pondělí 24. září 2012

Hummus

Název jídla zní opravdu lákavě, ale nenechte se odradit, chutná líp než zní jeho jméno, to vám můžu slíbit!
Jde o arabský pokrm z cizrny, je jednoduchý na přípravu, skládá se ze samých zdravých věcí a zasytí. Můžete ho jíst buď jako předkrm třeba se zeleninou nebo pita chlebem, nebo jako hlavní jídlo.
Budete potřebovat:
2 lžíce sezamových semínek (nebo pastu tahini, pokud máte)
1-2 lžíce olivového oleje
stroužek česneku pokrájený na jemno
sůl a pepř
250 g cizrny ( buď uvařené, nebo v plechovce )
trochu citronové šťávy
Všechny přísady hodíte do mixéru, a mixujete do hladké kaše - to je všechno! A pokud jste líní jako já a použijete cizrnu v plechovce, máte oběd za 3 minuty.
A co je na hummusu nejlepší? Nedá se na něm nic pokazit! Pořád bude vypadat stejně (nevzhledně), ať už ho připraví Polreich, nebo pětileté dítě :D

17 komentářů:

  1. Humus chci už delší dobu vyzkoušet:-) jen jsem se ho ještě nedokopala koupit:D.

    OdpovědětVymazat
  2. Ona se tam ještě myslím dává tahiny ne? :) Ale tak nahradila si to sezamovými semínky ;) :D (ne, nejsem perfekcionista neboj ;) Ale fakt ty jo! Dnes sme se shodly :D Ale já to mám sladší! :P :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. do originálního receptu se tahini dává:) ale tahini je pasta ze sezamu, tak se to dá snadno nahradit:)) ten tvůj sladký určitě zkusím!

      Vymazat
    2. No vždyť říkám sezam jak sezam :D Je zvláštní, ale možná bych ze začátku zkoušela to kakao :)

      Vymazat
    3. Mohla bych ho jíst pořád :) Děláme doma s tahini pastou i se sezamem. S tahini je možná o malinko jemnější, ale oba jsou výborné.

      Vymazat
  3. hummus mám hodně ráda, obzvlášť se sušenými rajčaty

    OdpovědětVymazat
  4. Já ho chci už hrozně dlouho zkusit, určitě je moc dobrý :))
    saras-island.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Taky mi tu už dobu čeká na vyzkoušení plechovka cizrny, že si ji mixnu třeba jako přílohu k něčemu, ale pořád jsem se k ní nedostala, ale musim už konečně, protože mě fakt zajímá, jak to chutná! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Žiji momentálně v Londýně a hummus jsem objevila až tady. Vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje. Miluji ho! :-) Tady se prodává už hotový, v každém obchodě, a se spousty různých příchutí, můžu se utlouct po pálivém a s olivami, mňamka! Jí se ať už s pečivem, nebo jak to dělám já, jen se syrovou mrkví či řapíkatým celerem jako svačinka. Doporučuji! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Lákavé, ale nevidím žádné "mňam" nebo "dobrota"...takže kromě toho, že je to velmi prospěšné, je to vynikající nebo "dá se to"?! :-D:-) Díky.

    OdpovědětVymazat
  8. hmm vypadá to teda divně, ale určitě to bude dobrý ! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Miluju humus. Včera Holanďan přinesl z nákupy 4 balení humusu po 250 gramech. Takže kilo. Máme co dělat, ale dřina sníst to nebude, je výborný:-)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak ten recept zní báječně. Musím si ho konečně udělat. Chystám se na to asi už měsíc :D.

    OdpovědětVymazat
  11. Když máme doma cizrnu(neuvařenou), tak kolik jí mám uvařit, aby jí bylo těch 250 g? Moc prosím, Kristina

    OdpovědětVymazat
  12. Naprostá dobrota!:-)

    OdpovědětVymazat