pátek 15. listopadu 2013

Střípky z mého stolu

Právě sedím ve své oblíbené kavárně (ale o té až někdy příště), vedle mě stojí capuccino s krásně našlehanou pěnou, které brzy padne za vlast, a ťukám do klávesnice svého malého upatlaného počítače.
 Což znamená, že si automaticky připadám hrozně důležitě, jako nějaká velká spisovatelka.
 Protože všichni velcí spisovatelé psali v kavárnách, že ano. (nebo alespoň Hemingway a Carrie Bradshaw).
A psát o tom, že mám ráda tvaroh a že jsem měla k obědu avokádo je samozřejmě stejné umění jako napsat román, to je jasná věc.
A navíc mám na nose nasazené brýle, což znamená, že vypadám chytře dvojnásob. Ale nemění  to nic na tom, že moje první kroky v Brně budou směřovat do výdejny Uloženky, kde si vyzvednu nové čočky, jelikož můj poslední pár po dlouhém boji padl dnes ráno.
Nosit brýle je totiž v některých situacích značně nepraktické, to pak musí jít vzhled "o 60 bodů vyšší IQ“ stranou.
Třeba když prší, to by se potom hodily stěrače.  A nebo při cvičení, kdy vám na brýle padají kapky potu (já vím, velice elegantní) a sklouzávají z nosu při každém kliku. A náročný vědecký výzkum (který jsem sama provedla:D) dokonce prokázal, že dívky s brýlemi jsou v baru zvány na skleničku v průměru o 78% méně než dívky bez nich. A to už je k zamyšlení!
Takže Otto, díky za ten vynález jménem čočky, za to ti budu vděčná do konce života! 
Ale radši dost o brýlích. Když už jsem ta velká spisovatelka, pustím se do veledíla (za které očekávám Nobelovu cenu za literaturu. A nebo za přínos pro lidstvo.) na téma „Co jsem si nacpala do pusy v poslední době“
Takže….střípky z mého stolu, tradáááá….
(A to, že u stolu nejím téměř nikdy je jen menší detail. Většinou s tím sedím v posteli nebo jím ve škole ze své růžové krabičky. A v nejlepším případě někde ve městě v kavárně.
Ale přeci to nemůžu nazvat “Střípky z mé uválené postele se špinavým povlečením, na které jsem vylila kávu a sojovou omáčku“)
Jeden z mých jednoduchých školních obědů. Nebo svačin. Nebo obědosvačin. Jak chcete, prostě jídlo do školy.
Oblíbený bílkovinový chleba neboli Eiweissbrot, namazaný ricottou. Na to avokádo, sůl a pepř. Tak jednoduché a tak dobré!
A mí nejnovější oblíbenci - rýžové chlebíčky s příchutí "sour cream and onion". Chtunají jako mé oblíbené raciolky, akorát jsou o dost větší a tlustší. A mají i další příchutě - rajčatové a nebo sýrové, omnomnom.
Původně jsem si je koupila s tím, že si je budu něčím mazat a k tomu si dám třeba zeleninu, ale jsou tak dobré, že by byla škoda je něčím obkládat.
Ze Sparu za 1,70 Euro. Brzo si určitě jdu pro další!
Asi to nebude nic pro vyznavače super-clean-food, ale já dokážu přimhouřit oči, když mi něco chutná :D
Kokosové mléko, božský to vynález!
Klasické už jsem měla několikrát, a tak jsem ze zvědavosti vyzkoušela i tohle "light" s minimem tuku a kalorií, co se na mě smálo ve Sparu. Kupodivu nebylo nijak řídké, ale to klasické je přeci jen hustší a výraznější. Ale takhle jsem ho alespoň nemusela ničím ředit a mohla si v něm rovnou vařit kaši. 
Na zkoušku dobré, ale příště radši sáhnu po tom klasickém, poctivém, které je tak husté, že se s ním dají polévat i lívance.
A to je on, mého srdce šampion! Korncroissant, který mi zpříjemňuje (ve dvojici s tím nejlepším musli) čím dál více rán.
Ale tak si říkám - nemůže focení rohlíků na okně a přehnané citové vazby ke kusu pečiva značit nějakou psychickou poruchu?
Co by mi na to řekl Freud, na jehož park se shodou okolností koukám z okna kavárny?
Traumatické zážitky z dětství? Frustrace? 
A moje oblíbená pocvičící svačinka. Jogurt, ořechy a kostka hořké čokolády. Nebo dvě.
I když bych asi měla napsat spíš after workout snack, abych šla s dobou. A taky #fitnessadict #fitnessmodel #workout #healthylifestyle #healthyfood #sexybody #fit #sweat #ouje #followme #healthyfoodismylife #nojunkfood #jimzdrave #zdravejidlo #foodporn #cvicim #followme #followme #staystrong
A to samé, akorát v jiný den. Ořechů, tvarohů i čokolád mám holt spotřebu. Lidl mě musí milovat!
A přichází největší propadák měsíce! Třikrát zavolejte fuj a ukažte si na něj!
Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A já jsem byla zoufalá z toho, že jsem tento podzim svou milovanou dýňovou polévku skoro neměla, a tak jsem v regále nadšeně sáhla po téhle zelené krabici a těšila si, až si na ní někdy k večeři pochutnám.
Ale nic takového se nekonalo, byl to hnus všech hnusů a víc jak tři lžíce jsem sníst nedokázala. 
Kdyby v tom neplavaly slizké cucky asi-dýně, myslela bych si, že to tu oranžovou zeleninu ani nikdy nevidělo.
Ale z rýžového mléka ze Sparu jsem nadšená stále, ze všech nekravských nápojů ho mám nejradši.
Do musli, do kaše, a nebo jen tak, ze skleničky...
A nadále trvá i má láska ke kokosovo-bíločokoládovému musli.
Většina lidí si přeje, aby měl den více hodin. Třeba 48.
Já bych si přála, aby jich měl méně. Klidně třeba jen 8. Protože pak by bylo častěji ráno a já bych mohla častěji snídat tuhle dobrotu!
A tady jsou pro změnu fešáci loupáčkovití, co za mnou přijeli až z Brna.
A další moje obědová klasika, celozrnné palačinky se sýrem a šunkou, ke kterým samozřejmě nechybí cuketa.
A pro změnu klasika ranní aneb moje oblíbená verze ovesné kaše - vločky uvařené v klasickém nebo rýžovém mléku, trocha musli,ořechy, banán a med. Prostě na jedničku s hvězdičkou!
Ovesná kaše k snídani je často mé jediné teplé jídlo dne. Momentálně totiž nejsem zrovna člověk, který by měl jít příkladem se svým vyváženým jídelníčkem. Ne že bych jedla nějak prasácky, ale žádný řád v tom není. Někdy jím jak Otesánek, někdy zase málo (a ne, svařák s velkým vánočním latté se za vyváženou večeři nepovažuje, Markéto!) a někdy zase stále dokola to samé. (ano tušíte správně, teď musím zmínit cizrnu a cuketu...)
Tak jako tak ale vážím stále stejně (nebo o kilo až dvě méně) jako v létě, kdy jsem cvičila 5-6x do týdne. Jen to bude tím, že ty svaly už jsou asi trochu na odchodu, ale nevadí, v lednu si je zase vyboxuju zpátky! :D
A samozřejmě nechybí ani další klasika - přímo božská klasika!
Máslíčko z Billy, tady zrovna na kořenovém chlebu, který mi s láskou poslala maminka :D
Tradice se nesmí porušovat (sakra, ale teď mi to nevyjde!) a tak je tu i další víkendové sushi od mých oblíbených asiatů.
P.S. Článek byl napsán ráno ve Vídni, ale zveřejněn je až z Brna (juhuuu, jsem doma!), protože v kavárně neměli tu vymoženost zvanou internet.
P.S.2. Čočky už mám, ale v brýlích vypadám chytře stále!

47 komentářů:

  1. na ty loupáčky jsi mi teda udělala chutě :)) ale jsem moc líná je péct :D hrozný práce.

    OdpovědětVymazat
  2. To je zase lahôdok! Avokádo do školy praktizujem aj ja pomerne často, zhodou okolností práve dnes :) A svačinku mám tiež vždy rovnakú: jogurt a orechy! A samozrejme, škorica nesmie chýbať!
    To ti závidím tú pohodičku, v kaviarni pri šálke niečoho dobrého, tváriť sa ako veľký spisovateľ, to som aj ja vždy chcela. Akurát sa mi to zatiaľ nikdy nepodarilo zrealizovať :(

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou dobroty! :-) Hlavně na tu kaši jsem dostala chuť :-) A s nepraktičností (nebo jak se to píše :-D) prýlí souhlasím :-D Zvaní na skleničku vyzkoušené nemám, ale zbytek znám :-D Nebo stačí, když otevřu troubu/nakloním se nad hrnec/chci slít těstoviny a hned jsou zamlžené. A nebo když v zimě přijdu z venku :-D Jo, čočky jsou super věc :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Já ty tvoje loupáčky prostě zbožňuju! Musím si je brzo zase udělat, k snídani jsou naprosto ideální :)

    OdpovědětVymazat
  5. No jedna dobrota za druhou, jako vždy! Musím už konečně taky zkusit nasypat si na ovesnou kaši musli - nějak často to vidím vychvalované na blozích, ale ještě jsem to nezkusila! Tak brzy :) Zítra ještě ne, to se chystám na kašičku s dýňovým pyré - ano, ukořistila jsem si dvě minihokaido a jedna už je zpracovaná :D

    A jak tak koukám, tak už jsem děsně dlouho neměla nějaký toast s arašídovým máslem. To bude tím mým dřívějším omezením pšenice. Musím to taky napravit :D

    OdpovědětVymazat
  6. Sakra, k vanocum si preju poradnej fotak, taky chci fotit tak krasny fotky xD
    A presne takhle chytre se tvarim taky, kdyz "pracuju" nekde v kavarne :DD a dokonc mam i nedioptricke bryle pro efekt :D

    OdpovědětVymazat
  7. Kokosové mléko všichni včetně tebe chválí a já jsem ho ještě neochutnala. Napravím to, a možná v něm uvařím tu ovesnou kaši :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Shodou okolností je právě ve Vaňkovce vystaven onen slavný přístroj ze stavebnice Merkur, na kterém Otto vyrobil první čočky :) Je to taková upoutávka na výstavu Merkur, která právě probíhá v Technickém muzeu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Neudělala bys nějaký článek, jak se teď udržuješ fit, co cvičíš, jak často a tak?

    OdpovědětVymazat
  10. Samé dobroty ! Všechno to vypadá tak lákavě ! :-)
    PS: moc děkuji za tvůj recept na celozrnnou vánočku ! Dopadlo to skvěle a chutnala úžasně :) - kdyžtak se koukni na můj poslední článek :-)

    OdpovědětVymazat
  11. To mléko mají i v Brně? A nevíš za kolik? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že mají, ale netuším za kolik, v Brně jsem dlouho v obchodech nebyla:)

      Vymazat
    2. Děkuju, zkusím se podívat, vypadá docela dobře :-) Kupovala jsem v dm, ale tam bylo kolem 60,- což není úplně nejmíň ...

      Vymazat
  12. Fotky jsou úžasné! Určitě se nechám inspirovat :).

    OdpovědětVymazat
  13. Tie fotky sú super. Avokádo na chlebíku so soľou je aj moja mňamka. Aj ovsená kaša. Aj .. ehm. Dobre, vo viacerých mňamoch som sa tu našla. A dúfam, že nebudem za blbú keď sa spýtam, ako využívaš kokosové mlieko? Ja poznám len spôsob vykydnúť do dyňovej alebo mrkvovej polievky?

    OdpovědětVymazat
  14. nomnom!!!!
    to musli, áách píšu to pokaždý, ale to musim mít !

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj :), tyhle články mám od Tebe nejradši :), vždycky mi naháníš na všechno strašnou chuť :).

    OdpovědětVymazat
  16. Já chci kokosovobíločokoládové müsli!!!! Prosííím:D Brzy mám narozeniny!

    OdpovědětVymazat
  17. Markét mě se to tvoje psaní tak strašně líbí! Všechno pěkně na rovinu, žádný crcání s tím, paráda :D Mně dneska přišli vizitky a taky si připadám děsně důležitě, když jsem ji konečně mohla na meetingu důležitě návštěvě předat :D A teda fakt mám chuť na avokádo. Na tvých fotkách vypadá parádně. Minulý týden jsem si jedno koupila, ještě nebylo úplně měkké, tak jsem ho nechala přes víkend uzrát, ale když jsem ve středu přijela, tak už bylo zas moc přezrálý...si člověk nevybere :D

    OdpovědětVymazat
  18. Kokosové mlieko ma strašne dlho láka, ale vôbec neviem po akom sihanuť aby som nebola sklamaná (ako napríklad po prvej skúsenosti s avokádom....ble :/ ), aké chutí najviac tebe?
    Adrien

    OdpovědětVymazat
  19. máš foto nadání :D úplně vidím, jak to "šteluješ" :D jood job bejb! :))

    OdpovědětVymazat
  20. Mnam! Já jsem se tebou nechala inspirovat a mám sushi pátky. A momentálně jsem hladova jak nikdy, tak si asi půjdu udělat kasicku. Jen škoda, že nemám med, to je pak to ráno takove smutné:D

    OdpovědětVymazat
  21. Všechno to vypadá strašně nádherně :)) Měli by ty tvoje fotky zabudovat do nějakých reklam nebo tak... Lidi by si ty věci kupovali mnohem víc, protože na těch fotkách je všechno (hlavně jídlo teda) úplně dokonalý :)

    OdpovědětVymazat
  22. Jeeeeee, pani spisovatelka přidala takový dobroty!
    jsem po snídani a stejně bych to všechno snědla, jak jinak žejo
    divím se že ti lidl taky ještě nevzdal hold, pořádný děkovný balík si taky zasloužíš! :D
    Jinak.. proč myslíš že poslední dobou odmítám odepisovat i na to co jsem jedla : Nooo takže v 8 to byla čokoláda, když jsem přišla ze školy tak taky no a večer za odměnu že jsem ten den přežila samozřejmě něco musí být! :D

    OdpovědětVymazat
  23. Néé, skoro tady slintám! :D Co to je za kokosovo-bíločokoládové müsli? To musím mít! A dala bych si ty palačinky *slint*

    OdpovědětVymazat
  24. Ty hashtagy! :DD Ja se tomu tak smeju kdyz nekde vidim vsecky ty followme, followforfollow a tagsforlike a ani nevim poradne co to znamena :D

    OdpovědětVymazat
  25. Jeee, to sushi v krabičkách úplně miluju!! škoda že to někdo nevede i v ČR :/

    OdpovědětVymazat
  26. Ty tvoje fotky vypadají vždycky jako z časopisu! Hlavně ta s tím avokádem je naprosto boží!

    OdpovědětVymazat
  27. Ten proteinový chleba, mnam!
    Jinak k brýlím..nenosila jsem je ted tři roky od doby, co jsem si je musela pořídit..jaké bylo zjištění, že mám o jednu dioptrii více!:D Asi si budu muset začít hrát na chytrolínu a brýle překousnout, přijdu si už docela slepě:D

    OdpovědětVymazat
  28. Ano - avokádo pouze se solí a pepřem! Největší lahoda :)) a už mam docela strach, že začínám být stereotypní, protože ovesnou kaši k snídani si dělám už asi dva měsíce v kuse :D ale na koleji je to ta nejrychlejší a nejchutnější snídaně! :) Takže se jí jen tak nevzdám :D

    OdpovědětVymazat
  29. Prosím tě, co studuješ za školu?
    Dík

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně Teorii interaktivních médií na FF Masarykovy univerzity, ve Vídni jsem jen na Erasmu na Uni Wien

      Vymazat
  30. Po tvých fotkách jídla bych vždy vyjedla "celou" ledničku :D Hlavně to kokosovo-bíločokoládové musli vypadá skvěle.Moc hezký článek :)
    Whoisperfect

    OdpovědětVymazat
  31. Ahoj Markét,
    sleduju tvůj blog už opravdu dlooouhou dobu a pokaždé se těším na nový článek :) Často se inspiruju tvýma receptama a moc mě baví tvůj život.
    Musím ti ale napsat, čeho jsem si za poslední dobu všimla... Čím dál tím víc zmenšuješ porce. A při tvém sportování přece musíš být hodně pod bazálním metabolismem. Např. na oběd jen nějaký chleba? Nebo tři malinký palačinky? A na snídani pokaždé malá mistička naplněná do půlky?
    Jak píšeš v článku, že vážíš o 1-2 kila méně než v létě, takže nějakých 59? To je přece na tvojí výšku 175 cm téměř na hranici (i podle BMI, které je bez mála 19).
    Nechci být nějaká šťouravá a drzá, ale i když si furt hraješ na to, jak burčák sem - kostička čokolády tam, nevadí, tak pořád to jídlo hrozně moc těšíš. Protože podvědomě ubíráš na porcích.
    Sama na sobě vidím, že při mém cvičení, kdy cvičím každý den 35-50 minut mám čím dál tím více hlad a porce musím zvětšovat, abych neskončila s nějakými 45 kily, protože rostoucí svaly neustále metabolismus zrychlují a spalují kila. Tak pozor, aby ta váha nešla pořád dolů.
    S pozdravem tvá věrná fanynka,
    Kristýna.
    PS: nejsem anonym, protože bych se chtěla schovávat, ale nemám účet na Googlu a nevím jak se jinak "odanonymnit".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kristýno,
      vím že to myslíš dobře, ale.....tohle je souhrnný článek, do kterého jsem fotky nasbírala asi za týden až dva, nikde nemám ani psané žádné jídelníčky, takže nikdo nemůže vědět, kolik čeho a v jakých porcích za den sním. To se ale podle pár fotek na blogu soudit nedá..
      Moje porce malé opravdu nejsou, a ani je nezmenšuji, jím často, tak jak mi to vyhovuje a aby mě to zasytilo.
      Ale žádné velké hubnutí u mě rozhodně nehrozí (na to mám jídlo moc ráda:D) a ani to v plánu nemám, to že jsem zhubla asi o kilo za měsíc je úplně normální. A co se týče BMI, to je dost orientační...každopádně jsem dospělá a vím co dělám:)

      Vymazat
  32. fakt vtipný příspěvek :)) zároveň mám chuť si udělat všechny tyhle svačiny, jenomže s tou školou je to občas tak, že nemám čas si je ani sníst, natož připravovat...
    Mimochodem, nemáš tip, co provést s avokádem aby cestou do školy moc nezhnědlo?

    OdpovědětVymazat
  33. Korncroissant vypadá krutě dobře.
    Věřím, že nám v té Vídni hladem neumřeš. :D

    OdpovědětVymazat
  34. Hned bych se do všeho zakousla :(

    OdpovědětVymazat
  35. Ahoj, chtěla bych se zeptat kde si koupila to kokosovo-bíločokoládovému musli.Vypadá vážně lahodně :-) a opět si čtu tvé články s hrníčkem kávy v ruce :-)

    OdpovědětVymazat
  36. já ty tvá jídla zbožňuju Markét!

    OdpovědětVymazat