čtvrtek 10. července 2014

Střípky z prázdnin

Hezký den!
Nadpis bývá důležitý a zpravidla je to právě to, co naláká čtenáře k otevření článku. A tak jsem tento článek původně měla nadepsaný jako Warhol, cider, zdechlina, ale pak jsem si řekla, že to by bylo snad i na mě až moc.....dadaistické. A tak jsem opět sáhla do slovníku pro trochu mírumilovnější sluníčková slovíčka výraz, nicméně na obsahu to nic nemění, a tak se společně podíváme na pár mých prázdninových dní.
V pondělí jsem zase byla v Praze. Hlavním záměrem bylo sice opět školení, ale když už jsem tam byla, přeci nepojedu hned zase rychle domů. Prahu mám moc ráda a asi nikdy mě procházky po ní (a obchodech:D) nepřestanou bavit, a tak jsem k tomu využila i tento den.
A nenechala jsem si ujít ani výstavu Andyho Warhola na Staroměstském náměstí. V několika místnostech jsou tam k vidění jak jeho nejznámější díla (aneb 2 místnosti plný Marylin) jako Campbell´s soup, tak i věci méně známé, třeba různé obaly desek.
Líbilo se mi to, ale přeci jen ve spojení s Basquiatem mě Andy bavil ještě víc.
Každopádně ale těch 120 korun, kolik stojí studentský vstup (pro dospělé o 50 více) nelituji a velkou radost mám i z kalendáře, který jsem si tam koupila (ve slevě za 69, uuuuuu!).
Z krásného hlavního města jsem se vrátila večer, a hned další den brzy ráno jsem opět nasedala do vlaku, tentokrát do města o něco menšího, nicméně krásného. Do Letohradu, kam jezdím už od malička, mám tam babičku s dědou.
A tak jsem byla pro jednou zase hodná vnučka. Dokonce jsem upekla koláč, který měl docela úspěch, protože polovina byla pryč rychlostí blesku. A výjimečně jsem v tom neměla prsty já! Opravdu!
A tak jsme si povídali, vždycky moc ráda poslouchám různé vyprávění. O tom, jak to bylo dřív, o válce, jídle na lístky, zatemňování oken a tak. Nebo třeba o tom, jak byli babička s dědou jednou v Praze a bylo jim divné, co dělá na Václaváku tolik, převážně mladých, lidí. Ale nijak tomu nevěnovali pozornost, a až ve vlaku zpátky zjistili, co se tam právě děje.
A v kalendáři bylo datum 17. listopadu.
To naštve.
 Co ale nenaštve nikdy je dobré jídlo. A pokaždé, když jedu k babičce, předem jí hlásím, co bych si ráda dala k obědu.
A tentokrát to byly šišky s mákem. (výraz "šulánky" razantně odmítám, protože se to dá snadno splést a....no...prostě ne.) Jedno z mých nejmilejších jídel vůbec. Pěkně poctivé, posypané mákem, cukrem a zalité máslem. Mňam!
Naštěstí jsem pro tuto návštěvu strategicky zvolila pořádně volné tílko. Plác plác po zádech za předvídavost!
A ještě ten den jsem se k večeru přesunula o dům dál. O vesnici dál. Za nejmilejší blonďatou Térou, která bydlí ve stejném kraji.
A postaráno o mě bylo vskutku královsky! Litry sangrie a na stole samé dobroty. (jo, to tílko byl nejlepší nápad!)
Cuketa připravená ke grilování, quiche s uzeným lososem, carpaccio z řepy s balkánským sýrem, různé dipy, domácí krekry a zelenina.
A chybět samozřejmě nemohl ani nějaký ten cider. 

Do postele jsme se (značně veselé) dostaly až docela pozdě, ale navzdory tomu nebylo vstávání nijak zlé. Protože takové lívance zlepší každé ráno o 200%!

A po snídani nás čekaly Pardubice. Terka se rychle upsala k dalším rokům vysokoškolského studia a potom jsme si zašly na výborné capuccino (a sušenku! miluju sušenky ke kafi!) do jedné moc pěkné kavárny.
A pak taky na výlet po sekáčích.
Ze kterých jsem si přivezla jen velký smutek, protože jsem NIC nesehnala. (Naštěstí jsem to dnes napravila jednou krásnou halenkou za 50 korun. A svět je zase v pořádku!)
A protože se celé dva dny nesly ve znamení dobrého jídla, jinak tomu nebylo ani u oběda, kdy šéfkuchařka Téra podávala výbornou polévku z červené čočky s kokosovým mlékem. A taky quiche.
A taky cider. 
A cider. 

A taky něco sladkého. 
Fotka není z žádné kavárenské zahrádky, jak by se mohlo zdát, ale přímo do Téry. Nejlepší čokoládový dortík s tekutým srdcem a navrch kokosové mléko. A k tomu káva s domácím kokosovým sirupem.
Prostě ten nejlepší způsob, jak hubnout do plavek!
A dostala jsem i výborný salát - s cizrnou, sýrem a sušenými rajčaty. Přesně podle mých představ!
Byl to zkrátka moc podařený výlet, přesně takhle si představuji ideální prázdninové dny.
A aby toho prázdninového užívání a výletování nebylo málo, hned v pondělí mě čeká výlet další - na milovanou Pálavu, do Mikulova.
#vinovinovino #juhuuu
A na závěr ještě něco ze čtenářského koutku.
Po dlouhé době jsem si z knihovny opět přinesla nějaké to čtivo. Už dlouho jsem si chtěla přečíst knížku Reklama je navoněná zdechlina, protože takhle tématika mě celkově dost zajímá, a konečně jsem se k tomu dostala.
Je to staré více jak deset let a Toscani tam vypráví o tom, jak se k reklamě a focení dostal, jak se z něj stala špička v oboru a jak je v dnešní době reklama pitomá a povrchní.
Je totiž autorem hodně kontroverzních reklamních kampaní pro Benetton, které vyvolávaly bouřlivé reakce po celém světě.
Styl, jakým je to psané by mi možná vyhovoval trochu jiný (což ale může být i překladem) a úplně se vším s Toscanim nesouhlasím (aneb každej, koho jeho reklama pohoršila je zaraženej zaostalej idiot) a je vidět, že jiný názor než ten svůj moc nebere, ale možná právě proto se dostal na úplný vrchol.
No každopádně je to zajímavý pohled na reklamu z trochu jiného úhlu a všechny ty okolnosti okolo vzniku kampaně jsou docela k zamyšlení.
A knížku Bez Loga už jsem jednou četla kvůli škole, ale nestihla ji dočíst celou, a tak jsem si ji teď půjčila znovu, protože to stojí za přečtení.
Jaká knížka v poslední době zaujala vás?
A taky doufám, že si prázdniny užíváte minimálně tak dobře, jako já.
Mějte se krásně! (a taky moc děkuji za všechny krásné komentáře, které mi stále píšete!)

40 komentářů:

  1. Je vidět, že si prázdniny skvěle užíváš :-)
    Takovou návštěvu se spoustou dobrého jídla, to bych taky brala :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Já pořád čtu Nesba, kdy dokončit sérii s Harry Hole a jelikož to má asi 9 dílů nebo kolik, tak mám ještě asi 4 knížky před sebou :D já byla vźdycky na detektivy no, celej Conan Doyle přečtený v 15 letech :D
    Ale jinak máš prázdniny bezvadný, já se těším, až nějaký ten výlet udělám, zatím výletuju jen pracovně do Prahy a do psího útulku (ne pracovně ... :D)
    Tak ať máš zbytek prázdnin minimálně stejně super jako začátek xx (a kdybys chtěla, můžeš si udělat i výlet k nám, na daleký sever ;D)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezky si užíváš prázdniny, a to jídlo všude O_O Já jsem zatím nikde nebyla, ale taky se chystám do Prahy:) užij si zbytek léta!:)

    OdpovědětVymazat
  4. na Andyho se chystám teď v sobotu, tak snad z toho budu taky tak nadšená:)

    OdpovědětVymazat
  5. Už jsem se lekla, že se objeví i lososí/krysí/Miloší/a-ty-víš-kdo fotky! :-D Nebo zašprclé mokré zadky... No nic. Snad přijedeš brzo zase! Na piknik. A na chody, na které už nebylo sil :-D No a na nějakou výstavu už bych taky ráda zašla... Snad na ní trefím :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Super fotky a zážitky tedy :D. Já jsem momentálně na mini work & travel na Valašsku, prostě paráda!!:))

    OdpovědětVymazat
  7. jee, tolik jídla!:) Miluju ty tvý fotky :)

    OdpovědětVymazat
  8. Přesně v takovém stylu mi ty prázdniny také vyhovují! A Terka by se tedy mohla tím hoštěním živit, má to vždycky tak krásně nachystané, nazdobené, docela Ti ty návštěvy závidím :D
    Vyprávění starší generace také ráda poslouchám, hlavně takovou tu klasiku: ,,to za nás..." :)
    Konečně mám čas na knížky, ta o reklamě vypadá zajímavě, akorát mám pocit, že bych se musela s autorem tiše hádat :D Teď zrovna čtu hrozně zajímavou knížku o Marie Magdaleně - Očekávaná .. trochu jiný pohled na Ježíše, historii křesťanství a roli žen v historii..nikdy jsem k tomuhle tématu neměla vztah, ale docela mě to chytilo :)

    OdpovědětVymazat
  9. Warhol-výstavu nepokrytě závidím a přimlouvám se za dada názvy článků. (Ale šulánky jsou prostě šulánky!)
    Dneska jsem dočetla Kafkův Zámek a jsem konsternovaná z absence závěru, asi mě to bude pronásledovat pár dní.

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkné prázdninování! :)) Z podobného soudku je ještě dobrá knížka Vyluxusované mozky od Martina Lindstroma o tom, jak na nás reklama působí...je to hodně zajímavé. No logo si chci přečíst už dlouho, zatím jsem stihla jen kousek a nedočetla :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Znám, znám :))
      http://eatandrunandlove.blogspot.cz/2014/01/vyluxusovane-mozky_20.html

      Vymazat
  11. ty jo, koukam tera dobra kucharka, to si teda asi makla, bych to varila tri dny :D takovy kamaradky schvaluju ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Děkuji za tip - právě jsem si naplánovala výlet na Warhola :D a to množství cideru! ♥ Bez cideru na výlet nejedu :D

    OdpovědětVymazat
  13. Super, že takhle pěkně prázdninuješ :) Kéž bych taky mohla, bohužel my pracující už to tak pestrobarevné nemáme nooo :/ Ten koláč vypadá skvěle, mohla bys mě odkázat na recept? Předem dík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím tady recept není, brzo to napravím:)

      Vymazat
    2. To je skvělé, taky bych si na něj přála recept... :)

      Vymazat
  14. Na Andym jsem též byla :) je to jeden z mých nejoblíbenějších umělců

    OdpovědětVymazat
  15. Tak toto sa velmi dobre citalo, je super ze si uzivas :) A velmi putavym stylom pises :) Ps. Aj ja chcem taku kamosku, ktora by mi takto navarila :D

    OdpovědětVymazat
  16. Před chvilku jsme ukončili grilovačku, takže záplava jídla mě zas tak nevzrušila... :D
    Za to jsem ale zase dostala chuť číst "vzdělávací" knihy! Nečetli jste náhodou někdo I zázrak potřebuje reklamu? Uvažuju, že po ní příště v knihovně sáhnu, tak ať to není nějaký nesmysl :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neznám, podívám se po tom, ale je to vtipnej kontrast názvů oproti té zdechlině :DD

      Vymazat
  17. áá ty šišky a quiche ˇˇ

    já naposledy četla memento, klasika..nijak překvapující, ale zaujaly mě všechny knihy, co si chci koupit a to by byl dlouhý seznam..

    OdpovědětVymazat
  18. Teda ta Téra té ale krásně opečovávala .... samý dobroty ;) a šišky s mákem od babičky taky zbožňuju :)

    OdpovědětVymazat
  19. andyho obrazy nám visí ve škole, ale i tak jsem uvažovala že bych se na výstavu šla mrknout, i když ho tak neuctívám jako Tima Burtona, jehož výstava byla vážně bezva (viděla jsi?:))
    Ten Letohrad má trochu podobný náměstí jako je v Domažlicích hihi!
    jinak aww ty dobroty, to neni dobrý pro mě takhle na večer, jéje... :D
    A. www.best-sweet.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tima jsem taky viděla, toho jsem si nemohla ujít, miluju všechny ty filmy, tak jsem byla nadšená :))

      Vymazat
  20. Šulánky u nás doma říkáme :D Vypadá to na super začátek prázdnin :)

    OdpovědětVymazat
  21. Šulánky! To jsem dlouho neslyšela! Asi proti, že jsme je dlouho neměli!:)Co se týká knížek, tak to se raději ani neptej! Měla bych začít číst něco k diplomce, ale pak jsem si řekla, že si nebudu kazit léto (bude stačit zkažený podzim tím:D) a raději šáhla asi tak po stopadesáté po milovaném Harrym Potterovi :D, jsem střelená!
    Hezký zbytek léta, už se těším na další střípky :)

    OdpovědětVymazat
  22. Dobrý no, tak já jsem Pardubačka odmala a o tak pěkné kavárně slyším poprvé, shame on me. A mám z Tvýho článku chuť jít vyžrat celou lednici, i když takový dobroty, jako tu máš nafocený, tam nenajdu (šišky s mákem? Jako vážně? Mňam, já je neměla už tak sto let!) Warhola miluju, výstavu jsem si prošla na Slovensku:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tam na základě článku šla, a stojí za to :) !

      Vymazat
  23. Já bych se zase chtěla do Prahy podívat na výstavu Tima Burtona :) a to, že si ten koláč nesnědla ty, ti nevěřím! :D Super článek, z toho jídla (a cideru) jsem dostala hlad! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tim Burton je super, určitě doporučuju, já tam půjdu podruhé, tentokrát s přítelem :D

      Vymazat
  24. Andyho moc nemusím, ale ta výstava byla i tady u nás na Hluboký a mí sestře se moc líbila, vyrobila si tam dokonce tričko.

    OdpovědětVymazat
  25. Suprčupr článek!!! Na výstavě Warhola jsem teď taky byla:) a bylo to moc hezký, ale asi jsem čekala víc:) to vedle Tim Burton byl úúúžsnej!!! A jinak fakt super fotky a hezký povídání:) my teď jedeme s babičkou do jejího rodnýho "města", aby nám ukázala, kde bydlela a kde co bylo...strašně se těším:) Vyprávění od babičky a dědy je nejlepší:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já asi taky, oproti Timovi byl Andy slabší, ale i tak jsem ráda že jsem šla:)
      a moc si to u babičky užij! :)

      Vymazat
  26. skvělé fotky, šulánky mě pobavily :D taky si vždycky říkám, co bych si dala na oběd u babičky :D

    OdpovědětVymazat
  27. cider cider cider !! ♥
    oproti tomu škubánky s mákem jsem teda ze srdce nenáviděla :D ale už jsem je asi 5 let neměla, tak třeba se mi změnily chutě! u babičky je to nejlepší, teď jsem se vrátila z dvoudenního vyrkmovacího výletu k ní.

    OdpovědětVymazat
  28. Hele teď čtu Nextopia. Mám hrozně ráda dystopii i utopii, ale tohle je o světě dnes, hodně založeno na různých průzkumech. Člověk se hodně dozví a uvědomí si, v jaké společnosti žije. Před tím jsem četla Dárce, to můžu taky doporučit :)

    OdpovědětVymazat
  29. Zrovna čtu Zbraně vlivu: Manipulativní techniky a jak se jim bránit. Doporučuji, je to skvěle napsané, se spoustou příkladů z praxe a podložené studiemi. Koukám, že máme podobný okruh zájmů i zaměření studia :)

    OdpovědětVymazat
  30. Wow! Ty jsi hubená :O
    Ani jsem nevěděla, že až tak moc :D

    OdpovědětVymazat