čtvrtek 24. července 2014

O proteinech + recenze na produkty od Kompavy

Hezký den!
Dnes to bude opět o sportu. Tedy přesněji řečeno o tom, co pro mnohé sportovce ke cvičení neodmyslitelně patří - o proteinech a gainerech.
Párkrát mi přišel dotaz, jestli proteiny používám či jaký na to mám názor. A tom všem si povíme dnes.
O existenci proteinových nápojů jsem samozřejmě věděla dlouho, ale poprvé jsem se s nimi na vlastní kůži setkala myslím před 3 lety, kdy jsem je upíjela od přítele, úplně poprvé to byl myslím nějaký čokoládový, z čehož jsem byla nadšená, protože to chutnalo jako kakao.
Sama jsem v té době už sice hodně sportovala (nějakej vzpěrač Arnold jsem však nebyla nikdy), ale věděla jsem, že to jde i bez proteinu, že to pro mě není nutností. Ale protože jsem od přítele ze shakeru upíjela čím dál víc (chudák mi vždycky ze slušnosti nabídl ať ochutnám, a pak mu nic nezbylo), řekla jsem si že by nebylo úplně od věci objednat si vlastní. Ani ne tak protože bych potom očekávala nějaký nárust svalů, ale spíše proto, že mi to chutnalo, na zpestření jídelníčku nebo třeba místo svačiny či druhé večeře.
Byl to tento, v příchuti čokoláda-kokos, ze kterého jsem byla ze začátku hodně nadšená, protože opět - chutnal jako kakao. Až mi došel a já zamáčkla slzu, objednala jsem si další, od jiné značky, vanilkový. Nejprve mi chutnal moc. Jako vanilkový shake z Mekáče (nevím, proč vždycky něco přirovnávám právě k tomu, když jsem to neměla asi 10 let a ani nevím, jestli je to fakt ještě tak chutné. Logika.)
Ale po pár dnech se mi z něj po napití udělalo špatně (detailů o tom, jak se mi chtělo zvracet vás ušetřím, nemáte zač.) a od té doby jsem to nemohla ani cítit.
Protein tedy putoval za mým drahým a má proteinová love story skončila.
A až teď, po mnoha a mnoha měsících jsem tomu dala další šanci.
Opakování je matka moudrosti, a tak není na škodu si připomenout, k čemu ty proteiny vlastně jsou.
Ve zkratce.
Jednoduše, že by to pochopila i každá blondýna cvičená opice.
  • Bílkoviny jsou pro naše tělo, a obzvlášť pro svaly opravdu nezbytné, bez ohledu na to, zda sportujete či nikoliv. Právě bílkoviny jsou to, co pomáhá růstu svalů a zároveň je chrání, aby nedošlo k jejich ztrátě.
  • Proteiny doplní tělu po tréninku zásoby aminokyselin, což urychlí regeneraci svalů.
  • Obsahují vápník, který je důležitý pro silné kosti.
  • Jsou snadno vstřebatelné.
  • Proteinové nápoje obsahují i další látky - například BCAA, glutamin a různé minerály, podporující růst a regeneraci svalů.
  • Existuje velké množství proteinových prášků, rozdělených jak podle obsahu bílkovin (70%, 85% atd.), tak i podle jejich podstaty - čili syrovátkové, sojové, kaseinové, ale i konopné či hovězí.
  • Pokud hubnete a hlídáte si kalorie tak vás lituju tak se protein může hodit třeba jako náhrada svačiny (nebo její části), jelikož obsahuje jen minimum kalorií i sacharidů ale naopak hodně bílkovin. 
A pro koho se hodí? Opravdu protein potřebujete?
1) Pokud chodíte pravidelně do posilovny kde zvedáte těžké váhy tak asi moje amatérské články nepotřebujete a vaše svaly dostávají opravdu zabrat, tak ano, opravdu je to pro vás vhodné.
2) Pokud cvičíte pravidelně a poměrně náročně, jak kardio tak i posilování, ale především s vlastní vahou, žádné stokilové činky a v jídelníčku máte dostatek bílkovin, není to pro vás nutností. Proteinové nápoje jsou vždy doplňkem vyvážené stravy, nikoliv její náhradou, takže pokud ve vašem jídelníčku bílkoviny nechybí, protein pít nemusíte.
Vaše svaly dostávají ale tak jako tak zabrat a (i kdyby jen malá) podpora jim neuškodí.
Pokud vám však třeba protein nechutná nebo za něj nechcete utrácet peníze, není problém, nemusíte se do toho nutit a sportovat můžete vesele dál, aniž byste si nějak uškodili.
3) Pokud neděláte žádné extra náročné sporty, ale třeba si jen občas doma zacvičíte s Jillian nebo podle nějakých videí na youtube, protein nepotřebujete. Opět však musíte dávat pozor na to, abyste přijímali dostatek bílkovin ve stravě.
Pokud ho však chcete na zpestření jídelníčku, nebo třeba na pečení zdravějších buchet či lívanečků, určitě nebude na škodu.
                        Já jsem ten druhý případ. Co se týče sportu, poměrně aktivní případ. Ve fitku jsem jako doma a doma občas musím lhát, kam jsem to zase šla a opravdu se nešetřím, tréninky jsou to vesměs náročné, žádné šolíchání.
Ačkoliv jím maso jen minimálně, s mou spotřebou tvarohů, sýrů, šmakounů, tofu a cizrny se nedostatku bílkovin opravdu bát nemusím.
Udává se, že ideální je přijímat 1,2-2 gramy bílkovin na kilogram váhy, avšak názory se liší a těžko říct, co je nejlepší. Já si nic nepočítám ani nevážím, ale odhadem je to u mě vždycky tak nějak uprostřed, přeci jen i jedna vanička tvarohu má hned 30 gramů bílkovin, což je skoro polovina toho, co bych měla za den sníst. A když se k tomu přidají ještě ty sýry, luštěniny, vajíčka či tofu plus mléko do kýblu kávy, nízké číslo to nebude.
Proto nemám protein ani tak proto, že bych měla bílkovin málo, ale spíše pro zpestření jídelníčku a taky kvůli těm ostatním látkám, co obsahuje.
Bohužel to ale nefunguje tak, že by stačilo to popíjet a svaly by okamžitě rostly (jak si s oblibou myslí maminky i babičky).
 Ale teď už k recenzi výrobků slovenské značky Kompava, které očividně Adélu zaujaly.
Začneme ale tím, co mě bohužel zaujalo nejméně.
Vyzkoušela jsem 70% protein Zen Whey v příchuti vanilla cream, ale na zadek jsem si z toho nesedla.
Abych byla upřímná (A to já ráda! I když ne vždy se to hodí....třeba když se vás kamarádka zeptá, jestli v těch šatech není tlustá.), chuťově mi vůbec nesedl. Spíš než vanilkový krém mi to chutí připomíná sušené mléko. Což není zrovna něco, po čem bych se mohla utlouct.
Ale abych jen nenadávala, bude přehlednější si shrnout plusy i mínusy. Takže....
+ Je cenově dostupný. Půl kila stojí 315 korun, což je ideální, pokud třeba s proteiny začínáte a nechcete hned vyplácat tisícovku za nějaké velké balení, nebo pokud chcete protein třeba jen na pečení, palačinky a tak.
+ Můžete si vybrat ze dvou variant sladidel - buď aspartam nebo stévie. Já jsem si vybrala stévii, protože je přírodní, ale možná proto mi ta chuť tolik nesedí. Měla jsem už pár věcí (i limonádu) se stévií a u některých byl hodně cítit takový divný ocas.
+ Vůbec není přeslazený.
+ Dostanete k němu odměrku na přesné dávkování.
- Chuť. Postě ne.
- Hodně pění. Musela jsem chvíli počkat, než klesne pěna, abych se vůbec dostala k proteinu. Ale pro někoho to může být výhoda, někomu pěnivé proteiny vyhovují.- třeba protože to připomíná pěnu na pivě, nebo co já vím... :D
- Design. Já vím, já vím, to do hodnocení kvality proteinu vůbec nepatří, ale já jako žena marnivá vybírám i pohledem. Rozhodně bych doporučila investovat pár korun do šikovného grafika a trošku pozměnit vzhled obalů.
A abych na to hodnocení nebyla sama, dala jsem ochutnat i příteli, který přeci jen těch proteinů za život vypil víc než já.
I když mě chuťově nezaujal, nehážu flintu do žita protein do kouta a nějaké využití se pro něj v kuchyni najde, třeba na proteinové palačinky nebo kuličky. Nebo proteinový koláček z mikrovlnky (což je velice estetický a kulinářský zážitek).

U druhého proteinu už tak zlá nebudu.
Jde o 80% čokoládový protein, podle popisu určený pro nárust svalové hmoty. Ten mi přišel chuťově celkem v pořádku (ale jasně, Granko to prostě není. Ani hruškovej cider.) a v kombinaci s mlékem to může být dobrota.
Já jsem si ho ale dávala s vodou. Už mnohokrát jsem totiž četla, že by se protein neměl pít s mlékem, protože to zhoršuje vstřebávání bílkovin, což je vlastně to, o co jde při pití proteinu především. Ale na druhou stranu, i na obalu je napsáno, že se má připravit rozmícháním v nízkotučném mléce, tak nevím. I tady jsou ty názory různé.
Tento protein ale chutnal i příteli, který s různými druhy má přeci jen více zkušeností než já. Prý to připomíná Milky Way tyčinku = je to dobrý. (ten vanilkový protein mu prý připomínal vanilkové cigaety. A ne, nechtějte po mě vysvětlení, jak na to můj drahý nekuřák přišel :D)
+ Chuť není nijak umělá.
+ Stejně jako první protein, ani tento vás nezruinuje.
+ Velký podíl bílkovin a minimum sacharidů.
- Tak jako jeho vanilkový kolega, i tento hodně pění.
- Zase ten design. Pardón. 
A to nejlepší nakonec.
Nejlepší nejlepší nejlepší!
Tentokrát nejde o proteinový nápoj, ale naopak o gainerový puding, který má být učený k budování svalů, jejich ochraně a doplnění energie po tréninku.
V jedné porci má 9g bílkovin, 22g sacharidů a jen 4g cukrů, což z něj dělá ideální menší pocvičící svačinku.
V jednom balení je 6 sáčků, v příchuti vanilka nebo čokoláda, a můžete si je i namixovat a ochutnat tak oboje. Což jsem udělala i já. A nemůžu se rozhodnout, co je lepší!
Stačí obsah sáčku rozmixovat (a nebo protřepat v shakeru, ale to jsem nezkoušela) s 200ml mléka a za pár sekund je dobrota na světě. Konzistencí opravdu jako puding a chutí připomínající Termix!
No kdo by nemiloval Termix? Kdo? Kdo?!!! 
Já jako dítě raných devadesátek jsem na něm vyrostla, takže s ošklivými slovy na účet Termixu na mě nechoďte! 
Tak!
Prostě co připomíná Termix, to je dobrý. 
Tečka.
O jeden sáček jsem se podělila s kamarádkou (ale stálo mě to HODNĚ přemáhání, původně jsem to chtěla utajit a všechno sežrat sama). A jaká byla její reakce?
Říkala, že nechápe, jak jsem se mohla jednoho sáčku vzdát! 
To asi mluví za vše.


Tady bude udělování plusů a mínusů jednoduché. Snad jediné mínus je totiž to, že to hned zmizí. Že to není bezedné.
+ No, asi jste pochopili, že mi to fakt chutnalo.
+ Neskutečně rychlá příprava.
+ Maličko kalorií ale hodně radosti.
+ Nejlepší odměna po tréninku. (i když jste zrovna necvičili, hohooo!)
+ Narostou vám z toho svaly, až vám rukávy budou praskat!
- Jak už jsem psala, je to tak dobré že to zmizí rychlostí blesku.
- Někomu může vadit, že to není tak úplně přírodní. Na stromě to prostě nevyrostlo a bylo potřeba si trochu dopomoct v chemické laboratoři. Nečekaně. Ale to mě až tak neuráží, jedou za čas neuškodí nic. 

A co vy a proteiny? Používáte či nikoliv? 

20 komentářů:

  1. Já jsem zrovna ve stádiu upíjení proteinu od přítele :D Takže zrovna přemýšlím, který si koupím nebo který nenápadně naznačím příteli, že by si příště mohl koupit! :D
    P.S. Termix je prostě nejlepší, asi si ho budu muset v nejbližší době koupit, jak jsi o něm teď tak hezky psala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Puding zní skvěle!! Já používám 100% syrovátkový protein od Scitec Nutrition (všemi známé modré balení) s příchutí vanilky a nemůžu si ho vynachválit. Taky jsem nečekala takovou dobrotu. Nikdy by mě nenapadlo, že protein může být tak výborný. Už chápu, proč ti svalouši v těch fitkách tak dřou! :-D Tahle odměna rozhodně stojí za to.

    OdpovědětVymazat
  3. Během čtení tvého článku jsem dostala chuť na hruškový cider a vzápětí na ten gainerový puding. Sakra sakra, popsala jsi to vážně jako největší dobrotu světa!:D
    Jinak já mám protein od Amixu, příchuť vanilka a nemůžu si ho vynachválit.. a používám ho výhradně do estetických proteinových koláčků, lívanečků a buchet. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem protein nikdy neměla, ale uvažuju nad ním. Jen jsem se chtěla zeptat, zda je vhodné si ho dát po cvičení i v 8 večer, protože kvůli práci to dřív nestíhám, a stačí to jako pocvičící svačinka např. po Zuzce či Shaunovi T, nebo je lepší to něčím ještě doplnit? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Niky, zalezi na tom,kolik toho snis behem dne a pokud budes mit vetsi veceri pred cvicenim,mohlo by to stacit :) Ale na druhou stranu jsou to narocna cviceni,takze neuskodi ani kdyz si das jeste neco (dala bych si k tomu treba jeste mrkev a orisky),ale zalezi jak budes mit hlad. No ale odbornik nejsem, tak treba poradi nekdo moudrejsi lepe :))

      Vymazat
    2. rozhodně bych nekombinovala protein a zároveň oevné jídlo najednou. Další věc je složení a druh proteinu-syrovátkový isolát/hydlolyzát, vícesložkový protein atd. Navíc pevná strava ideál po cvičení 3/4 hodiny, hodinu...zatímco hydro můžeš hned. takže pokud řešíš náhradu jídla - brala bych vícesložkový, pokud potréninkovku - jednoznačně ihned po hydro a do hoďky nějakou zeleninu, oříšky, arašídové máslo...tuňáka atd. Jestli ho užíváš v 8 nebo v 10 nehraje roli, podstatné je co užití předchází a co následuje(poslední jídlo 2hodiny před spaním).

      Vymazat
    3. Taky se přidám pod tuhle diskuzi s dotazem. Chodím běhat cca 5 km a právě taky večer, často až v 21 hodin. Večeři si dávám kolem sedmé a po běhání mám samozřejmě ještě hlad. Byl by v tomhle případě protein jako náhrada druhé večeře ideální? Spát chodím kolem půlnoci. Děkuju za odpověď a i za výborný článek, který mě zase něco naučil.

      Vymazat
  5. Já si dávám protein opravdu zřídka, když jsem po cvičení opravdu vyfluslá a mám pocit, že mi to nějak pomůže :D

    OdpovědětVymazat
  6. Varianta po tréninku hydro a za hoďku nějaké jídlo je pro mě asi nejlepší :) doporučily byste mi něco konkrétního, co se vám už osvědčilo a není to na začátek moc drahé? :) a děkuju moc za rady :)

    OdpovědětVymazat
  7. protein používám jen někdy, mám bez příchuti. Bílkovin mám až dost z normálního jídla, který mě mnohem více vyhovuje, když si dám protein, tak se cítím ochuzená a je to jako nic.

    OdpovědětVymazat
  8. Tak ten puding musím rozhodne vyzkoušet! :D Už odmalička si frčím na pudincích, takže šup sním sem! :D
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  9. už len možnosť, že tam môže byť aj aspartam, mi stačí :)

    Silvia

    OdpovědětVymazat
  10. Pudink vypadá moc dobře :) Jinak malá poznámka k tomu vstřebávání bílkovin a proteinu v mléce - není to tak, že by mléko zhoršovalo vstřebávání bílkovin, spíše jej zpomaluje (kvůli obsahu tuků), což je u "rychlých proteinů", které se užívají po cvičení, samozřejmě kontraproduktivní. Pokud tedy máme doma třeba pouze whey protein, pak na svačinku mezi jídly bude samozřejmě lepší ho rozmíchat v mléce, aby zasytil na delší dobu. Po tréninku naopak raději ve vodě.

    OdpovědětVymazat
  11. Zatím se řadím do skupinky č. 3 - Ať žije Jillian! Budu si bílkoviny ve stravě lépe hlídat... Hezký článek! :)
    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  12. Proteiny nepoužívám, taky se řadím do 3. skupiny, ale sepsala jsi to hrozně hezky :)
    http://veru-life.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Nemáš po Kompave problém s ťažobou na žalúdku? Ja mám Wellness Protein Vanilka, a akosi mi nepasuje :( som z toho nešťastná, lebo zoženie proteinu je super, a chutí mi keďže nieje presladený.

    OdpovědětVymazat
  14. Ja z proteinu mela krece v brise.kdyz jsem ho vypila rychle, sel hned ven.silnejsi jsem nedavala.pak jsem mela sojovej 50 a jedine ten jsem davala.ted jsem ve fazi, kdy me zlobi zlucnik a dat si vajicko pro me znamena bolesti :-(

    OdpovědětVymazat
  15. Also, it is important to know when, what, and how much to eat.
    Are you consuming your prescribed 6 bodybuilding meals a day and not gaining muscle.
    Use small serving bowls - small size serving plates, glasses, blows help you to
    reduce food intake.

    Here is my page: best supplement to build muscle

    OdpovědětVymazat
  16. You actually make it seem so easy with your presentation however I find this matter to be really something
    which I believe I would by no means understand.
    It kind of feels too complex and very large for me.
    I'm having a look ahead in your subsequent submit, I will try to get
    the dangle of it!

    Feel free to visit my web blog jual kambing guling di bandung

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, sice je to starší článek, ale tvůj blog čtu hrozně ráda. A právě jsem potřebovala poradit skrz proteiny. V článku jsem našla přesně, co jsem potřebovala, takže děkuji za pěkně napsaný článek.
    P.S. Jinač několikrát jsem tě potkala už v šalině a jsi ještě víc sympatičtější než na fotkách.

    OdpovědětVymazat