pátek 30. ledna 2015

Kam v Brně : Indie a Skandinávie

Brno je moje oblíbené město.
Už 23 let.
A proto bych mu chtěla věnovat více prostoru i na blogu.
V Brně je totiž všechno potřebné i nepotřebné. Je tady hezky, místy i dost nehezky, ale hlavně je tady plno míst, kde se dobře najíst, napít, nebo kde doplnit pravidelnou dávku kofeinu! 
Zkrátka - jsou to místa radosti. A dneska vám představím dvě z nich - pro Brňáky to nejspíš nebude nic nového, protože zejména to první je taková brněnská klasika, ale to nevadí, protože svoje místo si tu zaslouží. A stejně - statistiky říkají, že brněnských čtenářů je tu jen zlomek, a vy ostatní alespoň budete mít pár tipů, kam v brně zajít, až tady budete třeba na výletě. (Což budete! Ne že ne!)
Anapurna, indická restaurace. Chválu jsem na ní slyšela ze všech stran. Tedy na její jídlo. Nejlepší indie, nejlepší placky Naan. Ale k té chvále byl vždycky i dodatek ve smyslu "jídlo skvělý, ale prostředí ošklivý" nebo "nenech se odradit interiérem, to jídlo za to stojí!"A to je možná důvod, proč jsem s návštěvou tak otálela. Ne, že bych byla princezna, která musí jíst jen ve zlatém paláci, ale trošku jsem měla obavy, že to tam bude vypadat jako v zapadlé hospodě někde na konci světa.
Se zelenýma Starobrno ubrusama!
 A protože jsem byla připravena opravdu na nejhorší což jsou zelený hospodský Starobrno ubrusy, realita nakonec nebyla tak děsivá, jako moje očekávání.
Jasně, není to vrchol designu, ceny za nápaditou architekturu se tu taky neudělovaly, s trochou představivosti to připomíná spíše kultruák v maloměstě v dobách hlubokého komunismu, ALE to všechno vám bude úplně jedno okamžitě poté, co vám usměvavý Ind přinese talíře plné toho nejlepšího jídla.Od 11 do 15 hodin se podává týdenní menuvždy s výběrem ze 4 jídel, z toho jedno vegetariánské.
Talíř plný radosti je za sympatických 80 korun, s polévkou (která by se do mě už ale nevešla) za 94.
A jako přílohu si můžete dát buď rýži, N E J L E P Š Í naan placku, a nebo oboje - což je ta nejlepší možnost.

Pro průměrného jedlíka je to porce obrovská. A i pro nadprůměrného jedlíka, jako jsem já, je to porce dost velká, která dá zabrat - ale nechávat dobré jídlo na talíři neumím, ani kdybych prasknout měla! :D Prostě elegantní dáma!
Zatím jsem měla možnost ochutnat výborné butter chicken a chicken chana, což jsou kuřecí kousky s cizrnou a omáčka. U každého jídla si můžete vybrat, jestli chcete pálivou nebo nepálivou variantu, a já opravdu nepochopím, co nás s mužem včera vedlo k tomu, abychom na otázku "Palívy?" odpověděli "Ale jo, dáme si to pálivý". 
Ještě teď mi tečou slzy, když si na to utrpení vzpomenu, a poučená jsem nejspíš do konce života! :D
 Anapurnu najdete na ulici Josefská 14, vedle obchodu Sklizeno, jen pár metrů od zadního vchodu do OC Letmo.
 A z Indie se přesuneme na druhý konec zeměkoule, a to do Skandinávie!
Na Dominikánském náměstí 5, naproti Nové radnici a kousek od Velkého Špalíčku se teprve nedávno otevřel SKØG, kavárna/bisro/milé místo ve skandinávském stylu.
Je to prý Urban Hub, ale musím se přiznat, že jsem asi buran a pod slovem hub si nic moc nepředstavím.
Jo a taky se bez mučení přiznávám, že nevím jak se ten název čte.....a taky že jsem to zapeklité přeškrtnuté Ø musela zkopírovat.
A je to venku!
Podle popisu jde však o "víceúčelový koncept, který vznikl fúzí kavárny, baru, pražírny a prostoru pro kulturní akce. Inspirací mu je třetí vlna berlínských kávových domů a skandinávská filozofie".
No, pro mě, neznalou blondýnu, to ale stejně bude kavárna. Pardón!
Co se mi moc líbí je to, že ve 2, patře tu mají vlastní pražírnu kávy, zakládají si na čerstvých a domácích surovinách, a hlavně - ten interiér je radost pro oko!
 A zavařovací sklenice? Hodně hipster, ale mě to stejně hned zaujme! Mám hrozně ráda kavárny/bary/cokoliv s jednoduchým minimalistickým interiérem, ale hlavně s nápadem, se zajímavými detaily. A palety fungujou dobře vždycky!
A jsem moc ráda za to, jakým směrem se teď to kavárenství ubírá.
Časy, kdy jste si mohli zajít tak maximálně do rádoby snobské (=interiér jako jedna velká nuda bez nápadu) a stejně tak rádoby italské (=nudné hrnečky s nápisem Illy nebo Lavazza) kavárny s nabídkou ve stylu coca cola za 40, oschlej medovník a víno z Francie, koupený ve Sparu, jsou naštěstí už dávno pryč (i když na Svoboďáku nebo třeba ve Vaňkovce jsou tyhle hrůzy pořád).
Mnohem sympatičtější jsou kavárny, které mají nějaký nápad, kávu čerstvou, dortíky domácí, a víno moravské.
A to všechno najdete i tady!

 Místa k sezení jsou jak v prvním patře, které je krásně prosvětlené, s velkými okny a originálním osvětlením na stropě, tak i ve druhém patře, kde jsou naopak stolky jen 3 a atmosféra ještě útulnější (a taky můžete zvědavě koukat dolů na přípravu kávy a na dortíky:D)
A co je hlavní - mají tady ty nejlepší limonády v originálních příchutích!
Třeba rozinky a skořice, levandule, bazalka a pepř, borůvky-nevím-s-čím a další. A k tomu nabídka menších zdravých jídel, jako například quacamole, hummus nebo cuketové špagety s bazalkovým pestem.
Mňam!
(a tyhle dvě instagramofotky jsem sprostě ukradla u Káji, stydím se a děkuji :D)
Obsluha je tu moc milá a pozorná, nabídka lákavá, prostředí krásné....takže já jsem moc spokojená, a těším se, až si sem zajdu i na ten nejroztomilejší cheesecake ve skleničce!

58 komentářů:

  1. V Annapurně jsem ještě nebyla, ale indie mi taky hodně zachutnala. Zatím jsem byla v Budhovi za Lužánkama (ubrusy Gambrinus) a v Mount Everestu na Veveří (ubrusem si nejsem jistá) a bylo to hodně dobré. Menu taky za 80 a porce obrovské :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to budu muset taky vyzkoušet - a když je dobré jídlo, odpustím i ten Gambrinus ubrus:D

      Vymazat
  2. Ooooo ano, tyhle články často, prosím pěkně! Ještě lepší bude, když mě tam vezmeš, i když mám dokonce pocit, že do tý indický bych snad i trefila a to znám v Brně zatím všehovšudy jen nádraží, Vaňkovku, Českou, Wolfgang, Bistro Franz aaaaa Platz. Jsem to ale Brna-znalá, co? :D

    OdpovědětVymazat
  3. Markét, super tipy do Brna se snad někdy podívám :) hlavně ta kavárna vypadá dokonale!

    OdpovědětVymazat
  4. Další bezva článek, teda vlastně jiný ani nemáš :) . Chystám se do Brna nějaký jarní víkend, a už se těším na nějakou kavárnu. Takže díky i za další tipy!

    OdpovědětVymazat
  5. Ve SKOGU měla naše katedra vánoční večírek, interiér už byl na mě trochu moc hipsterský, ale nabídka nápojů a pochutin byla super. Určitě se tam ještě někdy vrátím. A vidím, že tě obsluhoval můj spolužák Vojta!:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Něco ze Skog(u) jsem viděla už na instagramu Káji a vypadá to tam skvěle, jak jídlo, tak prostředí! Já někdy tak lituju, že nebydlím v Brně!
    No a indických není nikdy dost :) Díky za dobré tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Až se dostanu do Brna tak minimálně jednu budu muset vyzkoušet! :) Brno mám moc ráda, ačkoliv se do něj tak často nedostanu a budu určitě ráda za více takovýchto tipů :)

    OdpovědětVymazat
  8. indickou vyzkousim a v te kavarne jsem byla ;) da se to tam :) ale top kavu v brne tam nemaji

    OdpovědětVymazat
  9. miluju útulné kavárny a čajovny někde kde si můžeš otevřít knížku a být tam jak dlouho chceš a někdo tě hned po jedné (předražené) kávě nevyhazuje.

    OdpovědětVymazat
  10. Takže sloh začíná:D (Ne neboj:)) Sice článek nic moc pro mě, protože mám Brno daleko jak Saharu..nicméně - indické restaurace (jako vegouš) miluji, když jsem studovala veterinu v ČB, bydlela jsem hned naproti jedné, takže jsem tam pány Indy navštěvovala docela často a ráda, měli tam přímo takový ten "sud" na ty placky a vůbec, opravdu tam člověk seděl jako v Indii. Skog vůbec neznám, ale vypadá to tam opravdu lákavě a to i ta jejich nabídka, rozhodně bych si tam dokázala také přijít na své:)

    OdpovědětVymazat
  11. Znáš v Brně Lights of India? Taky výborná indická restaurace! :) Kuře Vindaloo tam mají boží :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím kde to je, ale ještě jsem tam nebyla - což určitě napravím!:)

      Vymazat
  12. Ano, Skog je opravdu skvela kavarna. Ale je tam porad hrozne narvano! (coz taky asi o necem svedci). Jinak, zkousela jsi Vegalite? To je pro me ten nejvetsi objev roku. Interier sice fakt silenej (ale jo, ja mozna trochu princeznicka jsem :D), ale pokazde uplne skvely menu za 79,- i s polevkou a automaticky i s vodou z kohoutku. Plus mega rychla obsluha!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolem Vegalite chodím skoro denně (když jdu do Oazy:DD), ale ještě jsem tam nebyla, to budu muset napravit! :)

      Vymazat
  13. Kavárna vypadá moc pěkně! A ty limonádky - to musí být lahoda :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já miluji tvoje články! Jsou vtipné, čtivé a prostě to vydržím číst do konce :-)))

    OdpovědětVymazat
  15. Wow! Díky za tipy. Indickou kuchyni mám hodně ráda a do Brna mám v plánu brzy zavítat :).

    OdpovědětVymazat
  16. Jako Brňačka chodím kolem Anapurny pořád, ale nikdy jsem tam nebyla, tak jsem ráda že na ni slyším slova chvály a budu mít důvod tam konečně zajít! Indický jídlo totiž miluju. Občas chodím do Flavours, jestli znáš - kousek od náměstí Svobody, naproti Savoyi, vedle Aidy :) Je to tam taky fajn a moc dobrý :)
    http://livehappy-eathealthy.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flavours miluju (aaaa ty placky!:D), ale je problém, že je mi vždycky zle, jak hrozně se tam nacpu :DD

      Vymazat
  17. O to víc doufám, že se dostanu do Brna na školu, protože ta Indie mě strašně láká- a byl bych přesně ten člověk, který by si dávál jenom pálivé :D a Skog vypadá báječně! Já si akorát z Brna pamatuji nějakou hospůdku - něco s názvem jako cestovalé a tam mi teda náramně chutnalo :D

    OdpovědětVymazat
  18. Já mám ráda Buddhu, Annapurnu mám dost z ruky. Je pravda že interiér je tam děsivý a prostor malý, ale jídlo super, vlastně má to i s tím šíleným interiérem a hudbou ala "boro boro" docela kuriózní atmosféru :D No už vím na co se těším až se vrátím z Erasmu :)

    OdpovědětVymazat
  19. V Brně jsem půl roku a ještě jsem nebyla ani tam, ani tam, ale napravím to :) Já na oběd ráda chodím do Kabinetu Múz. Mají tam skvělé zdravé menu od pondělí do pátku, tuším, že vždycky v nabídce vege/masožroutské. Hlavní chod/polévka stojí jen 35, obojí dohromady + doplňující pochutina (salát, fresh...) pak stojí 75. No prostě hodně muziky za málo peněz. :) Pokud jsi tam nebyla, určitě tam zamiř!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Kabinetu chodí občas moje sestra a hodně si to chválí, ale já jsem se tam ještě nedostala, no budu to muset taky napravit! :)

      Vymazat
  20. Ahoj Markét(o), moc hezký článek :)

    Do Anapurny mě loni na jaře vzala Verča "z ghetta", když jsem ji jela navštívit do Brna. Jídlo je tam fakt vynikající a vlastně jsi to hezky popsala v článku :)

    A té "skandinávské novinky" mám plný instagram i facebook, takže při další návštěvě Brna ji neminu .. Klidně tam pak můžeme zajít i spolu, pokud by se ti chtělo :) ..

    Měj se hezky, Terez

    OdpovědětVymazat
  21. Nejsem sice z Brna, ale výletuju tam docela často. A mít tipy na dobré jídla se vždycky hodí! :D
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  22. Kolem Anapury chodím už pár let, krásně to tam voní. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Paráda, aspoŇ budu vědět, kam v Brně zajít! :) Ta indická restaurace vypadá dobře, nejsem sice moc na exotické jídlo, ale tato restaurace mě rozhodně zaujala. A kavárnička taky, naprosto souhlasím s tím, že největší hrůza jsou ty rádoby italské s oschlými zákusky... A přesto, že nejsem nějaký pijan kávy, skandinávská vypadá příjemně a určitě tam vytáhnu sestru! :)

    http://worldaroundmissnothing.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj,

    toto sice není k tématu, ale mám dojem, že jsem u tebe četla článek o tom, že jsi byla u výživové poradkyně. Jsem studetkou 3. ročníku 1. LF UK v Praze a momentálně píši bakalářskou práci na téma: Výživové poradenství v rámci živností. Tímto bych Tebe a tvé čtěnáře chtěla požádat o vyplnění dotazníku pro mou praktickou část bakalářské práce. Je určen všem, kteří absolvovali výživové poradenství u nutričního terapeuta nebo výživového poradce. Budu ráda, když dotazník rozšíříte i dále.

    Dotazník slouží ke zjištění spokojenosti klientů s poskytovanou péčí ze strany nutričního terapeuta (dále jen NT) nebo výživového poradce (dále jen VP). Následné zjištění bude vést ke zvážení, je-li třeba tuto situaci zlepšit nebo ji ponechat tak, jak je. Máte tak možnost vyjádřit Vaši spokojenost s péčí, která Vám byla poskytnuta. Jedná se o krátký anonymní dotazník mapující Vaši zkušenost s výživovými poradci či nutričními terapeuty. Dotazník zabere maximálně 5 minut.

    Odkaz na dotazník:
    http://goo.gl/forms/hX2lX7XWyl

    Děkuji,
    Renáta :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já jsem u výživové poradkyně nikdy nebyla a ani to v plánu nemám, byla jsem tam jen na měření InBody, ale jídlo jsme neprobíraly.

      Ale třeba se někdo ze čtenářů najde...

      Vymazat
  25. O level (mozna nekolik) vys nez Anapurna jsou Lights of India - interier je stejny jako vetsina indickych restauraci v Brne, ale to jidlo je proste nejlepsi (moje nejoblibenejsi tikka masala tam proste chutna nejlip, stejne jako naany :-))
    A z kavaren doporucuju Melounovy cukr a jejich uzasne dezerty, limonady, kafe..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase mnohokrát slyšela, že Anapurna je o level výš, než všechny ostatní indický restaurace :) Ale někdy tam zajdu, každý den jezdím okolo a láká mě to.

      No a copak limonády a kafe, ale to víno tam!!! :D

      Vymazat
  26. Super clanek. Ja sice indii vubec nejim, ale ta "kavarna" vypada moooc dobre. Urcite pis vice takovych clanku, at se muzem inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  27. Takéto podniky potrebujeme rozhodne aj u nás meste ♥

    OdpovědětVymazat
  28. Téda, kolem Anapurny chodím už docela dlouho, ale nikdy jsem tam nebyla. Teď už vím, že mě tam dole pod schodama nikdo nesní, a tak tam můžu na menu! Co se týče kavárničky, tak tu si ještě proklepnu, ale dřív nebo později ji určitě vyzkouším. V Brně mám moc ráda Tungsram a Zastávku, znáš je? bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Zastávka je moc milá, tam to mám ráda, jen je to trošku z ruky....a Tungsram taky znám, tam je to super hlavně v létě na zahrádce, nejlepší místo:)

      Vymazat
  29. Hned bych tam s tím nejhezčím a (rádoby :-D) největším jedlíkem zaskočila! :-) Máme tolik věcí na pomluvení... teda promluvení, že jo :-D

    OdpovědětVymazat
  30. Hehe v čb je ta samá indická a je nejlepší(a hned tu máme dvě)! mňám, mňám! :-)))

    OdpovědětVymazat
  31. Tak do té kavárny s tím divným O prosě zajítmusím, vypadá to dokonale a nechápu, že jsem si tam toho nevšimla a asi se budu muset zastydět, protože v té indické restaurace jsem ještě nebyla, i když pokaždé (fakt pokaždé!), když tama jdu tak doslova fetuju tu vůni kari, takže :D

    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  32. Vůbec se nestyď!:D Jen ať všichni vidí, jak jsme v Brně světoví! A po SKOG limonádách se mi stýská už teď, potřebuju svůj hipster-fix!:D

    OdpovědětVymazat
  33. Díky za tipy :-) Sice v Brně sama moc často takhle nikam nechodím, přes týden ani nemám čas, ale jak tam někdy budu zůstávat na víkend, budou se hodit :-)

    OdpovědětVymazat
  34. Myslím, že sa sťahujem do Brna :D Vyzerá to na podniky zo skvelým jedlom a atmosférou :)

    OdpovědětVymazat
  35. Mám ráda tvoje články o kavárnách. Sice vím, že do nich nejspíš nezavítám, přeci jen, v Brně navštěvuji tak dvě hospody se zelenými ubrusy, ale čtu je především kvůli tomu optimismu. Že ano! :-)

    OdpovědětVymazat
  36. 2 podniky z mé brněnské top10! :)

    OdpovědětVymazat
  37. tu indickou mám oprvavdu rána a do té druhé už musím konečně zajít!

    OdpovědětVymazat
  38. Tak u nás jsou právě ty jak popisuješ "jedna velká nuda". Já mám ráda útulné, hezké kavárny s příjemnou obsluhou. Naštěstí se chci přestěhovat do Brna, takže děkuji za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  39. Ach jo, když sem viděla napdis, úplně sem si říkala, ne, ať nepíše Markét o Skob (nechce se mi kopírovat přeškrtlé očko :D), prosím, jen to ne. Objektivně je to tam krásné, design super, ale mám k tomu místu odpor. Přijde mi to jako totální kondenzované hipsterství a tohohle pocitu se nemůžu zbavit. Prostě jako kdyby někdo řekl: pojďmě na jedno místo naskládat co nejvíc stereotypizujících prvků, které se s hipsterstvím pojí. Pokaždé, když jsem tama šla, tak tam byli kluci s plnovousem, kšandama, všichni uvnitř měli želvovinové brýle a vypadalo to tam jako předváděcka macbooků... a tuhle nerozmanitou jednotu, kterou prezentují lidí, co tam chodí, úplně nemusím. Ale zase chápu, co se ti tam líbí a to jídlo vypadá skvěle. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně to stejný říkala i moje sestra! :D

      Je to pravda, je to jeden "hipster prvek" vedle druhýho, ale já se na tyhle na tyhle věci nalákat nechám, líbí se mi to:)

      Vymazat
    2. Ale ta káva tam!!! To je pecka!

      Vymazat
    3. Přesně to jsem si taky říkala. Nazvala bych to starbucksem pro lid co nesnáší starbucks :) . Ale přítel tam byl a z jídla a tak byl nadšený.

      Vymazat
  40. Brno teď jenom zkvétá, asi se tam brzo vypravím. :-)

    OdpovědětVymazat
  41. Brno je opravdu úžasné město, žiju tady a miluju to tu. Jak říkáš je tu tolik hezkých míst, samozřejmě i pár těch nehezkých jako v každém městě. Brno má prostě něco do sebe. V Annapurně jsem byla jednou, a dala jsem si, jo, úplně stejné jídlo jako ty. Všichni mi ho doporučovali a nelhali. Bylo to fakt výborné. Krásný článek a hezké fotky!:)

    OdpovědětVymazat
  42. Anapurna je moje nej indicka restaurace. A Brno moje nej mesto!

    OdpovědětVymazat
  43. Nejlepší indická restaurace v Brně je Goa! V Anapurně jsem sice nebyla, ale v Goa je jídlo skvělé a jak vidím z fotek a článku, tak prostředí je příjemnější :)

    OdpovědětVymazat
  44. Markét prosím, jak se ve SKØGu pochybují ceny kávy a těch limonád? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Capuccino nebo latté myslím 45 a limonády taky tak nějak:)

      Vymazat