čtvrtek 11. února 2016

Celozrnný tvarohový štrúdl

Štrúdl. Štrůdl. Závin. Strudel. Těsto s tvarohem. Tvaroh s těstem. Jak chcete.
Dortíky, cheesecaky, moučníky, croissanty, zákusky a další dobroty, kde se nešetří kostkami másla, kelímky smetany a už vůbec ne cukrem jednou za čas pro radost vůbec neuškodí, ale na každý den to samozřejmě není. Ale to tenhle závin naopak klidně je. K snídani, ke svačině, po tréninku, nebo prostě jen tak ke kafi. 
Doma se dočkal komentářů ve stylu "chutná to tak....hmm...zdravě",  alespoň neubylo ale když jsem ho pekla na crossfitové závody do Bratislavy (jako divák...ale třeba někdy?) tak měl velký úspěch. A pro mě je to v poslední době jedna z nejoblíbenějších svačin. 
Recept je původně od Monči Gavlovské z jejího krásného receptáře plného zdravých sladkých dobrot, kde je jako jablečný závin s ořechy, taková zdravější varianta klasického štrúdlu (a největší dobrota!), který jsem pekla už několikrát. Ale protože mám ze všeho nejradši cokoliv s tvarohem #nasvaly a pudingem, zkusila jsem místo jablek i tvarohovou náplň, což dopadlo taky moc dobře.
Na 2 "nohavice":
- 200g celozrnné pšeničné mouky
- 100g hladké mouky (ale zkoušela jsem i trochu jiné poměry, nebo doplnění o pohankovou mouku, a dopadlo to taky dobře)
- 150g bílého jogurtu
- 45g změklého másla
- 1 vejce
Náplň:
- 3 vaničky nízkotučného tvarohu
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 100ml mléka
- 60-80g třtinového cukru nebo medu (zkoušela jsem i FlavDrops, ale zrovna tady to tak dobré nebylo)
Mouky smíchejte s jogurtem, vejcem a změklým máslem a vypracujte těsto.
Tvaroh smíchejte s mlékem, pudingovým práškem a cukrem nebo medem. Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte a s tvarohovou náplní zamotejte. Potřete vajíčkem a dejte péct na plechu s pečicím papírem - přibližně 20 minut na 200 stupňů.
Receptář od Monči, děkuju! :)
Do tvarohu samozřejmě můžete přidat třeba rozinky, nebo udělat třeba makovou verzi, a špatný by to určitě nebylo ani na slano.

12 komentářů:

  1. Na tenhle recept jsem se hrozně těšila :D Určitě si ho ještě dneska upeču :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky! Musela jsem Markétku na FB pourgovat, že nám ho slíbila a čekáme :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Na tento jsem jsem čekala :-DDD Moc moc děkuju a snad už o víkendu ho udělám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní recept, mám na to ted hroznou chut sakra :D:) Jinak se mi moc líbí Starbucks hrníček:)))
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  5. Ten musím udělat! Ale u mě s jablky, ořechy a rozinkami! :D
    without-chocolate.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  6. Už pěknou dobu jsem slintala nad tvým instagramem. Takže díky, díky, díky!!!!! ♥

    Ivet - TheRightMe

    OdpovědětVymazat
  7. Jeee tak to vypadá víc než lákavě! Určitě zkusím :) Zatím všechny recepty od tebe, co jsem zkoušela, chutnaly dokonale ♥
    http://fitlucy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  8. No mňam ,ten vypadá dokonale !
    Všechno s tvarohem miluju,musím ho vyzkoušet :D !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  9. A co se stane když dám prostě 300 celozrnný? Proč dáváte dvě různý mouky, má to nějakej speciální důvod?
    Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  10. Možná by byl z čistě celozrnné moc hutný. Hladká bílá ho nadlehčí, nakypří... Ale dělávám i jen z celozrnné, jen mám jiný recept.

    OdpovědětVymazat