pátek 10. října 2014

Střípky z kuchyně + Vím, co jím

Krásný večer!
Dnes to budou opět po delší době Střípky z kuchyně, a zároveň i pár slov k iniciativě Vím, co jím, kterou bych vám ráda představila.
A tím rovnou začneme, i když hodně z vás už určitě ví, o co jde.
Vím, co jím je nezisková organizace, která potravinám nezávisle, na základě složení a prověření v laboratoři, uděluje logo se stejnojmenným nápisem, které říká, že danou potravinu můžete s klidným svědomím zařadit do zdravého a rozumného jídelníčku.
Logo tak poté může sloužit jako takový rádce při nákupu potravin, protože takhle budete mít jistotu, že potravina splnila daná kritéria, co se obsahu cukru, sodíku, trans mastných kyselin a nasycených mastných kyselin týče, a u některých kategorií záleží i na obsahu vlákniny a celkové energie. 
No prostě že to není žádná prasárna.
Hodí se to samozřejmě hlavně lidem, kteří nejsou ve výživě nijak zběhlí a ve složení se moc nevyznají. A do regálů koukají zmateně jako tady slečna Adéla...
A mně (i westíkovi!) se tahle myšlenka moc líbí, protože přeci jen je stále spousta lidí, kteří o zdravé stravě nemají zrovna velké znalosti, a tohle může určitě alespoň trochu pomoci zvýšit povědomí.
No a pro firmy je to samozřejmě i dobrý marketingový tah, a jsem si jistá že to dobře funguje i v tomhle směru (a obzvlášť, když na vás z regálu shlíží Havlíček a říká "tohle je zdravý, tohle si kup, budeš zdravá a štíhlá" :D).
Vzhledem k tomu, že je logo ale udělováno na základě kritérií, které jsou u každé kategorie jiné, dostaly ho třeba i instantní kaše, které podle mého až tak super nejsou, ale v kategorii cereálií jsou ty normy na obsah cukru pořád dost vysoké, takže tohle je v tom vítězem. 
(Samozřejmě, že vám taková instantní kaše s nějakým tím cukrem neuškodí, jen já, jako největší milovník těch poctivých, jsem musela mít menší výhradu :D)
A tady je na ukázku pár vím-co-jím-potravin, co jsem vyzkoušela.
Mistr Havlíček na nás opět kouká, až mi to připomíná předvolební billboardy, ze kterých mě taky na každým kroku někdo sleduje, pořád a pořád!
Ale ne, těstoviny jsou samozřejmě moc dobré a kvalitní - celozrnné špagety a semolinové penne, které jsou vhodnější a výživnější verzí těstovin klasických.
Celozrnné těstoviny obecně kupuju dost často, a tyhle jsem si udělala k obědu s radostí - třeba s výborným albertovským červeným pestem, které jsem měla poprvé. 
A chybět samozřejmě nemohla nastrouhaná cuketa, to bych jinak vůbec nebyla #cuketovakralovna!
A tyhle sušenky mám taky moc ráda, měla jsem i období, kdy jsem pro ně chodila do zdravé výživy snad dvakrát týdně, až jsem se styděla a vždycky vzala ještě něco navíc, jen aby si prodavačky nevšimly že jsem ta-co-chodí-jen-pro-toho-Havlíčka.
Teď už je jím méně, ale ke kafi si je dám ráda kdykoliv, nebo třeba spolu s tvarohem nebo jogurtem ke svačině.
A tak jako jsem měla období sušenek, měla jsem i období, kdy jsem snad půl roku nesnídala nic jiného, než kaše Nomina - ve všech variantách - jáhlovou, pohankovou, vícezrnnou, rýžovou...
Je to kaše instantní, ale bez jakýchkoliv zbytečností nebo cukru, takže si ji potom můžete ochutit a osladit podle svého, stačí jen rozmíchat v teplém mléku.
A směs na celozrnný chleba od stejné značky jsem ještě nezkoušela, ale brzo asi poletí do trouby.
A další oblíbenou klasickou jsou i knackerbroty Racio, které si občas dávám k večeři, nebo jen tak ke svačině. 
Celkově mám tyhle polystyreny ráda, i když vždycky tomu tak nebylo - pamatuju si, jak jsem to kdysi dávno za mlada pořád jedla s tím, že je to strašně zdravý a hubnoucí, i když jsem to nesnášela.
Potom následovala dlouhá pauza, kdy jsem to nemohla ani vidět, ale teď, o pár let starší a něco moudřejší to jím čistě jen proto, že mi to (s bohatou oblohou samozřejmě:D) chutná.
Mysli od Emca, které logo Vím, co jím dostalo bezpochyby právem. 
Žádný cukr, hodně vlákniny, několik druhů vloček a zázračné konopné semínko (ale veselí po tom nebudete...).
Ale abych pravdu řekla, na mě je asi až moc zdravé a radši mám musli zapékané, hezky s cukříkem i tůčkem. Takové to s velkými slepenými hrudkami. Sladké jako kdejaká sladkost. Prostě takové, které by to logo nedostalo ani náhodou. 
Jsem prostě tvor mlsný.
Ale pokud hubnete a nebo si musíte hlídat příjem kalorií i cukrů, tohle pro vás určitě bude lepší volba.
A teď už jídla, která sice žádné logo nemají, ale kdyby šlo mrsknou vím-co-jím nálepku do misky s tvarohem, bezpochyby bych ji tam měla!
Třeba jako tady, jedna z oblíbených svačin, co chutná jako puding!
Banán, kousek avokáda, holandské kakao, tvaroh a trochu jogurtu, všechno rozmixované dohromady.
A jeden z obědů - červená quinoa, camembert, cizrna a samozřejmě i cuketa.
A pečené brambory a k nim tvaroh smíchaný s uzeným sýrem.
A jedna fazolová večeře, s oblíbeným uzeným tofu i kořením uzená paprika.
A avokádo je stále velký oblíbenec, tady rozmačkané jako quacomole s tousty a uzeným Šmakounem.
A zmiňované oblíbené musli - pekanové, pro které si chodím do zdravé výživy na Orlí, kde ho mají přímo na váhu.
A tohle vypadá jako nějaká mísa pro Otesánka, ale ve skutečnosti to byla jen pocvičící svačinka pro jednu hladovou blondýnu.
Banán, vanička tvarohu, trochu mléka a holandské kakao, rozmixované a posypané domácím musli.A na závěr NEJOBLÍBENĚJŠÍ věc posledních dní.
Čerstvé jarní závitky, které teď jím pořád a pořád!
Je to jen rýžový papír, a v něm zamotané avokádo, tofu a ledový salát se sojovou omáčkou.
Nevím, co by mi na to řekli Asiaté, a ani co by řekli na mé (ne)umění v motání závitků, které mnohdy dopadnou spíš tak, že na tom ta náplň leží, a ne že je zavinutá uvnitř.....a o těch sprostých slovech, ke kterým mě to motání, nutí ani nemluvím!

A na závěr něco, co by logo Vím, co jím nedostalo ani náhodou, ale i to si někdy dám s velkou chutí.
Tradááááá.....přivítejte nejoblíbenější jídlo mého dětství a jedno z nejlepších jídel vůbec!
Halušky!
Slanina!
Bryndza!

A nebo třeba výborné kynuté koláče, plněné tvarohem, navrch s domácí hruškovou marmeládou, sypané drobenkou (která jaksi zmizela hned první den...), které pekla Terka.
Prostě....Vím, co jím.
Občas vím, že jím bílou mouku, cukr a drobenku.
A vím, že jsem spokojená.

76 komentářů:

  1. co mi to děláš takhle večer :D všechno to vypadá tak lahodně..a já mam prázdnou ledničku :/

    OdpovědětVymazat
  2. Milujem tvoje názory a tvoje fotky ! :) a články tohto tipu ! len tak ďalej, máš super postoj k jedlu a cvičeniu :)
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  3. Markét, kde prosimtě v albertovi mají ta pesta? Nikde jsem je neviděla..a jaká je cena? Díky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem je u kečupů a rajčatových protlaků, ale je možný, že to mají v každé prodejně jinak...
      Ale cenu přesně bohužel nevím, ale je to ze série "Basic", takže to určitě drahé nebude, tipuju tak kolem 30 korun :)

      Vymazat
  4. Ty halušky! Ty bych si dala hned :) Už by mohl být ten cvičící článek :P

    OdpovědětVymazat
  5. super článok Markét :) Páčia sa mi tieto tvoje recenzie a odporúčania na nejaké tie nové výrobky :) U nás som tie s logom Havlíčka nikde nevidela,ale napríklad také celozrnné špagety mám veľmi,veľmi rada a presne na ten spôsob ako si ich robíš ty,akurát že som ešte nikdy nevyskúšala do nich zamiešať cuketu,čo nabudúce určite skúsim:) ale tiež ich mám veľmi rada na sladko s tvarohom a kakaom,mňaam! čo sa týka kaší Nomina, tak by som chcela ochutnať ryžovú, pretože z ryžových vločiek mi kaša vobec nechutí, to si ju radšej robím z ryže, tak táto by bola možno lepšia voľba :) a vidím,že polystyrény máš rovnako rada :D haha. dokázala by som zjesť hádam celé balenie, ešte ked sú také dobré a čerstvé :) A opäť si nesklamala ani s dávkou nie veľmi zdravých dobrôt,čo mám u teba najradšej,pretože sa mi páči to,že si dokážeš bez výčitiek dopriať a neodopieraš si tieto dobroty! Tak to má byť :) a ešte by som rada vedela, že kde kupuješ ryžový papier,lebo tie závitky vyzerajú úplne úžasne!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Luci! :)
      Rýžový papír mám z Tesca, v balení je 25 papírů a stálo to kolem 40 korun, takže to je i docela levné, je z toho hodně porcí :)

      Vymazat
    2. Ďakujeem! Ty si poklad! Hneď zajtra sa na to pôjdem kuknúť,snáď budem mať čas :)

      Vymazat
  6. Sušenky a kaše Nomina mám moc ráda :-)
    Všechna jídla vypadají lákavě :-) A nejvíc ty "super-nezdravé-ze-zakázané-bílé-mouky" koláčky :-) Mňam,ty už jsem dlouho nepekla... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jééé, hned mám hezčí páteční večer! :) sušenek od Havlíčka bych se ujedla, odpustím mu za to i ty jeho sexy pózy :D a halušky? Těch bych se taky ujedla! Moje prababička byla ze Slovenska a naučila je mou babičku a ta mi je vaří skoro pokaždé, když k ní jedu. S bryndzou a špekem, mňam! A nebo se zelím a špekem, taky mňam! Já je nikdy nikdy nemám tak dobrý a pochybuju, že se je někdy pořádně naučím, ale snažím se :D jo a Adéla je boží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adéla děkuje! :D
      Halušky jsou největší dobrota, a závidím ti, že máš přímo "pravý slovenský" recept :)

      Vymazat
    2. Až budeš mít někdy cestu směr Olomouc, tak Ti je udělám :) a nebo radši řeknu babičce, ať nám je udělá, to bude bezpečnější :D po ochutnání těch mých bys mě pak už možná nikdy nechtěla vidět :D

      Vymazat
  8. Nomina kaše jsou super, taky si je občas kupuji a sušenky jsem si kupovala ty grahamové:)
    Jinak, vše vypadá mooc lákavě! Na ty závitky mám chuť, moc ráda si je dělám, ale už jsem je dlouho neměla, tak mám inspiraci na zítra:):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem je objevila až nedávno, ale od té doby je dělám pořád:D

      Vymazat
  9. Ako hrdú Slovensku ma vychválené "bryndziačky" veľmi potešili :D tiež ich milujem.. ALE, popravde ma aj trošku pobavilo ako vyzerajú- neber to v zlom len mi to prišlo také milé :) u nás sa robia trošku inak.. myslím konzistencia bryndze a asi aj halušky ako tak kukám, ale myslím ža na tej super chuti to neuberá ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se vůbec nezlobím, vzhledově to mělo k dokonalosti daleko :)
      Vím, že by měly být víc mazlavé a bryndza řidší spíš jako omáčka, ale doma jsme je dělali po mnoha letech, takže i tohle byl úspěch :D

      Vymazat
  10. to jsou muka!!! koukám na ty dobroty z koleje, kde moje lednička zeje prázdnotou :/ ... pošli prosím ty závitky =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při posílání by se rozpadly, zatím mi nedrží ani na talíři! :D

      Vymazat
  11. Jůůů, ta jídla vypadají opět báječně! Určitě zase něco z nich zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak jo, jdu jíst:D Jinak Havlíček je mi extrémně protivnej, ale jeho sušenky taky miluju a těstoviny tu taky na poličce mám, hned vedle kaše Nomina - aktuálně mám vícezrnnou mánii, předtím několik měsíců vládla jáhlová:) Teď mám ale největší chuť stejně na halušky, no...:-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem měla tyhle Nomina-mánie, střídalo se to tak po měsíci :D

      Vymazat
  13. Proč jsi tak skvělá :D ? Zbožňuju všechny tvoje články! Díky za tvůj blog ! A prosím články nejlépe minimálně jednou denně, vždycky mi vykouzlí skvělou náladu :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. aaaa tak hezký komentáře si snad ani nezasloužím ! :)

      Vymazat
  14. mňaaam halušky s bryndzou! nejlepší je dělá dědeček ze Slovenska, nejlepší je bryndzu rozmíchat s troškou mléka v misce, až vznikne taková pasta a tu zamíchat do halušek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za radu Veru, příště to tak udělám! :)

      Vymazat
  15. Mhm, tak ty koláče jednoznačně vedou :D hned bych po nich sáhla, vypadají vážně nádherně.
    "Havlíčkovy" žitný sušenky mi taky chutnaj, měla jsem je teda jen 2x jako nouzovku s sebou na výlety o prázdninách, ale zasytí ..
    No .. a samozřejmě jsem z toho článku dostala hlad, klasika, zrovna jako kdyby se mi to teď večer hodilo ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terka bude mít radost, že mají koláče úspěch!:D

      Vymazat
  16. Jéé ty sušenky miluju tak :3 A ty tvoje banánové pudinky..mňam :3
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  17. Ten "Havlíček" se asi nedá sehnat i někde běžně v obchodu jen ve zdravé výživě že? :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mají to i v Globusu, ale v jiných obchodech asi ne..

      Vymazat
    2. Já to viděla jednou dokonce i v České Lípě normálně v sámošce, někde mají prostě štěstí:-)

      Vymazat
  18. Na ty kaše Nomina jsem zrovna včera koukala a přemýšlím, že bych je vyzkoušela :) ;)

    OdpovědětVymazat
  19. Mňam, ještěže za chvilku už budu obědvat :D Sbíhají se mi sliny
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  20. Marky, jak jsi se k tomu balíčku dostala? Oni tě nějak kontaktovali, nebo ty je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zvali mě na workshop do Prahy, ale tam jsem bohužel nemohla přijet, a tak mi poštou poslali alespoň balíček :)

      Vymazat
  21. Zvali mě na workshop do Prahy, ale tam jsem bohužel nemohla přijet, a tak mi poštou poslali alespoň balíček :)

    OdpovědětVymazat
  22. Slečna Adéla možná kouká do regálů zmateně:) ale tady je moc roztomilá, mám ráda její fotky:) Sušenky od Havlíčka jím občas taky, stejně tak kaše Nomina, už jsem měla rýžovou, jáhlovou a teď mám ovesnou. Tu jsem ještě nechutnala. Musli mám nejradši od Mixitu. Ty tvoje svačinky s kakaem vypadají mňamózně:) Já si někdy mixuju banán, nějaký ořechový máslo a kakao, to je taky hodně super! Těším se na další článek a je jedno, jestli bude o jídle nebo o cvičení:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To Adélce vyřídím, zase si o sobě bude moc myslet :D

      Vymazat
  23. Dopsala jsem si další věci co chci/potřebuji ze zdravé výživy! Mňam tolik dobrot, hned se víc těším na zítra :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Panebože děkuju, že existuje někdo, kdo se taky zastane normálního jídla:o)) nebo, že zmíní normální kupované a DOBRÉ musli od Emca. Každý je nadšený z Mixit, tak jsem neodolala a popravdě...zase až tak zázračné není...možná jeho cena...:o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Mixitu jsem sice nadšená taky (ale zapékané mám stejně nejradši!) , ale s mou spotřebou musli si ho kupovat často nemůžu :D

      Vymazat
  25. Mohla bych se prosím zeptat na poměry u toho avokádového pudingu? Vypadá moc lákavě, ale z avokáda už si dělám jednu dobrůtku: avokádovou nutellu a ta je ve směs ze stejných ingrediencí, ale řekla bych, že vzhledově a chuťově to bude jinde, tak prosím kolik čeho přibližně? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělám to vždycky od oka, ale odhadem tak čtvrt avokáda, menší banán, půl vaničky tvarohu, 2 lžičky holandského kakaa a mléko (cca půl deci), aby to bylo řidší :)

      Vymazat
  26. Na jarní závitky se také chystám, kde Markét kupuješ rýžový papír? :) Jinak u tebe se mi líbí prostě ta jednoduchost jídel, tak to mám nejradši, rychle, zdravě a chutně :D:))

    OdpovědětVymazat
  27. "Tzv. polystyrenové chleby obsahují mnohem více energie než běžné pečivo a také vyšší glykemický index, což znamená, že mají tendenci zvyšovat hladinu krevního cukru a tak navozovat častější pocit hladu."

    Víc asi netřeba dodávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Mnohem více energie" je dost relativní pojem, když záleží na množství...
      A hlad z toho nemám, takže GI vůbec neřeším...
      Víc asi netřeba dodávat :)

      Vymazat
  28. Markétko, krásný pozdrav ze Znojma TOBĚ i slečně Adélce! :-)

    OdpovědětVymazat
  29. po dlouhé době čtu a krása! Budu muset zpětně dočíst hooodně toho, nalákala jsi mě :-)

    OdpovědětVymazat
  30. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
    Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community
    will be grateful to you.

    Here is my site - flashcard cho be

    OdpovědětVymazat
  31. Having read this I thought it was rather informative.
    I appreciate you taking the time and energy to put this short
    article together. I once again find myself personally
    spending a lot of time both reading and leaving comments.
    But so what, it was still worth it!

    my web site; cartier love bracelet pink gol

    OdpovědětVymazat
  32. Haha ty závitky :D 1. dej si ten ryzovy papir na talíř, potři si ho malinko vodou, aby zmekl 2. polož si tu "náplň zhruba do třetiny 3. vem jeden ten "začátek" "konec" :D 4. obal to zhruba dvakrat, vždycky to jakoby k sobe zatlac, aby to to bylo napevno 5. prehnes zbytek tech stran 6. domotas 7. melo by to samo drzet, jak je mekke od te vody, ale dej tam fakt malinko :D

    jinak ses nejlepsi a nominovala sem ti na bloggerku roku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!!! :)

      Ty závitky dělám tak, že to namočím do teplé vody asi na půl minuty (podle návodu), dám na to náplň a snažím se to zabalit jak sushi....jenže mi to straně klouže a nedá se to pomalu ani chytnout, jak je to slizký a ta náplň mi po tom taky klouže a nedrží ani uprostřed :D

      Příště to zkusím podle tebe, jen si nejsem jistá, jestli to s mou zručností bude lepší :D

      Vymazat
  33. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did
    you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to construct my
    own blog and would like to find out where u got this from.

    cheers

    My web-site :: flashcard cho be

    OdpovědětVymazat
  34. I am now not certain where you are getting your info, but good
    topic. I needs to spend some time finding out more or understanding more.
    Thank you for wonderful info I used to be on the lookout for this information for my mission.

    My web page ... This Site

    OdpovědětVymazat
  35. ty kaše nomina všichni chválí.. to je budu muset taky zkusit konečně!:D

    OdpovědětVymazat
  36. Hey,
    I really like your Blog! Awesome Photos and interesting Stuff. Do you want to s
    upport each other and follow via GFC? If yes please tell me and i follow back. Lets stay in touch. :)

    Greetings Sophia xx
    M Y B L O G.
    I N S T A G R A M.

    OdpovědětVymazat
  37. Po celou dobu čtení článku jsem si u každé fotky říkala, mňam mňam to vypadá dobře, to bych si dala. Ale musím říct, že ty poslední tři fotky....mě nesmírně potěšily! U halušek se zelím a koláčem s drobenkou jsem opravdu měla pocit, že mi ukápne slina. Když vidím, tyhle poctivý český/slovenský dobroty jde jakákoliv zdravá strava stranou :D

    OdpovědětVymazat
  38. This excellent website really has all the information and facts I wanted about this
    subject and didn't know who to ask.

    my homepage Visit This Link

    OdpovědětVymazat
  39. (Pročpak je instagram soukromej??:DDD Sama ho nemám, ale tvůj účet miluju!!:))

    OdpovědětVymazat
  40. Ty žitné kakaové sušenky naprosto zbožňuju! Jak děláš ty jarní závitky? :D mě to nikdy nejde, vždycky se to roztrhne :(

    OdpovědětVymazat
  41. Wonderful work! That is the kind of info that are meant to be shared around the web.
    Shame on Google for now not positioning this submit higher!
    Come on over and talk over with my site . Thank you =)

    Take a look at my homepage - cartier love bracelet

    OdpovědětVymazat
  42. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you
    know a few of the images aren't loading correctly.
    I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same results.


    Also visit my weblog people know

    OdpovědětVymazat
  43. I'm extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog.
    Is this a paid theme or did you customize it yourself?
    Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare
    to see a great blog like this one nowadays.

    Also visit my web-site :: Visit This Link

    OdpovědětVymazat
  44. Hi, Neat post. There is a problem together with your
    website in internet explorer, might check this?
    IE still is the market leader and a big portion of other people will miss your excellent writing due to this
    problem.

    Also visit my weblog: flashcard cho be

    OdpovědětVymazat
  45. I always spent my half an hour to read this website's articles all the time along with a mug
    of coffee.

    my website cartier love bracelet price

    OdpovědětVymazat
  46. Hi,

    I would like to let you know that we are selling high PR Tumblr blogs.
    I think as a webmaster, you know the importance of having backlinks from high PR blogs.
    And you also know how costly it can be to have backlinks to
    this high PR blogs.

    Well I would like to inivte you and take a look at our offer.
    At very cheap price, you can have your own high PR Tumblr were
    you can use as backlinks to your site.

    If your interested, please visit: http://bit.ly/highprtumblr

    Thanks

    my page ... Cheap High PR Tumblr Blogs

    OdpovědětVymazat
  47. Thanks to my father who shared with me about this weblog, this website is really remarkable.



    my web blog home improvement renovation (http://www.homeimprovementdaily.com/)

    OdpovědětVymazat