pátek 5. dubna 2013

Vařila Markétka kašičku...aneb kašičkový speciál

Uznávám, nadpis je lehce debilní, hlavní je ale to, že dneska bude řeč o něčem tak obyčejném a přitom tak dobrém, jako je ovesná kaše.
Ještě musím dodat, že moje kaše nikdy nijak inspirativní ani barevné a krásně vypadající nebudou, a to z jednoho prostého důvodu...jahody, maliny, borůvky a další barevné ovoce vůbec nejím, jen banány, a proto je tam cpu pořád dokola.
Jak už jsem psala stokrát, snídat je důležité, a já bych bez snídaně neměla energii ani na to převléknout se z pyžama. A na snídani si udělám čas vždycky....každý má ráno čas, záleží jen na tom, kdy vstanete, takže bez výmluv! :D ( a ano, jsem tak bláznivá, že dobrovolně vstávám třeba v 5:30, abych se mohla nasnídat :D ). Co se týče snídaní, mám vždycky období, kdy si zamiluju jednu věc, a tu jím pořád dokola Dlouhou dobu to teď byly celozrnné loupáčky ( aaa dala bych si je zase! ), předtím zase opečené tousty s burákovým máslem a banánem, mrkvové muffiny....a už to chtělo změnu, ne že by se mi to přejedlo, ale kaším by to taky mohlo být líto :D A tak jsem se zase na chvíli vrátila k ranním kašičkám, jsou to takové snídaňové stálice, zdravé a výborně zasytí.
A vykašlete se na nějaké umělé, přeslazené a kupované instantní hnusy. Je to drahé a rozhodně to není tak zdravé, jak se tváří. Třeba takové kaše od Emca - proč sakra ovesná kaše obsahuje bramborový škrob a rostinný tuk? Nemluvě o tom, kolik cukru tam je. A taková jahodová  instantní kaše obsahuje celých 0,7% jahod - úžasné! :D Jasně, já si kaši taky sladím a ráno mi cukr nevadí, je potřeba si ten život..nebo spíše ráno osladit, ale dávám přednost datlovému nebo agáve sirupu. A cokoliv, co si uděláte doma je lepší, než nějaký polotovar. A příprava kaše vám čas opravdu nezabere, stačí si večer dát do misky vločky, zalít mlékem, dosladit sirupem, šokolate nebo medem....a ráno jen dát do mikrovlnky :)
A jaké kaše si dělám nejčastěji já?
1) "Overnight oats" Přes noc dám do misky 5 lžic vloček, 100ml mléka, 100ml vody, a ochutím datlovým sirupem nebo tím z agáve, případně medem...a teď jsem si moc oblíbila i karob, který připomíná kakao. Někdy přidám i chia semínka.....a ráno jen vytáhnu z ledničky, dám do mikrovlnky, a snídaně je za minutu hotová.
2) Instantní kaše Nomina
A někdy si taky dávám kaši Nomina (ten název je hroznej :D ). Prodává se v mnoha verzích - jáhlová, vícezrnná, ovesná, pohanková, špaldová, rýžová, a není to nic umělého ani doslazovaného. Stojí kolem 35 korun, a mají ji ve zdravých výživách a jáhlovou i v Bille. A jsou výborný! (když se dobře ochutí ), a jejich výhoda je, že jsou instantní, stačí rozmíchat v horkém mléku a snídaně je na světě. 
Rozmíchám 5 lžic instantní kaše s horkým mlékem, dochutím a ....mňam mňam.
3) Kaše dvou druhů
Kaši vařím v případě, že si do ní dávám k vločkám dávám ještě trochu instantní kaše Nomina. (většinou 3 lžíce vloček a 2 lžíce kaše Nomina, 100ml mléka a stejné množství vody)
Ale to vaření by asi ani nutné nebylo, stačilo by to promíchat s mlékem a přes noc namočenýma vločkama....ale vařením se to krásně spojí :)
4) Kaše z "pilin"
O pilinách z Marks and Spencer už jsem psala dříve :)
5) Kaše z jáhlových nebo pohankových vloček
Ty si dělám jen zřídka, protože jsem líná a většinou, když mám chuť na jáhlovou, dám přednost instantní kaši. Když už ji ale vařím, dám si do kastrůlku 5 lžic vloček, 200ml mléka, nebo 100ml mléka a 100ml vody, a za stálého míchání vařím přibližně 4 minuty, než je kaše správně kašovitá :D A potom už jen dochutím sirupem, medem nebo šokolátkou.
Jáhlovo (Nomina) - ovesná kaše, datlový sirup, arašídové máslo, banán a na odzobu Dobrá vláknina kakaová.
Špaldovo (Nomina) - ovesná kaše, datlový sirup, banán a samozřejmě arašídové máslo
Kaše z jáhlových vloček se 2 rozpuštěnýma kostičkama Milky a banánem
.Ovesná kaše (overnight oats, v ledničce přes noc) s karobem, chi semínkama, sirupem z agáve, para a kešu oříškama a banánem.
A tady už je nachystaná snídaně na zítra - 5 lžic vloček, lžička chia semínek, mléko a mlíčko s příchutí palačinek, na které mě nalákala Fitness girl. Sladká mlíčka nepiju vůbec, ale ne že by mi nechutnala...a příchuť palačinek se mi zdála tak zvláštní, že jsem to musela ochutnat, a tak jsem si to rovnou připravila jako snídaňovou kaši. Kaši si sladím tak jako tak, takže proč ne nějaké zpestření... :)
Kaše z jáhlových vloček, med, ořechy a banán..
A taková ovesná kaše se krásně hodí i jako jídlo do práce nebo do školy, stačí namočit vločky do mléka a osladit, a dát do pořádně těsnící krabičky, chutná dobře i studená. Zrovna minulý týden mi tahle dobrota na brigádě zachránila život! :D

49 komentářů:

  1. Super :-) Já měla zatím od Nominy tu jáhlovou a teda domácí Ovesné se nevyrovná :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný článek, kašičky miluju!:)
    Teď jsem si oblíbila Overnight oats, akorát je neohřívám, jím to studené:) Strašně mi to chutná:)
    Ale docela mě zaujalo, že nejíš skoro žádné ostatní ovoce, proč??:):)
    A s těma kupovanýma kašema naprosto souhlasím, taky jsem se divila, co tam dělá nějakej tuk:D:D

    OdpovědětVymazat
  3. hned bych snídala :DD já jsem si koupila jáhlovou kaši, tak se těším v pondělí na kolej, až si ji uvařím :)

    OdpovědětVymazat
  4. mučivý článek-snědla bych hned všechno :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já už si tu Nominu musím při svých vášnivých pokupkách ve zdravé výživě konečně koupit, protože si zatím pořád dokola plácám z ovesných vloček, teď zase pořád dokola točím s kakaem a sušenýma švestkama. A teda banán je taky mým skoro každodenním společníkem, dá se tak hezky rozhňoucat a pak už se nemusí ani sladit :-)

    OdpovědětVymazat
  6. a já si říkala, jak spousta blogerek stíhá ráno vařit kaši, tak jsem si jen říkala, že jsou bláznivý:D ale stejně tomu pořád nemůžu uvěřit, musím to s tím večerním chytáním a mikrovlnkou vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  7. Moc si mě potěšila tímto článkem :) úplně nějraději mám také vždy s banánem, ale střídám si to. Náhodou i přesto jsou tvé kašičky inspirativní ;) Líbí se mi, jak si přidala kešu, to vypadá lákavě. A to palačinkové mlíčko....

    OdpovědětVymazat
  8. Tyjo :) Mňam, to musím vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  9. Prý že tvoje kaše nikdy nebudou vypadat tak pěkně. :D Tak v tom případě jsi neviděla moje kašičky. :D Každopádně jsi mi teď krásně zachránila život! :D Už nemusím vstávat o půl hodiny dřív kvůli blbé kaši, na kterou se raději stejně vykašlu a spím déle. :) Ale je pravda, že vstávám kvůli snídani dost brzy. Klidně i v těch 5:30. Ale většinou mi stačí 6:30 nebo 6:00. :) Všechny kaše vypadají skvěle a na zítřejší snídani zkusím.

    OdpovědětVymazat
  10. já taky overnight oats neohřívám, když mám chuť na něco osvěžujícího, tak si je namočím přes noc i s ovocem, ale to většinou v létě. jinak si občas uvařím. Jinak moc kašičková nejsem.

    OdpovědětVymazat
  11. Teď mám taky kašové období :D Ty tvoje vypadají fakt suprově :) Banán mám do kaší ráda, je hodně univerzální a se skořicí a třeba slunečnicí je to božský :D

    OdpovědětVymazat
  12. To se mi líbí :) Skvělý tip na snídaně :)

    OdpovědětVymazat
  13. mnaaam nomina kaše milujem :)) najlepšie sa ochutia bananom alebo arašidovým maslom :) ja zvyknem pridať aj lyžičku džemu :D to palacinkove mlieko som minule videla a asi si ho pojdem kupiť :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tak já se teda musím přiznat, že jím hlavně právě Emco, i když složení není nic moc.(Dneska jsem zrovna měla malinovou s jednou malinou...) Overnight oats hodlám vyzkoušet už nějakou dobu, ale vždycky na to navečer zapomenu.:-(
    A navíc, já když dostanu ráno chuť na jogurt, tak si prostě musím dát jogurt, jinak jsem hrozně protivná.:-)
    Ale kromě ovesné si dělám ještě instantní kukuřičnou, tu mám taky moc ráda.:-)

    OdpovědětVymazat
  15. a na kolik porcí to tak asi vyjde ta krabice nominy? :)

    OdpovědětVymazat
  16. kaše vypadají hezky, i když musím se přiznat, že chuť na ně zrovna nemám. Kaše mi poslední dobou nějak zvlášť nechutnají a většinou po nich mám dřív hlad, než po nějakém pečivu nebo buchtě. Kdysi jsem měla období, že jsem je jedla pořád. Ale teď jsem na tom tak, že doma mám nějaké instantní kaše, jen čisté bez příchutí a aby mi neprošly, tak jimi vysypávám plech na buchty místo hrubé mouky :-) Jinak já jsem taky ten typ, který si čas na snídani udělá kdykoliv, i kdybych měla o půl hodiny dřív vstávat. Snídaně je prostě základ. :-) A domácí kaše jsou určitě stokrát lepší jak kupované a časově to výjde skoro nastejno. Ale kvalitou je domácí někde jinde. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. a ještě se ti nikdy nestalo, že by to v mikrovlnce dělalo nějaké divné věci? z toho mám strach, že to třeba vybouchne a budu mít vločky všude :D

    OdpovědětVymazat
  18. Kašičky miluji! :) to je super článek, úplně mám na ní chuť :P :D

    nikol-kach.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  19. koukám, že jsme dnes měly stejný nápad:) já nikdy nomina kaše neochutnala, protože je nikde nemůžu sehnat.. ale over nights jsou fakt skvělé:)

    OdpovědětVymazat
  20. Ty kaše musím vyzkoušet vypadají úžasně

    OdpovědětVymazat
  21. Jů to vypadá všechno tak dobře! :D

    OdpovědětVymazat
  22. Nojo, kaše, kdo nezkusil, jako by nežil...:D

    OdpovědětVymazat
  23. tak po tomhle článku už můžu v klidu umřít :D

    OdpovědětVymazat
  24. Já si popravdě moc ovesné kaše nedělám ale když jsem si je dělala tak většinou od Emca meruňkové :)))
    Střípky z mého života

    OdpovědětVymazat
  25. Krásné kašičky! Taky teď ráno kašuju, takže kaším zdar! :D

    OdpovědětVymazat
  26. Ovesné kaše jsou ta nejlepší snídaně :). Dělám si tu overnight oats:). Nalákala jsi mě na datlový syrup, musím vyzkoušet! A z těch lžic burákového másla se mi prostě zbíhají sliny:). Držím teď celkem přísnou dietu, ale myslím, že to máslo je normálně na snídani vhodné, doufám:)...

    OdpovědětVymazat
  27. Kašičky jsou nejlepší!!! Už se těším na zítřejší snídani! :)) konečně teplá.Normálně si dělám kaše do skleničky a jím je studené..je to dobré,ale není to ono :)

    OdpovědětVymazat
  28. Mňam, ta to je ráj! Mně je jedno, jestli musím ráno odejít z domu v 8 nebo v 5, vždycky vstanu dostatečně brzo, abych se nasnídala. Jak říkáš, bez toho bych neměla energii ani na to se převléct z pyžama :D Všechny tvoje kašičky vypadají krásně. Já do těch mých taky pernamentně cpu banán. Když tam dám něco jiného, tak to stejně není ono. Banán tam prostě patří :D A dát to ochucené mléko do kaše je dobrý nápad, určitě to bude chutnat skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  29. Ovesné kaše, mňam! :) Já miluju snad úplně všechny, s kokosem, jablkem, jahodami, kakaem, banánem, kávovou příchutí, extrakakaové celozrnné krupičky nebo jen zdravou celozrnnou alternativu krupicové kaše s kakaem a arašídovým máslem navrchu. Rýžové moc nemusím, protože se dělají déle a já si je tedy většinou dělám den předem a ohřáté to už pak není ono. :) Tvoje jsou super! :) Už se těším na zítřejší ráno, až si nějakou udělám. :))

    OdpovědětVymazat
  30. kaše se mi nikdy nepřejí!!!! :) mnam .. zkusím si někdy ty overnight ..

    OdpovědětVymazat
  31. já taky musím snídani mít :-D mám potíže se spaním a tak mi nevadí ani dříve vylézt z postele, co v ní když nespím :-D kaše mám také ráda, jen jsem je ted´ nějakou dobu nejedla, ale zase se k nim vrátím, už mi chybí :-D

    OdpovědětVymazat
  32. vypadá to parádně!
    já nejčastějc mixuju dva druhy když prostě na víc jednoho druhu neni.. :D

    OdpovědětVymazat
  33. Já osobně obilninové kaše nemusím, ale mám ráda ovocné RAW kaše nebo od Iswari tzv živou stravu. Tyhle kaše co jíte vy, tak miluje moje 16 letá dcera, ale sní jí podstatně více cca 3x tolik ( s váhou nemá problémy je hubená).
    Vstávat v 5,30 je dostatečné nevidím v tom bláznovství, já vstávám ještě dříve :-))

    OdpovědětVymazat
  34. Už som si myslela že som jediná takto postihnutá:-D ja vstávam keď je treba tiež kľudne o 5.30 len aby som mala čas kľudne sa najesť. Raňajky milujem, je to moje naj jedlo z celého dňa a preto mi nevadí sí privstať a urobiť si na ne čas. Nerozumiem ľudom čo dokážu jesť za pochodu do práce, školy atď, no hrozne stresujuce, mne by ani nechutilo. A vôbec by mi to nestálo za tých 30minút naviac v posteli. Ale tak kto chce kam.. :-D
    Ja raňajkujem každé ráno ovs. kaše ale vobec to nie je jednotvárne a ani sa toho neviem prejesť lebo mením ovocie, stále mám s niečim iným (jahody, banán, hrozno, kiwi, ananás, granátové jablko, jablko...)
    Mňam!

    OdpovědětVymazat
  35. Super článek ! Kaše jím taky skoro pořád :) a hlavně je to rychlé na přípravu, což mi vyhovuje, jelikož když mám hlad nechce se mi dlouho čekat a něco vymýšlet. Nevím jestli jsi o tom někdy slyšela nebo viděla, je to kukuřičná kaše ,,Mišutka" a je to opravdu výborné (dá se sehnat ve zdravé výživě a na obalu je takový fialový medvěd :D ) ! a ani jí nemusíš sladit :) já to jím s rozinkami a je to božííí ! :)

    OdpovědětVymazat
  36. Mně se právě tvé kaše hrozně líbí!:D mám chuť sníst monitor:D

    OdpovědětVymazat
  37. Kaše Nomina zbožňuju, nejvíc mi chutná jáhlovka :) a palačinkové mlíčko mi ale vůůůbec nechutnalo...:/

    OdpovědětVymazat
  38. Ach, dostala som chuť na kašu.. :D Kašový špeciál úžas, len ... no, len nie všetci majú takú chuť ráno vstávať o 5:30.. Som rada ak na intru vstanem o siedmej. :3 Cez výkendy skôr ako o desiatej nevstanem. :D
    V každom prípade, dnešný olovrant je už istý.. :)

    OdpovědětVymazat
  39. Vypadá to parádně. :) To mléko někdy musím ochutnat! Datlový sirup je něco speciálního? Jako třeba javorový? Kde se to dá sehnat?

    OdpovědětVymazat
  40. Já overnight oats nikdy neměla potřebu dělat, prostě ráno vstanu, smíchám čoko protein s vodou, zaliju vločky, nechám pár minut odstát, přidám dvě kostky čokolády a prostě uvařím...nebo taky miluju směs z instantních vloček - jáhlové, rýžové a kukuřičné spolu se skořicí, tvarohem a banánem. A někdy musím zkusit kaši se sladkým mlíčkem, to vypadá lahodněěě!

    OdpovědětVymazat
  41. jééé, prima článek, já sice na kaše nejsem, ale budu sdílet na FB, bo ženský jsou do nich vesměs blázni :D teda, miluju krupicovou :D

    OdpovědětVymazat
  42. Dobré tipy :). Začnem jesť domáce kaše a nie tie od Emca... s hanbou priznávam, že mám doma 4 krabice :D. Mám takú prosbu..... neviete niekto slovo "jáhle" preložiť do slovenčiny? Už dlho to hladám a stále sa mi nepodarilo na to prísť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsou to jáhly a gůgl to překládá jako "pšeno" :D takové ty asi půl centimetrové jikry :D v Tatrách jsem je jedla, takže to u vás musí existovat tež :D

      Vymazat
  43. Díky tobě jsem na kaších závislá! :-D Nikdy předtím jsem je nejedla...takže velké děkuji! (žádnou ironii v tom nehledej :D)

    Jinač jsem založila blog...ale nejsem trpělivá, tak možná mě před smazáním zachrání alespoň pár návštěv :D:) Kdybys měla zájem: http://style-quite.blogspot.cz :)

    OdpovědětVymazat
  44. Wow, prekvapilo ma ze okrem mna este existuje niekto kto nepapa farebne ovoce :-)

    OdpovědětVymazat
  45. Kaše naprosto miluju, mojí aktuální favoritkou je ta z jáhlových vloček;)

    OdpovědětVymazat
  46. First off I want to say terrific blog! I had a quick question that I'd like to ask if
    you don't mind. I was curious to find out how you center yourself
    and clear your head before writing. I've had a tough time clearing my thoughts in getting my
    thoughts out there. I truly do enjoy writing but it just seems like
    the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to figure out how to begin.
    Any suggestions or hints? Cheers!

    Also visit my site: buy cheap instagram followers

    OdpovědětVymazat