úterý 23. dubna 2013

Celozrnné snídaňové bochánky

Přiznám se, že jsem vůbec nevěděla, jak tyhle fešáky nazvat.
Když jsem je vytáhla z trouby, ptala jsem se sestry, jak jim budeme říkat, a taky neměla žádný nápad. A mít jídlo bez názvu je prostě tragédie, to je jasná věc!
Mohla bych tomu říkat třeba mini mazance, ale to zní moc velikonočně, a tyhle svátky už jsou dávno pryč. Nebo bulky z vánočkového těsta? To zní taky dost blbě. Houstičky to nejsou, buchtičky taky moc ne....a tak zbývají bochánky, ačkoliv je to slovo ponědkud....divné.
A tak vám tedy představím tyhle bochánky.
Věřte mi, chutnají mnohem lépe, než slovo "bochánek" zní. A snídaňové jsou jednoduše proto, že takové sladké dobroty mám zafixované jako snídaňové jídlo, díky kterému je každé ráno hned hezčí. Těsto je podobné jako na vánočku, akorát tady odpadá ta nemilá povinnost pletení, u kterého se dost často navztekám a můj slovník v tomhle případě není takový, jaký by měla mladá dáma mít.
A uvnitř jsou bochánky krásně měkké a vláčné, žádná nudná suchá bábovka!
Na 4 bochánky (= 4 porce) :
200g celozrnné mouky ( já jsem měla pšeničnou celozrnnou )
50g bílé hladké mouky
30g másla
50g cukru
špetka soli a muškátového oříšku
jeden žloutek ( bílek bude na pomazání )
čerstvé kvasnice (půl balíčku) 
120 ml vlažného mléka
kůra z jednoho citronu
lžička vanilkového aroma
(a lžíce rumíčku, pokud máte :D)
Mouky sesypte dohromady, a z trochy cukru, trochy teplého mléka a kvasnic vytvořte kvásek a nechte chvíli odpočívat. Poté přidejte k moukám spolu se zbytkem ingrediencí a s pomocí mléka vypracujte těsto, mělo by být trochu řídké. Nechte kynout minimálně 30 minut a potom uplácejte 4 bochánky. Ty dejte na plech s pečícím papírem, potřete bílkem a posypte semínky nebo mákem a dejte péct na 200 stupňů na 25-30 minut.

33 komentářů:

  1. Wow! To je luxus!
    Ty si musím udělat. :))
    Děkuju za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají skvěle, recept si ukládám...už si je představuju hezky se salátem, rajčátky a hovězím masíčkem jako burger, asi odeberu ten cukr a udělám si je naslano :D díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tyhle děláváme doma! Akorát z těsta tvoříme malé pletené houstičky. Mňam! Už teď se mi sbíhají sliny.

    OdpovědětVymazat
  4. Fíha, spolu s domácí lučinou skvělá a zdravá snídaně :)

    OdpovědětVymazat
  5. No ty nás teda zásobuješ! Tolik skvělých receptů. Já snad taky začnu zase pravidelně péct :D

    OdpovědětVymazat
  6. Doma děláme něco podobného, takové kulaté houstičky, ale ty zase nejsou moc vláčné na rozdíl od tvých ;).

    OdpovědětVymazat
  7. SKvělé :))) fakt fešáci :)) A můj přítel je taky háklivej na slovo "zdravé" :D :D :D Ale jednou vyzkoušel a taky neprotestoval :D

    OdpovědětVymazat
  8. Cháá a už vím, co mě čeká o víkendu ♥ Teď jsem dělala tvé loupáčkovité loupáčky, chystala jsem se na rohlíčkovité loupáčky ... ale tohle mi vzalo vítr z plachet, TOHLE MUSÍM MÍT :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já bych taky pekla pořád! A bochánky musely být úžasné, vánočka, mazanec nebo cokoli tomu podobné mě dokáže po ránu potěšit, že vyskočím z postele jako čamrda :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Ach tie sú na zahryznutie, dala by som si jeden. Alebo aj štyri :D

    OdpovědětVymazat
  11. Krása! Mám na to šílenou chuť :) A slovo bochánky vůbec není zlé, myslím, že zcela adekvátní tomuto pečivu. Vybrala jsi nejlíp, jak jsi mohla! :D

    OdpovědětVymazat
  12. áá já ty tvoje recepty nestíhám zkoušet!! :DD Jde na seznam..vypadají moc dobře :) Ale stejně jsou nejlepší ty tvoje !loupáčky" rodiny se po nich může utlouct.

    OdpovědětVymazat
  13. Bochánky vypadají přímo skvostně! :))
    Pěkně si je uplácala! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, vážně stačí když si denně odcvičim nějaký workout Zuzky (popřípadě si dám ještě nějaký posilko, ne od Zuzky)a budu hubnout? I když ten workout mam hotovej za 10-15 min? :D Zdá se mi to.. zázračný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, věř mi, že těch 15 minut je častokrát větší peklo, než nějaký hodinový hopsání! :D funguje to :)

      Vymazat
  15. No ty se ti povedly!:) Na první pohled vypadají jako malinkaté makovky:)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak ty jsou dokonalý, ty musím mít taky!!!! :D
    A co máš proti slovu bochánek? Vždyť je takový... ťuťuňuňu :) :D

    OdpovědětVymazat
  17. A ten rumíček do těsta? Nebo na posilněnou? :D Jinak vypadají chutně a recept určitě vyzkouším :) a chtěla jse se zeptat, jestli se tam musí dávat ta bílá mouka..?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejlépe obojí! :D
      a myslím že nemusí, určitě to půjde i bez ní, jen to možná bude o trošku méně nadýchané :)

      Vymazat
  18. vypadá to pěkně, trochu mi to připomíná loupáky tim mákem nahoře :D škoda,že pečivo nejím :)

    OdpovědětVymazat
  19. jé mnaam:) ty vypadají užasně:) To zkusím:P
    www.andreykab.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  20. Tak a mám naplánovanou snídani na čtvrtek :D samozřejmě že sním jednu-max 2 :D Maki je možná že jsem te dnes viděla ráno kolem 10 běžet? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak snad budou chutnat :)
      jojo dneska dopoledne jsem si oběhla Medlánky, ale svým pomalým tempem :D ale vůbec jsem si tě nevšimla, jsem slepá..

      Vymazat
  21. Jé no tak ty si udělám na víkend ;) už jsem si podle tebe dělala loupáčky a byli vynikající! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Vypadají krásně, mohla bych si je v pátek udělat...:)

    OdpovědětVymazat
  23. Jéé tak tyhle určitě vyzkouším....už jsem o Tebe dělala 2x loupáčky a pokaždé se povedly a každej my je chválil :-) tak velké Díky Tobě :-)
    Míša

    OdpovědětVymazat
  24. vypadají dobře, v Německu jsem si zvyknul na domácí pečivo po ránu, tak určitě vyzkouším :D

    OdpovědětVymazat
  25. Ahojky, dáváš tam rozpuštěné máslo nebo změklé? :)

    OdpovědětVymazat
  26. Dopečeno, sice je mám o 80% hnusnější, ale věřím, že budou chutnat :)

    OdpovědětVymazat