pondělí 22. dubna 2013

Domácí lučina

Lučinu mám totiž moc ráda, a doma jí máme opravdu velikou spotřebu, a tak když jsem na internetu narazila na recept na její domácí variantu, byla jsem zvědavá. I když jsem na to později samozřejmě zapomněla, a až včera na recept někde narazila sestra, a tak jsme to konečně vyzkoušely. A můžu vám říct, že je to opravdu dobrota, srovnatelná s tou kupovanou.
Budete potřebovat :
- 500g tučnějšího jogurtu (ideálně 10% - třeba Choceňský nebo řecký)
-lžičku soli
-cedník
-kus látky, který nebude naškrobený ani navoněný aviváží
Na velkou mísu dejte cedník, do něj látku, a do té přendejte budoucí Lučinu.Teď už stačí jen látku navrchu zavázat, a případně i něčím zatížit, dát do ledničky a počkat 24 hodin, než z jogurtu odkape veškerá syrovátka. (tu nevylévejte, dá se ještě použít, třeba do pečení nebo jako pleťová maska)
Lučinu samozřejmě můžete ochutit, třeba přidat bylinky, česnek, nebo nějaké koření...my jsme ji ale nechaly jen tak, je dobrá i sama o sobě.
A tady můžete vidět, jak elegantně to vypadá :D

32 komentářů:

  1. To je skvělý nápad! :) Obdivuju, že ses do toho pustila, já bych si jako správná líná blondýna koupila hotovou :D

    OdpovědětVymazat
  2. Fakt dobrý nápad! Doma teď máme spoustu čerstvých bylinek, tak ji vyzkouším s těma bylinkama :)

    OdpovědětVymazat
  3. teda to je super nápad, já Lučinu kupuji, ale možná vyzkouším :-)

    T.

    OdpovědětVymazat
  4. wow, to je super až budu mít dlouhou chvíli taky vyzouším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi úžasně aktivní - TRX, kolečkáče ...

    OdpovědětVymazat
  6. O víkendu zkouším, díky za recept :)) a rychle sem s těmi dalšími !!! :D

    OdpovědětVymazat
  7. mňam ! zajtra sa do toho pustím :)

    OdpovědětVymazat
  8. Bílý jogurt kupuju po kyblech, tak to určitě zkusím. Mamka chtěla dělat nějakou varinatu se smetanou na vaření, ale od toho sem ji odradila.

    OdpovědětVymazat
  9. Hmmm, ty jsi teda kouzelnice, to se musí mazat na chleba jedna báseň - teda jestli to navíc ještě není škoda ji ničit chlebem :-) Mamina dělala nedávno domácí tvaroh a já už chci dlouho vyzkoušet riccotu, ale copak si na to někdy vzpomenu? Ne, vždycky až když dostanu chuť na riccotové lívance :-D

    OdpovědětVymazat
  10. tyhle podomácku vyrobené věci, co se dají koupit úplně všude, jsou stejně nejlepší ! :D Na mě to vypadá hrozně složitě, bojim se toho :D Ale lučinu zbožnuju !

    OdpovědětVymazat
  11. Také mám podobný recept a je super! :))

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá skvěle! Už jsem na internetu taky párkrát na recept narazila, ale ještě jsem se neodvážila to vyzkoušet. Ale vidím, že na tom opravdu nic není, tak to asi risknu :)

    OdpovědětVymazat
  13. Krásně se povedla, taky jsem na ni na netu už několikrát koukala. Já mám Lučinu hrozně ráda, nejlepší je s pažitkou :), jen mi příjde, že její cena v obchodech pořád roste? Takže ta tvá určitě příjde vhod - 500 g bílé Hollandie v akci, zakyska taky a hned to určitě vyjde levněji :D. Takže já ukládám, jdu s tím obeznámit mamku a co nejdříve zkusím, protože ta radost z home-made věciček je u mě vždy velká :D. Děkuju!

    OdpovědětVymazat
  14. Páni, jseš šikula si ji takto ''uvařit'' doma ;)) A na trx se taky chystám, brzo ho budou otevírat kousek od nás, jupí :D

    OdpovědětVymazat
  15. jéé to je bomba, jsem pro vše domácí. Lučinu chci taky zkusit, ale jak píšeš, taky jsem na ni zapomněla, tak děkuji za připomenutí :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Wau, tak to zní skvěle.. :-) Jak dlouho ti vydrží "čerstvá"?:-)

    OdpovědětVymazat
  17. Lučinu mám ráda a možná se přemluvím k tomu, abych ten recept zkusila :)
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  18. Mamina tuhle lučinu dělá často ( já jí zatím nezkoušela, nemám plátýnko :D) a já jí fakt zbožňuju, hlavně s pažitkou je to ňamňa :D

    OdpovědětVymazat
  19. Přidávám do oblíbených :-)! My máme taky obrovskou spotřebu lučiny, takže se to opravdu hodí :)

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to je zajímavé, Lučinu miluju!

    OdpovědětVymazat
  21. Taky mám někdy pocit, že se zpevňuju, ale pak si přiznám, že si to jen namlouvám nejspíš ;D
    a tuhle lučinu jsme zrovna asi před měsícem dělali! Je to výborné! :)

    OdpovědětVymazat
  22. Skvělý nápad, měla bych to zkusit :) V.

    OdpovědětVymazat
  23. Takže potom to nějak musíš dostat z tý látky. Neztratíš tím dost toho něčeho (lučiny)? :D To jediný mě odrazuje, ale asi překonám lenost a taky to někdy vyzkouším :D
    Mimochodem, super blog, kvalitní články, sem se určitě teď budu vracet :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc :) jinak vůbec se toho neboj, je to potom docela tuhé, ne tekuté jako jogurt, takže to jde krásně vyklopit, a na té látce zůstalo jen maličko, a to šlo hezky vyškrabat lžičkou :)

      Vymazat
    2. Skvělý, tak teď už mi nic nebrání :)

      Vymazat
  24. No, na brusle už bych se také mohla vydat, hlavně, že jsou fungl nové a já na nich byla jednou :D Ta lučina musí být moc fajn, jen nebýt tak líná :D:(

    OdpovědětVymazat
  25. Domácí lučina stojí za to. Dáváme česnek a kupu pažitky, ale i samotná je moc dobrá. A na domácím chlebu je to hotová pohádka :)

    OdpovědětVymazat
  26. super nápad, akorát kolik toho ve výsledku bylo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tipuju takových 250 gramů :) vyjde to mnohem levnějši, než z obchodu, takhle mám čtvrt kila lučiny za 20 kč ( když použiju třeba Choceňský jogurt, ten je tučný takže není potřeba přidávat smetana :)

      Vymazat
  27. So in case your life is altering from dude where's my automobile to dude where's the baby this daddy diaper
    bag is for you.

    Also visit my webpage :: fast acting energy pills

    OdpovědětVymazat
  28. Zrovna se dívám na tento recept, sice už je to dlouho, co byl publikovaný, ale chtěla bych se zeptat, jak dlouho ta Lučina tak vydrží? :-) Děkuji! :-)

    OdpovědětVymazat