čtvrtek 1. ledna 2015

Jaký byl rok 2014?

Období těsně po Vánocích mi vždycky přijde takové prázdné, možná až smutné.
Prakticky celý prosinec je věnovaný vánočním přípravám a různým vánočním činnostem, které k tomu adventnímu období patří - od popíjení punče a trhání proužků z trdelníku až po výběr nejhezčího balicího papíru a falešný zpěv all i want for Christmas. A hlavně to celé provází těšení, obzvlášť tedy, pokud jste tak vánočním člověkem, jako já.
A můj taťka vždycky říkal, že těšení je nejlepší.
A pak přijde Štědrý den, Boží hod...
A najednou je všechno pryč.
Z města zmizí stánky s trdelníky a punčem (smutek!), chodit po obchodech a vybírat vánoční dekorace už by bylo divné, a zpívat si all i want for Christmas bude už za chvíli úplně mimo (i když v mém případě by se to mělo zakázat i v prosinci:D), a pro svou oblibu v pečení vánoček už ani nebudu mít správnou záminku.
A ten sníh, co napadl, mě akorát naštval, že takhle krásně a vánočně to nevypadalo i na Štědrý den!
Dalším těšícím se bodem je v tomhle období však ještě Silvestr.
Nevím proč, ale na takové ty "významné dny" jako konec roku, narozeniny nebo výročí se vždycky těším, i když kolikrát ani není důvod, protože to pak nejsou dny nijak výrazně jiné. Asi holt vždycky musím mít něco, na co se těšit.
A pak je tu najednou odpočítávání, cinknutí skleničkou, rozzářené oči při pohledu na ohňostroj...
Konec roku je tu!
Přesně v tyhle dny se ale nedá ubránit hodnocení uplynulého roku, zamýšlení nad tím, co nám dal nebo vzal, jak se povedl, a k tomu samozřejmě i naděje pro rok nový.
A když se zamyslím nad tím, jaký byl rok 2014 (což jsem v posledních 24 hodinách udělala asi dvacetkrát :D), musím říct, že špatný rozhodně nebyl.
Špatný rok je ten, kdy někdo z vašich blízkých onemocní nějakou nehezkou a opravdu vážnou nemocí, nebo když nedejbože o někoho blízkého přijdete.
A nebo když někdo přijde o práci a nemůže najít novou, po mnoha letech snahy ho najednou vyhodí ze školy a nebo se dostane do nějaké obzvlášť těžké životní situace.
Nic takového se mi naštěstí tento rok nestalo, takže nemám právo si stěžovat.
Ale rozhodně nebyl ani nijak obzvlášť významný nebo zlomový.
Zlomové roky jsou totiž ty, kdy třeba...
- uděláte maturitu (to se mi zdá jako by to bylo snad v pravěku! :D), státnice, a nebo přijímačky na vysněnou školu (ten pocit neznám, tak třeba v roce 2015? Prosím! :D)
- splníte si sen, ať už pracovní nebo třeba cestovatelský (však ta Amerika na mě počká!)
- získáte dobrou práci
- zkusíte si život v zahraničí
- přestěhujete se 
- poznáte muže nebo ženu svého života (ooo to je zase romantiky!)
- a pak si ho vezmete (nene, prsten taky ještě nechci!)
- narodí se vám dítě (proboha to ne!) a nebo si třeba pořídíte nového čtyřnohého člena rodiny (ano ano prosím!)
- a nebo třeba i menší změny, které pak mohou mít o to větší následky, Třeba když někdo zhubne z hodně velké nadváhy a a z ošklivého tlustého kačátka se stane krásná štíhlá labuť a konečně začne "pořádně žít", chodit do společnosti v hezkých šatech a tak. A nebo když se někdo naučí nový jazyk, začne s novým koníčkem nebo sportem...a nebo si třeba založí blog!
Mně se nic zlomového nestalo, takže tenhle rok nebudu mít v paměti jako ten nejdůležitější. Nebyl ani nejhorší, ani nejlepší z těch 23, co jsem zažila, Zkrátka tak nějak průměrný.
Ale celý rok stejně netvoří jen nějaké veliké a významné události, ale hlavně každodenní maličkosti, poskládané střípky. A díky těm menším, milým každodenním radostem to vlastně byl hezký rok.
- hned na začátku roku jsem dělala zkoušky na vídeňské Uni, kde jsem končila svůj semestr na Erasmu. Předtím jsem si neuměla představit, že by bylo vůbec možné se naučit něco v jazyce, ve kterém nejsem zrovna královna gramatiky ani slovní zásoby, a už vůbec jsem nevěřila, že bych to mohla opravdu zvládnout. Poprvé v životě jsem se učila i pozdě večer, dokonce po půlnoci, což je pro mě jinak něco úplně nepředstavitelného. A taky jsem s říkala, jak si budu strašně vážit toho, až se budu v Brně učit jen česky.
No...ta chvíle nastává i teď, a že bych si toho vážila se říct nedá.
- Na konci ledna jsem se vrátila domů (což mi vlastně jako docela zlomový okamžik přišlo) a o dva dny později už jsem stála před brněnským Typosem, kde mě čekal první den měsíční praxe ve zpravodajství České televize. Tím, že bych chtěla pracovat v něčem, co alespoň trochu souvisí s médii jsem si jistá stále, ale zpravodajství to rozhodně nebude.
- A taky jsem začala chodit do Radia R, kde jsem v marketingu.
- Ve škole jsem měla další zkouškové, kde nebylo tentokrát žádné drama (kecám, pokaždé brečím, že tentokrát už mě opravdu vyhodí), na podzim jsem si konečně vybrala téma bakalářky, napsala první kapitolu.....a několik týdnů na to zase nesáhla.
- A taky jsem občas výletovala. Hned několikrát do milované Vídně, opět do nejkrásnějšího Mikulova, a poprvé jsem byla i ve Španělsku, v Barceloně, kam bych se nejradši vrátila znovu!
- Taky jsem potkala pár milých lidí (naposledy třeba blogové kočky Anetku a Sobi), pár nemilých (tak jsem si zanadávala) a taky se u kafíček a různých skleniček potkávala s těmi, které mám oblíbené už dlouho - třeba jako s Térou, od které jsem se včera vrátila.
- A naživo jsem viděla Show Jana Krause, juhuuu!
- Co se týče práce, pořád jsem si jen přivydělávala jako hosteska, což není zrovna rozjetá kariéra. A tak koukám kde se dá, občas sesmolím nějakej ten motivační dopis, a třeba mi rok 2015 dá trochu štěstí a příležitost k tomu.
- A svůj bod si zaslouží i blog. Pořád mě neskutečně těší, že vás sem chodí TOLIK, a obzvlášť že mi píšete tak krásné a milé komentáře. Za rok 2015 přibyla pořádná řada čtenářů, psaní mě baví víc a víc a ráda bych blog posunula trošku dopředu. (i když zatím nevím jak, v plánování nejsem zrovna dobrá a v designu a záhadných html kódech už vůbec :D).
- Co se týče mé maličkosti, nijak výrazně jsem se nezměnila (jenom zmoudřela, hohoo!), ani vzhledově. Na vlasy si dávám barvu ze stále stejné krabičky, nijak jsem nezhubla ani neztloustla, v létě jsem byla krásně snědá žena z Kalifornie, v zimě jsem mrtvolně bledá....klasika.
- Sportovala jsem však pořád, Doslova. Nebyl snad týden kromě nemoci a výletů, kdy bych na sobě neměla sportovní tenisky minimálně 4x nebo 5x do týdne. Tak jako v roce 2013, i v tomto jsem stále milovala ty černo-žluté pásy TRX, na kterých jsem visela pořád. A občas jsem si ráda zaboxovala do totemu, občas běhala, nějaké ty sálové lekce...A na podzim jsem taky udělala menší změnu a začala pravidelně chodit do posilovny navštěvovat činky. Tam jsem trošku nabrala svaly, v něčem se zlepšila (a brzo ten shyb fakt udělám!), ale pořád si myslím, že klasická posilovna není něco, co by mě tolik naplňovalo a mnohem víc mě to táhne ke crossfitu, který jsem pořádně objevila až v tomto roce a kam si nejspíš hned zítra koupím neomezenou permanentku.
- V roce 2014 jsem taky začala s pole dance, se kterým jsem bohužel i skončila. Ale už to nešlo nacpat do mých dnů k tomu dalšímu sportu jak časově, tak finančně. A hlavně se budu asi vždycky strašně bát být hlavou dolů (že spadnu a umřu!).
I když s crossfitem jsem si moc nepomohla a stojky budou asi mojí noční můrou.
- A jídlo? Tak jako i v roky předešlé, jedla jsem převážně zdravě, občas s chutí nezdravě. Nejčastěji jsem nakupovala vločky, kuskus, cukety, banány, burákové máslo, sýry, cizrnu, tofu a jiné "náhražky", ale někdy jsem taky zašustila obalem od čokolády nebo cinkla skleničkou od vína. A tak mi to vyhovuje.
A už radši dost vzpomínání a přemýšlení. Teď nezbývá než doufat (a hlavně se snažit!). že rok 2015 bude úspěšný, plný samých hezkých okamžiků. A podle všeho ten můj bude zlomový, alespoň co se školy týče.
A budu moc ráda, když mi napíšete, co významného přinesl loňský rok vám a co byste si přáli v tom novém,
Mějte se krásně!

39 komentářů:

  1. moc rada čítam koncoročoné/novoročné príspevky :) prajem ti do nového roku všetko dobré, aby sa ti s blogom naďalej darilo, pretože sa číta naozaj skvelo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásné fotky i zhodnocení roku :-) Přeju hodně štěstí do nového roku! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To je krásný článek! :-) Tak přeju, ať se ten nový zlomový rok vydaří úplně ve všem a ať je ještě lepší než tenhle :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Měla jsi báječný rok :) tak ať je tenhle ještě lepší :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já začala od roku 2014 pracovat, což byla asi nejvýznamnější změna v teď už loňském roce (ani se mi tomu nechce věřít).
    Do nového roku bych si z celého srdce přála pevnější zdraví, protože za poslední půl rok jsem do sebe narvala troje antibiotika a chytla kde kterou chřipku. Takže to zdraví tentokrát bude na místě. :-)
    Jinak naprosto souhlasím s tím, že ta doba, kdy skončí Vánoce a je po Silvestru je pro mě svým způsobem také smutná. I když... co nevidět budu mít narozeniny, takže bude ještě co slavit. :D

    OdpovědětVymazat
  6. rok 2014 byl vyjimečný tím, že i já začala pracovat a ze srdce si přeji. aby si mi to i v roce 2015 prodloužilo :)

    Jinak krásný hrníček, vím, že už ho asi neseženu, ale odkud ho máš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten jsem kupovala už minulý rok ve Vídni, v nějakém obchodě s nábytkem myslím...

      Vymazat
    2. Hrneček mají v Madal balu asi za pade ;) a možná ho seženeš i v Nanu Nana

      Vymazat
  7. Přeji ti ještě lepší rok 2015! Jinak chválím sobí hrneček :D mám ho doma taky a byla to láska na první pohled :D

    http://behealthy-befit-now.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky :)
    Přeji Šťastný Nový rok!
    .. a small miracle CZ

    OdpovědětVymazat
  9. Přeji ti, ať se ti v novém roce vyplní všechna tvoje přání. Článek se mi četl moc hezky. Dalo by se říct, že v podstatě všechno, co jsi tu zmínila, už jsem s tebou vlastně "zažila" jako tvůj (věrný) čtenář - víš co, všechno vim, všechno znám :D Psaní Ti jde výborně, takže v něm pokračuj. A já Tě budu s velkou radostí sledovat i v dalším roce!! Díky :)

    OdpovědětVymazat
  10. Presne tak - období po Vánocích a i cely leden je pro mě prostě období ničeho....zima bude jeste dlouhá, léto daleko, narozeniny taky, prostě nic na co bych se mohla těšit :D

    OdpovědětVymazat
  11. A já mám 1. ledna vždycky pocit, že jsem ten předchozí rok totálně po*rala. Z minulýho roku mám tak to, že jsem byla buď ve škole a nebo v práci.. Abych si za co mohla zaplatit jídlo, nájem a pole dance.. Se kterým jsem mimochodem taky sekla, protože by bylo super chodit tancovat k tyči a bydlet pod mostem :D. A nejdál jsem dojela tak do Prahy (žádná vysněná Ibiza, Barcelona a ani Londýn..) . Nicméně, uřvaná jsem jsem číst tvůj článek s nadějí, že mi bude líp.. A je.
    Takže jen to nejkrásnější do Nového roku, Markét. Ať se ti splní všechno od Ameriky až po vysněnou školu.
    A piš dál, vždycky mě to na chvíli vytáhne z reality a je to fajn! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Krásně jsi to napsala - a s těmi mizejícími vánočkami, punči, trdelníky.....mi úplně mluváš z duše, vánoční písničky si pouštím tedy jako trapka "potichu" v pokoji ještě teď:D A vánočky jsem pekla naposled předevčírem, ehm, už pátou..jsem ráda, že je někdo také stejný vánočkomil:D No, to jak to utíká je každý rok snad horší... čekání nekonečně a pak jak mžikem oka je všechno zase pryč a jen další roční těšení se:) O to hůř pro mě, že Vánoce a vůbec celý konec a začátek nového roku se nese JEN ve znamení učení, školy, bakalářky, státnic, zkoušek...ani si nedávám už naději,že bych letos dokončila, co mám..://P No, tak snad zase...za ten rok:P A obdivuji tvou megaaktivitu ve scičení a posilování, já se teď nedohrabu ani k 20minutám...a když, tak je procházkou...ale to aspoň člověka i zklidní a "posilní" zevnitř=) A nezdravého jsem tedy snědla - loni (už) - tolik, že je hanba mi mluvit..:D

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem ráda, že jsou Vánoce za námi :) loňský rok byl významný - pořídili jsme si čtyřnohého člena rodiny a zasnoubili se, letošní rok bude významný - budeme mít svatbu a přibude dvounohý člen rodiny :) takže teď zažívám opravdu významné a krásné časy :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jeeee :) taky jsem Te moc rada poznala a ted uz se me nezbavis :D jinak to obdobi po Vanocich mi taky prijde takovy smutne prazdny a tesim se na jaro :) v roce 2015 chci byt lepsi a hodnejsi clovek a konecne se dokopat a vyzkouset crossfit! :)

    OdpovědětVymazat
  15. 2014 byla opravdu můj zlomový rok, ve 2015 čekám ten romantický zlom :D :D
    Ať Ti tvůj rok zakončený 15 krásně vyjde,jsi zdravá šťastná a vůbec :) těším se na ''patnáctkové'' příspěvky :)

    OdpovědětVymazat
  16. Když tak čtu, co považuješ za zlomové, tak rok 2014 budu mít asi navždy v paměti. Protože těch zlomových věcí se odehrálo hned několik.

    Ale i ten tvůj rok vypadá zajímavě a minimálně tu Vídeň ti tak trošku závidím. Hned bych někam jela na výlet! A koukám, kolik toho nacvičíš.... Fíha, kde na to k tomu všemu bereš čas a energii?

    Hodně štěstí v roce 2015 a ať se ti splní tvé sny :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ráda bych už potkala toho muže mého života :D ..Přeji hodně štěstí v novém roce :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  18. Skvelý článok. Tvoj otec má pravdu - pretože to tešenie sa a prípravy pred vianocami je to najlepšie. Samotné sviatky akosi velmi rýchlo prejdu a ani sa nenazdáme je tu nový rok. Aspon že trošku nasnežilo, mne akosi nevadí, že to bolo až po vianociach.
    Bod - narodí se vám díte - ma pobavil a vnímam to opačne. U mna štvornohý miláčik neprichádza do uvahy, bývame v byte a vždy som bola zástancom toho, že zviera do bytu nechcem.
    Ja si aktuálne najviac želám, aby bábätko, ktoré sa nám narodí v apríli bolo zdravé. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Krásný článek, máš ve všem pravdu a měla jsi vážně pěkný rok a já ho teda rozhodně převratný měla - dostala jsem se na (nejlepší a zároveň nejtěžší) gympl a přestěhovala jsem se, ale zároveň mě potkalo i to špatné - někdo z rodiny měl vážnou nemoc, sice se z toho dostal, ale rok mi to krásný neudělalo. No, tak snad rok 2015 bude jenom lepší a lepší a to přeju i tobě! A hodně štěstí s blogem, ty čtenáře si vážně zasloužíš! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  20. Moc pěkné zhodnocení roku :) Věřím nám, že tento rok ty státnice dáme

    OdpovědětVymazat
  21. Jako vždy mě tvůj článek nesmírně pobavil! :D Je super, že jsi tak sportovně aktivní :) já to TRX ještě nikdy nezkusila, ale z tvých článků mě to hrozně láká! :D a taky je bezva, že nejdeš 100% zdravou stravu, ale normálně si občas dáš čokoládu a vánočku bez obavy z toho, že hrozně "nakyneš" :D tak by to mělo být :) a at se ti bakalářka povede!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TRX je super, určitě to zkus! :)
      A moc děkuju! :)

      Vymazat
  22. Pro mě tento rok byl opravdu hnusný a doufám že ten příští bude lepší.. rozvod rodičů a odchod mého otce byly asi ty nejtěžší věci a pak také velké zklamání, když babička z dědou na nás úplně zanevřeli.. nejen to, že nám se ségrou nedali k Vánocům vůbec nic, ale nenapsali ani řádku přání hezkých Vánoc, ani tu blbou sms.. takže pevně doufám že rok 2015 bude mnohem lepší.. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet palce, ať už ta smůla nepřijde, když toho špatného bylo teď tolik!

      Vymazat
  23. Moc hezký článek! :)
    Pro mě to byl rok lehce, ale opravdu jen lehce nad průměrem a to z toho důvodu, že mě rodiče začali pouštět na koncerty a akce, na které jsem si vždycky strašně moc přála chodit. Poznala jsem skvělé nové lidi, ale byl i nehezkým, protože blízkému členu rodiny zjistili rakovinu a nadále s ní bojuje. Doufám, že rok 2015 bude o to lepší a on svůj boj vyhraje. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu držet všechny palce, ať to dopadne dobře!
      I v naší rodině bohužel rakovina byla, a hned několikrát, je to hrozný kolik toho teď je:(

      Vymazat
    2. Ach můj bože,jak to tady čtu,tak vidím,že je opravdu všude. U nás v rodině bohužel také,přijde mi,že tím trpí už hrozně moc lidí:( Bohužel mi zemřela na začátku roku babička,takže mi ten rok moc dobře nezačal.... Doufám,že tento rok už bude jen a jen lepší,každopádně všem co si tímto musí projít a prochází,držím palce,vím jak těžké to je. Každopádně všem přeji krásný rok 2015 a ty nejmilejší Markétko přeju ti hodně štěstí až dokonce života,ty si to opravdu zasloužíš:)

      Vymazat
    3. To je mi moc líto :(

      Naštěstí se ale s léčbou rakoviny hodně pokročilo a dá se teď vyléčit to, co ještě dřív nešlo, když se na to přijde včas, tak snad toho bude ubývat.....a hlavně, aby lidi chodili včas na vyšetření..

      A moc moc děkuju! :)

      Vymazat
  24. Moc pěkně jsi svůj rok zhodnotila, je hezké od někoho jiného číst o místech, které sama dobře znám (jestli jsem dobře pochopila, asi budeš taky studovat na FSS, když jsi v rádiu R :)) Takže Brno zdraví Brno :)

    Pieces of FRECKLED style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!
      Ale na FSS nestuduju, jsem na Interaktivních médiích na FF, ale v červnu budu dělat přijímačky na magisterské studium, chtěla bych na Mediální studia a žurnalistiku:)

      Vymazat
  25. Mela by jsi nejake rady pro zacatecnici Fitboxu? Chtela bych schodit bricho. Od zarijove dovolenky se mi podarilo schodit 4 kila ale chci bricho pryc. Ted mam 55kg. Akorat me obcas brzdi astma. Treba to na me bude moc zatez ale chci to zkusit! Jsi pro me velkou motivaci!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, mám obavy, že s astmatem nebude fitbox ideální, je to hodně náročné na udýchání, prakticky hodinové kardio v hodně vysoké intenzitě :( Tak to zkus radši jen hodně opatrně, a kdyby to nešlo, tak místo toho radši posilování bez tak intenzivního kardia. Největší změny jsou stejně díky zdravé stravě:)

      Vymazat
    2. Jj díky za názor. Zkusím a uvidím. Doufám že to bude dobrý :) Zatím cvičím jen doma a občas spinnig, vždycky ze leje pěkně. Ale chtělo by to něco pořádného a hlavně pravidelného. Věřím tomu že když mě to chytne tak mě astma nezastaví :) drž mi palce :D

      Vymazat
  26. Krásne zhodnotený rok :) Stále rozmýšľam nad tým, že vyskúšam crossfit ale nejako sa bojím že by som to nezvládla alebo neudýchala :D Dúfam že v tomto roku ho už konečne skúsim :)

    OdpovědětVymazat
  27. Ta poslední fotka je skvělá... v Barceloně jsem taky byla, dokonce podruhé a podruhé nám tu ukradli všechnu hotovost, nemám to město ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  28. Super článok, Vianočné a Novoročné články mám strašne rada :) A tvoj rok sa mi teda veľmi páčil! :)
    Pre mňa tiež nebol rok 2014 nijak zlomový, len tak ubehol, akoby ani nebol.. Zato v 2015 sa udeje toľko zmien.. :)

    OdpovědětVymazat
  29. Období po vánocích, zejména když už na ulicích sklidí všechny ty svítící ozdoby, je opravdu smutné. Navíc se člověk neubrání bilancování předešlého roku - vzpomene si na všechny pozitiva, ale bohužel i negativa. Proč vlastně takový předěl musí být?

    OdpovědětVymazat