sobota 26. října 2013

Kam ve Vídni na oběd : Pie Factory a Henry

Krásný víkend přeji!
Jeden článek byl sice včera večer, takže kdo z vás to ještě nečetl, můžete to napravit teď a dát si tak třeba sobotní kávičku ve společnosti mých obrázků a slov. (a to je přesně to, po čem jste vždy toužili, já vím! )
Článků mám nachystaných hodně - třeba kde ve Vídni doplnit pravidelnou dávku kofeinu, co se mi tu líbí a nelíbí, obědy pro chudé studenty, samozřejmě i klasika jako Střípky z kuchyně kterou nemám...tak teď je ještě dostat k tomu, nějak to dát dohromady.
 Ale kdybyste měli jakékoliv jiné přání, co byste si rádi přečetli /prohlédli, piště pište pište!
Ale dnes pro vás mám dva tipy, kde se ve Vídni dobře najíst, a postupně budu přidávat (což mi připomíná, že bych to tady taky měla nějak roztřídit do rubrik, ale lenost mi v tom brání), tak snad se vám mé tipy budou líbit a třeba to někdo z vás i využije. A když ne, tak je mi to vlastně jedno - já se dobře najím tak jako tak :D
První místo, kam prostě MUSÍTE jít je moc milý podnik The Pie Factory, kde se na vás koláče (i milá paní za pultem) doslova usmívají!
Chodila jsem kolem toho dlouho, jelikož je to hned vedle naší školy, a už dlouho plánovala, že tam zajdu.
 A včera jsem se konečně rozhodla neobědvat nudně a chudě ze své růžové krabičky, ale konečně si i něco teplého do žaludku koupit. Původní plán byl quiche, na který jsem měla neskutečnou chuť. Ale jakmile jsem vešla dovnitř, kde se na mě smály všechny ty slané anglické koláče neboli pie, nešlo odolat. 
A o pár sekund později už jsem seděla se svým Veggie Pie (špenát, feta, brambory, cibule, olivy), zapomněla že jsem šla na nějaký quiche, a bylo mi líto do toho nevinného obličeje říznout.
Čerstvě upečených koláčů (protože množné číslo od PIE mi nějak nešlo napsat :D) mají v nabídce hned několik - Chicken pie, Steak pie, Meat pie, Chili con carne pie, Curry pie, a potom taky ty quiche a koláčky i ve sladké variantě. Třeba dýňový, jablečný, borůvkový, čokoládový, crumble a nebo lemon meringue pie. 
A ceny se pohybují od 4,20 do 4, 70 Euro, což je na oběd ve Vídni opravdu parádní.
Najíst se ve městě za méně jak 5 Euro je téměř nemožné, pokud tedy nechcete jíst jen nějakou obloženou housku nebo kornspitz či bagetku nebo trojúhelníček pizzy - ale ani to tady neseženete pod dvě a půl Eura. Dokonce i úplně nejlevnější (a někdy prý i docela hnusné) jídlo v menze stojí minimálně 4 Eura, a o meníčkách v restauracích ani nemluvím.
Pie Factory je hodně malý, ale o to milejší podnik - na barové židličky u oken (a to já ráda, baví mě pozorovat pohyb na ulici :D) a u dvou nebo tří stolků si sedne tak maximálně 10-12 lidí. 
Ale styl, v jakém je to zařízeno se mi moc líbí - jak to roztomilé logo, tak interiér s velkou skleněnou vitrínou, ze které se opět smějí koláčky.
A teď to nejdůležitější - kde to vůbec je.
Adresa je Spitalgasse 15, a dostanete se tam buď tramvají číslo 5 (ta jede i z Pratersternu) nebo 33 a vystoupíte na zastávce Lazarettgasse. 
A nebo můžete jen naopak ze Schottentoru tramvají 44 nebo 43, která vás za 3 minuty zaveze na zastávku Lange Gasse, odkud je to pěšky taky jen pár kroků.
Tady jsem to velmi elegantně a umělecky vyznačila na mapě.
No a nebo si taky můžete udělat pěšky hezkou procházku, třeba přes univerzitní kampus. Ze Schottentoru jste tu  za 10 minut. A na Schottentoru jste od Rathausu, kde se před Vánocemi asi bude pohybovat hodně z vás, tak do 5 minut. Maximálně.
Není to sice to úplné centrum, ale pokud budete mít o trošku víc času, rozhodně se to vyplatí (a koláčky vám to oplatí úsměvem :D)
Dokonce jsem dostala i zákaznickou kartičku, na kterou se sbírají za každý koláč razítka. 10 jich koupíte, 11 máte zdarma.
No a něco mi říká, že za můj pobyt asi tu kartičku naplnit zvládnu :D
Jediná nevýhoda je, že o víkendu mají zavřeno, což bohužel v Rakousku není nic až tak neobvyklého..
A teď se přesuneme na další místo, taktéž ideální pro dobrý oběd.
Tentokrát přímo v centru, jen pár metrů od Kärtnerstrasse a Stephansplatzu.
I v tom to případě jde spíše o takový fast food, samozřejmě v lepším provedení, než je kousek oschlé housky s rádoby masem.
Restauraci...nebo spíše bufet Henry najdete na několika místech, já jsem byla v tom přímo v centru.
Nachází se v budově, kde je i Billa Corso (kam určitě doporučuji zajít pro nějaké ty dobroty. Je to klasická Billa, akorát v hezčím prostředí a s lepším sortimentem doplněným o různé delikatesy), se kterou je to přímo spojeno.
A systém je podobný jako třeba naše brněnské Rebio nebo pražský Country life - jídlo si naložíte sami a platíte až potom podle váhy. Tady je to myslím něco málo pod dvě Eura za 100gramů.
Nabídka je hodně bohatá a lákavá, a to bych nebyla já, abych si od každého nenaložila něco.
Tradiční rakoušké Spätzle, červenou čočku se špenátem, grilovanou cuketu, těstoviny s rajčatovou omáčkou, rýži, kousek masa... Co na tom, že se to k sobě vůbec, ale vůbec nehodilo a vypadalo to lehce prasácky :D
Dohromady jsem platila 8 Euro, což je na oběd pro chudou studentku dost, ale pro někoho, kdo tu nejí denně a chce jen zahnat hlad a pochutnat si třeba při těch předvánočních nákupech je to myslím úplně OK, obzvlášť vzhledem k těm rakouským cenám.
Vedle teplých jídel je tu i salátový bar, kde se obsloužíte opět sami, ale váží se to zvlášť.
Byly tam různé saláty se zálivkou, quinoa, bulgur, krutonky, kuřecí maso, těstoviny...prostě suroviny na ideální obědový salát.
A polévky taky nevypadaly vůbec špatně.
A jako zákusek si můžete dát třeba nějaký menší dortík nebo roztomilý cupcake..
Posezení není jako v klasické restauraci, ale taky spíše fast foodové, buď u stolků nebo na barových stoličkách. 
Ale jediná nevýhoda je, že v době obědů je tu poměrně plno, obzvlášť když je zima a nedá se sedět na venkovní zahrádce.
Těmi sendviči a saláty mi to maličko připomínalo můj milovaný Londýnský Pret a Manger :)
Tak a to je vše, jjá běžím na kolo, a vy si užijte víkend.
A příště si zajdeme třeba pro změnu na kávu :)

36 komentářů:

  1. Ty fotky jsou "chutěberoucí"!!! Možná jsem i ráda, že bydlím v Česku, státě s bídným výběrem jídla, jelikož bych za něj utrácela ještě víc než do teď :-D Vypadá to vše taaak lákavě a čerstvě! Mňam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale v Česku ten výběr jídla není vůbec špatnej, řekla bych že v tomhle ohledu jsme na tom dobře - dokonce mi tu chybí i dost věcí, co jsem si v doma kupovala a tady nejsou :)

      Vymazat
  2. vyjedla bych to, ale těch euro by to stálo :-)) děkuju za tip ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. No teda na ten culící se koláček bych se tam za tebou vážně hned rozjela! Naplnit ti jedno okýnko na kartičku, vyzunknout punč (teda až ho tam za chvíli začnou prodávat), skočit do Forever 21 (dokud tam můžu, už se mi to taky krátí :-D)... No zítra ráno si to do Vídně míří Fílův brácha, tak se jim asi nakufruju do kufru a bude to :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen naskoč do auta, zítra tě vyzvednu a pojedeme na koláčky! :D

      Vymazat
  4. Tak ty koláče vypadají božsky :) hned bych si dala :)

    OdpovědětVymazat
  5. skvělé tipy :) taky na tebe všichni hledí když to fotíš? :D

    OdpovědětVymazat
  6. Achjo, už teď utrácím nejvíc za jídlo, ale v Henry bych šla tak šestkrát do mínusu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Sakra Marketo, já od tebe prijedu tlustá jak becka, budu chtít ochutnat uplne všecko! :D :-*

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, to všechno vypadá tak krásně, sbíhají se mi sliny! :D :3

    OdpovědětVymazat
  9. The Pie Factory mě zaujalo nejvíce! Chci tam. :D
    Koláček vypadá úžasně. ♥

    OdpovědětVymazat
  10. To je nádhera! Láká mě to zajet na Vídně na otočku :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ty jo, dala bych si nějakej ten sendvič. vypadají hodně chutně! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Všechno tam vypadá tak strašně chutně a lákavě :O
    Asi se odstěhuju do Vídně! :D

    OdpovědětVymazat
  13. Chtěla bych v létě na jazykový kurz, akorát váhám, jestli do víru velkoměsta (Vídeň) nebo spíše do klidnější oblasti (do Alp k jezeru) :)) ale spíše přemýšlím nad tou Vídní, takže jestli tam pojedu, už budu úplně zkušená protože ty to všechno prozkoumáváš a pak nám to takhle zprostředkováváš na svůj blog, to je super :))
    Už jsem si v Rakousku na tvojí radu koupila Eiwess Brot a Eiwess Brötchen :D :) Super vynález!!

    Jinak kdo chce, mrkněte třeba ke mě na blog ;)

    OdpovědětVymazat
  14. omnomnoomnom.. být tam, tak jenom jím ! ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj:-)velmi rada citam tvoje zazitky z Viedne,kedze tu uz par rokov zijem,moj tajny tip,kde sa lacnejsie ale dobre najest je nakupne centrum DZ(donauzentrum,Zastavka U 1),kde je restauracia INTERSPAR,tam maju po 16Stej vsetko za polovicu,dobre varene jedlo,salaty,dezerty...len treba ist po tej 16stej,je to velmi oblubene,neoplati sa evidentme niektorym ani varit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, děkuju moc za komentář i za tip! :)
      Tu stejnou restauraci mám i tady blízko kolejí, bydlím v Heiligenstadtu a je tady takové malé nákupní centrum, tak tam to je - dokonce i s tou slevou. Už dřív jsem na to koukala, chtěla tam zajít, ale pak na to zapomněla, takže děkuju moc za připomenutí, někdy odpoledne tam určitě zajdu :)

      Vymazat
  16. všechno to vypadá moc pěkně!

    OdpovědětVymazat
  17. Mám na to všechno chuť :) Krásné fotky.
    Whoisperfect

    OdpovědětVymazat
  18. přesně takový obchody-bufety s obědovým jídlem mi tady u nás chybí, ve velkých městech to asi není problém, ale když nestíhám připravit krabičku na další den, tak je na výběr jenom fast food a hotovka guláš za 69,- :D

    OdpovědětVymazat
  19. Ten koláč je ale vtipný :)
    http://petrusha1992.blogspot.cz/2013/10/pada-listi.html?m=1

    OdpovědětVymazat
  20. Já CHCI do koláčovny!!!! Nejradši bych nasedla na bus a hned se rozjela do Vídně :D

    OdpovědětVymazat
  21. Kdybych jela hned do Vídně tak bych si hned do té Pie Factory zašla ! Ty koláčky jím normálně očima :D

    OdpovědětVymazat
  22. Pie už musím konečne ochutnať niekedy! :)

    OdpovědětVymazat
  23. To poslední mi připomíná Marks & Spencer, mňam:)

    OdpovědětVymazat
  24. Ten "fast food" vypadá moc pěkně, takových bych u nás brala více. Nejsem zrovna fanouškem KFC a spol. a někdy najít něco slušného, alespoň u nás ve městě, na dřina :D

    OdpovědětVymazat
  25. A je rozhodnuto! Vídeň si píši na seznam míst, které chci bezpodmínečně navštívit a já děkuji za inspiraci. Když už si podle tebe můžu utvořit prakticky celý harmonogram mé návštěvy, chtěla bych tě poprosit, nebo spíš navrhnout téma článku, pokud bys měla zájem. Vím, že bydlíš v krásné a jistě útulné panelákové koleji a tak nemáš nouzi, kde složit hlavu, ale kdybych se do Vídně vydala já, asi by to problém byl. Snad tvé návštěvy zde také trávily delší dobu a tudíž bylo nutné vyhledat zde nějaký nejlépe pěkný, cenově přijatelný, a tak dále, hostel? Jak říkám, pouhý návrh, v nejhorším se obrátím na strýčka Googla, v ještě horším případě se vydám na blint. Děkuji peanutbutterlover

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc ráda bych poradila, ale bohužel tady žádné hotely moc neznám, vždycky jsme sem jezdili z Brna jen na jeden den a večer domů, a když tu mám nebo budu mít návštěvu (sestru, přítele, kamarádku), tak přespí u mě na koleji, takže bohužel nemám moc šanci, jak nějaké tipy získat :(
      Ale zrovna tento víkend tu jsou rodiče a bydlí v jednom hodně levném hotelu (na noc pro jednoho kolem 22 euro, což je na Vídeň minimum), hned u stanice metra U6, v klidné ulici - včera jsem tam u nich byla a vypadalo to dobře, takže určitě doporučuji alespoň tento.. : http://www.booking.com/hotel/at/hotelgeblergassevienna.cs.html?sid=75f156265305dac87aeb8b1588aef118;dcid=1

      Ale celkově se na té stránce booking.com dá najít dobré ubytování, dá se nastavit i cena a čtvrť, v jaké chceš bydlet, ale hlavně jsou tam hodnocení od zákazníků, takže to může předejít špatné zkušenosti. Vždycky když někam jedu tak hledám právě tady, a zatím jsem špatné zkušenosti neměla :)

      Vymazat
  26. Jee, děkuji moc za tipy :) Určitě někdy využiji ;)

    OdpovědětVymazat
  27. Jéé super, tipy na super místa kde se dobře najíst určitě využiju! to je snad důležitější, než kde dobře nakoupit nebo co vidět hezkého :D konečně jsem dneska rezervovala hotel a koupila jízdenky, takže 8. prosince se vyjím a vykoupím celou Vídeň :D:)) ale už se nemůžu dočkat :)

    OdpovědětVymazat
  28. vyzivabiochemicky.blogspot.com29. října 2013 v 8:22

    Není aktuálně lepšího průvodce Vídní než tvůj blog :D až tam zase pojedu, sepíšu si všechno na seznam abych na nic z toho nezapomněla :))) krásné fotky !

    OdpovědětVymazat
  29. Ježiši, ten koláček je boží. :3 :D

    OdpovědětVymazat