pondělí 28. října 2013

Kam ve Vídni na kávu?

Hezký den!
Jak jsem slíbila, dnes se s vámi podělím o dva tipy, kam zajít ve Vídni na kávu, čaj nebo cokoliv teplého a tekutého. (ale o punči si povíme až v prosinci :D)
Ale nejprve se musím k něčemu přiznat - ačkoliv jsem velká kavárenská povalečka, jsem největší buran, co se kávy týče.
Kávu dělím velmi profesionálně, stejně tak jako víno, pouze do dvou skupin : chutná / nechutná.
A do skupiny "chutná" patří cokoliv, v čem je hodně, hodně, hodně mléka.
A skupina "nechutná" obsahuje jakoukoliv kávu bez mléka (espressa nejsou opravdu nic pro mě) a kávu z automatu.
Jsem prostě expert, znalec, gurmán a tak. (a vedle mě právě stojí hrníček s rozpustnou kávou z Lidlu za 3eura/200g )
A jako správný buran nehraji ani tak na kvalitu, ale na kvantitu. Čím víc, tím líp. Žádné mini-pidi espresso nebo maličké ťuťu ňuňu kapučínko, ale pořádný kotel!
Takže asi uhádnete, kam chodím na kávu nejradši. 
V Brně je to samozřejmě moje milované Fratelli - nejen kvůli tomu, že se mi moc líbí to prostředí, mají tam výborné jídlo i víno....ale hlavně dělají kávu ve velikosti, kterou uznávám jako pro mě přijatelnou.
No a jinak, obzvlášť teď ve Vídni, je to kromě McCafé a Tchiba samozřejmě i Starbucks.
Jasně, můžete namítat, že dát v přepočtu něco málo přes stovku je za kávu hodně. A to taky že je. 
Ale...
Radši zaplatím 4 eura za velikou kávu, u které můžu dlouho předlouho sedět, než 3 eura za něco maličkého (tím myslím standardní 250 ml latté :D) co do sebe jako správný buran hodím hned.
Oproti jiným kavárnám to tady není až tak velký rozdíl, vzhledem k těm rakouským cenám. A když se to přepočítá na množství, tak to až tak moc není.
A hlavně - nikdy neplatíte čistě jen za ten produkt, ale spíš za všechno okolo, za ten "zážitek". (achjo, a to mám z těch svých knížek o značkách, konzumu a marketingu :D)
Takže ano - stovka za kafe je opravdu hodně a doma z varné konvice by mě to stálo asi jednu setinu. ALE stovka za hezké odpoledne, kdy si popovídám s kamarádkou nebo jen tak sama odpočívám, v klidu si popíjím dobrou kávu, u toho koukám z okna příjemné kavárny a užívám sí to? To už ráda zaplatím.
Samozřejmě bych si drahý kafe nekoupila jen tak ve spěchu, abych to do sebe hodila a půlku vylila při dobíhání metra, ale když si k tomu hezky sednu, to už je jiná...
Je to stejné, jako když jdete s kamarády do hospody. Samozřejmě si můžete koupit lahváče, který vás vyjde asi na třetinu a hodit to do sebe doma na sedačce a k tomu klobásu s hořčicí a ruku do gatí, ale večer ve společnosti nebo v nějakém hezkém podniku je trošku o něčem jiném. A takhle to beru já.
A vlastně ani nevím, proč tuhle nesmyslnou úvahu píšu...
Jo aha, už vím! To byl jenom úvod, kterým jsem chtěla říct, že jsem buran co pije hrozně rychle (a to se týká bohužel i alkoholu, což má někdy nemilé následky), nepozná kvalitu a spokojí se se vším, čeho je hodně, kafe mu chutná i se sirupem, a tak si nejradši stejně vždycky koupím ten velikej kelímek s písmenkama MC nebo s tím všem dobře známým zeleným znakem.
Ale protože je Vídeň kavárenské město, byl by hřích nezabrousit i do nějaké menší, méně známé a ne tak komerční (i když ne že bych byla nějaká undergroundová a alternativní dívka :D) kavárny a poznávat tak město i z jiného pohledu, a tohle k tomu podle mě patří.
A tak jsem v rámci poznávání kavárenské Vídně zašla do Caffe Coture, jak doporučovala ve svém kávárensko-vídeňském článku Hanah.
Už na fotkách mě zaujal interiér s využitím dřevěných palet, řešený hodně minimalisticky, to se mi moc líbí. Ale co je na téhle kavárně nejzajímavější je to, že za kávu zaplatíte, kolik uznáte sami za vhodné.
 Máte v kapse posledních pár drobných? Nevadí. A nebo jste bohatý ředitel banky? No to byste asi měl dát víc než chudý student!
Já jsem si objednala latté, za které jsem zaplatila 3 Eura, protože jsem si vůbec nebyla jistá, a tohle je ve Vídni taková běžná cena. (a hlavně to psala Hanah :D)
Obsluha byla moc příjemná (pod stolem roztomilé štěňátko :D) a ten koncept se mi moc líbí, takže určitě doporučuji.
Caffe Coture najdete na ulici  Garnisongasse 18, což je jen kousíček za Votiv Kirche. Od stanice metra U2 Schottentor jste tam za 5, maximálně 10 minut.

A druhá kavárna, kterou jsem navštívila je naopak v úplně jiném stylu, než Caffe Coture, ale taktéž velmi příjemná.
Jde o krásnou kavárnu Edison, která je stejně jako Caffe Coture, v blízkosti metra U2 Schottentor, protože právě tam chodím do školy. Najdete ji na Alser Strasse 9, od metra tam jste opět do pěti až deseti minut.
Je mnohem větší, než první zmíněná kavárna, s velikými okny, a rozdělená do dvou částí.
Spodní část je v takovém luxusnějším duchu, se vzorovanými zlatými sedačkami v jedné části, a se stoly a židlemi s různými motivy v části druhé. (hrozně se mi líbí jak ty židle ladí s kresbami na zdi :D)
A horní část je laděna spíš do takového více domácího stylu - dřevěné židle, lavice, a na zdech tapety.

Opravdu moc příjemné místo, kde bych mohla (a asi jednou i budu :D) sedět hodiny!

Z toho interiéru jsem byla nadšená!
Připomíná mi to nějaký přímořský domek někde na severu.
Tedy ne že bych někdy byla v nějakém přímořském domku v severních zemích.....ale kdybych byla, určitě by to tam vypadalo takhle!

A ty obrázky na zdech, židlích i oknech taky neměly chybu.

A obsah vitríny vypadal obzvlášť lákavě, takže už je jasné, kde si dám cheesecake k snídani :)
Tentokrát jsem ale neochutnala kávu, nýbrž Chai latté, na které mám tak trošku úchylku - jak ho někde zahlédnu, musí být moje! 
Bylo dobré, dost sladké, což je ale u tohoto nápoje normální, kořeněné tak akorát.....ale....na mě toho bylo málo, holt to byla normální sklenička, ne kotel pro otesánky jako jsem já :D
A jestli vám můžu tuhle kavárnu doporučit? Stejně tak jako Caffe Coture - ja, natütlich!

40 komentářů:

  1. Ježiš to je boží článek. Moc jsem se u něj pobavila...možná proto, že sama jsem stejný odborník jako ty :D Já zas když si dám ve Starbucks kafe, tak to mám většinou místo oběda. A dát stovku za oběd už je normál:D Většinou mě to zaplácne na celej den a tak holt místo polívky/hlavního/pití mám jedno monstrózní kafe a jsem spokojená...a to je hlavní:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v tomhle s váma holky tahám za jeden provaz, jak by řekl přítel, hotový l'gurman :D Ať žije mléko s kafem, čím víc, tím líp! A ačkoli na tom není nic k chlubení, občas se mi taky stane, že to mám místo oběda o:)

      Vymazat
    2. To je pravda, takovej pořádnej kotel často zasytí, pro mě alespoň jako svačina :DD

      Vymazat
  2. Super, zrovna dneska jsem se na blogu ptala čtenářů, jestli nemají nějakej tip ohledně Vídně. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Tvoje články jsou vždycky tak skvělý a vtipný! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Ach, děkuji! Udělala jsi mi nesmírnou chuť na kávu :D))) Ten stolek z palet je neskutečně výborný. Fotky jsou krásné a tvůj článek mě zase bavil číst :P ))) Měj se hezky.:)

    Blog ϐook of ϐeauty

    OdpovědětVymazat
  5. no já u tohohle článku piju rozpustné Nescafe s mlékem v normálním hrnku (jelikož můj mega hrnek se myje v myčce) ...miluju kafe ..musím ochutnat to Chai latté jak o něm pořád píšeš :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Haha, tři eura pobavila ;D Stýská se mi po tom prostoru:(

    OdpovědětVymazat
  7. Ve své milované Vídni nemám to srdce navštěvovat řetězce, které jsou i v ČR, vyhledávám spíš osobitou atmosféru (ale moje nahodilé návštěvy jsou něco jiného než pobyt na x měsíců, kdy se člověk prostě na některá místa vrací, to je jasné :-)) místních kaváren. Jsem zatížená na monarchii, takže podobně "postiženým" bych doporučila z těch ne tak úplně profláknutých třeba Cafe Schwarzenberg anebo Cafe Raimund.

    OdpovědětVymazat
  8. tak Edisona si budu pamatovat (vypadá to ne na výlet do Vídně, ale půlroční poznávací pobyt :D)

    OdpovědětVymazat
  9. Miluji kavárny, jsem přesně takový ten typ člověka..co si klidně sedne sám a užívá si to:)

    OdpovědětVymazat
  10. Achjo, proč mi to děláš :-D
    A sice pijes kávu rychle, ale na me nemáš, hohoho 3:D (to se teda mám čím chlubit :-D )

    OdpovědětVymazat
  11. Markét, prosím o typ - chia latté, rozhodla jsme se jít do životního experimentu a koupit si ho:-)), klupuješ si ho jenom v kavárně nebo bys mi mohla doporučit třeba nějakou směs domů?Moc díky. Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzko, nejradši ho mám v Brně ve Fratelli, ale mám i instantní směs na doma,skořicové, a to je taky moc dobré - http://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=drink+me+chai :)

      Vymazat
    2. Moc diky! Zkusim tu domaci smes, Brnem se vzdycky jenom mihnu a jako Prazacku me tam nevidi radi, znas to, chci jet tramvaji a oni šalinou a tak:-))

      Vymazat
  12. Já kávu nikdy nepila a poslední měsíc ji piju skoro v litrech! Má nejoblíbenější je (všemi blogerky omílaná) káva s příchutí...čokoláááááády! Bojím se zkusit karamel, vanilku a oříšek, abych nepropadla úplné závislosti :(:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vanilka je nič moč, karamel super:-))zdraví závislačka Zuzka co se odhodlává zkusit chia latte:-)

      Vymazat
    2. A mně nechutná ani jedno...už:D
      Chutnalo mi to asi dvakrát nebo třikrát, ale se čtvrtým šálkem mi začalo vadit, jak je to navoněné....a dorazila mě brigáda, kdy jsem na to celý víkend musela dělat ochutnávky jako hosteska, tak už to nechci ani vidět :D

      Vymazat
  13. Ve Vidni chodit do Starbucksu je skoro skoda (vadi mi ta preslazenost, je to spis takova kava pro nekafare:) Ja zacala teda pit kafe az ve Vidni a myslim, ze opravdu dobry kafe nepotrebuje ani mliko, ani cukr.
    Urcite navstiv jeste: Kleines Cafe na Franziskaner Platz - hlavne v lete je posezeni na namesticku skvele. Pobliz Uni je jeste moc fajn: Welcafe na Schwarzspanierstraße http://www.weltcafe.at/home.html, o vikendu skvely Brunch. Klasika je Schwarzenberg Cafe na stejnojmenem namesti (tam vodim vzdy navstevy z CZ:). Muj favorit je ale Cafe Sperl: http://www.cafesperl.at/html/CSkap1.html v 6. Bezirku. A pokud chces trosku jiny styl, tak uricte: Pure Bakery living (ty jejich dorty!!) http://www.purelivingbakery.com/, pobliz Schönbrunnu, ve 13. Bezirku. A tajny tip, tam turisty nenajdes, je Cafe Phil na Gumpendorfer Straße, kousek od Ringu: http://phil.info/bar/, tam se daji koupit i knihy, vintage nabytek..
    Jinak skvely clanek, jako vzdy, jdu si dat kafe:) zdravi Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lenko, děkuji moc za tipy, některé z nich určitě využiji :)

      Vymazat
  14. ach kávová muka :D to na první fotce ♥

    OdpovědětVymazat
  15. Z těch všech článků bych si vážně přála jet do Vídně :) Krásné fotky,hlavně ta první :)
    Whoisperfect

    OdpovědětVymazat
  16. Máme doma teď super novou moderní kuchyň a nejdražší na ní byl právě špičkový kávovar, který mamka zuby nehty chtěla. Když někdo přijde na návštěvu, já to kafe ani neumim udělat! :D Hrozně vám všem závidim, že vám chutná. I kdybych si to osladila třeba deseti sirupama a nalila tak hrnec mléka, tak to do sebe nekopnu :D Takže pak vypadám jako pako, když s někým sedím v kavárně a popíjim vodu, jelikož horké jablko typu - hoď tam prášek a zalij vodou - mi nechutná :D Když je možnost, dám si v kavárně čokoládku, ale musí být pěkně domácí, žádný prášek!
    Moc krásné fotky, jako vždy, a hned bych si něco dala :) I když to nepiju :D Každopádně ty dortíčky jsou luxusní a už jen kvůli nim bych hned jela do Vídně :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu kuchyň ti závidím, tam se musí krásně vařit! :)
      Na drahým kávovaru jsem jednou jako hosteska na brigádě připravovala kafe, stál asi 60 ticíc, ale já jsem stejně byla spokojenější když jsem si pak doma dala to svoje rozpustný, tohle prostě neumím ocenit :D

      Vymazat
  17. Kávu nepijem, ale rada sa na ňu pozerám. Caffe Coture má nádherný interiér, hneď by som tam išla. A páči sa mi nápad s platením, len by som bola trochu v rozpakoch. Druhá kaviareň má tiež pekný interiér a rada by som sa tam usadila, uvidíme keď budem niekedy vo Viedni.

    Pamätám si, že som bola raz na takej akcii v McCafé a robila som capuccino a latté a všetko možné a strašne ma to bavilo. A hlavne to tam nádherne voňalo po káve. Do dnes si pamätám ako sa robí Latté macchiato.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělat latté a další druhy kávy by mě taky moc bavilo :))

      Vymazat
  18. Já miluju vůni kávy. Jsem takový expert jako ty, a já můzu jakokoli kávu :) Teda preferuji s mlíkem a cukrem ale nebráním se třeba espressu a tak :))

    Dreamer Clara^^
    http://dreamersuniverse.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  19. Ahoj, chodíš cvičit v Brně do Body revolution? Kolik stojí jedna lekce? nemůžu to na netu najít

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, no teď už nějakou dobu nechodím :D
      A myslím že jedna lekce stojí kolem 140 korun, ale to jsem si nikdy nekupovala, vždycky jsem chodila na permanentky, napřed vstupové a v létě jsem měla 3měsíční neomezenou, ale taková akce tam teď není..

      Vymazat
  20. Ahojky Makiii, divim se zes nezminila brnenske KOFI KOFI:)) tak se chci zeptat, jesti ti tam nechutna/nevyhovuje?:)) ja tam chodim moc rada, kafe vyborny a spousta sirupu!!!:D a navic krasnej barista!!!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Kofi Kofi je skvělý ! :)
      Sice si tam nic nedávám moc často, protože většinou chodím na kafe s kamarádkami nebo přítelem a to si někam sedneme, ale nejradši bych si v tom roztomilým stánku kupovala kávu pokaždé když jdu okolo, což znamená denně, (teda ne teď, ale když jsem bývala a zase budu bývat v Brně) ale to by peněženka těžce nesla :D
      Moc se mi líbí jak tam mají každý den jinou,k originální příchuť, plus několik těch stálých. A výborné bylo i jejich Chai latté.
      Jo a o tom baristovi jsem slyšela básnit už několik slečen, asi na tom něco bude :D

      Vymazat
  21. S tím obsahem s Tebou naprosto souhlasím, nesnáším ty malé pohárky.. káfé mám strašně ráda a tomu musí odpovídat i jeho velikost !:)

    Jinak také mám ráda ty 'mléčné',
    ale při posledním darování krve jsem vypila turka bez cukru a mléka a nebylo to nejhorší..takže se snažím mlékování a cukrování reduukovat..
    ..přece jen každý den nemusí být tak sladký :))

    OdpovědětVymazat
  22. Taky miluju kavárny a kávu, za svobodna a bezdětna jsem podnikala kavárenská tour a musela vyzkoušet každou kavárnu. Doma jsem kávu nepila, prakticky ani v práci a užívala si ty chvilky. Teď na MD není na kavárny čas ani finance, ale doma je káva nezbytná výbava, mám ráda menší množství (velikost espressa mi naprosto stačí), ale zato silnou. Jestli něco fakt nemám ráda, tak když mi někdo např. na návštěvě přinese kávu ve velkém hrnku na čaj a ještě přileje nízkotučné mléko z krabice...Markyta

    OdpovědětVymazat
  23. Jé, to není nic pro mě. :D Kávu nepiju.
    Ale líbí se mi to prostředí kavárny Edison. :)

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, já miluju vánoční Vídeň, vždycky jezdím na vánoční, psala jsem o tom na svém blogu.
    https://alviraera.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat