pátek 25. července 2014

Celozrnná focaccia s rozmarýnem a olivami

Ráno si dát pořádně do těla na TRX, potom si připravit něco dobrého a zdravého k obědu a večer vyrazit do města na nějakou tu skleničku?
To je pro mě ideální den.
A dnes se s vámi podělím o tu prostřední část.
Protože vidět mě při cvičení, to opravdu nechcete. A vidět mě po pár skleničkách? To taky ne. (Jediný rozdíl je v tom, že po pár deci něčeho šumivého si hned myslím, že jsem strašně krásná. Elegantní a tak. To při cvičení bych si to myslet ani nemohla. Jinak vypadám ale blbě v obou případech.)
A k dnešnímu obědu jsem si uvařila oblíbenou dýňovou polévku. První v tomto roce! Juhuuu!
Ale hlavně - k ní upekla i focacciu. Moji úplně první. Z celozrnné mouky. S olivami, které jinde než v pečivu ráda nemám. A s rozmarýnem. A tak.
(množství na fotce je pochopitelně jen ilustrační.)
Na jednu velkou placku budete potřebovat :
200g celozrnné pšeničné mouky (nebo i jiné, jen ne žitné, ta je na to moc hutná)
100g hladké mouky
1 lžíce oleje
1 lžíce soli
třetinu kostky čerstvého droždí
300ml vody (kdyby bylo těsto moc tuhé tak více, každá mouka saje jinak)
lžíce cukru 
hrst oliv
rozmarýn (klidně i sušený)
2 lžíce strouhaného parmezánu/Gran Moravia (ale samozřejmě to jde i bez toho)
hrubou sůl na posypání


V míse smíchejte mouky, uprostřed udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr a zalijte trochou teplé vody. Nechte pár minut odstát a až vzejde kvásek, přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte těsto.
Ne nijak tuhé, ale zase ne tekuté. Prostě jen aby drželo pohromadě a dalo se dát do jiné mísy, vymazané olivovým olejem, kde bude hodinu kynout. Na teplém místě, přikryté fólií.
A po hodině už zbývá jen nachystat plech s pečícím papírem a na něj rozprostřít těsto, posypat hrubou solí a rozmarýnem a péct na 200 stupňů, 20-30 minut, dokud na povrchu nezezlátne.
Je to jednoduché jak facka, hodně rychlé, ale taky moc dobré.
Jen tak, bez ničeho. Nebo s máslem. Nebo k sýrům a vínku. Nebo k té polévce. Nebo něčím naplnit. Nebo k pomazánkám, hummusu a guacomole. Nebo............ne, nejlepší je to stejně samotné, hned po vytažení z trouby!

22 komentářů:

  1. mňam, určitě vyzkouším jen bez těch oliv :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krása! Tohle musím zkusit. Já jsem taky měla dýňovou polévku!! Taková náhoda :D Ale pro změnu s tvými loupáčky a bylo to dokonalé (do těsta jsem dala ještě méně cukru, než jsi uváděla v receptu). Markétko jsi boží a ty tvé recepty jakbysmet. Krásný den, Ivana

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá krásně! Ale jelikož jsem ji ještě před pár dny jedla v Itálii, netroufla bych si ji teď upéct doma. Ale až zapomenu, jak dokonale chutnala, tak se do ní určitě pustím! :-D:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je právě ideální možnost jak si udělat Itálii hned doma! :D

      Vymazat
    2. Mým výtvorem bych zahanbila všechny Italy :-D hlavně by to chtělo tu klasickou kamennou pec :-( :-D já vím, jsem náročná...vždyť je to jen "placka" :-D

      Vymazat
  4. Markét a kolik krajíčků chleba je tak vhodné na oběd k polévce? Děkuji, Lucka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se přeci nedá říct obecně.....každý má jiný výdej, váhu, jí za den jiné množství jídla, zasytí ho jiné porce...
      Ani já sama pro sebe nemám nějaké pravidlo kolik chleba si dávám. Prostě jak mám hlad a chuť.

      Vymazat
  5. Mňam :) teda zrovna na takový chlebík mám chuť, ten si musím taky upéct :)
    http://veru-life.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá krásně, zrovna před chvílí sem v kauflandu kroužila kolem novinek v pečivu - foccacie. Váhala jestli si ji mám koupit nebo ne .. a řekla sem si že si radši upeču doma. Jako kdybych to tušila :D
    Jinak s olivama to máme stejně. Nejlepší byly v italské ciabattě :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ideálny deň si predstavujem rovnako a recept na placku si povinne odkladám. Musím vyskúšať. Mňam.

    OdpovědětVymazat
  8. Mmm, jak já se těším na dýňovou polévku! :) Celozrnná focaccia vypadá krásně, rozhodně ji vyzkouším. :)
    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  9. Milá Markétka (dúfam,že ti Markétka nevadí), neviem sa dočkať výletu do Brna. Až sa konečne vrátim domov a zasa podľahnem čaru notebooku, tak si budem čítať jeden zvoj článok za druhým, nie,že by som to doteraz nerobila, ale budem si poctivo značiť všetky tebou odporúčané miesta. Chcem sa prejsť do obchodíku s korením, na niečo dobré pod zub, neviem ešte kam presne a,dobre teda, do nejakého toho obchodu. Mmmm a možno sa nechám nalákať na nejakú zdravú výživu a second hand.

    Dúfam, že nevadí, že sa komentár nevzťahuje veľmi k výbornému receptu

    OdpovědětVymazat
  10. No tak jestli je něco dokonalé, tak tvoje focaccia.. mňam!! To musí být lahůdka. A jako dýňovou polívku ti pekelně závidím! Co nevidět se na ni taky musím vrhhnout, jen ty dýně nikde ještě nepotkávám :D

    OdpovědětVymazat
  11. Vyzerá to zaujímavo :) Bolo by fajn, ak by bol aktívny odkaz v texte na recept na dyňovú polievku. Ten by ma zaujímal, ale neviem ho tu nájsť, ak tu teda je:) Pekný deň :D
    Laura

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá skvěle, určitě tenhle recept vyzkouším. Občas ji dělám, ale parkrát už jsem na ni zapomněla a byla křupavá víc než dost, ale taky výborná. Dýňovou polévku už jsem letos taky vařila, dýně se na zahradě pěkně činí.
    http://chrobakutoci.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Vypadá skvěle, mnohem líp než ta moje spečená před pár týdny. Nějak jsem na ni holt zapomněla :-) ale taky chutnala. Dýňová polévka je boží, dýně na zahradě už se činí, tak musím promýšlet nové recepty.
    http://chrobakutoci.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Markéto, dneska jsem tvůj recept vyzkoušela a byla výborná :-). Samotnou by mě to asi nenapdlo, něco takového "uchtit", takže díky za zajímavé tipy! Jana

    OdpovědětVymazat