pondělí 1. října 2012

Přílohy nejsou jenom brambory a rýže .... BULGUR

Kde jsou ty časy, kdy jsem chodila do školní jídelny a jedinou možnou přílohou byl kopeček slepené tvrdé rýže,  rozvařená brambora, nebo v lepším případě hromada slizských kolínek. Teď už si naštěstí vařím obědy sama ( a nebo taky nevařím a dám si pečivo se šunkou :D ), a tak si můžu vybrat pode toho, na co mám zrovna chuť. V dnešní době jsou obchody plné různých zdravých potravin, které však nejsou ještě tolik známé - kuskus, cizrna, polenta, pohanka, quinoa, jáhly....a taky bulgur, který vám představím dnes :)

Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, obsahuje železo, hořčík, vitamín A a vlákninu, díky které také dobře zasytí. Chutí se vzdáleně podobá rýži, ale má takovou oříškovou chuť, a jeho příprava je jednoduchá - opláchne se pod tekoucí vodou a dá vařit na 2 minuty do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté se nechá 20 minut dojít. Hodí se jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek.
Na 100g má cca 340 kalorií, 12 gramů bílkovin a 75 gramů sacharidů. Půl kila stojí kolem 30 korun a seženete ho ve zdravých výživách, ale i v obchodech jako je Albert nebo Tesco.
Já jsem si bulgur připravila k obědu na způsob houbového rizota( jak vidíte nahoře na obrázku )
 100g bulguru jsem uvařila podle návodu, v pánvi jsem podusila houby ( klouzky, hříbky, bedly...co mamka donesla z lesa :D ), na kostičky nakrájela uzené tofu, přidala lžíci sójové omáčky z M&S a všechno smíchala dohromady :)
 
A příště vám blíž představím slečnu Polentu, krásné pondělí! :))

20 komentářů:

  1. Mám ráda dobroty jako je kus kus, rýže a tohle vypadá taky skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bulgur sem ještě neměla. Říkala sem si na co mi bude, když doma mám pohanku, jáhly, kuskus, polentu apod... :D Uvařené mi to připomíná kuskus :D

    OdpovědětVymazat
  3. Přiznám se, že jsem ho ještě nevyzkoušela takže moc děkuji za tip :).

    OdpovědětVymazat
  4. Bulgur zbožnuju. Navíc má úplně supr nutriční hodnoty, spoustu vlákniny a tak výborně zasytí.

    OdpovědětVymazat
  5. Neměla jsem to, ale chci to zkusit. Když já ale na to objevování nových potravin nejsem :/

    OdpovědětVymazat
  6. a já mám zrovna jako přílohu nejraději rýži :D anebo zeleninovou bramborovou kaši :) experimenty jako bulgurt se u nás nekonají. možná, že bohužel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rýži mám taky ráda:)
      u nás doma na tyhle experimenty taky nikdo není, to si vařím vždycky jen pro sebe:D

      Vymazat
  7. no nic proti ale já si dám raději bramborovu kaši z pažitkou a osmaženou cibulkou namaximum :D tohle mi vzhledem připomíná kuskus nebo jáhly,ze kterých se prostě nenajím a chutná to divně :D v tomhle ohledu jsem prostě jako chlap, těmhle zdravým věcem neholduji. než bulgur si dám raději burger.
    (ale ne aby sis o mě myslela že jsem nenažrané prase které jí jen nezdravé věci! :D no dobře, možná je to tak, ale nedosahuji váhy ani 50 kg, tak si to ve svých 19 letech snad mohu dovolit)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak bulgur vůbec neznám, ikdyž různou pšenici jsem jídávala:-). Jinak mám tyhle celozrnné věci moc ráda, stejně jako pohanku. Ta se u nás taky k jídlu moc nepodává...

    OdpovědětVymazat
  9. Jakou tomá vůbec chut? Já vím, že záleží na způsobu přípravy ale jako takový samotný? Já právě se bojím experimentovat s kus kusem, polentou...a bulguru je pro mě nový pojem... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. chuť je něco mezi rýží a kroupama...taková jakoby křupavá rýže:D

      Vymazat
  10. bulgur dělají u nás v jídelně! :)) Ne denně, ale občas se v jídelníčku objeví.

    OdpovědětVymazat
  11. To vypadá krásně, zrovna s houbama bych si ho fakt dala. Zrovna schromažďuju nápady na krabičkové obědy do školy, takže tohle by mohla být jedna z variant :-)

    OdpovědětVymazat
  12. moje maminka je zabývá zdravou výživou, takže tohle není pro mě žádná novinka, sama jsem nikdy neměla náladu si to udělat, ale zkusím :D jinak pohanku nemám ráda vůbec :-/

    OdpovědětVymazat
  13. Bulgur mám moc ráda :) A na článek o polentě se těším. Už ji plánuji koupit tak rok a furt nic :D Tak třeba se k tomu po přečtení tvého článku potom dokopu :D

    OdpovědětVymazat
  14. Vypadá to skvěle :) Bulgur jsem jedla jednou ve školní jídelně a naprosto mi ho zhnusili, ale asi bych mu měla dát ještě šanci :)

    OdpovědětVymazat
  15. přesně tenhle jsem vyzkoušela v neděli! :)) byla to mňamka, takže ho řadím mezi mé oblíbené přílohy :)

    OdpovědětVymazat
  16. bulgur jsem ještě nikdy neměla, díky za tip, musím to taky někdy zkusit. Trochu v těch netradičních přílohách tápu. Sice pravidelně dělám třeba kuskus nebo jáhly, ale musela bych se teď rychle podívat do googlu, co je vlastně z které obiloviny :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Kde to prodávájí za 30? Já to vidím všude za 50 :-( Taky bydlím v Brně, kupuju si ho v tescu.

    OdpovědětVymazat