z těch černošských ghett a ulic...

    A neboj se, Vídeň je malinká a myslím, že jejich dopravní plánky jsou moc přehledné... Ve Vídni se neztratíš i kdyby sis to přála. Na každém roku narazíš na metro nebo zastávku trolejbusů a tím se vždycky dostaneš tam, kam chceš. :) Nebo alespoň tohle je moje úvaha. :D

    Moc ti to závidím... Já Vídeň zbožňuju... Taktéž jsem tam byla na studijním pobytu, už na střední a chvíli se stala i mým domovem... Dokonce i němčinu mám moc ráda... Samozřejmě se mi nelíbí moc, když muž mluví německy ale od některých žen, je němčina hrozně krásná a jakoby změkčená. Měli jsme zrovna jednu takovou profesorku ve škole... :)

    Užívej si to tam! Hlavně ten podzim... Vídeň mi přijde nejkrásnější zrovna když je provoněná pečenými kaštany, parky mění barvu každým dnem, na cestách jsou žluté koberce popadaného listí a město je pod závojem červánkově-zlatým světlem podzimního slunce. ♥ Ach nebe, každoročne s přítelem tam jezdíme oslavit naše výročí... Nemůžu se dočkat... A tobě tak moc závidím!!!

    OdpovědětVymazat
  29. Japonci v noře, to ne :DD Jinak party hard mě rozesmála a připomněla můj druhý den v LA :D Ach my blondýny.. Čísla si neuložíme a zbytečně se líčíme .. :D
    Zámek tedy krásný a určitě bych časem mrkla i do něj :)

    OdpovědětVymazat
  30. Japonci v noře:D:D
    máš krásný fotky ze schönbrunnu.Mně se tehdy vůbec nepovedly:)

    OdpovědětVymazat