sobota 25. srpna 2012

Berlin, Berlin!


Dneska ve 4 ráno jsme se se sestrou úspěšně vrátily z pětidenního výletu do Berlína. Cesta byla trošku zdlouhavá, žlutý autobus se nám pár kilometrů za Drážďanami pokazil a odmítal jet, tak jsme museli dvě hodiny čekat pod dálničním mostem jak bezdomovci, než nám poslali nový autobus. Tím pádem jsme nestihly autobus do Brna a další nám jel až v 1 ráno...takže místo o půl desáté jsme dorazily domů ve 4 ráno, jely jsme rozjezdem, kterým se občas vracím když jdu v páteční večer protančit střevíce do klubu. :D Ale slečna stevardka byla moc milá, celou situaci hezky zvládala a všechno vyřešila, a zarezervovala nám místa v jiném autobuse, všechno dopadlo dobře :)
Ale dost o cestě! :) V Berlíně jsem byla po druhé, poprvé to bylo se školou ve druháku, takže všechny ty důležité památky znám, ale tentokrát jsem tam byla na dýl, takže byl čas na všechno - procházky po městě, památky, vysedávání u kafíčka....a hlavně nákupy! V Berlíně nedávno otevřeli Primark, a to je opravdový blázinec! Kdyby tam alespoň nebylo všechno tak levné...ale takhle to chcete vykoupit prostě všechno! :D 
Fotek mám strašně moc, takže to asi rozdělím do dvou článků - dneska to bude o Berlíně obecně, a v dalším článku hlavně nákupy a jídlooooo! :D 

Bydlely jsme v krásném hotelu, pokoj byl jak pro princezny, a na to, že byl v úplném centru města to byl jeden z nejlevnějších hotelů. Měl jen jednu menší vadu - těsně za zdmi hotelu byla železnice S-Bahnu (městský vlak), takže první noc se mi nespalo moc dobře, druhou noc jsem si zvykala....a třetí jsem ty vlaky neslyšela už vůbec, zvyknout se dá na všechno :D A alespoň jsme to neměly daleko na zastávku :D (Kdyby se někdo chystal do Berlína - byl to tento hotel, a jedna noc nás vyšla na necelých 20 Euro, což je na centrum města a tak luxusní pokoj skvělá cena ). Naše ulice byla hned vedle dlouhé nákupní třídy Kurfürstendamm, kde jsou luxusní butiky jako LV, Hermes, Gucci...ale i obchody dostupné běžným smrtelníkům jako HM, Zara, Bershka, Mango, a na zastáku S-Bahnu jsme to měly asi minutu chůze :)
Kromě nákupů jsme samozřejmě navštívily i některé památky, pokud se chystáte do Berlína, určitě se zajděte podívat do Židovského muzea, vstupenka stojí míň než kafe ve Starbucks a stojí to za to. Výstava je zajímavá a hlavně je v architektonicky zajímavě řešené stavbě, která má půdorys polámané židovské hvězdy.  
Taky jsme navštívily televizní věž na Alexanderplatz, ze které je výhled na celý Berlín. Nahoru se jede výtahem, který má takovou rychlost, že jsem při stoupání cítila v uších tlak jako při potápění :D Po celém Berlíně je plno samostatných kusů Berlínské zdi, a v jedné části dokonce celý zachovalý kilometr...no a jako správný turista jsem se u každého kousku musela vyfotit. :D Chtěly jsme navštívit i některá muzea, ale fronty byly nekonečně dlouhé, tak jsme to vzdaly, stejně jsem tam už byla se školou. :)
A co nám udělalo radost? Zrovna tento týden slavil Starbucks v Německu deset let, a k té příležitosti byly všechny kávy velikosti Tall ( ta nejmenší, ale i tak je toho opravdu hodně ) do 12 hodin jen za 1,5 Eura, takže jsme toho poctivě využívaly :D To že je ta akce jsme ale zjistily až třetí den, blondýna si prostě nevšimla veliké cedule u vchodu, a tak jsem si do té doby dávala latté střední velikosti :D 
Oběd jsme si dávaly ve městě ve "fast foodech", ale žádný Mekáče a podobný hnusy :D Nejvíc jsem si oblíbila bagel s mozarellou nebo uzeným lososem, to bych mohla pořád :)
Každé druhé auto v Berlíně je buď Mini Cooper nebo Smart a všechny taxíky mají béžovou barvu, ale co jsem si tak všímala kolemjdoucích, lidé tam nechodí nijak lépe oblékaní než u nás,tak jako třeba v Paříži,  jen u mladých mužů je to dost rozdíl :)
Ale jedna věc mě na Berlíně opravdu sra....štvala. Celé město je jako jedno velké staveniště, jeřáby, lešení a zátarasy kam se podíváte, takže hodně historických budov není vůbec vidět, všude je zmatek....Chápu, že postavit se to prostě musí, za války bylo celé město poničené a od pádu berlínské zdi uplynulo jen něco málo přes 20 let.....ale i tak si můžu zanadávat, ne? :D Takže v tomhle směru je mi bližší Paříž nebo Vídeň, je tam větší klid. Ale i tak je Berlín zajímavé město s bohatou historií ( a množstvím obchodů :D ), takže rozhodně za návštěvu stojí! :)
A teď už dost povídání....pohodlně se usaďte a pojďte si se mnou projít Berlín alespoň na fotkách :)

kostky před domy, ve kterých bydleli židé, kteří se stali obětmi holocaustu...po celém městě je jich strašně moc
každodenní dávka kofeinu - Theresa und Margitte :D nejvíc jsem si oblíbila soya latte mit ein bischen vanilla sirup :D

pohled z mostu, vzadu je vidět televizní věž
 Braniborská brána s typickým panáčkem na semaforu
 opět Braniborská brána
 nákupní šílenství v Primarku
 můj účet z Primarku - 17 položek, jsem šílenec :D ( a to byl jen první nákup, musely jsme tam ještě jednou :D )
moderní náměstí Potsdamer Platz

památník holocaustu ( a moje nejoblíbenější krajkové šaty, nosím je pořád :D )

Potsdamer platz

 berlínská zeď
samozřejmě jsem se musela u zdi vyfotit :D

 židovské muzeum
 zátiší :D 
 opět židovské muzeum




 nábřeží u vládní čtvrti
 most u hlavního nádraží


náš pokoj s nejlepší koupelnou, tu chci doma!
v hotelovém pokoji na nás na nočním stolku čekala Bible :D

Říšský sněm
 
můj nejoblíbenější oběd - bagel s mozarellou a sušenými rajčaty ( rajčata nejím, ale v sušené podobě jsem si je zamilovala)
a na závěr opět blondýna u zdi :D
A to je pro dnešek všechno, článek byl trošku delší, tak snad jsem vás neunudila k smrti, ale ráda fotím i píšu, nemůžu si pomoct :D

34 komentářů:

  1. Parádní! Vypadá to že jste si fakt užily :) a pokojík je moc hezký!
    Těším se na nákupový a papací post. :P

    OdpovědětVymazat
  2. Já se stydím, o památkách Berlína nevím skoro nic, ale hodlám to napravit a vážně se tam vydat, Ty si mě tak nalákala, jen letos už to asi neklapne, ale neva... Fotky máte zase parádní, dýchla na mě cestovatelská nálada a už se těším na další článek! Doufám, že nám ukážeš všechny položky nákupu v Primarku :-)))) Joooo a máš naprosto úžasný punčochy! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Takže sis to užila :) to je dobře ;) Tu cesstu ti nezávidím, já tohle zažila už několikrát, takže vím jaké to je :D Když sem byla v Anglii ve strabucks a řekla jim své jméno, úplně ho zkomolily :D :D Měla sem z toho kolímku první vánoce ještě dlouho :D :D to slevněné kafe ti závidííím! :) A v Primarku sem se vyřádila taky.. Všechno děsně levné, takže sem se ani nedivila, že tam byl takový blázinec a nedalo se kam stoupnout.. Mám z tama úplně dokonalou tašku, šátek a kraťasy (takové ty s vysokým pasem, hledala sem je děsně dlouho a u nás nebyli k sehnání :/) Hotel vypadá dost luxusně! Mimochodem, krásné fotky ;) Už se těším na další :)

    OdpovědětVymazat
  4. Určitě jsi mě neunudila, moc povedený článek. Už teď se těším na pokračování! Muselo to tam být parádní :) Jinak jsem si všimla, že hodně velkých měst bývá rozkopána hlavně o prázdninách, kdy se dělají nejrůznější opravy.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásne fotky, článok sa mi veľmi páči a máš úúúúžasnú kabelku :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné fotky a těším se na fotky z nákupů. :D Účtenka je fakt dlouhá :D
    My jednou byly na exkurzi v Praze a byli jsme ubytování v nějakém penzionu, který vedly jeptišky!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Taky si pamatuju, že když jsem tam byla, bylo tam všude tolik rozestavěných ploch:/ Ale daleko horší bylo, že v tý době tam byl koncert Tokio hotel, to jsem ani nevěřila, že tam je vážně tolik lidí, řvoucí čtrnáctky všude kolem, to byl fakt děs:D:D

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný fotky!:))
    Primark v Berlíně?? Největší radost:D Po roce v Anglii,jsem hned po příjezdu oplakala nepřítomnost Primarku...:D Teď už ale nemusím!:)

    OdpovědětVymazat
  9. Jé Berlín, tam jsem byla letos v dubnu sice se školou, ale stejně tam bylo krásně. Hned bych se tam vrátila, tvoje fotky ve mně vzbudily úplnou nostalgii :D A rozkopané to tam bylo i jak jsem tam byla já :D

    OdpovědětVymazat
  10. Páni to muselo být fajn. :) Jo Primark je zlo! :D Budu se těšit na další článek! :)

    OdpovědětVymazat
  11. strašne super, teším sa na ten ďalší a určite sa o rok pozriem do Berlína, len tá moja nemčina, ach :D

    OdpovědětVymazat
  12. muslo to tam být super :) také bych ráda někam vycestovala se podívat, v Německu by mi stačily i Drážďany, ty jsou blízko :) ovšem nejbližší nákupy budou na dny Marrionaud, takže Německo až někdy přiště :)

    OdpovědětVymazat
  13. páni :) taky bych tam hned jela...Berlín musel být opravdu krásný..jojo Primark znám :D kdyby ho zavedli u nás bylo by tam pořád narváno :D byla jsem v něm v Anglii před dvěma lety a to byl mumraj :D a samý fajnový věcičky...většinu z nich nosím do teď... doufám, že nás poctíš fotkami co sis tam koupila :)

    OdpovědětVymazat
  14. tvé zpevněné nohy bych za své rosolovité klidně hned vyměnila :) snad se jednou také dopracuju k tak hezké postavě jakou máš ty.

    OdpovědětVymazat
  15. Máš úžasný šaty, Berlín vypadá naprosto božsky, budu muset přitlačit na rodiče, abysme tam taky vyrazily, to Židovské muzeum mě nejvíc láká! A ten pokoj nádhernej!))

    OdpovědětVymazat
  16. Mě hrozně mrzí, že jsme byly v Berlíně jen na jeden den a viděly jsme jen Primark :D Ale taky jsme tam šly dvakrát :D Doufám, že bude new in, třeba mámeněco stejného :)

    OdpovědětVymazat
  17. Krásný report! Úplně mě to vyburcovalo vyjet do Berlína. Za tip na hotel moc díky, ta cena je naprosto skvělá :)

    OdpovědětVymazat
  18. Moc krásné! Doufám, že se do Berlína také brzy podívám :)

    http://janeandherworld.blogspot.cz/2012/08/giveaway-je-v-plnem-proudu.html

    OdpovědětVymazat
  19. To musel být super výlet ;) Taky bych někam vyrazila, tak tyto prázdniny jsem byla hmmm v Brně a nejdál asi v Kladně, holt exotika :D Uz se těším na fotky jídla! :D

    OdpovědětVymazat
  20. opravdu krásné fotky! tobě to na nich obzvlášť sluší! :)) muselo to tam být faajn <33

    OdpovědětVymazat
  21. Jsem tady na blogu poprvé a hned mě přivítá takový článek. A ještě k tomu o mém nejoblíbenějším městě! Takže dávám follow, abych se dozvěděla, jak to bylo dál...:-)

    OdpovědětVymazat
  22. Jé..kdyby byla nějaká možnost (třeba se školou) se tam podívat, tak neváhám a jedu! :)..Vypadá to nádherně! :)..Vídeň se mi taky líbí :)..a ty jsi taky nádherná! :D

    OdpovědětVymazat
  23. Krásné fotky. Článek mě vůbec nenudil, spíš naopka, musím si napsat v jakém hotelu jste byli a až někdy pojedu do berlína určitě se tam ubytuji. Za tu cenu vypadá opravdu luxusně :)

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělý článek a Berlín jste si vidím náležitě užívali :) Šaty ti moc sluší, jsou krásné ;)

    OdpovědětVymazat
  25. U nákupů v zahraničí se přeci člověk musí pořádně rozjet :D. Ty krajkové šaty jsou fakt boží!

    OdpovědětVymazat
  26. Ty bílé šaty jsou nádherné. Odkud jsou? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  27. Hmm tak musím říct, že Berlín v létě vypadá dobře! V tomto počasí není nic moc, ale zase je to normální města k životu, na nic si nahraje. Paříž mi proto není vůbec sympatická. Berlín má neskutečnou atmosféru!

    OdpovědětVymazat
  28. Pěkný Photoshop ;)

    OdpovědětVymazat
  29. A v tom hamburgeru či co to je tak to vypadá jako hovno(Scheiße!)

    OdpovědětVymazat
  30. pěkný photoshop! ty duchu

    OdpovědětVymazat
  31. to v tom hamburgeru vypadá jak naše učitelka burgerová(Scheiße!)

    OdpovědětVymazat
  32. Was?.. Scheiße in Hamburger?

    OdpovědětVymazat