úterý 4. září 2012

Datlový sirup

Můj nejmilejší drahoušek Sirup z agáve už pomalu ale jistě dochází, a tak bylo potřeba sehnat za něj náhradu, abych si měla čím sladit jáhlové/pohankové/ovesné kaše k snídani :) Někdy si sladím medem ( domácím, od sousedky na chatě ), ale aby to nebylo pořád dokola to stejný, zkouším i nová sladidla. Jak určitě víte, med je mnohem vhodnější a zdravější než cukr, a sirup z agáve je na tom ještě lépe než med, a podobně je na tom i sirup datlový.  A taky mám radši tekutá sladidla, co se v kaši rozpustí hned, ne jak tuhý med.. ( až se mi to trapně rýmuje :D )
Datlový sirup je taky mnohem levnější, než sirup z agáve nebo javorový sirup, který je bohužel drahý až moc. 350g jsem koupila ve zdravé výživě za krásných 41 korun :) A při mé spotřebě jedné až dvou čajových lžiček do snídaňové kaše mi vydrží tak dva měsíce :) Je od značky Country Life, tak myslím, že by ho měli mít ve většině prodejen se zdravou výživou. Měli tam dokonce i půlkilovou sklenici za cenu okolo 70 korun.
A k čemu je datlový sirup dobrý?
- dá se použít všude, kde by se normálně používal cukr - např. pokud si sladíte čaj, do tvarohu, do jakékoliv kaše, při pečení, nebo i třeba na palačinky a wafle..
- má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete hned hlad a chuť na něco dalšího ( tak jak tomu bývá u klasického cukru )
- nezatěžuje slinivku a nepřekyseluje žaludek
- jde o čistě přírodní BIO sladidlo
- na 100g má 235 kcal
V popisování chutí a vůní jsem opravdu špatná, ale popsala bych to jako med s nádechem datlí, s barvou připomínající sirup proti kašli :D Je o trošku míň tekutý než sirup z agáve, ale zase není tak hustý jako med. 
Ve zdravé výživě mi taky padl do oka kukuřičný sirup, nikdy dřív jsem o něm neslyšela, ale může to být další zajímavá možnost, jak si osladit kaši nebo třeba bílý tvaroh :) Nemáte s ním někdo zkušenosti? 

36 komentářů:

  1. S kukuřičným zkušenost teda nemám, ale při nedávném nájezdu na zdravou výživu jsem ukořistila právě tenhle a taky ho cpu od té doby všude :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kukuřičný sirup použila kamarádka na pečení dortu, dala to jako přísadu do vlastnoručně dělané marcipánové hmoty. Pamatuju si, že jsme kvůli tomu sirupu musely projít celé město, než ho konečně někde měli. Podle mě ale sladký zrovna není :D Každopádně datlový zní hrozně fajn, určitě p něm kouknu. Nejsem ale zrovna příznivce bio potravin, přijde mi, že je to zbytečně o několik korun dražší a za nic, chut je stejná a po chemický postřik např na ovoci mi vůbec nejde. Navíc ani v bio potravinách kolikrát není vše úplně zdravé. Ale pokud ten datlový sirup nikde nenajdu, asi se do té zdravé výživy nebo BIO oddělení v Globusu podívám. Zlákal mě totiž :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já taky nejsem žádným fanouškem BIO věcí :D přijde mi, že u většiny je to spíš marketingový tah, opravdu někdo na chuti pozná, jestli jsou třeba vločky BIO nebo ne? :D
      zrovna dneska jsem dost koukala, když jsem ve zdravé výživě viděla BIO banány, kilo za 85 kč. :D

      Vymazat
    2. Přesně jak říkáš, marketingový tah. no a ty ceny jsou teda dost šílené.. banány za 85, za to si koupím aspon 5 kilo normálních banánů :D budu slušně najezená a taky ze zdravých věcí, banán je ovoce, je to zdravé, a že je postříkán postřikem pro urychlení zrání? no a? slupku sundám a na chuti nepoznám. :)

      Vymazat
    3. právě, a stejně ani u banánů za 90 nevíš, co s tím ti černoušci kdesi v africe dělali :DD

      Vymazat
    4. jé, a koukej, co je právě na seznamu! http://www.novinky.cz/ekonomika/277806-biopotraviny-nejsou-hodnotnejsi-ani-zdravejsi-naopak-maji-vice-dusicnanu.html :D

      Vymazat
    5. u některých potravin je chuťový rozdíl obrovský, bio versus nebio, já ho poznám

      Vymazat
  3. datlový sirup jsem ještě nikdy neměla, musím někdy vyzkoušet. Jinak si dovolím nesouhlasit, že sirup z agáve je na tom lépe jak med. Právě naopak, prof. Stunecká a prof. Patočka se o agávovém sirupu zmiňují ve své publikaci Doba jedová 2 o tom, že agávový sirup je tvořen téměř výhradně fruktózou a fruktóza je opravdu nebezpečná a má na svědomí obezitu na celém světě. Fruktóza se totiž ze 40 % proměňuje v tuk a to zejména v okolí vnitřních orgánů. Nejsem žádný nutriční specialista, takže to víc nebudu rozebírat, ale dozvíš se to právě v této knížce. Takže dle mého mínění je na tom sirup z agáve srovnatelně jako bílý cukr ne-li možná i hůř. Já vím, taky jsem přišla o iluze, když jsem se o tom dočetla, ale američtí vědci už bijí na poplach a agávový sirup nedoporučují, pač v té oblasti se konzumuje asi nejvíce. Mám pocit, že ta rostlina agáve pochází z Mexika. Tak to jen tak pro info. Samozřejmě vždy platí ono všeho s mírou a pak se není třeba ničeho obávat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo jinak kukuřičný sirup jsem nikdy neměla, měla jsem pšeničný sirup, ten je moc dobrý, na různé kašičky parádní, do buchet je to trochu náročnější ta manipulace s ním, dlouho to trvá než do mísy dostanu potřebnou dávku.
      A třeba takový rýžový sirup, tím bývají slazené sušenky, co kupuji malému a ty jsou výborné. :-)

      Vymazat
    2. Děkuji za informaci, Kivi :) to že je agáve sirup lepší než med jsem slyšela ve Snídani s Novou, jak tam vždycky vaří nějaká zdravá jídla...no je pravda, že se nesmí věřit všemu, co se řekne v televizi:) V jedné nebo dvou lžičkách to určitě neuškodí, ale je dobré to vědět:)
      Na ten pšeničný sirup a rýžový jsem taky koukala, překvapilo mě, kolik různých sladidel se vyrábí :) určitě příště zkusím něco dalšího

      Vymazat
    3. Sirup z agáve je omyl zdravé výživy (pozor na to, co obchůdky se zdravou nabízejí, i tam člověk musí hledat a být obezřetný - často si všímám kukuřičných kuliček s palmovým tukem, sojového mléka s podílem glukozového sirupu atd.), je to místy až 70% fruktóza, díky které může docházet k ztukovatění jater (o faldech nemluvě)))) ) - mrkněte na video Magrit Slimákové, tam o tomto mluví :) Takže bacha na bludy na internetech

      Vymazat
  4. miluju javorovej ale datlovej? to je docela výzva ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný tip! Děkuji. A vzpomněla jsem si dnes na tvůj blog, když jsem na oběd baštila (smaženou) cuketu :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Ve zdravé výživě mě lákal vždycky, ale vždycky sem si taky řekla, že máme doma medu a medu, babička se pořád ozývá s tím, jestli nechci med, mám ještě javorový sirup apod... Ale až mi dojde ten, tak si ho pořídím :) Nebo sem ještě uvažovala o černé melase nebo zlatém sirupu z marka spencera.. To se ještě rozhodnu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tímhle jsi mě navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  8. Kukuřičný sirup jsem si kupovala na takovou tu hmotu na cupcakes a stejně se mi nepovedla. Ale mamka ho využila o vánocích a udělala z něj perníčky. Na konec z toho byly gingerbread sušenky :D prodávají se v Ikei :) jinak jsem jej zatím nevyužila :)

    OdpovědětVymazat
  9. Máš super blog, máš nového čtenáře :)

    Zvu na Ziaja Giveaway :)!

    OdpovědětVymazat
  10. datlovej sirup, to musí byť mňamka

    OdpovědětVymazat
  11. Díky za tip, pokud na něj ve zdravé výživě narazím, ráda vyzkouším. :)
    PS: Máš moc pěkný blog, jsem nový follower. :D
    Ela

    OdpovědětVymazat
  12. o tom jsem neslyšela, ani jsem ho neviděla a to do zdravé výživy chodím .. občas :D já se stále pokouším koupit ten sirup z Agáve v DM, ale je beznadějně vyprodaný. a dneska měli poslendí kus, ale úplně zapadlý vzadu v nejhornějším regálu, tak to bych musela mít o půl metru delší ruku abych si ho mohla koupit :D tak snad už někdy!

    OdpovědětVymazat
  13. Tak díky za tip, hledám něco čím si zpříjemnit kaše, tak doufám, že ho někde u nás budou mít ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Už několikrát jsem o něm slyšela a vždycky ho chtěla vyzkoušet. Zatím jsem ho ještě ale nikde neviděla. Asi taky budu muset kouknout rovnou do nějaké zdravé výživy :) Jinak já si teď na slazení koupila na zkoušku a pro změnu melasu :)

    OdpovědětVymazat
  15. Datlový sirup jsem ještě neměla, ale určitě ho vyzkouším :) Používám pořád agave :D

    OdpovědětVymazat
  16. Já teda takovéhle věci nevyhledávám, ale teď jsi mě teda navnadila - to určitě zkusím! Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  17. datlový sirup mám asi ze sladidel nejraději.. je strááášně dobrej... teď ho mají v září všude v akci... okolo 35Kč myslím

    OdpovědětVymazat
  18. Tak jsi mě zlákala a už je pěkně doma. Co jsem tak chutnala, tak je opravdu moc dobrý. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, docela mě překvapila ta cena. Na e-shopu Country life ho mají za 53 czk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to byla asi nějaká akce zrovna - i ve zdravé výživě jsem viděla letáček "měsíc biopotravin", kde byly produkty od countrylife za nižší ceny)

      Vymazat
  20. Já kukuřičný sirup měla a už ho nikdy nekoupím!Vlastně není skoro vůbec sladký .Alespoň na pečení není dobrý vůbec.To abych ho tam přidala celý.Ale také mi vadilo že je příšerně tuhý.Zůstane po nabrání normálně na lžičce jako kulička.Takže ani na kaše asi nebude moc dobrý.Příšerně se nalepí na lžičku a pak by jste ho museli roztahovat druhou lžičkou.Zkrátka hrůza.Jinak rýžový nebo pšeničný sirup to ano.Ten je opravdu super.Ten kukuřičný ve skle vypadá že je stejný jako ty ostatní.Ale zdání klame.Měla jsem od country life.

    OdpovědětVymazat
  21. Víte někdo, jestli můžou datlový sirup kojenci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych kojenci nedala sirup žádný :-)

      Vymazat
  22. Zajímalo by mě. zda se dá trochu ten datlový sirup troch přirovnat k tomuto, tan je ale dost drahý.http://www.cinskaprirodnimedicina.cz/prirodni-pripravky-tiens-tradicni-cinska-medicina/prirodni-pripravky-k-uzdraveni/datlovy-sirup.html

    OdpovědětVymazat
  23. Dneska jsem si datlák koupila protože jsem si vzpomněla na tvůj článek (který jsem si uložila do záložek na později) :-) jsem na něj zvědavá.

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda někdo neví, jestli můžou datlový sirup i diabetici?

    OdpovědětVymazat
  25. Je, to je úžasné, že se dá datlový med koupit v ČR! Díky za info! ;) Táta mi ho přivezl z Israele a právě si s ním sladím kaši ke snídani, teď jsem ho použila i v pečení a jsem z něj nadšená!! :)

    OdpovědětVymazat