neděle 28. září 2014

Naposledy z Barcelony

Já vím, já vím. Je tu podzim, všichni už chodíme do školy nebo práce, čas dovolených je dávno pryč, a tak bych mohla psát články na úplně jiná, podzimnější témata. 
Ale ne. 
Místo toho tu budu opět otravovat s fotkami z Barcelony, kde jsem byla před více jak měsícem a půl. (někam jedu na týden a pak s tím otravuju tak dlouho, hrůza, co?!:D)
Ale prostě mi to nedá, Barcelona je tak krásná, že si to zaslouží. A hlavně jsem se v minulých článcích ještě ani nezmínila úplně o všech místech, kde jsme byly.
A to je potřeba napravit!
A začneme hned bulvárem La Rambla. Jedním z nejznámějších Barcelonských míst.
A není náhodou, že jsem se o něčem tak známém nezmínila mnohem dříve - důvod je prostý. Prostě se mi tam nelíbilo.
V každém průvodci, článku, i prosté zmínce o Barceloně najdete chválu na La Ramblu. Jak to tam žije, jaká je to tepna města a mnohdy ještě horší výrazy. Přijde mi, že často v těch průvodcích používají tak univerzální kecy slovní spojení, že by to šlo použít úplně na cokoliv. Taková neutrální vata.
Demokratický a dekadentní bulvár? To jako vážně? A jak se to pozná?
Tak, že je tam milion stánků s odpornými kýčovitými suvenýry pro turisty, hromada předražených stánků s ošklivými tričky a soškami a desítky šašků v jakože-sochy převlecích?

Takže ne.
La Rambla se mi nelíbila vůbec.
Davy a davy lidí, desítky nevkusných stánků se suvenýry, nic místního. A po obou stranách rušná silnice.
Představovala jsem si to podle popisků spíš jako takovou Champs-Elysées ve španělském stylu, ale to byl omyl. Ani moc pořádných obchodů tam nebylo, většina byla až v ulicích kolmo na La Ramblu, a tak jsme se tomu většinou spíš vyhýbaly, než abychom tento demokratický a dekadentní bulvár vyhledávaly.
A asi jsme opravdu špatné turistky, ale nelíbila se nám ani vyhlášená barcelonská tržnice, přímo na zmíněném bulváru.
 Čekala jsem, že to bude něco jako vídeňský Naschmarkt, čili že tam bude milion dobrot, které mě budou lákat tak, že mi potečou sliny na letní šaty...Ale ne.
Nějaké dobroty i sladkosti by se tam samozřejmě našly, ale problém byl v tom, že tam všude bylo strašně moc syrového masa a ryb.
Jen tak, v tom vedru, takže je jasné, jak to v odpoledních hodinách asi vonělo.
A hlavně to tam vůbec nebylo rozdělené, že by bylo maso na jedné straně, a čokolády a ovoce na druhé. Tam to bylo všechno promíchané - sladkosti, vedle dva stánky s masem, do toho ryby a těsně vedle rybích hlav čerstvé ovoce. A pak zase nějaké smoothie, a kelímky se div nedotýkaly prasečích vnitřností.
Nejsem vegetarián a nějaká ta mrtvá ryba mě nepohorší, ale tady přešla chuť na sladké dokonce i takového milovníka čokolády, jako jsem já!

 A tak jsme si koupily alespoň smoothie, které jsme si ale radši vypily venku, kde na nás nekoukali mrtví rejnoci a rozkládající se hovězí kýty. Mňam!

 Hned ze začátku jsem si zanadávala, ale nebojte - jinak jsem z Barcelony stále nadšená.
A teď už budu zase jen pět chvalozpěvy a jásat, jako vždy. Uuuuuu!
Protože takový park Ciutadella, který jsme měly jen pár metrů od hotelu, to byla prostě nádhera!
Plno zeleně, různé druhy rostlin, palmy, sochy, pomníky...a také menší jezírko, kde byla možnost si i půjčit loďku.

A kousek vedle Vítězný oblouk a krásná promenáda...A vypravily jsme se i k Bunkeru, na který jsem dostala tip od moc milé čtenářky. Je odtamtud nádherný výhled na celé město i moře......ale to jsme my bohužel neviděly.
Měla jsem totiž geniální nápad a cestu nahoru naplánovala na pravé poledne. Což skoro ve 40 stupních asi nebylo nejlepší řešení, Terce z toho horka v půlce udělalo špatně, že jsme radši šly zpátky dolů.
(přeci jen, je to moje mladší sestra, tak jsem ji tam nemohla nechat umřít!:D)
Ale i po cestě nahoru to byly krásné výhledy...No, o důvod víc, proč se do Barcelony vrátit!
A kromě vlastních nohou jsme taky hodně využívaly metro. 
Tahle fotka je ze stanice na náměstí Espanya, kde byl asi nejvyšší strop, co jsem kdy v metru viděla. A taky vedro a nedýchatelno skoro na omdlení. 
A co jsem ještě v minulých článcích nezmiňovala?
Barcelonský přístav!
Obrovská budova Světového obchodního centra, maják, obrovské lodě, mořské akvárium se žraloky, komplex s kinem i restauracemi, neskutečně drahé luxusní jachty.....zkrátka místo turisty dost oblíbené.
A ideální místo na večerní procházku...
A taky ideální místo na kýbl Sangrie, která je tu povinností...
Ale nejvíc z centra města se nám stejně líbilo v Gotické čtvrti a jejím okolí...
I když dovnitř do katedrál a kostelů jsme se moc nepodívaly...
A moc se mi líbily úzké i širší ulice, hlavně ale s typickými balkony a okny s žaluziemi...
A kdyby tenhle kufr nestál skoro 200 eur, jel by se mnou na letiště!
A taky si nadávám, že jsem v ALE-HOP nechala tyhle roztomilé deníčky!

A to už je z Barcelony úplně všechno!
Mějte se krásně!
A můžete mi třeba napsat, jestli jste v Barceloně byli, jak se vám líbilo, a nebo třeba to, co je vaším cestovatelským snem. (já pošilhávám na západ, směrem k New Yorku, ale to mi asi v nejbližší době nevyjde...)

29 komentářů:

  1. Já mám zase cestovatelské články moc ráda :) Jen by mě zajímalo (a nevím, jestli mi to prozradíš :D), jestli fotky nějak upravuješ nebo to není potřeba s tím foťákem co máš, protože všechny fotky od tebe mají úžasnou barvu.. Chystám se totiž koupit zrcadlovku, ale pořád ještě trochu váhám.. :D A já za dva týdny jedu pracovat do Londýna, tak ho asi budu znát křížem krážem a už se na to těším, až vše budu objevovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      A fotky většinou upravuju, ale spíš jen třeba o odstín nebo dva ztmavím a zvýrazním barvy, a někdy přidám modrý/červený nádech - ale žádná velká kouzla neumím, mám jen Photo Philtre :) Ale jinak ten foťák fotí dobře tak jako tak, mám už 5 let Nikon D3000 a nemůžu si ho vynachválit :)

      Vymazat
  2. Ahoj Markétko, mně taky cestovatelské články moc baví!:) Je to pro mě velká inspirace a kdybych tam jela, určitě bych si Tvé tipy znovu pročetla:) Já byla minulý rok v Malaze, těsně po Silvestru a bylo to úžasný, bylo 20-25° a ostatní mrzli v Česku, my se vyhřívali na sluníčku:) Navíc nikde davy:) Moc se nám tam líbilo, krásné město, krásný přístav :) Měli jsme půjčené auto, takže jsme stihli i výlet na Gibraltar :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky fotíš :) Barcelonu jsem také navštívila, bohužel jen v rámci jednoho dne. Ale je to krásné město, celkově mám Španělsko hrozně ráda :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pracovala jsem dva měsíce asi sto kilometrů odsud a v Barceloně jsem strávila dvě noci těstě po návratu, z toho trhu a těch ovocných šťáv jsem byla naprosto nadšená, vyjdou tam levněji jak u nás a navíc jsem u nás ještě neviděla příchuť kokos(+jiné ovoce), toho jsem se tam mohla upít! :) a viděla jsi tam taky ty úžasný oříšky v medu a tak? :) jedna z věcí, kterým neodolám :) ale když jsem po takovém poloprázdném pytlíčku platila, tak jsem dost trpěla :D naštěstí to stálo za to :D :) z Barcelony jsem byla taky opravdu nadšená a po návratu jsem vynadala kamarádovi, který mi tvrdil, jak strašně je nebezpečná, a doporučila jsem mu, ať jí taky navštíví :)

    OdpovědětVymazat
  5. V Barceloně jsem byla loni o prázdninách a moc se mi tam líbilo. Byla jsem na takové cestě po Španělsku, viděla jsem snad všechno, co se tam dá vidět, ale víc než v Barceloně se mi líbilo v Madridu. A co se týká mých cestovatelských snů - několik jsem si jich splnila o prázdninách. Byla jsem v Rusku, Estonsku, v Litvě, na Sicílii a to nejlepčí na konec v New Yorku. Bylo to tam naprosto užasný a určitě se tam musím ještě někdy podívat. Taky bych chtěla znovu do Londýna a taky na něco jako road trip po USA. :)

    OdpovědětVymazat
  6. teda tvoje fotky josu úžasné, tak dobře se na ně dívá! :D jinak do Barcelony bych se strašně ráda někdy koukla, a obecně, Španělsko je úžasná země, ale teda nevím, jestli se tam v brzké budoucnosti vůbec dostanu :/

    OdpovědětVymazat
  7. My se s Martinem chystáme do Amériky asi příští léto, tak se můžete přidat !!! ^^ ale Barcelonu jsme chtěli stihnout taky, bydlel tam jeden Martinův kamarád, ale už jsme ho prošvihli :D tak někdy příště ^^ jinak bezva článek, zase jsem se po ránu pobavila :)

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherné fotky, takové články jsou pro mě inspirací:) Nejvíce se mi z fotek Barcelony líbí ty staré domy a úzké uličky a pak taky přístav, nádhera. Mám stará města ráda a proto si dovolenou u moře vybíráme s rodinou tak, aby tam nějaké staré městečko bylo, má to úžasnou atmosféru:)
    Já bych pro začátek moc ráda viděla Paříž, Londýn a Amsterdam:)

    OdpovědětVymazat
  9. Mě se tvoje cestovatelské články líbí, moc hezky fotíš :) A new york je taky můj sen, takže pokud tam pojedeš dřív než já, tak se mi pak hodí takovýhle článek :D
    Měla bych na tebe ale otázku mimo článek, příští týden jedu poprvé do Brna, myslíš že bys mi mohla poradit nějakou dobrou restauraci v centru Brna? Hledala jsem, jestli na blogu nemáš nějaký článek na téma Brno, ale akorát jsem našla kavárnu Ocásky, kde mám v plánu zajít:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě můžu doporučit bistro Fresh Freaks u Lužánek a nebo kavárnu Atlas, kde mají nejlepší hummus nebo uzeného lososa s výborným domácím chlebem :))

      Vymazat
  10. V Barceloně si budu nahřívat kosti už za týden a nemůžu se dočkat. Jedu poprvé, takže jsem ráda za každý tip - tvoje články jsou super :).

    OdpovědětVymazat
  11. Buldočkový kufr se dá sehnat i v ČR, značka saxoline a stojí myslím míň, aspoň ta prostřední velikost :) ale to tvoje peněženka asi nechtěla slyšet :D
    Katka

    OdpovědětVymazat
  12. Krásné fotky z Barcelony :). Moc se mi líbí, jak tam máš na fotce ty žlutý šaty
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  13. Ach jo, jak mě to cestování zase chybí, někam jedu a za měsíc bych jela znova! v Barceloně jsem taky byla a na ulici La Rambla jsme byli časně ráno, takže tam moc lidí nebylo a atmosféra to byla najednou trochu jiná a to smoothie na tržnici, to mi teda moc chutnalo :)

    http://fashionbeautyloverxy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. It's really a cool and useful piece of information. I'm
    happy that you simply shared this useful info with us.
    Please keep us informed like this. Thank you for sharing.


    Here is my website :: Happy BidDay Review

    OdpovědětVymazat
  15. Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us
    so I came to take a look. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking
    and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and superb design and style.


    Also visit my webpage :: Garcinia Wonder Reviews

    OdpovědětVymazat
  16. U každého článku máš dokonalé fotky. Píši to pořád a stejně mě vždycky překvapíš svou originalitou :)
    Moc ráda čtu tvé články a tento je opět parádní!! :))

    OdpovědětVymazat
  17. Krásné fotečky :) a vůbec s tím neotravuješ! Alespoň jsi mi tím přinesla vzpomínky na léto! I když já teda vzpomínky na takové to teplé léto nemám, ale spíše na zimu a brigádu :D.

    OdpovědětVymazat
  18. Krásné fotky, taky jsem tato místa navštívila

    OdpovědětVymazat
  19. You could definitely see your skills within the article you write.
    The world hopes for even more passionate writers
    such as you who aren't afraid to say how they believe.
    All the time go after your heart.

    My blog: definite time; http://openrcproject.com/tiki-index.php?page=UserPagelonasligokqycojkq,

    OdpovědětVymazat
  20. Hi, I want to subscribe for this blog to take hottest updates, so where can i do it please assist.


    Also visit my webpage Acai Plus

    OdpovědětVymazat
  21. Tvoje cestovatelský články naprosto miluju :-). V Barceloně jsem byla před pár lety, ale jenom v rámci poznávacího zájezdu, takže jsme jí, mám pocit, jen tak prolítli a určitě by stála za další návštěvu. S tím New Yorkem jsi na tom podobně. Taky ho teď mám nějak v hládáčku (+ dalších pár míst v Americe).

    OdpovědětVymazat
  22. Jo, La Rambla mě taky moc neuchvátila. Ale i tak se na ty fotky krásně kouká :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Barcelona je jedno z nejkrásnějších měst, mám to tam moc ráda! :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Krásný článek. Hned bych jela někam za sluncem! A nádherný žlutý šaty! Můžu se zeptat odkud jsou? Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moc děkuju!
      A jsou z HM za krásné 3 stovky, ale kupovala jsem je už v létě:)

      Vymazat
  25. Super článek i fotky! A ten trh mi uplně připomněl jeden, co byl v Srbsku na náměstí - plno různých sladkostí tam prodávaly (oříšky v cukru a medu, gumové medvídky, lízátka, atd.) a kolem toho milion vos, z nich polovina už se od těch kokin ani nemohla odlepit! A lidi chodili kolem a nějak jim to ani nevadilo :D

    OdpovědětVymazat