středa 30. října 2013

Studentský speciál : Obědy za pár centů

Kafíčka ve městě jsou fajn, obědy snad ještě lepší, sushi bych nejradši jedla od rána do večera a o večerních vínkách nebo skleničkách burčáku ani nemluvím. 
No a co teprve takové snídaňové cheesecaky nebo croissanty s pořádným kýblem kávy v kavárnách!
Všechno bych si to nejradši dávala denně, ale vzhledem k tomu, že jsem tady neulovila žádného bohatého Rakušáka, moje stipendium nedosahuje výše tisíce Eur (tak jako to mají třeba studenti z Ománu, hrůza!) a ani nemám kreditku s neomezeným obnosem, nezbývá mi nic jiného, než s penězi trošku hospodařit. 
Na jídle se sice šetřit nemá - ale to spíše ve smyslu, kde by přišla na úkor kvalita, která by ustoupila levným instantním polévkám, mraženým pizzám, párkům co maso ani neviděli, namáčeným v kečupu co zase ani neviděl rajčata. 
Ale levné potraviny zdaleka nemusí být jen nějaké šmakulády - ušetřit na jídle, které bude i přesto chutné, zdravé a rychle připravené? To se myslím může hodit každému.
A i pokud jsou třeba vaše finance neomezené, můžete z toho mít alespoň dobrý pocit :D
Ale nejprve vás musím varovat - článek je plný nudného počítání a řečí o tom, co je kde levné a jak kde ušetřit, čímž možná budu připomínat nějakou důchodkyni s letákem v ruce!
Mám štěstí, že mám ráda opravdu jednoduchá a rychlá jídla, takže to co jsem si dělala často doma si s radostí můžu připravit i tady na kolejích, v trošku omezených podmínkách.
Jedním z mých nejoblíbenějších obědů jsou celozrnné palačinky, které si často (=minimálně jednou, dvakrát do týdne :D) nosím i s sebou do školy a myslím, že se mi jen tak nepřejí.
Na 3 palačinky použiji 3-4 polévkové lžíce vloček a celozrnné mouky. Někdy to dělám půl napůl, někdy třeba 3 lžíce vloček a jedna lžíce mouky, někdy jen vločky. K tomu jedno vejce a mléko - tak, aby to vytvořilo správnou palačinko-těstovou konzistenci.
No a když si to spočítáme aaaaaa už je to tady!, zjistíme že jde opravdu o velice levné jídlo, ze kterého skáče peněženka nadšením.
Půl kila vloček jsem koupila za 60 centů, takže na jednu porci palačinek započítám těch centů tak 5.
Celozrnnou mouku jsem koupila za Euro, a opět jí použiji jen maličko, tak započítám 10 centů, aby se neřeklo.
Jako náplň dávám půlku nízkotučného tvarohu, vanička stojí 60 centů, takže to bude 30.
Do toho pokrájím jeden banán, čili dalších 30 centů.
A osladím medem, který jsem si dovezla z domů a vůbec nemám přehled, kolik taková věc stojí. Ale když to budu brát tak, jako bych ho koupila, přičtu 10 centů.
K tomu ještě mléko, toho dávám přibližně deci, což znamená 10 centů a jedno vejce - 10 kusů stojí 2 eura, takže přičtu 20 centů.
A když to všechno sečtu (snad jsem nepočítala špatně, to by bylo trapný :D), vyjde mi 1,15 Euro, což je myslím za oběd, na kterém si pochutnám a zároveň mě zasytí, naprosto ideální. 
Takže pro vás v ČR by to vyšlo ještě mnohem levněji, protože i ceny v supermarketech tu jsou o něco vyšší.
A ne, opravdu nemám na den rozpočet jen jedno Euro (ani dvě, ani tři.....) a nerozepisuju si takhle každé sousto, co si strčím do pusy :D
Ale chtěla jsem názorně ukázat, že ani zdravé, rychlé a jednoduché jídlo nemusí být zdaleka drahé.....a pak mi alespoň zbývá na ty kávičky a vínečka a koláčky a dortíčky!
A tady je další verze mého oblíbeného oběda - opět palačinky, tentokrát ve slané variantě.
A když se na to podíváme z pohledu strýčka Skrblíka, za samotné palačinky (mouka, vločky, mléko, vejce) opět započítáme 40 centů. K tomu trochu cizrny z plechovky, což se rovná asi 20 centům, jedna paprika za 50 centů a náplň do palačinek je půl lidlácké mozarelly light, čili 30 centů a pár plátků šunky, což je cca 30 centů.
A opět další zdravý oběd pod dvě eura, z čehož je nejdražší ta paprika :D
A tady už růžová krabička vesele čeká na odchod do školy, ve společnosti musli svačinky, elegantně umístěné do krabičky od Philadelphie :D
Za to taky ušetřím hodně peněz - 4 malé jogurty kupuju v Lidlu celkem za 60 centů, a musli si nosím s sebou v krabičce, místo toho abych si kupovala nesmyslně drahé Activie se směšnou troškou musli ve víčku.
A můj velký favorit - půl plechovky (teď jsem objevila velkou půlkilovou za Euro) cizrny, kterou si opeču na trošce oleje a dochutím kořením, a poté na ní nechám rozpustit sýr - jak jinak než nějaký z Lidlu - buď oblíbená Mozarella light, nebo sýr typu "brie".
Je to dost sytý oběd, který klidně zasytí až do večera a já bych se toho užrala.
Teda....teoreticky by zasytil, ale já do sebe cpu svačinu skoro vždy, ani ne tak z hladu, ale protože mám pořád na něco chuť :D
A tady to stejné, akorát napůl s červenou čočkou (při jejímž vaření jsem zašpinila celou kuchyň :D), protože luštěniny jsem si teď hodně oblíbila.
A opět velice originálně.....cizrna!
Tentokrát pro změnu s celozrnným kuskusem, což z toho dělá další levný krabičkový oběd. 
A k tomu můžu dodat už jen : omnomnomnom.
A vrchol mého "low budget" stravování - oběd za 60 centů! :D
V Bille jsem koupila tortellini s ricottou a špenátem od luxusní značky Clever za 60 centů, takže porce vyjde na 30. No a k tomu třiceti-centová cuketa.
Jasně, nebyl to vrchol gastronomie a už jsem měla lepší těstoviny, nejsem si jistá, jestli to ricottu vůbec vidělo....ale tak jako tak mi to celkem chutnalo, som gurmán!
A další ze zelených obědů - celozrnné těstoviny z DM, k tomu opět Mozarella light, opečená cuketa a lžíce pesta, které jsem koupila to neuhádnete kde v Lidlu.

A další, zejména večerní, klasika.
Cuketa, tentokrát v podobě "nudlí", spolu se sýrem, šunkou, a tradičně i paprikou. Rychlá a lehká večeře, obzvlášť příznivá pro peněženku.
A nebo si připravím cizrnu spolu s kuskusem (tady i se sušenými rajčaty) a k tomu si jako zpestření na Naschmarktu dokoupím falafel, který naprosto miluju.
Za krásné 4 kousky dám euro, a moje chuťové buňky jsou v ráji! :D

Jak jste si asi všimli, většinu potravin nakupuji v Lidlu (ale pro šokolate a sladkosti je naopak lepší Spar Gurmet nebo Billa!), protože tím ušetřím opravdu hodně. Kdybych si stejné potraviny kupovala jinde, stálo by mě to klidně dvakrát tolik, což vím díky tomu, že si všechny výdaje zapisuju a v prvním měsíci jsem do Lidlu ještě nechodila.
Protože je celkem rozdíl, jestli za jednu BIO cuketu dáte v Bille 80 centů a nebo za stejnou cenu budete mít v Lidlu celé kilo, a to platí téměř o jakékoliv zelenině.
No a když na to tak koukám, tak tenhle rádoby speciál teda moc speciální není.
Pořád dokola jím stále ta samá jídla, pro někoho by to asi byla nuda, ale....proč bych měla jíst každý den něco jiného, když můžu jíst pořád to, co mi chutná nejvíc! :D a teď si jdu připravit cizrnu na zítra.

51 komentářů:

  1. Kočičko ty člověku dáváš inspirací... už jen tu cizrnu♥♥

    OdpovědětVymazat
  2. Tak, a teď to na sebe prásknu a ne, že se mi budeš smát. Já cizrnu ještě nikdy nejedla :D Budu to muset napravit, low cost se teď bude hodit, kor před Vánocema :D

    OdpovědětVymazat
  3. super tipy zároveň i na to, co do krabičky, i když to tady už stokrát bylo, pořád mě to baví! :D dokonce jsem si už i pořídila cizrnu, teď už ji jen uvařit (no jejej :D) a dnes k večeři cuketa se šunkou a sýrem, je rozhodnuto, děkuji pěkně! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá inspirace, zase! Ten článek o svačinkách do školy mám v oblíbených a vracím se k němu každou neděli, kdy si podle něho něco připravuji/vařím!

    OdpovědětVymazat
  5. Skvele!! Opravdu velice vydareny clanecek!

    OdpovědětVymazat
  6. Bezva díky za další typy! Já si tuhle tématiku vybrala jako mojí ,,blogovou specializaci" - nesnáším úplně větu: Jedl/a bych zdravě, ale nemám na to peníze... WTF?! Když člověk není hloupý, líný a přemýšlí trošku, tak bych skoro řekla, že to je levnější než párky bez masa s kečupem bez rajčat :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super článek - jen o tom všem přemýšlet a jde to :) lepší než se cpát nějakýma hnusama. :) PS: dostala jsem chuť na cuketu, takže už vím co bude k večeři. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Pokojne nás "obťažuj" takýmito článkami aj ďalej, strašne ma to baví :D Tvoj štýl písania je jedinečný a nikdy ho nebudem mať dosť.
    Hmm.. dostala som chuť na cícer (cizrnu :D) spolu s nejakým syrom z Lidlu! :D :D

    OdpovědětVymazat
  9. Na všem bych si moc pochutnala! :-) Taky mám cizrnu, kuskus, cukínu a tak moc ráda :-) A palačinky, ty jsem neměla hodně dlouho...máme naprosto nepoužitelnou pánev, bohužel :-/

    OdpovědětVymazat
  10. Mnam to se mi sbihaji sliny :)) muzu se zeptat jake presne davas koreni k te opecene ciztrne? Mam ji rada,ale obcas ji nejak nemohu dochutit.

    OdpovědětVymazat
  11. Falafel jsem dělala dneska doma. Nějaký základní recept, u nás stojí konzerva cizrny 23,-, což je na dvanáct kousků, takže jsem si taky spočítala náklady na takovou rychlou večeři. :D

    OdpovědětVymazat
  12. Na ty palačinky si mě navnadila, ještě mě nenapadlo udělat si je na oběd :) bála jsem se, že by mě nezasytily, ale když je naplním tvarohem tk by mi jakožto žroutovi mohly stačit :D cizrnu jsem si zamilovala, zatím jsem zkoušela jen vařenou ve formě cizrnových placiček a musím říct, že bomba <3

    OdpovědětVymazat
  13. ty jo ty ceny jsou boží! když to srovnám s Finskem :D půl kila nejlevnějších vloček je za 1,50e, celozrnná mouka za 3e a vanička tvarohu za 2,30...WTF?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jooo ten sever je na tom trošku jinak, za rakouský ceny můžu být ještě ráda:D

      Vymazat
  14. No a co,že jsou to pořád ty samá jídla..stejně vždycky slintám a sama jsem taková:D:D
    A hlavně na cizrnu...Ach.

    OdpovědětVymazat
  15. mnam mnam cizrna ! ♥ já jsem neskutečně líný člověk, co si radši nechá něco uvařit od kuchařek ve školn jídelně :D díkybohu vaří docela dobře

    OdpovědětVymazat
  16. Perfektní!! :) Děkuji za tipy! :)

    OdpovědětVymazat
  17. zajtra musím naštudovat toto sa viac než hodíí:-DD

    OdpovědětVymazat
  18. Já ty tvoje foto články tak žeru! :P

    OdpovědětVymazat
  19. Mňam :)... už sa neviem dočkať kým niečo vyskúšam :)
    FashionEaterLoves

    OdpovědětVymazat
  20. omnomnomnom ♥ miluju tohle tvoje slovo :D úplně dostanu chuť na ty tvé dobroty :)

    OdpovědětVymazat
  21. tu cizrnu musím už konečně vyzkoušet! Strašně mě zajímá jak to chutná :D

    OdpovědětVymazat
  22. seš prostě šikulka spořivá!
    i kdyby tu byla jedna a ta samá cizrna i na jeden pitomej způsob, tak ti to pochválím! :D :*

    OdpovědětVymazat
  23. až mi zas někdo bude tvrdit, že zdravé jídlo je drahé, posílám odkaz na tenhle článek :DD a mimo to to ještě krásně vypadá, taaaakže ode mě palec hore :)

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělé tipy! Já si pořád dělám kuskus s tofu a se zeleninou a mohla bych to jíst každý den :D Cizrnu jsem dlouho neměla tak to musím napravit :)

    OdpovědětVymazat
  25. Zrovna si jdu chystat oběd do školy asi se pustím do těch palačinek :P

    OdpovědětVymazat
  26. Prosim vas, kde kupujete cicer?! V lidli ho maju? Ja ho milujem a na nakupy chodim skoro stale len do lidlu lebo to mam blizko tak bybolo very fasa keby ho tam mali:D jedla vyzeraju super

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V lidlu to mají jen občas, já kupuju půlkilovou konzervu v Bille za Euro :)

      Vymazat
  27. Já tu cizrnu budu muset vyzkoušet. Na zítra jsem si udělala na oběd do školy čočku s vajíčkem a chlebem:)

    OdpovědětVymazat
  28. Tak už aj ja cícerujem:-D konečne som sa vzchopila - díki za nakopnutie:-D a vytiahla ho zo skrinky, namočila, uvarila a úspešne pripálila, ale čo som zachránila padlo na ,,hummus´´, mňamka! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cicer je hrozně srandovní slovo! :D To myslím v dobrým, slovenštinu mám ráda, je to takový roztomilý :)

      Vymazat
  29. Ahoj, strašně ráda čtu tvoje články. Vždy mi zlepší náladu a na tváří mi vykouzlý takový ten přiblblý úsměv :) Jsi inteligentní, vtipná a ještě ke všemu moc hezká, tak ať se ti jen daří! Byla by z tebe výborná spisovatelka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já se zase musím usmívat u takového krásného vzkazu, děkuju moc!! :)

      Vymazat
  30. wonderful clanek. treba se nekdy ve Vidni potkame. uz jsi byla v Albertine ? o muzeich a umeni jsi zatim nepsala :-) insta kik StellatheSkier

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      Dneska jsem byla na Warholovi a Basquitovi v Kunsforu, a do Albertiny se podívám snad v neděli, pokud to čas dovolí :) Byla jsem tam už několikrát, ale tento rok ještě ne, tak to musím napravit :)

      Vymazat
  31. Moc hezky si vaříš, měla bys jít příkladem všem studentům, kteří do sebe ládují ty instantní mňamky :D
    Mně by asi jen chybělo maso :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně maso právě nechybí vůbec, když si můžu vybrat, vždycky sáhnu radši po sýrech nebo tofu. Ale když jsem na víkend doma, tak tam ho mám povinně, to jo :D

      Vymazat
  32. Ahoj, nechceš napsat článek o škole, kterou ve Vídni studuješ? Obor, předměty, jak se ti tam líbí atd... Jinak super články :) :) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo prosim a jeste jak si se tam dostala atd. my se asi budem stehovat do vidne a budu chodit na cz gympl,tak bych ten clanek taky uvitala¨':)

      Vymazat
    2. Ahoj, já jsem tady jen přes Erasmus, to je mezinárodní program pro vysokoškoláky v rámci EU, ale je to jen na semestr, od ledna budu chodit zase na svou školu v Brně :)
      Takže podmínky tu mám trošku jiné než normální studenti, tak toho o rakouském systému tolik nevím..

      Vymazat
  33. Já jsem dostla ohromnou chuť na ty palačinky. Musím vyrazit pro celozrnnou mouku :-)
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  34. Taky by mě docela zajímalo,jako už tady někoho,čím kořeníš tu cizrnu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mám obyčejné grilovací koření...ze Sparu, za Euro :D

      Vymazat
    2. No jo,grilovací...klasika :D Tak dík :)

      Vymazat
  35. Pesto z Lidlu mám moc ráda, i když domácímu se nevyrovná. Kupované je příliš olejnaté. Cizrnu jsem asi nikdy neměla, ale luštěniny jsem si v poslední době oblíbila. Měla jsi vidět ten výraz rodičů, když jsem si s nima dala čočku na kyselo s normálním chlebem a vajíčkem!!!:)

    OdpovědětVymazat
  36. Ty máš snad cizrnu radši než já! :D

    OdpovědětVymazat