úterý 12. února 2013

RECEPT : Strouhaný koláč s pudingem

Hezký den!
Tak dneska přicházím po delší době zase s receptem, tentokrát na strouhaný koláč. (zní to skoro tak logicky jako uzený tvaroh :D ) Příprava je jednoduchá, akorát si těsto připravte předem a dejte polovinu mrazit do mrazáku na dostatečně dlouhou dobu, aby se dobře strouhalo, a nebuďte blbí jako já - těsto jsem dala do mrazáku jen na pár minut a potom ho patlala o struhadlo ( s dávkou sprostých slov ), zjistila jsem že to nepůjde, tak jsem ho vrátila zpátky. Ale protože slovo trpělivost je mi úplně cizí, za pár minut jsem šla zase k mrazáku, vytáhla těsto a opět ho rozpatlala po struhadle :D Až potom jsem pochopila, že ho musím v mrazáku nechat déle jak hodinu, a potom to půjde strouhat krásně.. :D (no jo, občas mi to myslí pomaleji, ale můžu se vymlouvat na barvu vlasů :D )
A jako obvykle jsem si recept upravila do zdravější podoby - celozrnná mouka, méně cukru i tuku. Někdy ty moje úpravy nevyjdou a výslednou buchtu potom nechce žrát ani náš pes, ale o to větší mám radost, když se mi něco povede :D A protože se koláč povedl, mám radost a zároveň recept pro vás.

Budete potřebovat :
200 g celozrnné mouky
50g hladké bílé mouky
1 žloutek
60g cukru
80g másla
2 lžíce kakaa
prášek do pečiva
přibližně 100g bílého jogurtu
Na náplň :
2 vaničky tvarohu ( já jsem dala jen jednu, ale když dáte dvě, bude to lepší a koláč nebude tak nízký )
1 vanilkový puding - prášek
mléko - tolik, aby byla náplň řídká, ale ne zase moc tekutá
3 lžíce cukru
Vypracujte těsto, aby mělo konzistenci asi takovou, jako když se pečou perníčky. Kdyby se moc drobilo, přidejte více jogurtu. Těsto rozdělte na dvě poloviny, jednu dejte do ledničky, druhou do mrazáku, nejlépe tak na dvě hodiny. Potom těsto z ledničky vyválejte a dejte do vymazané formy, na to náplň z tvarohu a pudingu, a na to nastrouhejte těsto z mrazáku. A dejte péct na 200 stupňů. Bohužel nevím jak dlouho, zapomněla jsem kouknout na hodinky jak dlouho to trvalo :D

70 komentářů:

  1. ježiš to vypadá nádherně!!! jen bych možná měla v náplni místo pudinku čistý tvaroh.

    OdpovědětVymazat
  2. Super recept, koláček vypadá krásně! A já jsem taky vždycky nedočkavá, když něco peču a má se to třeba nechat uležet v lednici! :DD Většinou to ani nedělám :D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně!:)
    Já to sice nesmím, ale má přijet brácha, tak to upeču:):)
    Líbí se mi to strouhání!:):)

    OdpovědětVymazat
  4. ááá mnam ! přesně podobně koláče miluju ! Tenhle slibuju, že vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  5. Máš tu samé žravé recepty! :D Vypadá to tak úžasně! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Ten jsem měla zrovna o víkend, jsem myslela, že sežeru celý plech, jak byl dobrý :D

    OdpovědětVymazat
  7. Haha.tak už vím, jak strávím čtvrtek dopoledne.. :))

    OdpovědětVymazat
  8. asi jsem slepá, ale jak se dělá ta náplň?:D
    vypadá to moc dobře :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jenom se to smíchá, tvaroh s pudingem,mlékem a cukrem, ten puding se nemusí vařit:)

      Vymazat
  9. děláme ho s tvarohem - bez pudinku - bez celozrnné mouky.

    Ale zkusím ten tvůj! :) Vypadá fakt suprově
    Jo a s těmi recepty.. občas taky udělám TAK ZDRAVOU BUCHTU, že i koš po ní trpí :D

    OdpovědětVymazat
  10. no krásny zákusok, svedčí mu práve to, že je nízky, vyzerá tak cheesecake-ovo. Určite vyskúšam ;)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to vypadá moc moc dobře ! kopíruju recept hned ! :D :)

    OdpovědětVymazat
  12. Není to grófkin koláč?:)..My děláme podobný, jen tam ještě přidáváme sníh z bílků a strouhaná jablka:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to nevím, tenhle občas dělá ségra doma jen takhle, bez jablek, tak jsem si ten recept trochu upravila:)

      Vymazat
  13. O strouhaných dobrotách slyším samou chválu. Možná bych mohla potěšit doma :)

    OdpovědětVymazat
  14. to rozhodně zkusím, vypadá to hoodne dobře :)

    OdpovědětVymazat
  15. Hele...myslím, že nejsi jediná, komu se občas něco nepovede:D. Dneska jsem si dělala legendární buchtu v hrnečku:D a to bylo tak hnusný:D. Já to dělala nějak jakože z hlavy (dělala jsem to den před tím bez vajíčka) a to bylo něco tak odpornýho. Celej den mi z toho dneska bylo blbě:D. Víš ono, když tam máš špatný poměry, tak se ti tam udělají z vajíčka hrudky a ty hrudky chutnaj jak oslazená omeleta. No fakt to bylo extra odporný:D.
    Jinak recept vypadá fakt lákavě:D. Hrozně ho chci vyzkoušet:D. Takže díky díky:).

    OdpovědětVymazat
  16. Stav, že by to ani pes nežral, znám moc dobře :-D Naštěstí mám hodného přítele, který zblajzne kde jaký blaf a ještě mi ho pochválí, chudáák :-D Ale tahle buchta vypadá moc dobře, mám dojem, že jsem něco podobného taky už dělala, zvlášť část o patlání těsta po struhadle se mi zdá totiž důvěrně známá :-D

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá to luxusně:) Jen by mě taky zajímalo, jak se dělá ta náplń? Ten tvaroh se s práškovým pudinkem pouze smíchá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak, stačí to smíchat :) nemusí se vařit - tím jak je tam i mléko se ten puding v troubě sám "uvaří" :D

      Vymazat
  18. Ty mi nahráváš přímo do noty! Chtěla jsem si najít nějaký dobrý koláč s pudingem :) takže děkuji za ušetřený čas ;)

    OdpovědětVymazat
  19. holky já když vařím nebo peču, tak je to často taky masakr, ale můj chlap je voják a chodil i na vojenskou střední, takže "v bojových podmínkách" (=nic jiného doma prostě není) sní COKOLI :D

    OdpovědětVymazat
  20. Hmmmmmmmmm....mňam ! Zítra peču ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlásím, že vyzkoušeno !!!! Vynikající ! :)Lepší určitě jak píše M.-dvě
      vaničky tvarohu.A pecka je si ten koláček ještě před konzumací zakápnout
      javorovým sirupem...bašta ! :)

      Vymazat
  21. Ahoj prosimte psala jsi, že cvičíš pop pilates, tak bych se chtěla zeptat, jestli nemá Casey i nejaky workouty na boky :-)

    Btw: recept zkusím :-)

    Stefi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, napiš na youtube " blogilates muffin top", a vyjede ti jich hned několik :))

      Vymazat
    2. Děkuju Markét :))

      Vymazat
  22. tak tento je môj obľúbený akurát ho robím s tvarohom.

    Štýl ženy

    OdpovědětVymazat
  23. ten nevypadá vůbec, ale vůbec špatně :D

    OdpovědětVymazat
  24. Miluji puding! :)
    a tvaroh... hmmmmm... mňam! :)

    OdpovědětVymazat
  25. Musím koupit celozrnou mouka a zkusit to! vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  26. Ha, další recept do sbírky! :) Ukládám a o víkendu upeču :)

    OdpovědětVymazat
  27. Tak ten musím o víkendu vyzkoušet. Ještě mi se mi tam hodila třeba nastrouhaná jablka. No, budu to muset nějak vymyslet. :))

    OdpovědětVymazat
  28. Vypadá božsky, už jsem ho obdivovala i na facebooku. A s tím strouháním to mám úplně stejně :D Já a trpělivost nejdou dohromady, takže taky radši patlám těsto o struhadlo a vztekám se (jo, taky už jsem nějaký ten strouhaný koláč kdysi pekla) :D Jinak kombince kakaového těsta a tvarohovo-pudinkové náplně se mi fakt líbí, takové mám nejradši :)

    OdpovědětVymazat
  29. Tedy vypadá super a zdravá varianta to je něco pro mě. Děkuji za receptík, píšu si a moc ráda jej vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  30. Ten jsem taky párkrát pekla - rychlý a skvělý :)

    OdpovědětVymazat
  31. Vypadá úžasně! :) Musím ho taky zkusit... :)

    OdpovědětVymazat
  32. Krásné! určitě vyzkouším;)

    OdpovědětVymazat
  33. Vypadá fakt hezky... :)

    http://janescolours.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  34. hmm, to vypadá fantasticky, tenhle recept ráda zkusím)

    OdpovědětVymazat
  35. super recept, já jsem strouhaný koláč dělávala dřív - normálně kýbl cukru a druhý kýbl másla :D. tak teďka zkusím tenhle tvůj upravený. Akorát jsem zvyklá strouhat i ten spodek, tak to udělám takhle. Nesnáším výlení těsta :D

    OdpovědětVymazat
  36. Mňam! Dneska jsem ho zkoušela a právě si tady pochutnávám, je opravdu výborný!:D:)

    OdpovědětVymazat
  37. Já bych si měla to projíždění blogů zakázat, jelikož se mi dneska oblíbené položky rozrostly minimálně od tři další recepty, které chci udělat, ale na které není vůbec čas :D Každopádně to vypadá skvěle a musím to co nejdřív vyzkoušet :) V jak velké formě jsi to měla? ;)

    OdpovědětVymazat
  38. Jako všechny tvoje výtvory i tohle vypadá dokonale :-)

    OdpovědětVymazat
  39. Odpovědi
    1. jak dlouho jsi to pekla? :)
      Káťa

      Vymazat
  40. Já to znám pod názvem strouhaná buchta a má mamka to peče velmi často, protože v naší rodině je to úplně nejoblíbenější buchta ze všech :)))) Mamka to ale dělá normálně na klasický plech :)
    http://angellovely-things.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  41. Tak TOHLE mě stálo všechny moje nervy! :D Těsto vyndáno po dvou hodinách z mrazáku, měkké. Ale mně se nechce čekat, že jo :) Výsledek - třetina těsta zůstala na struhadle, druhá je rozpatlaná po celé kuchyni a poslední je na koláči, hurá! Nakonec jsem musela to blbý těsto na koláč "naházet" a místo srouhání mám takové lžičkové "bobky"! Tak co, snad to půjde jíst, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  42. Mňam! Určitě vyzkouším. Na koláče, buchty a sladké jsem ulítlá :D

    OdpovědětVymazat
  43. Včera jsem ho pekla a všem moc chutná! :) ale na ten mrkvový dort nemá, to je moje láska. :)

    OdpovědětVymazat
  44. Tak už ho mám v troubě. :P
    To bych to nebyla já, abych něco nezapomněla, takže náplň je bez mléka, jsem zvědavá, co z toho vyleze, snad se to bude dát jíst. :D

    OdpovědětVymazat
  45. Ahoj tak dnes jsem pekla koláček a do tvarohové náplně jsem přidala rozmačkaný banán a ředila jsem trochou kefíru. Mňamka :) Jazzka

    OdpovědětVymazat
  46. Ten koláč miluji klasicky tvarohový ale tento vypadá taky moooc dobře.

    OdpovědětVymazat
  47. Mohu se zeptat Vas, kteri tento kolacek jiz pekli, jak priblizne dlouho trva nez se upece? Či jak poznam, ze je kolacek upeceny? Dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mensim plechu s 2 tvarohy( takze je vyssi) sem pekla cca 20-25min ale moje trouba pece jak blazen tak to chce hlidat.

      Vymazat
    2. Já jsem pekla 28 minut (přesně, po 25 jsem plánovala jít do 30, ale pak jsem ho radši vyndala). Dala jsem ho do výšky 2/4 trouby. Tvaroh na okrajich zacal po 25 minutach zlatnout.

      Vymazat
  48. Odpovědi
    1. Já jsem dala třtinový, který je stejně hrubý jako krupice. Žádný problém.

      Vymazat
  49. Musím se "pochlubit" svou zkušeností s tímto koláčem...Jednoho krásného rána, jsem s radostí zjistila, že se na blogu objevil recept na koláč. Bez váhání jsem se dala do přípravy, koláč jsem šoupla do trouby a s našima jsme začali odpočítávat minuty a slintat nad představou, jak si každý ukrajujeme pořádný kus.Koláč jsem´vytáhla, s očekáváním jsme každý vzrušeně zaútočili lžičkou na svůj příděl a ejhle..... Z minuty na minutu se příjemná atmosféra změnila na domácí horor..naši mě chtěli utlouct lžičkama a koláč mi hodit na hlavu...A důvod?...Já jakož to "šikovná" hospodyně jsem nám koláč osolila!Nedokážete si představit to zklamání:DDD Naštěstí se atmosféra po chvíli uklidnila a už jsme se tomu museli jen smát....Takže tuhle sobotu ho musím vyzkoušet znovu, jen mi prosím držte palce ať si zase nespletu cukr se solí, když se téhle chyby vyvaruji koláč bude určitě perfektní.:D

    OdpovědětVymazat
  50. Ten můj vypadá úplně jinak. Použila jsem pistáciový pudink, čerstvý tvaroh z farmy a ten poměr těsto-náplň je úplně jiný, i když jsem použila všeho stejně. A ještě mě teda mamka ukecala, abych dala nahoru čokoládovou polevu. :D

    OdpovědětVymazat
  51. Tak jsem ho o víkendu také vyzkoušela a všem moooc chutnal! :)

    OdpovědětVymazat
  52. Predpokladam, ze ten vanilkovy puding tam je kvoli ochuteniu naplne. Co myslite, slo by puding zamenit napr. za vanilkovy protein?

    OdpovědětVymazat
  53. když se něco nepovede... :D to znám :DD jednou jsem uvařila něco tak hnusnýho, že jsem se bála, že mi to i záchod vrátí zpátky, najednou přišel brácha, nedůvěřivě se na to podíval, štítivě kousek ochutnal, posadil se, bezděčně si vzal další a já jen nevěřícně pozorovala, jak se problém vyřešil sám :D

    jinak tenhle koláč zbožňuju a jeho přechovávání by mělo být zakázáno v zájmu celosvětového míru :D

    OdpovědětVymazat
  54. To jsem dělala v pátek pro rodinou sešlost, do náplně jsem nedala cukr ani mléko (zapomněla jsem :D) a nechala v troubě 25 min a bylo to výborný :) dokonce i teta si dala a to je co říct :D

    OdpovědětVymazat
  55. Ten znám:) Už jsem ho kdysi dělala:) Ty jsi šikulka:)

    OdpovědětVymazat