neděle 28. února 2016

30 pod 30 aneb cestovatelská přání

30 pod 30. A teď nemám zrovna na mysli žebříček úspěšných mladých Čechů, který každoročně sestavuje magazín Forbes (a mně zbývá ještě/jenom 6 let na to, abych vymyslela, v čem být strašně skvělá, boží a okouzlující!). Tentokrát tím myslím seznam 30 bodů více či méně souvisejících s cestováním, co bych si ráda splnila do 30 let. Teda...nejradši bych si to splnila všechno ještě tento rok, nebo ještě lépe tohle léto, ale musím být trošku reálná, aneb pro jednou bez duhových poníků, jednorožců a duhy s pokladem na konci.
V poslední době jsem měla trošku špatnou náladu, prakticky bez důvodu (teď už mi k tomu i jeden velkej důvod přibyl, ale o tom třeba jindy, třeba nikdy:D). Když jsem zrovna nebyla na tréninku s osou nad hlavou nebo nebyla dvě hodiny po tréninku, což je doba, po kterou vydrží zásoba endorfinů, byla jsem taková skleslá.
A pak jsem přišla na to, proč! (#somdetektiv)
Protože nemám naplánovaný žádný výlet! A ještě k tomu teď nejsou kvůli stěhování/(snad) pořizování mini mopse/dalším komplikacím vyhlídky na výletování zrovna příznivé.
A to je pro někoho, kdo je 1) typ cestovací 2) typ těšící nemilé. Protože jen málo co je tak skvělý, jako přemýšlet, jestli sbalit do červenýho kufříku šedou, růžovou, a nebo obě sukně. Jestli jít v Barceloně na snídani na croissant a nebo na mrkvovej dortík, a jestli dneska navštívit Colosseum, Forum Romanum, a nebo radši hledat tu nejlepší zmrzlinu v Římě. A nebo jestli si dát v Mikulově sladkou nebo nejsladší Pálavu. A když se zrovna nic z toho neděje, je nejlepší se na to těšit, že to za pár týdnů nebo měsíců bude.
A protože bych teď nejradši sbalila červený kufřík i růžový květovaný baťůžek s přídavkem výletní, hodila tam průvodce, Eura nebo třeba Forinty a vyrazila na žlutý autobus nebo letiště, pročítám si alespoň články sympatické blonďaté Anetky, která strávila několik měsíců v Chile a navštívila i spoustu dalších zemí, od Maďarska až po USA, blog který píše další blondýnka Bea z Anglie - třeba o Dubaji kde i v obchoďáku jezí taxíky, a nebo kanadské články od Luu (od které jsem taky obšlehla nápad na tenhle článek!).
A co jsou moje cestovatelské sny/plány/přání? Některé jsou reálné hodně, některé alespoň na příští rok nebo dva reálné méně, ale nesplnitelný z nich není žádný.
Možná byste čekali takové ty dobře znějící sny jako plavat s delfínama (jednou jsem se při plavání v přehradě dotkla nohou nějaké slizké ryby a málem mě kleplo!), skákat bunjee-jumping nebo s padákem (proboha PROČ?!) nebo třeba vidět Niagárské vodopády (prý je tam akorát vlhko a davy turistů v přiblblých pláštěnkách), nebo snad vidět Monu Lisu (moc malá, moc selfie tyčí) ale kdepak. Ty moje jsou mnohem méně duchaplné, a obsahují jména jako Harry Potter nebo Carrie Bradshaw.
A jídlo. Hodně jídla. 
1) Strávit v nějaké cizí zemi delší dobu. A tím myslím déle, než je typická dovolená, tedy alespoň měsíc. Třeba procestovat Thajsko, abych měla dostatek času načerpat místní atmosféru, alespoň trochu poznat kulturu a ochutnat všechny ty místní dobroty. Nejlépe v pochybných pouličních stáncích a pak se modlit, ať to drahé očkování zabere.

2) Harry Potter studia v Londýně. V tričku se znakem Bradavic, v ponožkách se znakem Nebelvíru. A kapsy si tam nacpat sladkostma, včetně Bertíkových fazolek a čokoládové žáby.

3) Roadtrip (ale rozhodně bych neřídila!) napříč USA. Abych viděla všechno, co je v mých představách typicky americký. Americký fast foody s velikýma milkshakama, ulice s bílými domky s předzahrádkou jak ze Zoufalých manželek, nekonečnou dálnici s benzínkama, kde byste se v noci báli zastavit (protože všechny ty horory!) nebo třeba pláně plné krav, koňů a kovbojů jak z reklamy na Marlboro. A ne, nekažte mi iluze. Prostě tam jsou!

4) Navštívit Norsko a sníst tam víc uzených lososů, než průměrný Nor za rok.

5) Casina v Las Vegas. V nějakých strašně kýčovitých a lesklých šatech. Žetony by jen cinkaly a já bych proměnila svůj hráčský talent, nasbíraný za léta Dostihů a sázek (vždycky jsem hamižně koupila všechny růžový!), za velké bohatství, které bych pak nasypala do automatů. A byla u toho minimálně tak elegantní, jako ta mladá Bond Girl v Casino Royale.
A i když nejsem úplně svatební typ, od jednoho z mnoha Elvisů bych se tam snad i oddat nechala!

6) Čaj o páté a ty nejpravější a nejtypičtější scones v Anglii. Naštěstí je pro mě "typická Anglie" všechno, kde jsou cihlové domky a muži s pěkným přízvukem, takže to složité nebude.

7) Pít čaj s výhledem na čajovou plantážHeštěg romantika.

8) Vidět most Golden Gate a jet tramvají v prudké ulici San Francisca.

9) Stojka na jedné ruce o Berlínskou zeď. Může se to? Není to zneuctění památky?
No, památník Holocaustu to není, je tam namalovanej Brežněv líbající dalšího soudruha a denně to počůrají desítky (v lepším případě) psů, tak asi ne, že.

10) Chodit po pláži po rukou. Když už jsme u té rádoby gymnastiky. Ale vzhledem k tomu, že moje první tři kroky (po kterých následovaly desítky oslavných tanečků) byly zároveň i kroky poslední, budu ráda, když to za těch šest let vůbec stihnu. Jo a ta pláž by měla být písečná, na oblázkách u Makarské by to asi sakra bolelo. Jo a taky v tu chvíli budu opálená jak hořká karamelová čokoláda a budu mít nádherný zářivý plavky. A vlasy vyšisovaný od sluníčka. Prostě k nerozeznání od plážových krásek z Kalifornie. Jen aby bylo jasno.

11) Běhat po pláži při východu nebo západu slunce. I když asi spíš to první. Protože večer bude 1) vedro 2) budu přežraná krevet a pizzy s mořskýma plodama a přiopitá koktejlama.

12) Pít čestvou kokosovou vodu přímo z ořechu, samozřejmě na pláži s tak modrým nebem a tak bílým pískem, že mi pak nikdo nebude věřit, že jsem tu fotku nepřibarvila.

13) Jezdit v Holandsku na kole. Třeba přímo v Amsterdamu, kam bych se moc ráda znovu podívala, protože 7 hodin zdaleka nestačilo.

14) V Itálii jezdit na Vespě. Na Vespě s košíkem, a ten si naplnit těstovinami, prossecem, proscuittem a mozzarelou. A cítit se u toho (s blond vlasama a bledou pletí) jak pravá Italka.

15) Na Montmartru snídat čerstvé croissanty s kávou a večer popíjet cidre a ujídat kozí sýry s výhledem na Eiffelovku. To první už jsem si splnila, to druhé skoro taky, když budeme počítat že ta Eiffelovka byla v dálce a já jsem neměla čočky ani brýle. Ale do Paříže bych se moc ráda podívala znovu, a ráda bych viděla i další části Francie.

16) Crossfit v nějakém dalším městě. V Ostravě to bylo fajn, ale ráda bych i přímo v Americe, nebo kdekoliv jinde v Evropě. Ráda bych se přesvědčila, že ty angličáky, thrustery a veslo bolí všude stejně.

17) Naučit se nějaký jazyk POŘÁDNĚ. A ne, zvládnout si objednat kafe bez šlehačky s pumpičkou sirupu není pořádně, Markéto.

18) Vidět nápis Hollywood. Však jsem říkala, že to nebude nic duchaplného!

19) V Tatrách jíst Tatranky. A hlavně jet na hory. Obout pohory, batoh na záda, a vyrazit na pořádnou túru. Když jsem byla malá, tak jsme s rodinou na hory jezdili často. V tu dobu mě to ale spíš štvalo, protože ta nejlepší dovolená pro mě znamenala jen a pouze pláž, zmrzlinu, nafukovací lehátko, lovení mořských ježků a kupování kýčovitých náhrdelníků za Kuny. Teď bych ale jela moc ráda.

20) Navštívit Istanbul, dát si tam čaj a nějakou strašně sladkou a strašně mastnou tureckou sladkost.

21) Navštívit vánoční trhy v nějakém dalším evropském městě. Ty Vídeňské jsou sice krásné, nejrkásnější, ale znám už tam snad každý hrníček s punčem a každou vánoční ozdobu, a tak bych ráda viděla vánoční kýč, stovky světýlek a vůni sladkostí i jinde.

22) Zchladit se v bazénu na střeše mrakodrapu. Třeba v Bangkoku.

23) Zkusit surfování. Vzhledem k mému sportovnímu talentu a tomu, že jsem se i obyčejnou stojku o zeď naučila až ve 23 letech (čili koordinace pohybů level expert), si umím představit, jak mi to asi půjde, ale stejně...

24) Pít cider v Irským pubu v Irsku.

25) Nechat si udělat tetování, které mi bude připomínat některou z cest. Nějaké maliličké, nenápadné, jednoduché. Třeba obrys státu, kde strávím tu delší dobu (bod 1) nebo nějaké životní moudro, co si jistě dovezu z Indie (tam lidi jezdí za sebepoznáním, no ne?).

26) Jet v Anglii vlakem přes krajinu a most, co připomíná cestu do Bradavic.

27) Navštívit Polsko. Protože z Polska jsem viděla jen Osvětim, a to není zrovna ideální obrázek země. A protože Krakov je prý krásný město. A protože Varšava je plná kaváren. A protože je tam levně. A protože je ostuda neznat zemi, která je tak blízko.

28) Jezdit do Vídně často a pravidelně, nebo ještě lépe tam opět strávit delší dobu a napsat o tom městě podrobného průvodce (kde se dozvíte i to, co byste ani vedět nechtěli!), ať už v podobě blogu, e-booku....nebo třeba i jinak. A pak napsat průvodce o dalších a dalších městech!

29) Česká republika je plná krásných míst, která kvůli touhám po cestách do zahraničí mnohdy přehlížíme. A to je velká škoda! Takže bych chtěla navštívit jak krásná místa, která už jsem viděla - třeba Adršpach, Krkonoše nebo jižní Čechy a spoustu zámků, tak i místa, kde jsem já, ostuda, ještě nebyla! Ehm....třeba Český Krumlov. Konečně už!

30) New York, New York! Město, které nikdy nespí. A já mám pocit, že je to spíš město, kde bych nespala já, protože je toho tolik, co bych tam chtěla vidět a zažít, že by mi bylo líto ztrácet čas spánkem. A kdybych měla každé z těch přání napsat jako jeden bod, pro žádné z dalších měst ani zemí by tu už nebyl prostor.
Vidět tam ty typické domy s požárním chodištěm a vchodovými schody, na kterých čekávala Carrie na Pana Božského. Běhat v Central parku jako Charlotta. V Brooklynu si dát kávu v papírovém kelímku a procházet se s tím jako Serena s Danem v Gossip Girl. Vidět západ slunce z Empire State Buildingu. A prostě vidět všechny ty mrakodrapy! (Protože Krotitelé duchů, protože Sám doma, protože King Kong, protože Den poté, protože Snídaně u Tiffanyho...), sáhnout na koule býkovi na Wall Street, dát si tam pořádnej burger a ještě větší hranolky (hešteg na prasáka), pobíhat po ulicích ověšená velkýma papírovýma nákupníma taškama (včetně těch růžových pruhovaných, samozřejmě),  dát si tam cronut, přesvědčit se v noci na Times Square, že se tam opravdu nespí, mávat na žlutý taxíky, pít Cosmopolitan ve střešním baru, navštívit hlavní nádraží, koupit si to nejvíc turistický tričko na světě, projít se po Brooklyn bridge, dát si New York Cheesecake, udělat si piknik v Central parku......fotit si každou ceduli, každou popelnici, a pořád nadšeně pištět, že jsem fakt v New Yorku!
A jak by vypadal váš seznam?:)

69 komentářů:

  1. krásnej seznam, držim palce ať se ti všechno splní :) a úplně mi ten článek zlepšil náladu, děkuju! několik cílů máme podobných a nejvíc se mi líbí roadtrip v americe, ale teda jela bych hned a kamkoli! teda ne kamkoli, někam kde je teplo, světlo a žádná škola :D

    OdpovědětVymazat
  2. Bola som v Dubaji a Abu dhabí dokopy 1 mesiac a navštívila som aj crossfitovňu a musím ti sklamane povedať, že nejaký luxus to nebol na tú krajinu, myslím si, že u nás na Slovensku vyzerala krajšie. :D Ale ostatné zážitky na nezaplatenie, ak ti môžem poradiť, ak budeš raz rozmýšľať o Emirátoch, radšej Abu dhabí, do Dubaja je to odtiaľ 1 hodina. Arabi sú blázni. :D Zaujímavá kultúra.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emoráty úplně mým snem nejsou, ale jednou bych to stejně ráda viděla....vlastně bych ráda viděla všechnoooo!:D

      Vymazat
  3. Ahoj, čtu tvůj blog už třetím rokem, žádný článek nevynechám a vždy čekám až nějaký vyjde, nejradši o cestování (hlavně ty články o Vídni!), jídle, cvičení atd. Nikdy jsem nic neokomentovala, až dneska, je moje premiéra ...protože je to jako by si psala o mých cestovatelských přání. :) Jen tak dál.
    Monika
    PS. Jelikož jsem v září nastoupila na VŠ do Brna, tak bych chtěla poprosit o nějaké brněnské články čehokoliv. :)) Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc a moc těší, děkuju!
      A ráda něco sepíšu!:)

      Vymazat
  4. Jééé, krásné:).. Můj seznam: ten Český Krumlov no o něm jsme se doma bavili před pár dny:) Z dalších : Mikulov, Jeseník, Znojmo.. ze zahraničních Bratislava:), Soluň, Istanbul. Zuzka

    OdpovědětVymazat
  5. Neshodujeme se úplně ve všech bodech, ale každopádně máš moc zajímavý seznam. Hlavně tě chci namotivovat na bod 27. Jsem teď v Krakově na Erasmu a město rozhodně stojí za návštěvu, ať už kvůli všem historickým budovám nebo všem kavárnám s cupcakama, bistrům s veganskýma burgrama nebo polským hospodám s pirohama. Z Brna je to kousek a myslím, že (prodloužený) víkend stačí k poznání toho hlavního.
    (Co mě však štvalo před odjezdem, byly úšklebky některých lidí nad Polskem a vším, co s Polskem souvisí..nedá se nic dělat, někteří prostě hledí jen směrem na západ.)

    OdpovědětVymazat
  6. Ty bláho Markét, já vím že ti svými zdlouhavými komentáři komentuju pomalu každý druhý článek, ale to si prostě nejde pomoct! :D a zvlášť když jde o cestování, to už mám v hlavě 3 hodinový dialog míst a plánů, kam se chci podívat! Já jakožto pubertální snílek chci doslova procestovat svět, a i když vím že to nebude hned a není to jen tak, držím se toho jak klíště a věřím, vím, že si to jednou dokážu splnit. Mým největším snem je Nový Zéland, to je prostě ráj všech rájů! Úplně se vidím někde na louce plnou ovcí a té nejzelenější trávy, se svými 2 husky, manželem, dětmi a rodinným domečkem :D Chtěla bych se strašně moc naučit surfovat, i když jsem ráda když udělám hvězdu, takže se neboj, lidi jako já jsou na tom s gymnastikou mnohem hůř! :D Láká mě Thajsko, Indonésie, Japonsko, Čína (tam se zase vidím se špičatou čepičkou a jak celý den sklízím rýži na poli s 90ti letými místními, a jen tak se na sebe usmíváme), Afrika (ta skvělá africká fauna!), Amsterdam, celá Anglie, Norsko, Islandské sopky a gejzíry, jízda autem skrz USA jako u tebe (s extra dlouhou zastávkou u Yellowstonu), Kanadské kouzelné hory a jezera, utrhnout si jen tak banán ze stromu na Bali, být uprostřed ničeho v sušinách Austrálie...
    A takhle bych mohla pokračovat hodiny. Tenhle článek mi vykouzlil obrovský úsměv na tváři, který mi doteď nezmizel :) Strašně moc ti přeju, aby sis vše splnila a zažila nezapomenutelné okamžiky a poznala nádherná místa i lidi!
    Coconut

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, ty dlouhé komentáře stejně vždycky potěší nejvíc!!:)
      a nejvíc mě pobavila špičatá čepička a staří číňánci, to je roztimilý:DD

      Vymazat
  7. Moc, moc ti držím palce, aby se ti vše vydařilo :) pro mě jsou největší plány Vídeňské adventní thy, následně Zoologické a Lanová centra po celé ČR! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Super článek, víc takových!
    Jinak krásné sny, ale upravím ti trochu tu Francii - vyprdni se na Paříž a rozhodně si zajeď do Provence. Já tam trávila pár dní a Nice, Cannes či Monte Carlo patří mezi ty nejkrásnější města, co jsem kdy viděla. A místo croissantu si dej nějakou francouzskou specialitku přímo v rodinné hospůdce. Ach, vrátila bych se!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuju!:)
      Nice, Cannes či Monte Carlo bych taky moc ráda viděla, snad se povede! i s tou dobrotou!:)

      Vymazat
  9. Island. Norsko. Albánie. Italské Alpy. Gruzie. Skotsko. Potřetí Broumovsko :-D. Anglie. Irsko. Beskydy. Podruhé Jeseníky. Nízké Tatry (Vysoké taky, i když už jsem tam byla 3x). Prostě samé kopce, pahorkatiny a hory. Český Krumlov a Litomyšl - aby v tom seznamu byla taky nějaká města. Do 30 to nestihnu (už mám 25 let sekeru), ale třeba do penze....:-D
    Držím palce, ať tobě vyjde do té třicítky aspoň třetína ;-) a teď to stěhování a zařizování (taky to má něco do sebe ;-)
    http://werka13.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. zasnila jsem se :-) krásný článek. Já mám tááák hodně cestovních plánů až se bojím abych to za svůj život všechno stihla, haha... Ale můj největší sen a kde bych opravdu chtěla žít je Nový Zeland. Protože ta příroda je dechberouci, protože Pán PrSTENŮ A Hobit, a ta nejzelenější tráva a tak.. Ale jak říkám, je to mnohem víc :-) Fakt milej článek takhle při pondělí, dostala jsem se úúúplně jinam :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!!:)
      a taky bych moc chtěla vidět Hobití vesničku s těma mini domečkama co vypadají jak velký sudy!!:D

      Vymazat
  11. Ten New York, oh bože, tam musim prostě jednou taky jet!!! Jinak super seznam, ani jedno bych neodmítla a dost plánů mám stejných ... a určitě naprav ten Český Krumlov!!! :D Těšim se pak na všechny reporty a průvodce ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Pít Cider v Irkém pubu..minulý rok,když jsem tam žila jsem ho tak pila denně a musím říct,že to vážně stojí za to:) Není nic hezčího než se posadit do baru kde hraje úžasná Irská hudba!

    OdpovědětVymazat
  13. ,,Sníst tam víc uzených lososů,než průměrný Nor za rok" - :D :D . Jsem nemocná a tohle mě opravdu rozesmálo :D ! Ale představa je to krásná :D !
    Už teď ve svých skoro 14 mám sepsaný seznam zemí a míst kam bych se chtěla podívat, a že jich není málo :D !Top je pro mě ale Norsko - hory a velká města ( a lososy :D) ,Nový Zéland a Zakynthos - běhání na pláži :) !
    Držím palce ať se ti vše splní :) !

    Můj blog - runeatandtravel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. Jéé, my jsme měli přesně takovou plánovací cestovatelskou náladu v sobotu :-) Pro mě je top surfování a New York. To město je úplně božské a kdyby mi náhodou vyšel letos ten NYC Marathon, bylo by to úplně mega super. Thajsko už mám na wishlistu dlouho a nějak to pořád nevyšlo. A letos to asi tak nevyjde, protože v létě chceme jet obytkou na jih Anglie i s dětma. Oba jsme tam s Vikim pracovali a moc se nám tam líbilo. Tehdy ještě každému zvlášť, tak se tam chceme jet podívat i spolu :-) Držím pěsti, ať ti plány vyjdou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten maraton ti moc přeju, budu držet palce!:)
      Moc děkuju!:)

      Vymazat
  15. Je, no paráda!!! :) Super třicítka, se zvědavostí budu sledovat progres :) Jinak 2). Harry Potter studia - ty chci zmáknout hned po tom co si odškrtnu Harry Potter World na Floridě (paradoxně ten mám momentálně blíž, než Londýn), 5). Las Vegas = nejrychleji utracených $50 v mém životě, a to jsem házela jenom čtvrťáky do takových těch automatů s pákou! :D 14). good one! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Market, nad Tvým článkem jsem se musela pousmát. V sobotu jsem si po dlouhé době listovala sešitem, kam jsem si někdy začátkem loňského října zapisovala "40 věcí, které chci stihnout ve 40. roce svého života" a říkala jsem si, že do září toho ještě musím docela dost stihnout. Nejedná se jen o cestovatelské zážitky, ale i o další :-). Na svůj blog je dám opravdu až v den svých 40. narozenin.

    A teď k těm Tvým plánům:

    1) krásný cíl. Zemi poznáš ještě lépe, pokud budeš mít možnost tam jet pracovně. To je ta pravá realita života.
    2 a spol) Harryho nemusím
    3 a spol) obecně mě USA nenadchlo. Nápis Holeywood jsem viděla, New Your mě zklamal a US životní styl je z mého pohledu zvláštní (děsná přetvářka)
    7) Ten nejlepší čaj se pěstuje zásadně na export, takže bacha, co při pohledu na plantáž piješ.
    9) Berlín je úžasný ... i hlavou dolů
    13) Ano, ano, ano ... Amstr na kole je parádní
    17) Tento cíl máme společný
    19) Tatry jsou nejkrásnější hory na světě
    21) Doporučuji Bratislavu se Schlosshofem, za mě nejkrásnější vánoční trhy
    27) Krakov je nádherný, Varšava je asi nejhnusnější hlavní město, které jsem navštívila. A udělej si čas na Gdaňsk, to je nádherné přímořské město.
    28) S Vídní to mám stejně jako Ty
    29) Ano, i já jsem v případě ČR totální ostuda a letos to chci napravit

    Přeji Ti, ať se Ti Tvé cestovatelské plány splní !!!
    http://radinsen.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  17. Já tvý články prostě miluju, ať už jsou o čemkoli :D

    OdpovědětVymazat
  18. Teď jsem v Manchesteru na měsíce a rozhodně si půjdu pro tričko s logem Bradavic a pro ponožky s logem Nebelvíru :P (mno, možná i pro Zmijozel)

    OdpovědětVymazat
  19. Já určitě musím do Brightonu, nejlíp na dýl. A taky NY a San Francisko, jako ty. Dál Island a Norsko se Švédskem. Začalo mě lákat i Japonsko nebo dovolenka v nějakým tropickým ráji - třeba na Bali nebo tak. Ach jo, třeba to vyjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Brighton taky moc chci vidět, nechápu, že jsem na něm při psaní seznamu zapomněla!

      Vymazat
  20. Perfektní seznam! Líbí se mi hlavně ta část o Harrym a road tripu! :D Road trip chci taky podniknout s přáteli a také nechci řídit :D :D

    Držím palce, ať se ti to podaří! :)

    INKA blog

    OdpovědětVymazat
  21. Tak číslo 21 ti můžu "splnit" - jestli mi vyjde Berlín, jsi víc než srdečně zvána tuhle zimu !!!! A 30 se zase snad splní mě, už mám letenky i airbnb, tak teď se modlím, aby mi to nic nezkazilo :D
    Ale jinak máš moc hezký cíle, hrozně se mi líbí ten nápad si to takhle napsat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pozor pozor, beru to vážně a fakt se ti tam nacpu!!! :D
      a moc držím palce, budu nadšeně sledovat fotky a strašně závidět!

      Vymazat
  22. Můj sen nebo možná spíš plány na letošní rok:
    1) projet na kole Českou republiku z jednoho konce na druhý (možná bude stačit od nás z Ostravy do Mikulova :D ) . Loni jsme takhle projeli Český Ráj a bylo to super.
    2) na motorce přes Slovensko na Balaton.
    3) Víkend ve dvou v Krakově, protože Kazimierz má neopakovatelnou atmosféru, protože miluju procházky pod Wavelem kolem Wisly. Případně bych z Polska ráda viděla ještě Gdaňsk.

    Tamara

    OdpovědětVymazat
  23. Já mám za sebou zatím Itálii, Řecko, Chorvatsko, Švýcarsko, Norsko, Slovensko, Rakousko, Německo a spoustu našich měst. Je toho ještě tolik kam bych ráda! Ráda bych znovu do Řecka, protože tam bylo prostě nádherně, do spousty Českých i Slovenských měst, protože je ostuda neznat vlastní zem (jo Krumlov je krásnej, jsem tam dost často, takže doporučuju :-)), pak bych ráda do Portugalska a Španělska a do Austrálie. Jo a na lososa do Norska hodně šetři :-) Bylo tam nádherně ale na naše poměry neskutečně drahá země. Z Osla jsem byla trochu zklamaná protože tam je složení obyvatel takové, že si spíš přijdeš jak v Turecku a všude se válely injekční stříkačky, že se bojíš sednout na lavičku - to v Norsku na dovče fakt nechceš :-( Bergen byl ale top, pak samozřejmě různé malé rybařské vesničky a příroda, to byla nádhera! Tak hodně cestovatelských splněných snů! Dee.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsi snad první, od koho čtu/slyším o Oslu něco negativního, vždycky slýchám právě opak, to mě překvapilo!

      Moc děkuju!:)

      Vymazat
  24. Já letos plánuji jazykový kurz v USA, když to výjde =) chtěla jsme tam i na brigádu, ale bohužel kvůli zdravotním potížím a pravděpodobné operaci bych to nezvládla. Taky bych chtěla konečně objevit jižní Čechy na kole a konečně navštívit Brno. A k těm dlouhodobějším destinacím bych chtěla projít s batohem Irsko, popíjet vínko ve Francii a navštívit všechny evropské metropole.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kurz v USA? To musí být boží, i jeden z mých snů! Budu držet palce:)

      Vymazat
  25. Když to napíšu ve tvém stylu (lterý je mi mimochodem velice blízký!) :D
    Island (protože ta spoooousta vody :3 a teplejch pramenů)
    Washington (protože Námořní vyšetřovací služba #krimimaniak)
    New York (protože Ve službách FBI #krimimaniak)
    Miami (protože ty pláže, sluníčko, krokodýli, bažiny a jak jinak #krimimaniak) A zábavní a vodní parky všude po světě, raftování na něčem větším než Cetině v Chorvatsku, waterboarding, potápění a další vodní sporty. změna: #wateraddiction :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak ti to krásně jde, takhle to napsat! :D
      Díky moc za komentář:)

      Vymazat
  26. Markétko jak já miluju tvé články, jsou jiné, jsou vtipném jsou zkrátka úžasné (kam se na tebe hrabe můj bucket list :D). Na podobný článek jsem se obzvlášť těšila! :) A prosím prosím, přijeť do Londýna co nejdřív, ať si můžeme společně odškrnout Harry Potter Studio a čaj o páté v nějaké předražené restauraci se vší tou parádou :) Přesně tyhle dvě věci plánuju už od té doby co jsem tady a pořád jsem nenašla nikoho kdo by se kě mě přidal. Tak šup, hledej letenky a jedeeem! Počkám na tebe :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako vždy nejzlatější Bea! <3
      máš to v mailu!:))

      Vymazat
    2. Jako vždy nejzlatější Bea! <3
      máš to v mailu!:))

      Vymazat
  27. Roadtrip po USA? Jooo!
    Ve velkém americkém autě s korbou,který bych samozřejmě neřídila, vítr z otevřeného okýnka ve vlasech (nezacuchaných :D), na rádiu na stanice se starými rockovými písničkami, horký vzduch (ne zas moc :D), levný motely, malý fastfoody se servírkami v typických oblečcích, cola, americký pivo, kafe, hranolky, hamburgery a před náma jen dlouhá rovná cesta...
    A Island, protože příroda.
    Nový Zéland, protože to tam musí být boží.
    Brighton (znovu), protože pláž, moře a Anglie (nejlepší kombinace). Švýcarsko, protože hory, čokoláda a sýry.
    Provence, protože levandule.
    San Francisco, protože Golden Gate Bridge.
    New York, protože Přátelé, Central Perk, MacLaren´s a byty s požárním schodištěm.
    A z Česka jižní Morava, protože víno (a taky proto, že jsem tam ještě nebyla, ale VÍNO :D)
    Chci vidět všechno. Všechno!

    Skvělej článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlající vlasy, oblečky servírek, moravské víno, švýcarská čokoláda? Jsi můj člověk!! :D

      Vymazat
  28. San Francisco je nejhezčí město co jsem v Usa navštívila, Golden Gate je boží. Akorát tam byla dost slušná zima :D Roadtrip po USA je taky skvělý nápaad a neboj se - oprvadu tam 99% je tak jak to známe z filmů, reklam, seriálů apod. Tolikrát jsem se divila jak je to vubec možný že ta země splňuje nad všechny stereotypy co o ní znám :D (samozřejmě ne všechny a všude, ale tak to je snad jasné :D) New York určitě stojí za to vidět, ale taky mě spíš zklamal - za to příroda v "upstate" tedy na sever od NYC je něco tak nádherného až bych brečela. Stojí to za výlet :D

    Přeju ti ať e ti vše splní :)

    Já mám na seznamu ten Londýn kvůli Harrymu snad již od deseti let, tak doufám, že se tam jednou taky dostanu.
    Mým dalším cílem je vidět severské země, Kanadu, Nový Zéland a Hawai :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!:)
      a uklidnila jsi mě, to ráda čtu, že je to tam tak, jak v mých představách!:D

      Vymazat
  29. Markétko
    už dlouho ti chci napsat jak moc se mi líbí tvůj blog. Připadá mi kolikrát až nemožné, kolik toho mám společného s někým, koho vlastně vůbec neznám, ale kdo je mi už druhý rok skrze názory a věci co o sobě píše sympatičtější než polovina lidí v mém okolí. Už už jsem málem chtěla komentovat formou eseje tvůj článek na konci roku, kdy jsi balancovala 2015 a úplně jsi mi tím připomněla můj rok. Bydlela jsem totiž půl roku v Bratislavě, která sice není na první pohled moc hezká (vlastně ani na druhý a na třetí :D ), ale když se tam člověk rozkouká trochu víc, zbaví se předsudků a bude se snažit najít každou hezkou maličkost (což já umím nadšeně nacházet v úplně každém městě :D), tak se z toho nakonec vyklubal snad nejlepší půlrok v mém životě. Každopádně, co si budeme povídat, nejlepší na Bratislavě bylo, že je to z ní blízko do Budapešti a hlavně do Vídně, kde jsem byla několikrát a nikdy jsem neměla dost (a chtěla bych ji jednou znát alespoň z poloviny tak dobře jako Ty :) ). Budapešť byla krásná, ale stejně bych týden v ní vždycky vyměnila za jediný den ve Vídni :) No a mezi tím vším jsem se snažila psát bakalářku, učit na státnice, jíst zdravě a snažit se, aby se mi na teniskách na běhání neusadila vrstva prachu. Tvoje rekapitulace minulého roku mi tak připomněla hodně hezkého i z mého roku a moc ti za to děkuju :)
    No a konečně, tento tvůj poslední článek ... všechny plány, které jsi vypsala jsou krásné a moc ti přeju a držím palce, ať si je co nejdřív vyplníš, ale pro jeden z nich jsem na ostatní co jsi napsala hned zapomněla. Bod č. 30 - New York. Můj největší sen asi od patnácti! Kdyby mi dal někdo na výběr, že si mám zvolit jedno místo kam se podívám a pak už budu celý život jenom doma, odpovídám okamžitě: "jednu letenku do New Yorku prosím." A proč? No přesně pro to všechno co jsi napsala :D (no dobře, jsem možná ještě extrémnější ... focení popelnic a pištění že jsem v New Yorku je samozřejmostí, ale já už se vidím jak přiletím, klekám si na letišti na zem a brečím že jsem "tam" ... už asi jen pro tuhle ostudu je dobře, že nejradši cestuju sama a nechci to měnit a v případě New Yorku už vůbec ne :D ).
    No očividně jsem se rozepsala víc, než jsem původně chtěla (což se mi stává pravidelně :D), tak se omlouvám za komentář "skorospam", ale nemohla jsem si pomoct :)
    Přeju hezký a pohodový víkend ;) Měj se krásně.
    Kristýna

    PS.: blog čtu pravidelně, jen články o crossfitu občas nedočtu (co naplat, od jedenácti let je můj šampión mezi sporty volejbal, následovaný všemi ostatními, kde je míč a když se řekne fitko, vybavím si jen jógu, pilates, nebo kalanetiku) a mopse bych nikdy nechtěla (i když mám nejlepší kamarádku, která je do těchto "miniprasátek" _omlouvám se_ taky úplný blázen) ... to jsem jen měla potřebu doplnit, abych nevypadala po tom co jsem napsala jako nějaká psychopatka, která si myslí, že je ve všem stejná jako Ty :D
    PSS.: Tvoje Brno, je můj Olomouc - s tipy na nejlepší kavárny s domácími cheesecaky, mrkvovými dorty, nebo bistra s vegetariánskými bagetami jsem kdykoliv ráda k dispozici ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristy MOC moc moc děkuju za komentář!!:) a s tím "jednu letenku do New Yorku prosím." jsem na tom úplně stejně, zrovna nedávno jem o tom přemýšlela že kdyby mi někdo řekl ať si vyberu jakékoliv místo a tam dostanu letenku, měla bych hned jasno (teda ne že by to asi někdo chtěl udělat, ale kdyby náhodou,žejo:DD)

      Vymazat
  30. "Nadšeně pištět, že jsem fakt v New Yorku" - to je přesný :D. Taky jsem vždycky nadšená, a nemůžu uvěřit, že jsem tam kde jsem..bohužel, pokud jsem ve velkým městě, vždycky mi začnou jít na nervy ty davy lidí a turistů. Takže za mě Road trip. Norsko, Thajsko. Tatry mám za sebou, dokonce dvakrát a nemůžu se jich nabažit. Hory jsou jedno z těch míst, který ti daj sakra zabrat, ale stejně je miluješ :) Dvanáctihodnový výšlapy, puchýře všude, sprcha nikde, občas litry deště, dvanáct kilo na zádech.Jen ty, vybraný lidi a příroda. Pak ti je těch, s kelímkem spěchajících Newyorčanů skoro líto, že tohle nikdy nezažili a nejspíš nezažijou... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář!:)
      a Tatry jsou nádherný, to jo:)

      Vymazat
  31. Markétko, sledujem Ťa už veľmi dlho, teším sa na každý článok a neskutočne sa bavím :) Sedí mi tvoj štýl písania a zmysel pre humor. Čo sa týka cestovania, tak Ťa vidím v šatičkách a s kvetovaným batohom u nás na Slovensku v Banskej Štiavnici, to je mesto pre Teba ako stvorené :)
    Držím palce vo všetkom, čo robíš.
    Mersi

    OdpovědětVymazat
  32. Asi bych nikdy nevěřil že budu číst holčičí blog, a ještě aby mě bavil. Ale, ty seš fakt dobra! :) jen tak dál a ať se ti splní všechny ty cestovatelské a crossfiterské cíle

    OdpovědětVymazat
  33. Z Poľska veľmi odporúčam Wroclaw, je to úžasné mesto s krásnym historickým centrom, množstvom múzeií, asi najstaršou ZOO v Poľsku... a hlavne super jedlom! :)

    OdpovědětVymazat
  34. Vis spousta lidem prijde, ze je NYC "mesto co nikdy nespi" ale ti co tam jezdi casto ti mohou potvrdit, ze vecer je Manhattan krome Times sq. a klubu v Chelsea docela mrtvy...

    OdpovědětVymazat
  35. Tak toto je výborný nápad! Hneď zajtra si idem spísať svojich 30 pod 30! Ďakujem za inšpiráciu :-) Číslo 2. a 22. - tak tieto 2 určite patria aj medzi mojich 30!! A inak roadtrip po západe USA mam zažitý a odporúčam všetkými desiatimi! Hlavne nezabudni vidieť Grand Canyon - zážitok na celý život. Tento rok ideme znovu, ale teda už len po národných parkoch :-) Taktiež som bola v NY a doteraz nemôžem uveriť, že som si splnila sen kráčať po ulicách tohto mesta, mať výhlad z Empire State Building a nosiť tričko I love NY, ktoré som si v skutočnosti kúpila v NY :D Prajem ti aby sa ti to všetko splnilo! :-)

    OdpovědětVymazat