středa 1. dubna 2015

Sladká neděle aneb jak jsem válčila s cupcaky

Cukr, cukr a cukr. Košíčky a ozdobičky. Krém až za ušima. Kavárna Atlas. 
Markéta versus cupcaky : 18:0. 
Aneb CUPCAKE CUP Brno 2015. 
V neděli pořádala cupcaková královna Veronika z ghetta už druhý ročník soutěže o nejchutnější, nejhezčí a prostě nejlepší cucpake. Minulý rok mi to bohužel uteklo, ale letos jsem si to už utéct nenechala - okamžitě, jak na mě vyskočila na facebooku událost, psala jsem registrační mail. A dobře jsem udělala, všechna místa - jak pro pekaře, tak pro ochutnávače byla pryč snad během první hodiny.
Samozřejmě jsem si byla moc dobře vědoma svého pekařského (ne)umění, a po shlédnutí fotek z minulého roku jsem propadla mírné panice (a to jsem ještě netušila, že letos budou všechny soutěžní vzorky ještě o level výš!), a samozřejmě jsem si nemyslela, že by z mých cupcaků všichni padli na zadek a já bych odcházela domů ověšená cenami a diplomy, ale chtěla jsem si to vyzkoušet. 
No....a samozřejmě jsem taky chtěla ochutnat všechny ty dobroty.
Myslím, že oproti ostatním soutěžícím jsem byla o trochu méně svědomitá. Žádné trénování, hledání toho nejlepšího receptu a pilování těsta k naprosté dokonalosti (a podle toho pak vypadal i výsledek:D). Jen jsem si nějakou chvíli předem sepsala pár kombinací těst a krémů, co by mě lákalo udělat. Ale pořád jsem se nemohla rozhodnout, a až asi 3 dny před soutěží padla verze na tu největší klasiku, co ke mně padne jako prdel na hrnec - banánové cupcaky s krémem z Lučiny a burákového másla! A růžové ozdoby, jak jinak.
Těsto jsem udělala podle receptu na banánový chlebíček od Jamieho Olivera a krém jsem udělala tak nějak od oka, protože krémovým sýrem se nikdy nic nepokazí, a burákovým máslem už vůbec ne.
A jasně, nebyly zdaleka nejhezčí, nejchutnější ani nejlépe naaranžované, ale nebyl to vyloženě průser, za kterej bych se musela stydět, takže na nepekařku jako já dobrý.
Měli jsme si připravit 3 ukázkové cupcaky, určené k obdivu, a na ochutnávání jen malé kousíčky, jako takové jednohubky, aby se zamezilo nepořádku při krájení a patlání cupcaků na kousky.
Ani tady jsem to neměla zrovna vychytané jako ostatní - upekla jsem ze stejného těsta cupcaky a taky banánový chlebíček, který jsem si donesla v celku a až na místě ho pižlala na kousíčky. 
Na koleni. Rybářským nožíkem. V květovaných šatech.
Prostě elegance.
A dost jsem zápasila i s krémem, který jsem si přinesla už ve zdobícím sáčku.
Aby bylo jasno, když něco dělám s krémem doma, je ten krém úplně všude. Na zemi. Na kuchyňské lince. Na mých vlasech. Na westíkovi. Všude!
Tady to schytaly jen trochu ty květované šaty a podlaha, kam jsem pár kousků upustila. Takže skóre dobrý.
Ano, přesně takhle krásně to vypadalo. 
Elegance podruhé.
Důmyslný systém přepravy v shakeru, který jsem si hned po skončení akce vypláchla, udělala protein (co pak voněl po burákovém másle!) a běžela na crossfit.
Tolik energie jsem totiž snad niky neměla, něco na tom cukru bude!
Ale teď už vám radši ukážu něco, co vaše oči potěší víc, a to ty ostatní soutěžní kousky. Celkem bylo 18 soutěžících, takže každý ochutnal 18 vzorků a hodnocení zapsal do tabulky - body se dávaly zvlášť za chuť a zvlášť za vzhled.
Byly 4 kategorie - ceny veřejnosti, poroty (v té byla Verča, cukrář pan Martinák a loňské vítězky Bára Daňková, která peče lákavé dobroty třeba mimo jiné i do kavárny Atlas, a Gemma D´Auriová), a pak ještě kategorie nejkrásnější a nejchutnější cupcake.
Hruškové cupcakes s kousky pistácií a jemným pistáciovým krémem.
Lískooříškové čoko cupcakes a 2. místo od poroty.
Roztomilé kardamomové cupcakes s lískovými oříšky a vanilkovým krémem od Děvčete u plotny, kde jsem se rozplývala nad roztomilými lištičkami. Tohle byl jeden z mých favoritů, co se vzhledu týče (protože ty lištičky!)
Nádherné Kahlua cupcakes s Lotus krémem, ty byly jedny z nejkrásnějších a nejlépe naaranžovaných. A recept na ně najdete tady.
Citronovo-borůvkové cupcakes.
Mandlové cupcakes s kokosovým krémem, ty mi moc chutnaly. Nejsem moc na takové ty klasické máslové nebo čokoládové krémy, ale radši mám ty lehčí (což ze mě asi nedělá ideálního hodnotitele cupcaků :D)
Cupcakes se šálkem espressa, karamelovou polevou a křupavými oříšky.
Cupcakes s citronem & mákem s tvarohovým krémem - ty sice nebyly nejkrásnější, ale naopak chuťově pro mě byly jedny z nejlepších, protože přesně takové jednoduché a s tvarohem mám nejradši.
Vanilkovo kakaove cupcakes, plněné čoko ganache s dvojbarevnýmm mátovým krémem - ty se umístily hned třikrát. 3 místo od poroty, 2. od veřejnosti, a k tomu cena za nejlepší vzhed.
A další krása- cupcakes s arašídovým máslem a malinami s nuttelovo - malinovým krémem.
Perníkové cupcaky s povidlím a medovým krémem. Nejoriginálnější a podle mě jedny z nejhezčích (ty nununu hlavičky!), a i chuťově byly perfektní.
Oreové cupcaky s krémem z červeného vína.
Mocha cupcakes s krémy z bílé čokolády a kávy - 1. místo veřejnosti a taky cena za největší dobrotu.
Normálně mi kávové dezerty nechutnají, ale tady musím uznat, že byly výborné.
Marble cupcakes s vanilkovo-čokoládovým krémem.
Citronové cupcakes s náplní a malinovým krémem, které mi chutnaly asi nejvíce - možná i kvůli tomu zajíc (ale toho jsem nejedla, nebojte!), což byl nejlepší způsob servírování.
Kakaovo-vanilkové cupcakes s kakaovo-jahodovým máslovým krémem + ozdoba z marshmallow, co musely dát strašně moc práce.
Organizátorka Veroinka v šatech, ve kterých nepůsobí tak úplně "z ghetta"
A tady i s panem Martinákem, který přines dort, do kterého bych asi nedokázala říznout nožem, jak by mi to bylo líto.
Výherci dostali plno krásných cen, třeba poukázky do Baru, který neexistuje, do Skogu nebo kavárny V Melounovém cukru a další, ale ani my ostatní a méně šikovní jsme nepřišli zkrátka - mám nové košíčky na další cupcakové pokusy, nejvonavější Yankee candle svíčku ve vůni vanilla cupcake (jak jinak!), která mi provoněla celý pokoj, a taky zghetta-placku.
A teď by asi měla následovat nějaká ta pasáž o tom, jak už nemůžu sladké ani vidět a jak si dám detox, dietu a hubnutí do plavek, low carb, paleo a glutenfree stravu.
Ale kdepak!
Tím, jak byly ty kousky malé jsme každý snědli asi tak 2 celé cupcaky, když se to sečte. A to není zrovna něco, co by mě porazilo (mě jen tak nějakej cupcake nezlomí, hohoo!). Byla jsem sice dost přeslazená a v polovině ochutnávání už ani tolik necítila jednotlivé chutě, ale stejně jsem hned po skončení mlsně šilhala do vitríny, kde byly vystavené dortíky. Prostě Otesánek.
Ale musím říct, že nejsem asi úplně cupcake-člověk. Na pohled se mi to všechno strašně líbí, chutná mi to (jednoduchá rovnice : co je sladký=to je dobrý), ale stejně mám nejradši třeba mrkvový dortík, cheesecaky nebo různé tvarohové dobroty.
Je vidět, jak je to strašně subjektivní - ty co byly nejchutnější pro mě se neumístily, naopak ty co mě chuťově až tolik nenadchly vyhrávaly. Ale krásně vypadaly všechny.
No, asi bych měla uspořádat soutěž cheesecaků.
S jediným cílem : přilákat na jedno místo co nejvíce cheesecaků, a pak je všechny sníst!

28 komentářů:

  1. tie cupcake sa ti podarili ! škoda, že tu na Slovensku nie sú také súťaže :) veľmi rada by som sa zapojila aj ja.
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  2. Mňaaaam, dostala jsem chuť na nějakou mňamku, ach chci cupcake. Nebo cokoliv jiného a sladkého!!

    OdpovědětVymazat
  3. Já ty tvoje články miluju! :D Vždycky mi zlepší náladu! :) Musím říct, že jsem celkem překvapená, jak hodnocení dopadlo:D je fakt, že jsem je neochutnala (bohužel :(((), ale co se týče vzhledu, tak bych to možná ocenila jinak:) ale všechny jsou krásný!!! :3 a máš pravdu. Burákové máslo NIKDY nic nezkazí!:D
    http://the-biggestfear.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. A jéje, teď mám na všechno chuŤ :D Fotky nádherné, tvůj sloh taktéž, miluju, když něco popisuješ :) A souhlasím s tebou, soutěž cheesecaků, to by bylo něco pro mě ! :D Protože ono není nad tvaroh!

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Wow wow wow, tak to je luxus s velký L! Už jen když jsem četla ty názvy cupaků, sbíhaly se mi sliny na samotná písmenka^^ To je úžasné, nikdy bych nedokázala vytvořit něco tak krásného a popravdě, asi by mi bylo líto i takovou nádheru sníst^^
    Verunce to moc slušelo i v "neghettovských" šatičkách:-)
    A tvoji krasavci byly náhodou také úžasní, s máslíčkem se nic nepokazí.
    A teď když jsem dopsala komentář si jdu znovu zamáčknout slinu nad těmi fotkami, fakt mě z toho přechází zrak (a polykám na sucho:D)

    OdpovědětVymazat
  6. Všechny vypadají neskutečně krásné a chutně! Hned bych je šla ochutnat! =D :)
    Co se vzhledu týče (který je jediný co já můžu hodnotit =D) se mi nejvíc líbí Mocha cupcakes s krémy z bílé čokolády a kávy, pak cupcakes s arašídovým máslem a malinami s nuttelovo - malinovým krémem, Cupcakes se šálkem espressa, karamelovou polevou a křupavými oříšky. :)

    OdpovědětVymazat
  7. To je moc dobrý nápad!! To by mě taky bavilo uspořádat tady u nás...

    OdpovědětVymazat
  8. Mňam, krásné fotky!
    Hned bych si dala <3, na cupcakes se někdy chystám! :)

    Nela z Beauty charm

    OdpovědětVymazat
  9. Ach, ty lištičkové! Krásný. Nějak se mi u nich vybavil Malý princ. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Nádhera! A ty tvoje vypadají taky božsky a určitě i tak chutnaly! Mě by lákaly ty citronovo-borůvkové a taky ty lískooříškové a kardamonové..a taky..No vlastně všechny :-D Určitě to byl skvělý zážitek :-) A soutěž cheesecaků vůbec nezní zle! :-D

    OdpovědětVymazat
  11. No a proč ne?? Já bych takovou cheesecakeovou soutěž brala (jako ochutnavač:-D)!

    OdpovědětVymazat
  12. Teda to je nádhera. Fakticky. A nejvíc mne dostali ty s těma perníčkama :-) Krásné :)) Já na cup-cakey nemám moc trpělivost ... ale ráda se kochám pohledem a snad... snad se jednou k tomu dostanu doma. A děkuji za náhled na akci :)

    PS: delší dobu jsem tu nebyla a moc se mi líbí hlavní logo :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ty jsi naše cheesecaková královna ;) já bych ty tvoje cupcaky snědla všechny, jestli zbyly, tak mi je hned pošli =D ... tenhle týden jsem si na tebe vzpomněla, když jsem koukala na leták z lidlu a kokosový krém.

    OdpovědětVymazat
  14. Krásná akce, škoda že mi unikla....

    OdpovědětVymazat
  15. Teda wow! To je ráj. ♥
    Já teď budu zkoušet cupcaky na Velikonoce, tak uvidíme, jak se mi podaří. :-)
    Jinak ty tvé vypadají moc moc hezky! :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Uááá, sežrala bych všechny! :-D

    OdpovědětVymazat
  17. Některý ty cupcaky vypadají fakt perfektně :) jednou bych chtěla mít na svojí svatbě království cupcaků :D žádném dort, jenom cupcaky :)

    OdpovědětVymazat
  18. Téda tak to sú nádherné výtvory, dala by som si najradšej všetky. Mňaaaam. Teraz sa chystám vytvoriť veľkonočný cupcake (zlákala ma reklama na Ramu) :D.

    OdpovědětVymazat
  19. Ty perníčkové jsou opravdu kouzelné! :)) Úplně nejvíc mě učarovaly ty s arašídovým máslem a malinami s nuttelovo-malinovým krémem. Ale chuťově bych nejspíš sáhla po těch Tvých. :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Hohohóóó, cheesecake cup?!
    Kdybych nebydlela 400km od Brna, tak bych ti okamžitě a střelhbitě pomohla s přípravou! :D

    OdpovědětVymazat
  21. Ty jsi mi to ale holka šikovná! :)
    Já, s mými "ZKUŠENOSTMI" bych se tam mohla opravdu dojít jen a pouze najíst :D :D.

    OdpovědětVymazat
  22. Proboha, to je ale pastva pro oči! Na jednu stranu bych tam strašně chtěla jít, na druhou vím, že bych si to pak děsně vyčítala. Ovšem takhle z fotek můžu říct, že ty s arašídovým máslem a malinami s nuttelovo - malinovým krémem by byli mí favoriti :D.

    OdpovědětVymazat
  23. Ahoj Markét, nechci tě nijak obtěžovat mým hloupým dotazem, ale prosím, kde stahuješ ty sociální ikonky na blog, které máš na pravé straně (instagram, facebook, email)? :) Děkuju moc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, hledala jsem klasicky přes google - "social media icons" :)

      Vymazat
  24. to musela být skvělá akce :) a ty cupcaky vypadaj božsky!

    OdpovědětVymazat
  25. Do soutěže cheesecaků jdu s tebou! Stačí říct :)

    OdpovědětVymazat
  26. Tímhle článkem jsi se mi úplně trefila do noty. Pečení a zkoušení nových cupcaků mě zaměstnává posledních pár víkendů (tady jsou vidět výsledky http://barinakucharka.blogspot.com/). Ideální kombinace pro tvojí soutěž by byla cheesecakové cupcaky, které mají třeba v Chicagocupcake nebo v Eileen's Special Cheesecake.

    OdpovědětVymazat