středa 30. prosince 2015

Vánoční Vídeň

K žádnému jinému období se neváže tolik tradic, jako právě k Vánocům. A tím teď nemyslím tradice jako je lití olova (co jsme doma dělali jen jednou, a kupodivu nebyli žádní mrtví ani ranění), pouštění lodiček ze skořápek nebo krájení jablíček, ale předvánoční zvyky, které má každý své vlastní. A pro mě je to převdvánoční návštěva Vídně, která prostě být MUSÍ. 
Už ani nedokážu spočítat, kolikrát jsem si všechny ty trhy s horkým voňavým punčem v kýčovitém hrníčku procházela, ale vždycky to pro mě bude něco, co se jen tak neomrzí. 
Punče jsou sice rok od roku dražší, počasí tu pravou zimu připomíná čím dál méně, ale jinak bylo všechno i tentokrát tak, jak má být.
A tady je náš výlet v několika bodech:
- V předvánočním období je o výlety do Vídně obrovský zájem, ale já jsem v předvánočním období stejně líná a odkládám povinnosti tak, jako po zbytek roku. Takže jsme lístky na autobus kupovali až na poslední chvíli a zbyla na nás jen posila. Tudíž místo žlutého kočáru "ve stylu Fun and Relax"  to byl jen relax (ale sakra bez novin! a bez kafe! a bez seriálů! a bez wifi!). 

- Jako vždy, i tentokrát jsem vybírala ubytování přes Booking.com, aby to bylo blízko centra a aby to bylo alespoň v rámci (cenových) možností hezké. Za dobrou cenu jsme sehnali maličký, ale pěkný dvoulůžkový pokoj v Guest Housu, který byl asi 3 minuty pěšky od Mariahilferstrasse, takže ideální (a to neříkám jen proto, že to nebylo daleko na snídani :D).

- Nevyšlo nám to jinak, než abychom do Vídně jeli na sobotu a neděli. A neděle v Rakousku mají háček v tom, že je skoro všechno zavřené. U obchodů s oblečením mi to tolik nevadilo (a mojí peněžence už vůbec ne), ale musela jsem zamáčknout slzu při představě, že si těsně před odjezdem autobusu nenakoupím miliony čokoládek, proteinových tyčinek, rostlinných mlíček a dalších dobrot se slovy "tohle u nás není, tohle je jiný!".

- Na "hlavních" trzích u Rathausu je pokaždé slyšet víc češtiny i slovenštiny, než na Svoboďáku se Zelňákem dohromady, a chce to mít hodně pevné nervy, aby se nasávání vánoční atmosféry (a punče, samozřejmě!) neproměnilo ve vztek a nadávky na ty davy lidí, co se cpou a tlačí. 
Přesto je ale Rathaus, stromeček a výzdoba stromů okolo TAK VÁNOČNÍ, že si to nemůžu nikdy nechat ujít. Osvětlená radnice co vypadá jak z pohádky, vůně pražených oříšků a stromy ozdobené jako z reklamy na ten největší kýč. To musím vidět pokaždé, protože v prosinci by Kýčovitá mohlo být klidně moje příjmení. Ale stačí to na chviličku, a pro tu pravou vánoční atmosféru se radši vydat jinam.

- A když říkám jinam, myslím moje nejoblíbenější vánoční trhy z celé Vídně - Spittelberg a Kampus. Spittelberg jsou trhy ve dvou úzkých uličkách, asi 5 minut pěšky od Museumsquartier/Mariahilferstrasse/Marie-Theresien Platz/takže kousek. Nejsou tak provařené jako trhy u Rathausu, a vypadá to tam spíše jako v nějakém malém městečku, než v hlavním městě. 
A v univerzitním Kampusu bývá lidí snad ještě méně, tam na nějakou frontu na punč můžete úplně zapomenout - místo toho si můžete naplno užít atmosféru vánoční vesničky.

- Samozřejmě jsme ale navštívili i další trhy, u Schönbrunnu, na Karlsplatzu i Marie-Theresien Platz a Museumsquartier. A na každém jsme si museli dát alespoň jeden punč! Pro mě byla pokaždé jasná volba cokoliv, kde jsem zahlédla slovo coco/kokosnuss nebo coconut. Ale bílý svařák nebo punč s příchutí mojita si taky zaslouží jedničku s hvězdičkou!

- Vánoční kafe z červeného papírového hrníčku? Splněno. Chai latté té největší velikosti? Splněno! Výsledek? Nejspokojenější Markéta. A pro mého muže zase musely být Maroni neboli jedné kaštany, jinak by jeho vánoce taky nebyly kompletní. A párek delší než ruka!

- Kaiserschmarrn - zaprvé příklad toho, jak složitá může němčina být. Zadruhé nejlepší jídlo, co jsem v poslední době jedla! A nejlépe utracených 5,80 (fuj!) Euro. Prostě císařský trhanec, tradiční rakouská dobrota, kterou jsem já ostuda ochutnala až teď, a to jsem tam byla půl roku. Nenechte se zmást, tak jako jsem si to předtím myslela i já - to, když se vám nepovede palačinka a na talíři pak máte jen cosi ošklivýho není Kaiserschmarrn, ten chutná spíš jako něco mezi lívancem a sladkým knedlíkem, a jeho příprava je o poznání zdlouhavější, protože se napřed peče v troubě. Odradit se ale nenechám a co nejdřív to doma musím zkusit!

- Sníh sice nebyl (což ale zdaleka není tak moc k pláči, jako moje němčina), ale ta hustá mlha se mi moc líbila, obzvlášť když skrz ni prosvítaly ty kýčovitý vánoční světýlka.

- Ale fotky stejně řeknou víc...
Kýč Level 1000 - sněhuláčci na stromě.
Kýč Level 1200 - punč v botě. (to, že je ošklivá, mi vůbec nebránilo v přemýšlení, jestli si ji odvézt domů, a nebo ne:D)

Nahoře Musumsquartier, dole Spittelberg...
Vánoční vesnička v Kampusu
Opět (!!!) mi nebyl koupen jednorožec.

13 komentářů:

  1. Já to mám podobně jako ty, jakmile začnou Vánoce, jsem kýčovitá až to bolí :D A vánoční trhy, trdelník a kaštany potřebuji taky. Letos jsem se na kaštany vykašlala, protože tradice netradice, ale platit 120Kč za 5ks, to ne :D Tak jsem si koupila za tu cenu půl kila a udělala v troubě :P

    OdpovědětVymazat
  2. Já tedy nikdy ve vánoční Vídni nebyla, ale jak tak koukám na ty Tvé krásné fotky, o dost přicházím :) Vypadá to, že tam bych možná i nějakou vánoční náladu nasála.. No, třeba někdy se najde někdo, kdo mě tam vytáhne, bude za mě mluvit německy (protože to já neumím) a koupí mi jednorožce, protože ten je absolutně cute!!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vánoční Vídeň vypadá parádně, tak snad se tam taky jednou podívám :) Jinak já nasávám většinou vánoční atmosféru zase z trhů tady u nás. Sice pracuji ve stánku, zimou se vždycky třesu,proklínám tu práci, ale zase můžu upíjet svařák a teplý jablečný mošt a poslouchat koledy a tak, takže mě to přeci jen většinou vánočně nabudí :)

    OdpovědětVymazat
  4. To je fakt, u mě předvánoční Vídeň taky musí být! A u radnice to mám nejraději... Moc moc moc se mi líbí tvá fotka se Stephansdomem v mlze! Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný fotky :) !
    Je vtipné že mám s rodinou a přáteli procestované celé Rakousko,ale ve Vídni jsem nikdy nebyla :D ! Tak snad ji co nejdříve taky navštívím,protože podle fotek stojí opravdu za to :) !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. To mě nenapadlo, že jde vánoční kýč vyhnat až tak vysoko, ale je to pecka, příští rok tam asi budu muset taky :D

    OdpovědětVymazat
  7. Krasne fotky. Zastavka Schonbrunn je najkrajsia, ktoru som vo Viedni videla. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tie fotky sú tak krásne! :-O tak ľutujem že som nemala možnosť navštíviť Viedeň :( snáď raz sa mi tam podarí ísť v takýto čas :) prajem všetko dobré do nového roku a veľmi avelakrát úspechov :)
    Me and my ART

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné! Já ve Vídni na trzích ještě nikdy nebyla...asi to budu muset napravit :)
    FitBlanka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Kýč bota a sněhulák mě dostávají, to je prostě masakr :-D Já ve Vídni ještě nebyla (i když je to skoro za humny), o Vánocích už vůbec ne, protože to prostě nestíhám (dohánění restů, kde se dá, moje oblíbené předvánoční hobby). Nejvíce by mě odrazovaly ty davy lidí, u kterých se rozčiluju jenom v Brně, takže by mě to tam možná položilo...ale tak třeba, někdy :-D Ale tvoje tradice je hezká :)

    Líbil se mi tvůj komentář u mě na blogu, že se stěhuješ do podobného bytu po dědečkovi, se stejnou skříní a dveřmi! To je super :-D Taky máme totiž dům po prarodičích :) Ať se i tobě v tom novém domově líbí, určitě to bude super :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ty fotky jsou tak nádherný!! :-) a s tou mlhou je to pravdu jako z pohádky.. no, asi už vím, kam jet příští rok v době adventu.. :-D ale jedině autobusem "fun and relax" :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Vánoční Vídeň je pro mě srdcovka! Letos jsem ji díky práci nestihla, za což jsem na sebe faaakt dost naštvaná a tak vyrazíme asi v lednu..sice už nebude Vánoční :D ale stejně bude krásná:)

    OdpovědětVymazat
  13. ta jejich výzdoba na stromech na trhu u Rathausu se mi moc líbila, každý strom sice jiný, ale výsledek vypadal kouzelně ať už to byly housličky, sněhuláci nebo srdíčka :) s přítelem jsme si tam pochutnali na jejich obrovských koblihách - ty byly!!! :D mňam... krásné fotky :)

    OdpovědětVymazat