středa 14. ledna 2015

Leden

Leden, první měsíc v roce. Pořádně studený, šedivý, a s trochou štěstí občas i bílý. 
Pro někoho oblíbený měsíc, protože v něm může začít "s čistým štítem", pro někoho nenáviděný, protože léto a teplo je ještě v nedohlednu.
A pro mě je to hlavně měsíc....
Měsíc černého svědomí.
Protože v lednu máme my vysokoškoláci zkouškové, což znamená, že je pořád plno povinností, které bych měla plnit - ať už dělání výpisků, cpaní informací do hlavy, a nebo třeba psaní esejí.
Ne že bych celý leden nedělala nic jiného, než se učila, ALE když se zrovna neučím, mám černé svědomí, že bych měla. Sedím na kafi s kamarákou, a mám černý svědomí, že se neučím. Koukám na Big Bang Theory, a mám černý svědomí, že radši nečtu něco k bakalářce. Píšu tenhle článek na blog a mám černý svědomí, že nepíšu esej do Herních studií. (sakra, copak já vím něco o počítačových hrách?!). 
Měla bych se polepšit - ne v tom, že udělám všechno okamžitě, zas tak naivní nebudu....ale v tom, že když už se flákat, tak alespoň s tím, že si to fakt užiju.
Měsíc, kdy mám pocit, že mě lidi štvou víc než obvykle.
Jestli je mi nějaká lidská vlastnost protivná (kromě toho, že nesnáším lidi celkově!:D) je to potřeba všechno strašně okecávat a ze všeho dělat obří událost. A přesně to se děje na přelomu prosince a ledna. Veliká změna životního stylu, největší zapálení do sportu, stop fastfoodům a sláva rýžovým chlebíčkům. Taková klasická novoroční komedie. 
Jasně, neříkám, že je něco špatnýho dát si místo hnusu z Mekáče kuskus a nebo si místo procházení obchodů zacvičit...ale šlo by to bez toho divadla okolo. Bez odhodlaných facebookových statusů každý dva dny a bez fotek salátů a knackerbrotů.
Podle mě by měl být sport a (více méně - někdy s radostí méně!) zdravé jídlo přirozenou součástí života, a ne něco, s čím se pořád končí a pak zase začíná. 
Měsíc "nic moc"
Ne, že bych byla celej leden nasraná, že už jsou Vánoce pryč (i když odzdobení stromečku a zmizení stánků se svařákem jsem málem oplakala!) a léto je ještě daleko, ale v lednu prostě nemám žádnou konkrétní oblíbenou událost. Samozřejmě jsou i takové ty každodenní radosti, kdy nezáleží na tom, co je za roční období, ale zkrátka vánoční atmosféra, letní výletování, srpnové narozeniny nebo jarní radost, když můžu jít ven poprvé v křiváku, to je prostě lepší. A hlavně bez zkoušek.
Měsíc červených cedulek
Jo, něco pozitivního se na tom lednu přeci jen najde! Když se mi v prosinci v obchodech něco líbí, nikdy si to nekoupím - zaprvé proto, že jsem kvůli nakupování dárků chudá, a za druhé samozřejmě proto, že jsem si jistá, že to po vánocích bude viset na stojanu s červenou cedulkou, a já bych si jinak nadávala, že jsem nepočkala.
I když letos jsem nějaká divná. Obchody jsem prošla už párkrát, ale jakmile jsem spatřila ty hromady poházených svetrů, padla na mě neskutečná lenost a nechtělo se mi ničím probírat. Vlastně teď ani nevím, co se mi líbí natolik, že bych to potřebovala (no..spíš "pořebovala"), a nejradši bych si jen nakoupila další oblečky na cvičení, což je něco, kde zrovna nestrádám. 
Takže jediný, co jsem si v lednu koupila, byl svetr a halenka ze sekáče (aaaaa ale ta radost, dohromady za 90!)
"Období nikoho"
Víte co je strašně divný? Když přijdete po Vánocích do obchodu, normálního supermarketu, a nikdo a nic vás nenutí, ať si něco koupíte pro konkrétní příležitost.
Žádný "Kup ty čokoládový Mikuláše! Bez vánočních koulí Lindt nebudou Vánoce! A ještě tyhle ozdoby na cukroví!" a do klasického "Jedině tímhle kýčovitým srdcem můžeš vyznat lásku! Kdo miluje, kupuje sladkosti v nevkusných srdíčkových obalech!" zbývá ještě týden nebo dva, a od "k Velikonocům patří zajíčci a beránci" nás taky ještě chvilka dělí. 
Měsíc, kdy čekám na sníh
Což vlastně dělám celou zimu, od toho dne, kdy má přijet Martin na bílém koni až do konce února. A nic. Až na pár ušmudlaných dnů, kdy je zem s přimhouřenýma očima bílá.
Měsíc, kdy jsem smířená
Na začátku zimy jsem celá nesvá z toho, že už nejsem vůbec opálená, že blednu a blednu a že mi vlasy mění barvu a hnusně se krepatí. Ale leden je měsíc, kdy už tenhle můj žalostný stav trvá natolik dlouho, že jsem se s tím musela smířit. A nebo je to možná tím, že jsem už úplně zapomněla, jaký to je být sexy snědá žena z kalifornie.
Měsíc odměn
Ale abych nebyla jen negativní, i v lednu je něco, co mám moc ráda. Odměny za zkoušky! 
Od Markétky pro Markétku!
Bez motivace bych neměla sílu se učit (no, motivace v podobě toho, že mě nevyhodí ze školy očividně nestačí:D), a tak je potřeba si vždycky slíbit něco za odměnu. Ať už nějakou maličkost, sladkost nebo dobrotu, nebo třeba něco na sebe. 
Já jsem klasik a většinou zůstávám u toho jídla, třeba si slibuju moje oblíbený proteinový tyčinky, který miluju, ale kvůli ceně to nemůžu jíst tak často, jak bych chtěla (což bych chtěla 5x denně!).
Takže....jestli se mi to zítra povede, bude Deluxe tyčinka. Příchuť skořicový šnek! 
(jo, jsem tragéd.)
Tak se mějte krásně, a doufám, že jste nový rok nastartovali tím správným směrem!
P.S. A protože leden není až tak supiš sám od sebe, je potřeba si ho o to víc zpříjemňovat. Jo, kupte si k snídani třeba ten dortík, co vás tak láká! 

27 komentářů:

  1. já se vždycky za úspěšnou zkoušku odměním sushi :3 najdu si jakoukoliv záminku :D

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně jsi vystihla moje pocity z lednu! :D Já mám ještě období písemek a to černé svědomí moc dobře znám. :( :D

    OdpovědětVymazat
  3. Markét, kdybych měla na tohle téma sepsat něco já, musela bych se "opičit"!! Doslova jsi vystihla moje slova a názor na to všechno! Od školy, přes odměny až po nenáviděné nové "superlajfstajly" lidí, kteří jsou najednou nejvíc fitness a odborníky na vše zdravé:P Až jsem si sama říkala, že to snad psaly moje prsty!:P
    A to čeré svědomí, jak píšeš, mám opravdu, možná jako ty, úplně u všeho, co se školy netýká, bohužel..říkám si to pomalu už i na záchodě, Lucie! Měla by ses učit a ne trůnit na oné místnosti!:DD
    Ke sněhu se raději nevyjadřuji, těšila jsem se jak malá na bílou pravou zimu, kterou kdysi slibovali a místo toho koukám smutně a naštvaně z okna na jarní výhled s učením před nosem a vidinou desítek hodin učení.......:3
    Naštěstí je tu JÍDLO! Hodně jídla, které jediné mi teď zlepšuje nálady a stresy!:D

    OdpovědětVymazat
  4. Taky mám psát zítra čtvrtletku z matiky a měla bych se učit, protože matika pro mě není zrovna procházka růžovým sadem..ale nechce se mi! :D :( achjo

    OdpovědětVymazat
  5. "od Markétky pro Markétku" je top! :D to znám! ale tohle stejně přichází vždycky, když není k nalezení žádný smysluplný důvod, jak se odměnit :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mmm takhle bys mohla komentovat každý měsíc, baví mě tyhle články!:)

    OdpovědětVymazat
  7. Zdravím, mám dotaz ohledně soutěže, jestli jsi na ní nějak nepozapomněla? :D Týká se o fotky těch obědových receptů :)

    OdpovědětVymazat
  8. Přestože mě letos zatím díkybohu netrápí zkouškové (ale zase maturita, přijímačky a tak :D), stejně vnímám leden podobně - takový měsíc neměsíc, nijak výrazný, víceméně plyne pořád stejně a hrozně rychle utíká. Jediné, na co se každoročně těším, je lyžování a snowboardování, což se letos nekoná, takže jsem to oplakala, vyvztekala jsem se, pak došla do fáze smíření a radši si pořídila aspoň permanentku do fitka (haha, jdu s davem! :D) , abych měla nějaké radosti. Co se obchodů týče - mám pocit, že tenhle rok nemají nic tak úžasného, co bych za každou cenu musela mít. Také jsem si místo toho koupila legíny a tričko na cvičení a vlastně mi to udělalo radost mnohonásobně větší :D

    Přeji hodně štěstí se zkouškovým a pevné nervy, hlavně pevné nervy :D

    OdpovědětVymazat
  9. Tak pod to se podepisuju! :-D Naprosty souhlas.

    OdpovědětVymazat
  10. leden mě taky moc neba, hlavně kvůli tomu "měsíc nic moc", taky jsem vždycky akorát smutná, že už je po Vánocích a Silvestru.. A za první dvě úspěšné zkoušky jsem se odměnila tím kožíškem..a možná svetrem...a botami :D

    OdpovědětVymazat
  11. A já právě sedíma říkám si "týjo, fakt už bych měla jít psát ten úkol do francouzštiny. a do angličtiny. a učit se matiku." a nic, jen to černý svědomí :D Super článek, jako vždycky :)
    nekdejinde.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  12. Moc pěkný článek! :)
    I pravdivý, protože takové pocity z lednu mám taky, až na to zkouškové, ale to mě za pár let také čeká. :D Hodně štěstí u zkoušek! :)

    OdpovědětVymazat
  13. A to já mám leden ráda, protože v lednu mám narozeniny. :-) Sice pár týdnů smutním, že Vánoce už jsou fuč a oslavy nového roku jsou zase až za rok, ale na druhou stranu se moc těším na rodinnou sešlost právě při příležitosti mých narozenin. :-) Teprve únor je pro mě takový nezáživný měsíc, stejně jako březen. V dubnu už se začíná dělat lepší počasí, blíží se jaro, takže je to veselejší. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Nevystihla bych to lépe, opravdu ne... :D Ze slev mám jen jedno tričko, nějak teď nemám čas chodit po obchodech, z posledních pár dnů neznám skoro nic jiného než školu a už z toho solidně magořím... :D Říkám nelogické věci, nad mými přeřeky by ses opravdu zasmála a už i dělám nelogické věci a pomalu ještě nevědomky! Prostě hrůza, soucítím s tebou.. :D A teď, po tom co jsem viděla příspěvek Iny.T na fb, kde ukazuje kouzelný kabátek z Topshopu ve slevě za 800 (!!!) jsem se nehorázně naštvala, že je Topshop jenom v Praze, kam to mám krapet z ruky... Slintám nad věcmi, co si někteří ve slevách ulovili a u nás prostě zase nic z toho není, klasika.. :/ :D
    Držím palečky, ať se ti vše podaří zvládnout, já bych se měla pomalu vrhnout na ty své povinnosti, zase budu spát max 5 hodin, už se vážně bojím, že někomu po cestě do školy přivodím svým vzhledem infarkt. :D
    Matice a ostatním školním povinnostem zdar!
    D.

    OdpovědětVymazat
  15. Tyhle tvoje "měsíční" články mám nejradši :) Pokaždé totiž přesně vystihneš moje pocity :D

    OdpovědětVymazat
  16. Leden je fakt divnej ! Souhlasím se vším :D

    OdpovědětVymazat
  17. S těma výčitkama se naprosto ztotožňuju :D

    OdpovědětVymazat
  18. Přesně! Leden a únor z celýho roku nejvíc nesnáším. Jen s těma červenejma cedulkama mi letos nějak ujela ruka...ale na to, že jsem vlastně "ze slev" nic nechtěla, podařilo se mi odškrtnout hned několik položek wishlistu a nekupovat zbytečnosti :)

    OdpovědětVymazat
  19. skvele napisane, aspon nieco mi zdvihlo naladu popri uceni:)

    OdpovědětVymazat
  20. :D tak a doteď jsem neměla černý svědomí, že se po snídani hned neučim :D no ale tak s úsměvem na tváři díky tvému článku to hned půjde líp .. xx

    OdpovědětVymazat
  21. Já mám náhodou leden ráda, mám narozeniny! :) a pár takových jako já, se určitě taky najde...naopak nemusím březen..nemrzne, není jaro...je to takový přechodový měsíc a všichni očekávají jestli už bude teplo nebo ještě nachumelí opožděný sníh ..

    OdpovědětVymazat
  22. Safra... Už nějaký ten pátek nejsem školou povinná... Musím si najít nějakou činnost, za kterou se budu moct odměňovat :-D

    OdpovědětVymazat
  23. super, fakt jsem se pobavila a jen mlčky přikyvovala :D akorát ty slevy jsem teda provětrala, jen co je pravda :D ale na druhou stranu, takové to znechucení z prohrabování se věcmi mám teď taky...možná proto, že už jsem nakupovala a moje peněženka tím podstatě zchudla :D no nic, hodně štěstí u zkoušek! :)

    Pieces of FRECKLED style

    OdpovědětVymazat
  24. Pro mě je leden hlavně měsíc učení a potom měsíc prázdnin :-) A odměňuju se taky, za každý hotový předmět mám Kaštany nebo Kofilu :-D

    OdpovědětVymazat
  25. tvoje články jsou prostě nejlepší! :D jestli tě to potěší.. já se pořádně neopálím ani v létě :( :D

    OdpovědětVymazat
  26. Úžasný článek na tak obyčejné téma.. :-) Jsi skvělá, jak dokážeš i ty nejvšednější věci vylíčit tak, že to vždycky celé přečtu jedním dechem. :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Skvelý článok! :-) Ja si myslím že každý, dokonca aj ten najnevydarenejší deň by sme sa mali odmeniť, už len za to, že sme ho vôbec ustáli :-) .....no a s tým snehom to mám asi tak, že do Vianoc a Nového roku ho zbožňujem a teším sa z neho ako malé dieťa (možno aj viac!), no akonáhle toto obdobie skončí, teším sa skôr na jar a nie na prechádzky mestom po čľapkanici :-)

    OdpovědětVymazat