sobota 15. června 2013

Střípky z kuchyně... zase.

Krásný den!
Tak konečně už to počasí venku vypadá alespoň trošku tak, jak se na červen sluší a patří, i když já jsem si ho moc neužila (tak, a teď mě všichni litujte!:D), protože můj pátek i sobota se nesly ve znamení té nepříjemné činnosti jménem práce, v obchoďáku kde bylo minimálně o 20 stupňů méně než venku, takže bych se ani nedivila, kdybych i v červnu dostala rýmu nebo by mě bolelo v krku :D A i teď večer je tam tak krásně, že bych nejradši zašla ven na nějakou pěknou zahrádku na skleničku vínka nebo nějakého ovocného piva, ale bohužel nemám sílu ani na to, abych si to pivo podala z ledničky a samotné mi to doma stejně nechutná (mmm i když...možná by to šlo :D). 
Zítra už si toho počasí ale snad užiju a třeba se i barva mé kůže, která je momentálně mrtvolně bílá ,změní k lepšímu - asi se půjdu slunit s přítelem na přehradu, neboli prýgl, jak se u nás v Brně říká :D
Ale radši dost řečí, radši sem hodím nějakou tu fotku - pan Nikon se i tento týden činil :D
Jako první tu máme slečnu Kašičku. Přesněji z ovesných vloček, trošky instantní jáhlové Nominy, kokosu, ořechů, banánu, agáve sirupu....ale hlavně z ovesného mléka! 
Koupila jsem si ho poprvé, ve zdravé výživě (litr za 40kč) a byla jsem zvědavá, ale taky jsem se bála, že to bude hnus. A tak mi to mléko smutně stálo doma asi týden, než jsem se odhodlala - a nebylo proč se bát, je to výborné. Má takovou dost nasládlou chuť (moudrý pan internet mi řekl,že je to způsobeno tím, že obsahuje přírodně fermentovaný oves, kde se přítomné ovesné škroby enzymaticky štěpí na jednoduché cukry) přestože žádný přidaný cukr neobsahuje, a kaše s ním chutná zase trošku jinak, získává takovou zajímavou chuť a zdá se mi že i více "pudingovou" konzistenci a stačí ji méně doslazovat. Možná by nebylo potřeba sladit vůbec, protože to mléko opravdu sladce chutná, ale můj život bohužel momentálně není tak sladký, abych si mohla dovolit nepřidat ráno sirup :D
Takže to shrnu - ovesné mlíčko je opravdu výborné, doporučuje jedna blondýna z jedné! 

A jak už jsem psala v minulém článku, tento týden jsem byla na jeden den na otočku v Praze, kvůli školení, ale zůstala jsem tam i na celé odpoledne, abych z toho alespoň něco měla. Do Prahy totiž jezdím moc ráda, obzvlášť žlutým autobusem - a tak jsem se procházela po městě, po obchodech, konečně vlastním svůj první výrazný náhrdelník (juhuu, hned má můj život smysl:D), poprvé jsem se podívala i na Pařížskou na výlohy luj vytonové (vždycky jsem si myslela, že Pařížská je úplně jinde - no jo, holka z maloměsta :D) a k metronomu, odkud jsem se kochala výhledem a taky trošku opalovala svou bílou tvář :D A samozřejmě jsem musela i něco nacpat do hladového břicha. 
A když už je tenhle blog taky tak trošku  o jídle - na doporučení jedné ze čtenářek, Ivet, jsem si zašla do vegetariánské restaurace Country Life a byla jsem nadšená. Je to něco podobného jako vegetariánské Rebio v Brně, ale s mnohem lepším výběrem - vezmete si talíř a naložíte si všechno, na co máte chuť a platíte až podle toho, kolik to váží. A tak jsem si naložila od každého trošku - tempeh, tofu, quinou, trošku těstovin, quacomole z avokáda a tak dáááál. Jo a taky jeden list salátu, aby se neřeklo :D Připadala jsem si jako největší žrout, když si tam ve frontě všichni nakládali jen zeleninu - kdybych věděla že celý můj talíř bude za stovku, naložila bych si mnohem mnohem víc :D Hlavně toho tempehu, ten jsem měla poprvé...a omnomnom.
Protože mě ale lákala i restaurace Bohemia Bagel, zašla jsem tam alespoň pro bagely jako suvenýr z cest (achjo :D). Mají tam všechny možné druhy, každý za sympatických 12 korun, a tak jsem další den měla na oběd tohohle Pražáka - opečeného v topinkovači s máslíčkem, uzeným tvarohem a sýrem.
A další suvenýr (no jo, Praha je taková dálka že suvenýry jsou třeba:D) jsem si přivezla i ze zmíněného Country Life, který můžete vidět na fotce (spolu s žitným chlebem z Globusu, který mu bude jistě skvělým parťákem),, máslíčko ze 4 druhů ořechů.
Hlavně že jsem si nebrala zrcadlovku, abych neměla moc těžkou tašku....a pak jsem se stejně celý den tahala se sklenicí, která váží tak jako ten nebohý foťák :D No jo, nenažraná blondýna si musí ze všech koutů země vozit jen žrádlo :D
A tady už je jeden z mnoha krabičkových brigádovacích obědů - celozrnný kuskus, kuřecí maso a kukuřice. Tak jednoduché a tak dobré! Nikdy nepochopím, jak někdo může říkat, že NEMÁ ČAS si přichystat jídlo a tak musí jíst ve fast foodech. Příprava takového jídla přitom zabere desetkrát méně času  než fronta na jeden hnus cheeseburger v mekáči.
Kdybych si do toho kuskusu nedávala to maso a nakrájela místo toho třeba tofu nebo šmakouna, měla bych oběd připravený za tři minuty. TŘI MINUTY, SAKRA. Ať mi nikdo neříká že ve svém nabitém dni nemá večer tři minuty a tak se musí cpát majonézovýma bagetama :D 
Nebo takové pečivo z domova - rozříznutí bagetky trvá maximálně 10 vteřin, namazání 35 (i s podáváním lučiny z ledničky)....a šunka je tam položená za .....raz...dva....tři....čtyři vteřiny. To nám dělá krásnou necelou minutku :D
Nedávno jsem básnila o vanilkové syrovátce, a teď jsem si ze sýrárny přinesla i brusinkovou, která je dokonce ještě lepší, a to je co říct! A ne, neříkám to jen kvůli té barvě :D
A tady můžete tuhle růžovou krasavici vidět jako součást snídaně - domácí celozrnný chléb, který měl za sebou už asi 4 dny života, a tak jsem ho opekla v topinkovači. A takhle mi dokonce chutnal snad ještě víc, než když byl čerstvý! Na něj trošku máslíčka, šunka a nějaký sýr z mé milované sýrárny....a výborná (výjimečně slaná) snídaně je na světě :)

A teď se tak trochu pochlubím cizím peřím - tenhle rebarborovo-jahodový crumble s drobenkou z ovesných vloček pekla má šikovná sestra. Bylo to úplně poprvé, co naši kuchyni navštívila rebarbora, ale já jsem ji stejně neochutnala - jak už možná víte, jsem divná a nemám ráda jahody ani většinu jiného ovoce :D (No tak dobře, přiznám se.....tu drobenku jsem tajně chodila uloupávat. Ale jen mailčko. Opravdu!) Vypadalo to ale tak hezky, až jsem litovala, že mám tohle nejím-ovoce-postižení.
Fotky večeří se tady moc často neobjevují - zaprvé jím pořád to stejné, a za druhé to taky není nic extra fotogenického :D 
Ale tak tady je jedna z minulého týdne - tradiční salát (okurka, kukuřice, jogurt, uzený tvaroh) a karbanátky od maminky z mletého masa, cukety a hub :)
A tady pro změnu pořádná nálož bílkovin na večer - hovězí maso (které mi teď chutná mnohem víc než kuřecí, a to jsem ho jako malá nesnášela a říkala mu "podrážka":D), oblíbený uzený tvaroh a zelenina. A ne, tohle není žádný malý dezertní talířek, jak by se možná podle fotky mohlo zdát :D
A aby bylo vidět, že jsem i hodná dcera a mamince občas chystám dobroty, taky jsou wafle, před chviličkou ve waflovači zrozené :D
ask.fm / facebook 
A to je pro dnešek radši všechno, myslím že to stačilo :D Mějte se krásně!

41 komentářů:

  1. mňam taková kupa dobrého jídla a zase hromada čtivého textu! :) úplně chápu tvé rozčílení nad tím, že si někdo nemá čas něco připravit, půl bídy, co teprve, když se nestíhá NASNÍDAT - světe, kde to sakra jsme! Do Prahy jedu příští sobotu - jak praví můj nejnovější článek - a bagely jsem ještě v životě neměla, v červenci letím do Anglie, tak je musím ještě před cestou ochutnat, ať můžu porovnat, stejně budou stejné, já to vím! :D A dík za připomenutí, že si musím konečně koupit VAFLOVAČ! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaflovač je geniální vynález! :D
      A Prahu si užij :)

      Vymazat
  2. Ta Country Life restaurace je úžasná:) Taky si nikdy nenakládám salát:D A přijdu si blbě..:D Ale salát si můžu udělat doma, no ne?:)
    Jori! Tak ty už taky..dobře, už si ho musím koupit!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, proč tam jíst mrkev, kterou si můžu dát doma - navíc je těžká a tím pádem drahá :D

      Vymazat
  3. Na tempeh už se nějakou dobu chystám, jak chutná? :) Ať aspoň trošku vím, do čeho jdu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se, ale v popisování chutí jsem příšerná, tohle asi přirovnat nedokážu k ničemu :( ale je výborný, neboj se ho :)

      Vymazat
  4. Tak a teď mám na ty tvoje večeře chuť :D Asi si na zítra něco podobného připravím.. A tu brusinkovou syrovátku jsem viděla i v Intersparu a byla výborná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že ale to, co mají v supermarketech není tak dobré, co se složení týče, je tam mnohem víc cukru - třeba u toho "ftiness" syrovátkového nápoje je to 13 g cukru na 100g, u téhle syrovátky ze sýrárny jsou to jen 3 gramy :)

      Vymazat
  5. jedna blondýna z jedné :D si nejlepší :D

    OdpovědětVymazat
  6. Možná jsi unavená, ale tohle! Páníčku to je článek, u kterýho se jeden nenudí a hlavně zasměje. Tak ti třesu pravicí, jakože gratuluju k pěknému článku, ikdyž nevím, jestli o to stojíš a na kolenou prosím. Prosím zásobuj nás dál tak skvělými články, obzvlášť střípky z kuchyně :-D Vidíš, někdo má závislost na arašídovém másle, někdo zase na eatandrunandlove.blogspot.cz Takže ještě jednou díky dík :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju moc moc, neumíš si představit, jak mě takové komentáře potěší! :))

      Vymazat
  7. Markétko? V devět večer? Vážně? To nesmíš dělat! (vím, nemáš ráda příkazy!). spoustu inspirace...Country Life zní moc dobře ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Za "neznalost Prahy" se nemusíš vůbec stydět, já jezdila do Prahy celý rok téměř denně a nemám potuchy, kde se nachází Pařížská ulice, asi proto, že bych tam neměla co pohledávat :D
    Každý by měl čas na to si připravit oběd nebo snídat, to je jen lenost to čemu říkají nedostatek času :)
    Syrovátku zbožňuju i bez nějakýho ochucení :) ten celozrnný chléb budu muset konečně zkusit, vypadá báječně, a nejím-ovoce-postižení mě dostalo! :D :D

    OdpovědětVymazat
  9. kolik cca g vloček používáš při snídani? příjde mi to strašně malinké množství :) ten syrovátkovej nápoj vypadá zajímavě a jak je hezky vyfocenej u kytičky :) ovesné mléko? to jsou mi novinky :) já pořád váhám jestli si rebarboru koupit nebo ne, nerada vyhazuji jídlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdy jsem to nevážila, ale odhadem to bude takových 60g :)

      Vymazat
  10. Pěkný článeček :) Vytížená jsem podobně jako ty, takže se mi teď nějaké "lehké" čtení před spaním šiklo :D

    Koukám, že už máš taky doma svoje Jori másílko. Já už to svoje dojedla a bohužel už nemám doma ani žádné arašídové...nastala krize a nemám čas na nákupy ani mixování. Ale já si ho brzy udělám! Závislost mě donutí :D No jinak všechna tvá jídla vypadají skvěle jako vždy.

    A že někdo nemá čas na přípravu jídla doma? To taky nechápu. Občas to řeknu taky, ale to spíš proto, že se mi někdy do toho připravování nechce. Nebo nemám čas zajít nakoupit, ale to už je jiná :D Co ovšem nepochopím je to, když mi pořád lidi píšou, že ovesnou kaši nedělají nebo nechávají na víkendy, protože její příprava je dlouhá. No už jim taky plánuji dokázat, že se pletou! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když je chuť, tak mě nic nezastaví:-), ale zase tohle chápu, přecejen uvařit kaši trvá dýl než nasypat musli do misky a zalít. Vstávám do práce každý den před pátou, takže každá vteřina spánku se počítá:-)

      Jinak bych se chtěla, holky, zeptat, jestli tu ochucenou syrovátku neprodávají i někde v Pze? Vypadá úžasně!

      Vymazat
    2. Jasně, uvařit kaši trvá o pár minut než jen zalít, ale jsou i lidé, kteří tvrdí že nemají čas snídat vůbec, to je největší hloupost :)

      A tu syrovátku prodávají třeba v sýrárně přímo na Václaváku (http://laformaggeria.cz/RenderTable.aspx) :)

      Vymazat
    3. No tak bez snídaně by to nešlo, to teda ne!:-) Navíc na kaši nebo müsli už bych přes den neměla chuť (ne jako přítel, který müsli s mlíkem i večeří:-D )a připravila bych se tím o spoustu dobrot.

      Díky moc za odkaz, mám zrovna cestu do města, takže už je jasné, kudy to vezmu:-)

      Vymazat
    4. Tak hlásím, že mám příchuť mango-maracuja. Dlouho jsem syrovátku neměla, tak jsem si na tu chuť musela znovu zvyknout, ale konečné hodnocení je velice pozitivní:-) A jaké sýry si tam Marki kupuješ? Nemám to nikde při cestě, tak ať jdu na jistotu:-)

      Vymazat
    5. Tuhle příchuť jsem ještě neměla, ale to se napraví :D
      Můžu doporučit hlavně uzenou mozarellu a čestvý sýr s pepřem, ty mám nejradši :) a jinak tam pořád kupujeme klasiku - Gran Moravia, sýr parmazánového typu, stačí vždycky nastrouhat jen kousek, protože je hodně výrazný a tak dlouho vydrží :)

      Vymazat
    6. Díky za tipy, určitě vyzkouším, až půjdu pro syrovátku příště :-))

      Vymazat
  11. Brusinková syrovátka zní i vypadá dobře, a to růžovou barvu moc nemusím. :D
    Máslíčko ze 4 druhů oříšků bych si dala. :P
    Jinak ten uzený tvaroh mě teda osobně moc neoslovil. :/
    A hovězí masíčko na závěr bych si tedy dala. ♥

    OdpovědětVymazat
  12. Markétko, chci ti tady poděkovat za to, jak jsi úžasná a za to, jak píšeš. Díky tvému blogu a pár dalším jsem se před 5 měsíci rozhodla přejít na zdravou stravu. Bohužel, zpočátku jsem se na to moc upla a hrozně rychle jsem spadla do problémů s jídlem - počítala jsem každou kalorii, aby mi všechno krásně vyšlo. Jak ale sleduji spoustu blogů o cvičení a jídle, uvědomila jsem si, že jím hrozně málo a přitom se šíleně trápím cvičením. A tak jsem navýšila porce, kalorie už nepočítám a jenom se občas dívám na energetické hodnoty. Přiznám se ale, že mám pořád velký problém s výčitkama ohledně jídla, ale snažím se s nimi bojovat. Nicméně - děkuji ti!! Za tvé povídací články, z kterých si vždy něco vezmu, chutné recepty, ale především jsem díky tobě ochutnala arašídové máslo a jsem závislá!! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju moc za tvůj vzkaz, mám z tebe radost, že ses s tím rozhodla bojovat a dostávat se z toho, jen tak dál! :) A je pravda, že hranice mezi tím jíst zdravě a "spadnout do toho" je hodně tenká a potom se z toho těžko dostává, hlavně ty výčitky - i já je občas mám, ale hlavní je myslet pozitivně, život si užívat a nestresovat se něčím takovým, jako je jídlo, byla by to škoda :)

      Vymazat
    2. Ahoj, mám pocit, že tenhle anonymní komentář psal někdo za mne. Uplně mi mluví z duše, až neuvěřitelně. Taky se v tom ale ještě plácám.
      Jinak - Markétko, máš úžasný sloh, moc pěkně se čte, mohla bys psát fejetony či přímo knížky! Díky!

      Vymazat
  13. Skvělé tipy, zase jsem pochytila nějakou inspiraci :)) Oblíbila jsem si tvůj okurkovo-kukuřičný salát, vůbec se nedivím, že ho jíš pořád, taky mi hrozně chutná! :D máslo ze 4 druhů ořechů musím koupit, to zní božsky už samo o sobě :)

    OdpovědětVymazat
  14. :D si stopovala, jo? vidíš, to bych taky mohla :D
    všechno vypadá úžasně, ale nejradši bych ti plácla za to žes neochutnala rebarborový crumble! takováá škoda, blondýno! :D

    OdpovědětVymazat
  15. Tak, ovesné mléko vyzkouším určitě, už jsem nad ním přemýšlela, děkuji za tip:)
    Do CountryLife bych taky moc chtěla jít na jídlo až budu v Praze, už se moooc těším:D
    A s tou přípravou jídla naprosto souhlasím, nechápu jak může někdo říct, že nemá čas, já si ho prostě najdu vždycky. Umím jídla která jsou časově náročná, ale zároveň i ty co jsou hotová do deseti minut a žiju normálně:D Neberu výmluvy typu ,,Nemám čas":/
    Ty jo a ta syrovátka je tak úúžasně růžová:D
    A hovězí maso jsem nedávno zkoušela a taky mi moc chutnalo:)

    OdpovědětVymazat
  16. Krásné! Ted jsi mi připomněla, že už asi rok plánuju koupit waflovač!! :D

    OdpovědětVymazat
  17. Mnaaam :) dneska jsem vstávala pozdě, tak jsem ani nesnídala a začala vařit oběd :) a byla to chyba :))) teď tady hladovím a čekám něž se mi upeče masíčko v troubě :) mezitím na zkrácení chvíle čtu blogy a co nevídím :))) tolik jídla v jednom článku :))) asi umřu hladem než se to maso dopeče :) snědla bych všechno.... tolik dobrot :))))

    OdpovědětVymazat
  18. mám úplně stejné nejím-ovoce-postižení :DDDD aspoň nejsem sama na světě :D

    OdpovědětVymazat
  19. Slintám, když projíždím tenhle článek:)

    OdpovědětVymazat
  20. Ooch, všechno vypadá tak skvěle :) A ještě k tomu je to parádně vyfocené :)) Jsi skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  21. Mňam mňam, už aby bylo ráno a já si udělala kašičku! :D Mimochodem - dneska jsem upekla celozrnný bylinkový chléb podle tvého receptu a nemám slov, je to něco neuvěřitelně božskýho!!! Díky za tip, odteď peču každý 3 dny :D

    OdpovědětVymazat
  22. Jůůů, krása. Růžovou já můžu :D Takže brusinková syrovátka - to musím mít :)
    Ať přidáš co přidáš, a je v tom kaše, tak se mi vždycky nejvíc bude líbit právě kaše :D Jsem kašovej úchyl, a ačkoli je jím jen k snídani, nedělalo by mi problém je jíst celej den furt dokola :D

    OdpovědětVymazat
  23. krása :-) také nechápu, že lidi nemají čas snídat nebo si přichystat něco sebou .. Je to jen pár minut navíc. :-D

    OdpovědětVymazat
  24. tvé články mě vždycky pobaví:D ale nemusíš se stydět, já se v praze ztrácím pravidelně, ani kde je václavské náměstí netuším..:D fotky jsou plné inspirace, děkuju!:)

    OdpovědětVymazat
  25. nejímovoce ppostižení- jsem taky postižená. Za rok dám do huby tak celkem asi pul kila :-(

    OdpovědětVymazat